Пример еве конкретно за Хаиер Тундра, јас се сложувам со тетовчанецот Златко дека фала богу што не може да спушти подолу од ~400w. Таа не е клима наменета за мали простории па во мојот случај во 25 квадрати соба таа најниска модулација од >400w е супер, средина измеѓу економичност и удобност.
На 5-6 метри од климата веќе станува граница помеѓу чувство на топол и млак/ ладен воздух ( под климата си е топло, но логички колку подалеку = чувство на поладен издув ).
Bidi ubeden deka e taka GENERALNO za site klimi od naeftini do najskapi, od kineski do japonski i ovie so niska modulacija se so sosema pomalа potrošuvačka pri poniski T i zgolemeno pomala potrošuvačka pri povisoki T vo sporedba so ovie povisoko što moduliraat.Ne pravime muabet za kultura na rabota, dodatoci, senzori, filtri, mešanje na vozduhot, tajmeri, pametni defrosti, kvalitet na delovi, možnost da rabotat vo mal i golem prostor......
Ovie klimi što spuštaat nisko pod 150w toa go pravat so najniski izduvi za da vozduhot što izleguva e so T povisoka od čovečkoto telo, nad 35C inače e mnogu neprijatno bidejći veće na metar od klimata toj se ladi i stanuva promaja.
Inače ovde imaš mnogu korisnici ubedeni deka 45m2 gi great so 150 W i se ubedeni deka nivnite klimi se nekolku pati poekonomični od tvojot i mojot HAIER na primer. Toa se samo predrasudi i ništo poveće.
Treba da e sekomu jasno deka klimata najekonomično raboti so najgolem izduv, a ne so najmal.
Zošto e taka? Odgovorot e ednostaven ako se razbira principot na rabota na klimite i malku termodinamika. Pri odreden pritisok vo sistemot ako vn. izmenuvač na koj se greeme go ladime so posilna struja na vozduh od nego će se odzema poveće toplina, poradi toa pritisokot se namaluva a so toa i vrtežite na kompresorot, sledstveno potrošuvačkata opađa. No sega poradi novopristignata količina vozduh od najodalečenite delovi na sobata kade vozduhot e poladen, senzorite registriraat poniska T kaj klimata i kompresorot ubrzuva za da ja dostigne baranata T, potrošuvačkata raste i se vraća na prethodnata sostojba, no sega imame greenje po site delovi na prostorijata mnogu pouednačeno od prethodno i sledstveno poekonomično.
Ajde vaka, site što imaat klimi so niska modulacija, a nea ja ima koga nadvor e plus12 do 15C, neka izberat najvisok izduv, ne auto režim i da vidat što se slučuva ....... siguren sum deka će imaat pali gasi režim bidejći softverot nema da dozvoli greenje so 30C, klimata će raboti so 400 do 500W i će iskluči.
Generalen sovet od mene za site onie što od razni pričini imaat klimi so povisoki modulacii za da izbegnat režim pali gasi neka biraat pogolemi brzini na izduv, a ako sakaat pomali brzini togaš treba mnogu povisok izbor na T na primer 26,27,28 C.