Nema problem ne se izvinuvaj.No Ako chovek e vo period koga drugarite se trgnale I gi snemalo ,nema vrska I partner/ka, mora da pocne od nekade. Prijatelite se dinamichka velichina se pojavuvaat, se gubat, se sozdavaat novi.Samo 1-2 ke gi imas I vo pokasen period.No tie 1-2 ne se Konstantni cel zivot I pravis mnogu kompromisi za da gi zadrzis, toleriras raboti koi mozebi I ne se za toleriranje no poradi godinite opstanuvate.Ај еднаш два пати да испиеш кафе сам, океј. Ама лошо е кога немаш со кого да си сврзиш две реченици муабет бе луѓе. Човекот е социјално битие. Инаку, навистина не го може секој тоа зборувањето со случајни минувачи, со келнери, со продавачки, таксисти итн. Зависи од карактер. А и не може да се споредува ваков 'разговор' со разговорите кои се водат со пријателите. Со таксисти најчестите муабети ми се за временска прогноза и ми е ултра досадно возењето со такси, го избегнувам во секоја прилика. Со келнери (зборам за келнер што е на работа додека пиеш кафе во кафич), ваљда би си правеле муабети за кафињата, различни вкусови, итн. Не знам, не е тоа тоа, нема поента. Пријателството има поента. Преку разговорите и запознавањето го градиш и усовршуваш. Колку даваш, толку добиваш. Ама океј е ете и од таму да се почне, како отскочна даска за стекнување нови пријателства.
Иако, имам забележано дека последните две години додека трае пандемијата целосно се изместени дефинициите за вистинско пријателство. Многу ми е извештачено, површно, секој си гледа за себе. Себичност и егоизам пришти на сите страни.
Во меѓувреме, може да разговара со оние старите на кој што им помогнал, па и да им се отвори за тоа како се чувствува. Ако и после тоа нема никој, барем ќе се увери дека навистина не му се прави другари. Вистина е тоа дека ние луѓето некогаш сме прокупирани со нашите проблеми и не забележуваме што ни се случува во најблиска околина.
И форумов е супер место за дружење.
Домашен миленик е секогаш одличен компањон. Па и книгите! А зошто да не и разговор со психолог?
Се извинувам Маја тебе што ти го нафрлив одговорот, ништо лично, само се надоврзав.
MOZEBI tRebA da se skoncentrira chovek vo baranje na srodna dusha koja ke ti bide I drugari/ka, partner I ljubovnik/ca. No I toa e dolgotraen process I sklop na okolnosti.