Енергетска криза во Европа

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.121
Поени од реакции
1.278
41-36=5

5/36×100=13.9%

е за толку EVN ќе ја набавува поскапо струјата од ЕСМ а колку ќе плаќаме поскапо за KWh ние е тоа само еден господ да знае.

друго не ми е јасно како србија со сопствен јаглен 1MWh ја чини 52€ а нас со увезен 41€, ни има логика ни математика ама пак ќе речам тоа што го реков погоре она што нема да го платиме колку што чини денес утре ќе го преплатиме.

Член од
12 април 2020
Мислења
471
Поени од реакции
886
Има мали модуларни реактори, ги произведуваат во Калифорнија. Плаќаш, Ти го носат, го ставаш на крај од град и следните 25 години си обезбеден со струја за цел град. После тоа го полнат со гориво повторно. Во зависност од големината на градот има реактори и за 50 000 и за 1 миљон жители. Одлично решение и не се нешто скапи. Ама далеку е Америка.
Иднината е нуклеарна енергија, само некако има голем отпор према тоа...

Член од
17 август 2011
Мислења
10.394
Поени од реакции
18.548
41-36=5

5/36×100=13.9%

е за толку EVN ќе ја набавува поскапо струјата од ЕСМ а колку ќе плаќаме поскапо за KWh ние е тоа само еден господ да знае.

друго не ми е јасно како србија со сопствен јаглен 1MWh ја чини 52€ а нас со увезен 41€, ни има логика ни математика ама пак ќе речам тоа што го реков погоре она што нема да го платиме колку што чини денес утре ќе го преплатиме.
13.9% е поскапувањето на струјата на ЕСМ, меѓутоа тоа е дел од формулата со која се пресметува крајната цена од ЕВН. Тука спаѓаат трошоците на мепсо и евн , загуби и тн. кој се горе доле исти. Значи овие 13 посто ќе се ефектираат помалце во сметката за струја и ќе биде испод 10 % финалното поскапување.

Нема никаква економска логика и кај двете, едноставно србите решиле дека толку можат да наплатат а ние толку. Во таа сума не е пресметан само јагленот туку увозот на и извозот на струја, потоа хидрото и тн.
Или поедноставно, Вучич има сигурна власт и може да си дозволи да го поднаполни буџетот. Нашите од друга страна, после сите муабети што ги тераа во јавност разни лаици за рестрикции и енормни поскапувања, ова ќе им биде победа иако во суштина беше страшна неспособност и оштетување на буџетот во период кога можеа да направат ќар.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.505
Поени од реакции
10.195
41-36=5

5/36×100=13.9%

ne sum zapoznaen so situacija vo srbija, a i balkan opsto, AMA
moze uvozno da bide poeftino od domasno, toa garantiram

dodeka bev vo Polska (zemja so najgolemi rezervi jaglen vo Evropa) uvezuvaa del od Kina i/ili Amerika deka im e poeftino.

ne znam dali cenite na balkan se realni ili manipulirani, ama ova scenario so go pisa e mozno

Последно уредено:
Член од
17 август 2011
Мислења
10.394
Поени од реакции
18.548
ne sum zapoznaen so situacija vo srbija, a i balkan opsto, AMA
moze uvozno da bide poeftino od domasno, toa garantiram

dodeka bev vo Polska (zemja so najgolemi rezervi jaglen) uvezuvaa del od Kina i/ili Amerika deka im e poeftino.

ne znam dali cenite na balkan se realni ili manipulirani, ama ova scenario so go pisa e mozno
Може и тоа, поготово ако нивниот јаглен е ко нашиот - нискокалоричен, плус ако немаш механизација, да ја купиш или изнајмиш ко што правевме ние. Во секој случај 52 е висока производна за јаглен, и сигурно има други фактори во игра.

Член од
31 март 2008
Мислења
2.595
Поени од реакции
1.920
Има мали модуларни реактори, ги произведуваат во Калифорнија. Плаќаш, Ти го носат, го ставаш на крај од град и следните 25 години си обезбеден со струја за цел град. После тоа го полнат со гориво повторно. Во зависност од големината на градот има реактори и за 50 000 и за 1 миљон жители. Одлично решение и не се нешто скапи. Ама далеку е Америка.
Со сите партиски вработувања на секакво неспособно население, ваков проект би бил комплетна катастрофа.

Идејата е супер ама ајде замисли некој од штаб да се грижи за нуклеарна централа...

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.805
Поени од реакции
25.258

abe toa e ubavo ako zivees vo amerika... vo mkd ce go palat so benzin bracata

M

Macedon1um

Гостин
Цената на гасот конечно почна да паѓа, само последниов месец има 25% пад иако сме многу далеку од оние цени лани овој период

1.png

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.743
Поени од реакции
8.462
abe toa e ubavo ako zivees vo amerika... vo mkd ce go palat so benzin bracata
И таму е сеуште во фаза на истражување и одобрување. Не е пуштено во употреба. Реално во нормално и со ресурси сиромашно општество би било спас.
Баш пред една недела ја имаше рецензијата. Не сме кадарни ние ни крави да чуваме, на пак нуклеарки, бриши Мк од тој список.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.394
Поени од реакции
18.548
Da vidite kakvi sve zemji imaat nuklearna energija :D
Ovie modularnite ne znam kolku se primenlivi, ali nuklearka bi bila idealna za zemja so nema energetski resursi. Megjutoa nukearnata energija ima losa reputacija vo javnost, taka da mislam sansa nema da se ostvari.
Nasata trasa e vekje odredena, energetskata strategija predviduva preod od jaglen kon gas i obnovlivi. Patot na evropa.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.805
Поени од реакции
25.258
И таму е сеуште во фаза на истражување и одобрување. Не е пуштено во употреба. Реално во нормално и со ресурси сиромашно општество би било спас.
Баш пред една недела ја имаше рецензијата. Не сме кадарни ние ни крави да чуваме, на пак нуклеарки, бриши Мк од тој список.

ima edno takvo u bondstil vo kosovo. ama i baza i vojska okulu nego da go cuva.

pred 15tina god vo manila zborev so eden filipinec inziner sto raboti vo americka nuklearna centrala. trebal da raboti vo filipinskata sto ja izgradile ali nikad ne ja pustile u optek poso narodov e ko nasiov prilicno neodgovoren pa se predomislile posle cernobil. kuti, na 100km e od 30 miljonska metro manila, mozam da zamislam na takvi sutraci da im dades centrala da vodat...

Член од
17 август 2011
Мислења
10.394
Поени од реакции
18.548
ima edno takvo u bondstil vo kosovo. ama i baza i vojska okulu nego da go cuva.

pred 15tina god vo manila zborev so eden filipinec inziner sto raboti vo americka nuklearna centrala. trebal da raboti vo filipinskata sto ja izgradile ali nikad ne ja pustile u optek poso narodov e ko nasiov prilicno neodgovoren pa se predomislile posle cernobil. kuti, na 100km e od 30 miljonska metro manila, mozam da zamislam na takvi sutraci da im dades centrala da vodat...
bas citav za taa, so neprisvest drzava e toa :D tolku pari za dzabe...

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.805
Поени од реакции
25.258
Ќути кајмак што не си нарачал, тоа ако немале нејќам да знам што би ти ставиле.

snaodlivi momci... i sega zamisli nekoj so toj inovatorski duh da treba da rakovodi so nuklearka... zamisli ja gospodza direktorka onaa evropski sto pari davase za treniranje magarinja

Kajgana Shop

На врв Bottom