Македонија под српска окупација

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување
Тавариш ти што ќе кажеш на тоа дека институтот во Израел, Симон Визентал јавно ги осуди Бугарите за депортацијата на македонските Евреи ?

Со ова прашање меѓуредови ви кажа дека не сте истиот народ со нас, дека џабе се обидувате на нас како поробено население да ни ја наметнете вашата вина и дека Макеонците како посебен народ не соработувале со бугарските фашисти.
Ако ние со Тито богот на новомакедонците лажеме , тогаш евреиве не лажат зошто буквално секој народ и нација ја имааш така длабински испеглано за тоа на чија страна била за време на холокаустот и ВСВ што нема шанси некој да проба да се извлече неказнето.
По начинот на кој што ви се обратија не ми стојат баш пријателски настроени кон вас и не ми стојат тотално незаинтересирани кон нас ако прифатиме дека сме биле исти народ со вас кој и помагал на "администрацијата" да ги депортира само овдешните Евреи.

Ајде да видиме кој што кажал?

Еве за посетата на Цар Симеон II Во Симон Визентал:

Во истата статија много убаво е кажано:

“He should have been recognized a long time ago,” Mandel said of King Boris. Unfortunately, he added, human nature “is never to find somebody who saved, but only to persecute the ones who did wrong.”

Бугарската нација си ги спаси Евреите - 50 000. Што мислиш, на која страна беше таа?
70% од војниците беа од Вардарско. Кој ги испрати Евреите? Дали е можно дедо ти да ги придружувал до возот?

Последно уредено:
Ајде да видиме кој што кажал?

Еве за посетата на Цар Симеон II Во Симон Визентал:

Во истата статија много убаво е кажано:

“He should have been recognized a long time ago,” Mandel said of King Boris. Unfortunately, he added, human nature “is never to find somebody who saved, but only to persecute the ones who did wrong.”

Бугарската нација си ги спаси Евреите - 50 000. Што мислиш, на која страна беше таа?
70% од војниците беа од Вардарско. Кој ги испрати Евреите? Дали е можно дедо ти да ги придружувал до возот?
Уште имаш лице да зборуваш за Борис? Истиот Борис што потпишал директен анти-Еврејски закон?

Не сум јас на нечиј платен список, па да се рогам со вас со едно те исто цело време!
Гледај на мене како на тие старците од Мапет Шоу, не свират, не играат, ќе откачат по некоја зајадлива од време на време и то је то.
Јас и не сакам да дискутирам со тебе, ми устребал чир на едно место :cenzura: Се дискутира со човек што се потпира на својот интелект, не со трол кој тера агенда.
ау да бе заборавив дека директно Вучиќ ме плаќа... и да, се дискутира со факти и докази, а не со неителигентни досетки од тип „никој не не сака“, „сите сакаат да не окупираат“ и остали неителигентни глупости.

И сепак родот
Остај, имам јас слушано живи сведоштва од српско и за пред ’45 од фамилијарни извори. Некои тортири и убиства се имаат случено речиси во дворот на мојот прадедо. Реално мене "прекутасета" ќе ми беше темава, ако не го спомнеа крвникот и пљачкаш Бабунски како војвода. Тука ми се споија жичките, оти знам што изрод бил и што се’ има претрпено мојов народ од него и од Мино ортакот нивни.

И сепак родот на истиот тој Бабунски без престан и спокојно си живее на ова парче земја па дури и гордо го носат како презиме прекарот на нивниот предок. Еден од нив е и оној фудбалерот.

Истото не може да се каже за голем дел од дејците на ВМОРО и оние за кои се пее во самата химна на Република Македонија чии што родови се пребегани во Бугарија поради теророт од Србите и комунистите.

Нешто не штима овде??

Остај, имам јас слушано живи сведоштва од српско и за пред ’45 од фамилијарни извори. Некои тортири и убиства се имаат случено речиси во дворот на мојот прадедо. Реално мене "прекутасета" ќе ми беше темава, ако не го спомнеа крвникот и пљачкаш Бабунски како војвода. Тука ми се споија жичките, оти знам што изрод бил и што се’ има претрпено мојов народ од него и од Мино ортакот нивни.
тзв војвода Бабунски е еден од најгеноцидните насилници, имал направено многу тешки злосторства со касапење на луѓе, знам за Егејска Македонија.... а во негова чест Белград има негова улица, веројатно од времето; барем за време на СФРЈ требало нашите надлежни од РМ да интервенираат да се укине....
Едит, се мислам дедо ми ми кажуваше за злосторствата во Егејска Македонија од страна на војвода Бољунски , дали е тој истиот или друг не знам, треба да прогуглам

Последно уредено:
тзв војвода Бабунски е еден од најгеноцидните насилници, имал направено многу тешки злосторства со касапење на луѓе, знам за Егејска Македонија.... а во негова чест Белград има негова улица, веројатно од времето; барем за време на СФРЈ требало нашите надлежни од РМ да интервенираат да се укине....

Хаха, кои надлежни?

Па истите тие безрбетници им отстапиа територија на Србите на потегот кај Прохор Пчински без изустан збор како п.... Далеку сме ние од бунтовниот карактер на Албанците. Попрво сами меѓу себе ќе се испотепаме отколку да се одбраниме од туѓ поробувач.

Лик и дело војводе Бабунског је било забрањено помињати и славити у Социјалистичкој Југославији иако је имао немерљив допринос за сједињење Србији и Југославији Вардарске Македоније, која ће касније за разлику од Егејске и Пиринске једина сачувати свој културни индентитет. За разлику од бугарашких војвода користио се и писао на чистом данас познатом македонском народном језику који је он сматрао за старосрпски језик.
...
му ја укинале улицата на војвода Бабунски во СФРЈ, бидејќи бил четник, можно е пак да има улици во Белград и Ниш по распадот на СФРЈ...

ау да бе заборавив дека директно Вучиќ ме плаќа... и да, се дискутира со факти и докази, а не со неителигентни досетки од тип „никој не не сака“, „сите сакаат да не окупираат“ и остали неителигентни глупости.
Кај реков јас дека никој не не сака? Ете факт е дека твојот војвода вршел геноцидни дејства во околина на моето родно место! Факт е дека Прадедо ми има изгубено здравје од неговите пајташи. И тука секоја дискусија со човек кој го велича бабунски за мене завршува, заборави ме, терај магарето накај што си тргнал.
Автоматски споено мислење:

И сепак родот

И сепак родот на истиот тој Бабунски без престан и спокојно си живее на ова парче земја па дури и гордо го носат како презиме прекарот на нивниот предок. Еден од нив е и оној фудбалерот.

Истото не може да се каже за голем дел од дејците на ВМОРО и оние за кои се пее во самата химна на Република Македонија чии што родови се пребегани во Бугарија поради теророт од Србите и комунистите.

Нешто не штима овде??
Реков јас негде дека штима? Не да не штима, него смрди корне, ама тоа е далеку од мој домен. Да се прашував јас, знам што би направил, ама пошто не се прашувам така е како што е, не дека е правилно!

Последно уредено:
Лик и дело војводе Бабунског је било забрањено помињати и славити у Социјалистичкој Југославији иако је имао немерљив допринос за сједињење Србији и Југославији Вардарске Македоније, која ће касније за разлику од Егејске и Пиринске једина сачувати свој културни индентитет. За разлику од бугарашких војвода користио се и писао на чистом данас познатом македонском народном језику који је он сматрао за старосрпски језик.
...
му ја укинале улицата на војвода Бабунски во СФРЈ, бидејќи бил четник, можно е пак да има улици во Белград и Ниш по распадот на СФРЈ...
Потомците негови гордо ја пеат химната каде што се споменуваат великаните кои го бришеле патосот со него и неговата багра србомани.. Не рекле за џабе се врти тркалото. Кај што течело пак ќе тече.

Потомците негови гордо ја пеат химната каде што се споменуваат великаните кои го бришеле патосот со него и неговата багра србомани.. Не рекле за џабе се врти тркалото. Кај што течело пак ќе тече.

И што кога ја пеат?
Па таа химна и е направена за да и се продава магла на рајата. Ако се прашувала рајата химна би била изгреј зоро на слободата.
Реалноста е дека баш тие србомани се победници и си живеат овде среќно и спокојно. Додека пак бугарофилите се избркани од овде и само се споменуваат тогаш кога треба да се манипулира со рајата а верувам дека во блиска иднина нема ни да се споменуваат веќе со оглед на тоа што веќе е избледнат нивниот спомен и новата раја има потреба од нова историја и химна во склад со новонастанатата ситуација.

А кои се алтернативата и нејзините резултати?
Потполно небитно. Тврдеше дека Бугарија не била антиеврејска, побиено. Тврдеше дека царот лично не бил антиеврејски, побиено. Прекини да се бламираш и прифати си ја вистината.

Уште имаш лице да зборуваш за Борис? Истиот Борис што потпишал директен анти-Еврејски закон?
Интересно но власта на Борис добила споменик, односно поконкретно Бугарија за спасување на Евреи во Тел Авив, единствен таков споменик што го знам што Евреите го изградиле кон некоја власт дека спасувала Евреи за време на Холокаустот, но уште кај нас се гради митологијата за Евреите и нивната депортација без да се (сака да се ) знае вистината за тоа, депортираните Евреи се државјани на Југославија додека сите Евреи кои биле дел од ВМРО или бугарската армија добиле бугарски документи и биле спасени по што на Бугарија им дале еден куп документи и архиви од ВМРО и револуционерната борба за Македонија од големо значење за тој период, најпознат е примерот со Рафаел Моше Камхи од битолскиот револуционерен округ, човек од голема доверба на Даме Груев кој го внесува во организацијата а неговата куќа станува скривалиште на илегалните активности во Битола.

A темата и дискусијата не може да биде бугарско-српско влијание, тука е и грчкото кое било доста големо и во многу аспекти на социјалниот живот , посебно во некој градови кои се и во територијата на сегашна Република Македонија многу многу повлијално од оние за кои се води дискусија во темата.

п.с. Бугарските националсоцијалисти од Ратник токму се најголеми протнивници на Цар Борис поради заштита на Евреите, далеку е Бугарија дека убивала Евреи, напротив имаше добар документарец на History коj ја обработува оваа тема, царот сакале ние или не да признаеме е најдобриот дипломат во Европа тоа време, кој знае каде ќе беше Бугарија ако не беше починал под сомнителни околности 1943.
70 000 Евреи од Бугарија денес живеат и се главни во разни области во Израел.

monument-gratitude-bulgarian-Jews-TA-1-604x272.jpg.

Интересно но власта на Борис добила споменик, односно поконкретно Бугарија за спасување на Евреи во Тел Авив, единствен таков споменик што го знам што Евреите го изградиле кон некоја власт дека спасувала Евреи за време на Холокаустот, но уште кај нас се гради митологијата за Евреите и нивната депортација без да се (сака да се ) знае вистината за тоа, депортираните Евреи се државјани на Југославија додека сите Евреи кои биле дел од ВМРО или бугарската армија добиле бугарски документи и биле спасени по што на Бугарија им дале еден куп документи и архиви од ВМРО и револуционерната борба за Македонија од големо значење за тој период, најпознат е примерот со Рафаел Моше Камхи од битолскиот револуционерен округ, човек од голема доверба на Даме Груев кој го внесува во организацијата а неговата куќа станува скривалиште на илегалните активности во Битола.

A темата и дискусијата не може да биде бугарско-српско влијание, тука е и грчкото кое било доста големо и во многу аспекти на социјалниот живот , посебно во некој градови кои се и во територијата на сегашна Република Македонија многу многу повлијално од оние за кои се води дискусија во темата.

п.с. Бугарските националсоцијалисти од Ратник токму се најголеми протнивници на Цар Борис поради заштита на Евреите, далеку е Бугарија дека убивала Евреи, напротив имаше добар документарец на History коj ја обработува оваа тема, царот сакале ние или не да признаеме е најдобриот дипломат во Европа тоа време, кој знае каде ќе беше Бугарија ако не беше починал под сомнителни околности 1943.
70 000 Евреи од Бугарија денес живеат и се главни во разни области во Израел.

Прегледај го приврзокот 309394.
Македонци секогаш имало, но не секогаш било тоа етничка/национална категорија. Просто е, човек од Македонија е Македонец без разлика на етникум.
Не ти ја разбирам поентата,тоа што Бугарија ги спасила нејзините Евреи,не ја намалува одговорноста и вината за депортираните Евреи од Македонија. Се друго е релативизирање.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom