- Член од
- 20 јули 2016
- Мислења
- 7.801
- Поени од реакции
- 5.076
Мене ми одговара да девалвира. Сите обврски ми се мкд а сите средства во други валути.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
зависи во што е изразен КРЕДИТОТ... ако е во МКД а мкд не е фиксен, тогаш народот ќе ќари...Не знам дали сум грешка ама ако девалвира денарот, а еден куп кредити на физички лица и фирми се врзани со странска валута, не знам како народ дури тогаш ќе се извлече.
врзани се за странски валути, долар или евро. Ако денарот девалвира, добар дел ќе отидат во ризик.зависи во што е изразен КРЕДИТОТ... ако е во МКД а мкд не е фиксен, тогаш народот ќе ќари...
лошо е ако кредитот е вржан со валута која расте..
Dali e pametno vo evra dolari ili franci da se pretvorat koja valuta e najstabilnaJas sto znaam luge sto imaa oroceno denari vo banka, site gi izvadija i gi stavija vo eur.
Neznam sto da ti kazam. Jas bi rekol evra. USD dosta varira, ako ti se igra stavi gi vo USD.Dali e pametno vo evra dolari ili franci da se pretvorat koja valuta e najstabilna
Јас долги години тргувам со валути, нема јасен и апсолутен одговор и краток на ова прашање. Многу е посложено од прашањето. На кратко зависи, кога и колку долго. Нема сигурна "инвестиција" и инвестиција за секогаш. Мора да се менува во што ти се парите.Dali e pametno vo evra dolari ili franci da se pretvorat koja valuta e najstabilna
Stefus ako devalvira denarot ,a kreditot ti vrzan za denar bidi siguren deka bankata ke ti ja zgolemi kamatata i pak ke bides na isto.Bankata ne moze da bide vo ZAGUBA razberete go toa EDNAS ZA SEKOGAS.Мене ми одговара да девалвира. Сите обврски ми се мкд а сите средства во други валути.
Jas mislam deka svajcarecot tie najsiguren,ama ti si znaes.Dali e pametno vo evra dolari ili franci da se pretvorat koja valuta e najstabilna
Многу помалку ќе ќариш на девалвација него што ќе изгубиш. Замисли дека огромен број фирми имаат земено кредити, горивото е врзано со девизи, увозот (на скоро све сме увозно зависни) исто. Е сега, ако имаш да кажеме миљон евра, тоа е друг муабет. Збориме дека најголем број народ ќеМене ми одговара да девалвира. Сите обврски ми се мкд а сите средства во други валути.
Обично така оди, но има и исклучоци. Може поради икс причини, некоја народна банка да изврши планирана девалвација на валутата.Башка, не знам дал сум во право, корегирајте ме, за да има девалвација би требало да има голема инфлација.
Најдобро е слободен курс. Јас сум за тоа. Плус и девизни резерви може да се ослободат.Обично така оди, но има и исклучоци. Може поради икс причини, некоја народна банка да изврши планирана девалвација на валутата.
Таков пример ти е Кина, каде јуанот постојано се девалвира во однос на доларот, наспрема неговата природна тенденција да јача! Меѓутоа таму проблемот е сосем друг! Кина ќе страда од дефлација доколку не го прави тоа. Такво нешто иако е одлично за самата куповна моќ на граѓаните, на долг рок може да предизвика уништување на конкурентноста на самата кинеска економија!
Хинт: тоа се случи со јапонската економија во 80'-тите!
Најпаметно у бугарски левоој е да се претворат.Dali e pametno vo evra dolari ili franci da se pretvorat koja valuta e najstabilna
е не ќе да е баш така, пр. ако подигнам кредит од комерцијална банка во денари со 5-10год. фиксна камата мене однапред ми е направен амортизационен план согласно договорот и банката нема опција да менува ништо и можеби од мојот кредит ќе биде во загуба ама затоа сите новоподигнати кредити ќе бидат под други услови и ќе покриваат дел од загубите.a kreditot ti vrzan za denar bidi siguren deka bankata ke ti ja zgolemi kamatata i pak ke bides na isto.Bankata ne moze da bide vo ZAGUBA razberete go toa EDNAS ZA SEKOGAS.
Ќе бидат во добивка од денарски депозити, денарски обврзници и пониски плати за вработените. Има во секој годишен извештај на секоја банка анализа од валути ризик. Се е веќе пресметано.е не ќе да е баш така, пр. ако подигнам кредит од комерцијална банка во денари со 5-10год. фиксна камата мене однапред ми е направен амортизационен план согласно договорот и банката нема опција да менува ништо и можеби од мојот кредит ќе биде во загуба ама затоа сите новоподигнати кредити ќе бидат под други услови и ќе покриваат дел од загубите.
Најдобро е слободен курс. Јас сум за тоа. Плус и девизни резерви може да се ослободат.