Забрана на пластични кеси, од 1 декември биоразградливи кеси по цена од 15 денари

• Креатор на темата Креатор на темата MARCELLO
  • Време на започнување Време на започнување
Па тоа е и проблемот, ваљда сфативте до сега? Дека оваа мерка е бесмислена.
Не можеш да споредуваш ШвеЦка со банана држава како Северен Фиром. Ѓубре на сите страни, ништо не се чисти, воздухот еден од најзагадените во светот, искрено страв ми е навечер да излезам од дома, Онкологија полна со млади лица под 25 години ама еве кеси покачени на 15 денари ќе не спасат додека во меѓувреме се гушиме во ѓубре?

Знаеш како викаат србите? Лако је бити Србин из иностранства, доџи у Србији па Србуј :)

Јас не сфаќам луѓе што не живеат тука, а коментираат на темава. Гледајте си во вашата држава.

Секад е проблем кога прават споредба со земји од висонг ранк каде што се им е скоцкано па им преостануваат вакви финеси ко кесите да ги решат а кај нас кај и да е ке удрат еколошка такса за оние на дрва што се грејат, дизели што возат за да собираат данок и да не убедуваат дека тоа е за наше добро а од друга страна ке продолжат се и сешто да горат по Дрисла и фабрикиве и ке не трујат ама битно ние ке сме заостанати и незнаеме по Шведска и Швицарска дека е исто

Sent from my iPhone using Tapatalk

mesas babi i zhabi, kako i povekjeto na temata.

toj sho e na budzet ce bide tamu, i so i bez kesinjata od 15den.

jas posledni 6 godini funkcioniram so minimalni kupuvanje na plasticni kesi vo market, ne gledam so e tolku tesko, da nosis torba, da stavis vo ranec, ili ako imas 1-2 produkti da gi nosis vo race.

toa so go pisa, si e na mesto. ama mora od negde da se pocne. prethodno na temata koga naplakjale provizija za plakjanje smetki vo salon, pak za nekoja slicna suma se digna vostanie.

vo sveCka kesa mi e skoro 30denari vo dobar del od marketite, za smetkite ako mi gi prakjaat po posta se plakja pak nekoja suma, ako ne sakas da plakjas kje si sredis elektronski.

so e problemot malku volja da se pokaze za podobruvanje na rabotite?
ili utre da se razbudime i da bide se kako sveCka? ili poarno direktno norveska, posto svecka ne e bas naj naj :D

ne gledam so maka imate tolku od merkava, neznacitelna rabota e
Abe coek, da frlis tamu gjubre ke te iskodosi komsijata i ke go jades, svesta e druga, tuka na kamera da te fatat nemas gajle.
Ovde se frlaat kupista gjubre bez nikakov oset, se gori otpad I od uvoz, komunalec nema vozila za smet I vekje klasificiran otpad go sobira vo ist kamion, se vozat dizeli po 30 godini, katalizator, dpf, egr se gasi pri prv defekt I takvo vozilo smee da vozi, uste 80% od drzavata se gree na drva, se kradat drva od shumite sekojdnevno od drvokradci I toa so decenii, fabrikite teraat bez nikakvi standardi (pred 2-3 meseci ke go poebea pola grad so hemiski otpad vo Ohis, tamu nikoj ne znae ni sto ima, ni dali e obezbedeno) I tn. ama kesata ke ja oprai rabotata.
Teraj magareto tamu, I ako tolku ti dokipalo za mkd odi pusti mu donacija za ekologija.

У еден ланец за бели пецива (жито леб, така нешто) хартиените поголеми ги наплаќаат 2 денари, т.н. бакалски кеси.

Него, не приметувате. Трети ден, колку е воздухот почист, скоро и да нема ѓубре по улици. Додуша и шилегов придонесе ама ај. Сега рај, ште се враќат наште гастајбартери.

Последно уредено:
Секад е проблем кога прават споредба со земји од висонг ранк каде што се им е скоцкано па им преостануваат вакви финеси ко кесите да ги решат а кај нас кај и да е ке удрат еколошка такса за оние на дрва што се грејат, дизели што возат за да собираат данок и да не убедуваат дека тоа е за наше добро а од друга страна ке продолжат се и сешто да горат по Дрисла и фабрикиве и ке не трујат ама битно ние ке сме заостанати и незнаеме по Шведска и Швицарска дека е исто

Se digate na sporedbata site ko majmuni, ne mozete da povrzete deka saka da vi objasni kako on se naviknal da zivee so slicna merka vo svedska kako ovaa sho ja donesoa.
Ne gi sporedi ustavite, sudskite sistemi i kapitalot.

Проблемот е што нема многу да се почитува законов како и многу други закони во државава.

И во други земји низ светов има сигурно ваков закон и сигурно се бунат луѓето ама има строгост и сакаш нејќеш ќе го почитуваш тоа.

И во други земји е валкано, нечисто, фрлаат луѓето ѓубре насекаде ама мислам дека државата не остава контејнерите да се преполни брдо планина со ѓубре.

Па као што бидна со забраните за плукање, пикавци, ајвар и дрва. И тоа плукањето и пикавците овде прво полицајците ги прекршуваат.

Јас не сфаќам луѓе што не живеат тука, а коментираат на темава. Гледајте си во вашата држава.

Polesno e taka da se zavrsi diskusija nego argumentativno.

Tuku fer tocka e deka ova so 15 Denari e glupost. Trebase vednas da gi zabranat. Ova e samo mackanje oci a koga i da e ke se zabranat.

Па тоа е и проблемот, ваљда сфативте до сега? Дека оваа мерка е бесмислена.
Не можеш да споредуваш ШвеЦка со банана држава како Северен Фиром. Ѓубре на сите страни, ништо не се чисти, воздухот еден од најзагадените во светот, искрено страв ми е навечер да излезам од дома, Онкологија полна со млади лица под 25 години ама еве кеси покачени на 15 денари ќе не спасат додека во меѓувреме се гушиме во ѓубре?

Знаеш како викаат србите? Лако је бити Србин из иностранства, доџи у Србији па Србуј :)
jas pa inaku a znam taa - Lesno e u Belgrad da se pravis Srbin, https://youtu.be/FuJvYPoKnig?t=285
a bogami i na forum da se kenja.

teraj kako si resil, so da ti kazam drugo.
Автоматски споено мислење:

Se digate na sporedbata site ko majmuni, ne mozete da povrzete deka saka da vi objasni kako on se naviknal da zivee so slicna merka vo svedska kako ovaa sho ja donesoa.
toa i mi bese poentata, bi dodal samo:
ovaa merka ne e od sveCka ili od edna zemja, tuku vospostavena praksa.
navikata za ranec, a i koristenje na kesi (golemite hartieni od Lidl) mi e uste od pred Svedska.
rabotam vo energetika i ekologija sektor, a i ednostavno ne mi e nekoj biten moment vo zivotot.

koga kje zaboravam da nosam torbicka, ima dve opcii, kje nosis vo race ili kje si platis cena na kesa.
bez razlika na ceni i standard, mutavo mi e da gi plakjam tie kesi, koga generalno mozam i bez niv.

razbiram deka na nekoj kje mu se smeni sekojdnevna navika, i kje ima plus trosok na mesecno nivo,
ama tuka na temata go napravija kako noz do koska da e od kesive i 15den.

a tek da dojde do poozbilnite temi so site gi koristat kako izgovor
selektiranje, spravuvanje so otpad, danok na dizel, zgolemeni ceni na parking, i red drugi,
togas duri ce bide 'aos :D

Последно уредено:
mesas babi i zhabi, kako i povekjeto na temata.

toj sho e na budzet ce bide tamu, i so i bez kesinjata od 15den.

jas posledni 6 godini funkcioniram so minimalni kupuvanje na plasticni kesi vo market, ne gledam so e tolku tesko, da nosis torba, da stavis vo ranec, ili ako imas 1-2 produkti da gi nosis vo race.

toa so go pisa, si e na mesto. ama mora od negde da se pocne. prethodno na temata koga naplakjale provizija za plakjanje smetki vo salon, pak za nekoja slicna suma se digna vostanie.

vo sveCka kesa mi e skoro 30denari vo dobar del od marketite, za smetkite ako mi gi prakjaat po posta se plakja pak nekoja suma, ako ne sakas da plakjas kje si sredis elektronski.

so e problemot malku volja da se pokaze za podobruvanje na rabotite?
ili utre da se razbudime i da bide se kako sveCka? ili poarno direktno norveska, posto svecka ne e bas naj naj :D

ne gledam so maka imate tolku od merkava, neznacitelna rabota e
Друже, секогаш сум ти ги уважувал мислењата и на Лестер исто, ваљда со техничкото образование и оди сличен мајндсет ЈБГ :cenzura: Ама тој што меша баби и жаби на темава си ти, да ми извиниш на изразот.
Збориме дека ова е ВЕШТАЧКА мерка, ништо не се мрда реално, капиш?
Реално да се подобри екологијата со ова мерка никој немаше да биде против, ама си ја гледаме ние реалната слика, затоа е и овој револт!
Пред еден час одам во Батинци да си купам леб(фурната е 5+) и истите жолти кеси кои беа 0(нула) денари сега се 15. Точно ке се оправи екологијата НИКОЈ нема да зема глупа кеса за 15 денари ке си го шутира лебот до дома.
Во маркетите имаш леб кој е веке пакуван во кеса, тој е со бесплатна кеса, ама ако земеш еколошки со хартиена, тогаш ке те кецаат на каса.
Глупо е друже, секс е секс, како сакаш крсти го!

БЉАК, сите ние а поминеме граница се однесуваме културно и во согласност со законите на земјата каде што сме отишле! Нема потреба од навикнување! Ама тоа кажува каква е Мк и како ние кои ја знаеме ја перцепираме! Солење памет однадвор, мочање уз ветар...

Последно уредено:
Друже, секогаш сум ти ги уважувал мислењата и на Лестер исто, ваљда со техничкото образование и оди сличен мајндсет ЈБГ :cenzura: Ама тој што меша баби и жаби на темава си ти, да ми извиниш на изразот.
Збориме дека ова е ВЕШТАЧКА мерка, ништо не се мрда реално, капиш?
Реално да се подобри екологијата со ова мерка никој немаше да биде против, ама си ја гледаме ние реалната слика, затоа е и овој револт!
Пред еден час одам во Батинци да си купам леб(фурната е 5+) и истите жолти кеси кои беа 0(нула) денари сега се 15. Точно ке се оправи екологијата НИКОЈ нема да зема глупа кеса за 15 денари ке си го шутира лебот до дома.
Во маркетите имаш леб кој е веке пакуван во кеса, тој е со бесплатна кеса, ама ако земеш еколошки со хартиена, тогаш ке те кецаат на каса.
Глупо е друже, секс е секс, како сакаш крсти го!

БЉАК, сите ние а поминеме граница се однесуваме културно и во согласност со законите на земјата каде што сме отишле! Нема потреба од навикнување! Ама тоа кажува каква е Мк и како ние кои ја знаеме ја перцепираме! Солење памет однадвор, мочање уз ветар...
sekoj si gleda prvicno od negova gledna tocka, od iskustva, naviki i stav kon problematikata.
jas si pisav moe viduvanje i moi iskustva so toa.

ne mi menja nisto vo zivotot dali kje platam kesa 15den koga sum vo mkd, ili 5sek vo Svedska,
ama ete, ne mi se ostavaat pari za nesto bez koe mozam da pominam, bez da pravam nekoi ozbilni promeni vo zivotot.

ne pisav nikade jas deka so ovaa merka kje se sredi ekologijata.
ima 100 pati pogolemi raboti od ovaa, tocno, go pisav i vo prethodnite postovi.

ama se inatat site na smesna merka, i toa so argumenti - a dizelot a fabrikite (tie nekolku so zivotarkaat)

da pocnime diskusija za poozbilni temi, kade stvarno treba da napravis nekoja promena vo sekojdneven zivot i naviki
(primer - da se zabrani parkiranje vo nekoi zoni vo Skopje, da imas parking odreden broj saati, i red drugi merki
koi gi ima, ajde neka ne bide se Svedska, i vo Slovenija vo ogromna mera.
ako nema logika da se sporeduvame so Svedska, ima kolku-tolku za so Slovenija.

merkata ne e optimalna, pekim. ama (pod uslov nekoj ustvari da se zaangaziral da razmisli i analizira pred da ja donesat)
imas karakteristiki na naselenie - mozda nekoja sredina ja nasle na taa cena, za da se namali koristenjeto.
nema da se prekine skros, ama kje se namali.

jas ja gledam kako dobra merka, a nema potreba da se povtoruvame za drugi okolnosti.
si idam doma sekoja godina po 3 pati, gledam.

Да не реплицирам на сите!
Проблемот е во државата, не е во КЕСИТЕ.
Судство, администрација, полиција.....корупција.....
Кога тоа ќе се среди, кесите сами ќе исчезнат. Вака го тупиме на сосема неважна тема. Ова ти е како вошлив човек да прави стратегија да отепа ЕДНА вошка. Додека ја реализира стратегијата ќе биде полн со гниди и бар стотина новоизведени вошки. Епа разбираш, наздравје стратегија и екологија, ме куптон?

Проблемот е што нема многу да се почитува законов како и многу други закони во државава.

И во други земји низ светов има сигурно ваков закон и сигурно се бунат луѓето ама има строгост и сакаш нејќеш ќе го почитуваш тоа.

И во други земји е валкано, нечисто, фрлаат луѓето ѓубре насекаде ама мислам дека државата не остава контејнерите да се преполни брдо планина со ѓубре.
Каде во нормална држава е валкано? Освен ако Египет не го есапиш за нормална држава!

Епа како ке се навикнеш кога у маркет едни кеси на пазар други а во бутици трети?
Мерка без врска донесена и не фер кон сите

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom