Щипянецъ
македонски Бугарин
- Член од
- 21 декември 2011
- Мислења
- 1.751
- Поени од реакции
- 835
Тавариш ти што ќе кажеш на тоа дека институтот во Израел, Симон Визентал јавно ги осуди Бугарите за депортацијата на македонските Евреи ?
Со ова прашање меѓуредови ви кажа дека не сте истиот народ со нас, дека џабе се обидувате на нас како поробено население да ни ја наметнете вашата вина и дека Макеонците како посебен народ не соработувале со бугарските фашисти.
Ако ние со Тито богот на новомакедонците лажеме , тогаш евреиве не лажат зошто буквално секој народ и нација ја имааш така длабински испеглано за тоа на чија страна била за време на холокаустот и ВСВ што нема шанси некој да проба да се извлече неказнето.
По начинот на кој што ви се обратија не ми стојат баш пријателски настроени кон вас и не ми стојат тотално незаинтересирани кон нас ако прифатиме дека сме биле исти народ со вас кој и помагал на "администрацијата" да ги депортира само овдешните Евреи.
Ајде да видиме кој што кажал?
Еве за посетата на Цар Симеон II Во Симон Визентал:

Wartime King Honored for Saving 50,000 Bulgarian Jews : Holocaust: Orange County rabbi says he was one of those King Boris III of Bulgaria refused to hand over to his ally, Adolf Hitler. The king's son, Simeon II, accepts thanks from survivors.
A rabbi who was among 50,000 Bulgarian Jews saved from the Nazis by the late king of Bulgaria read thankful passages of Scripture here Sunday in the presence of his rescuer's son and heir.

Во истата статија много убаво е кажано:
“He should have been recognized a long time ago,” Mandel said of King Boris. Unfortunately, he added, human nature “is never to find somebody who saved, but only to persecute the ones who did wrong.”
Бугарската нација си ги спаси Евреите - 50 000. Што мислиш, на која страна беше таа?
70% од војниците беа од Вардарско. Кој ги испрати Евреите? Дали е можно дедо ти да ги придружувал до возот?
Последно уредено: