А кој ви ја краде историјата? Дали сте биле во пакт со Германија? дали има партизански борби во Бугарија против фашистичките сили? Дали ти имаш право да ми кажеш дали сум Бугарин или Македонец? Кој си ти да кажеш што сум јас? Дали е нормално во 21 век секој документ од европската унија вза Македонија да биде на бугарски јазик?
Дали ти имаш право да ми кажеш дали сум Бугарин или Македонец?
Немам право на това. Ако се определуваш значи си Македонец. Македонски јазик постои, но е со БГ корени, но все пак постои.
Нити БГ држава, нити народот го оспорува това.
Дали е нормално во 21 век секој документ од европската унија вза Македонија да биде на бугарски јазик?
Не е нормално и нема да биде така. Това е пропагандна лага. Дури со дзвездичка не ми се допага. Мислам тука ке има компромис и това ке отпадне.
А кој ви ја краде историјата?
Вашиве историчари препишуваат и менуваат. Целата историја на МК е препишана от книги на БГ историци от МК потекло. И потоа "толкуваат", "во која смисла Гоце Делчев бил таков или онаков". В МК не се представуваат фактите, туку само толкуванија, контексти и т.н. извртуванија. Ти си Македонец - и сега да прашам ли во која смисла?
Дали сте биле во пакт со Германија?
Да Царство Б'лгарија беше во пакт со Нацистка Германија - кога имаш 500 000 германска армија на границата, ако не сакаш пораз, ке подпишеш се и оро ке играш. Царот Борис рекол "Подобро да јадеме црн хлеб, отколку мајките да носат црни забрадки."
Проблемот е потоа - се најдоха лугье, кои прифатиха национализмот - проблемот со евреите и т.н.
Дали има партизански борби во Бугарија против фашистичките сили?
Партизанските борби во БГ се начнати преди "борбите" во МК. БГ НОВА е создадена преди МК НОВ. Четете си Вера Ацева и Михајло Апостолски.
"См'рт на фашизма - свобода на народа" е слоган на БКП, донесен во МК от БКП.
МК комунисти се дел от БГ комунисти - БРП(к), водени се от Методи Шаторов - не сакаат да водат војна со армијата и полицијата, пошто тие се локални лугеье.
БГ комунисти водеха војна спрема германците во БГ, НО избегнуваха убијства. Имаше стотици акции, но немаше много убијства, освен на отредени военни и полицаи.
МК комунисти не сакаа да водјат војна со своите лугье. Партизанското движенье во МК отпочна со доагьането на Вукманович и избркването на Шаторов - Шарло. Тогаш МКП мина кон јуКП.
Видете првата пушка во Прилеп. Душан Наумич, роден во Крагуевац го стрелал во грб полицаецот Петар Колев от Смилево. Такви се сите партизански акции. И потова полицајци и армија веке одат на одмазда..