- Член од
- 25 март 2012
- Мислења
- 8.686
- Поени од реакции
- 5.373
Е сега кога размислив повеќе не е толку лоша.Немој одма така. Еве ќе се договориме да не плаќате струја и даноци, се ќе биде исто, само теретот ќе го раштркаме на поголема популација.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Е сега кога размислив повеќе не е толку лоша.Немој одма така. Еве ќе се договориме да не плаќате струја и даноци, се ќе биде исто, само теретот ќе го раштркаме на поголема популација.
Зошто бе пуно? Со зачувани малцински права, не е ли подобро да си дел од една поголема држава, со повисок стандард? На крајот од краиштата кога ќе се распадне, ние словените меѓу себе ќе се испоколеме хахаМногу лоша идеја.
Е сега кога размислив повеќе не е толку лоша.
Па они и сега не плаќаат, за кој куј им е уште ганчо и геџо во иста држава?Немој одма така. Еве ќе се договориме да не плаќате струја и даноци, се ќе биде исто, само теретот ќе го раштркаме на поголема популација.
Може има, ама да знаеш дека во ВСВ има и логор во Бугарија за сите машки членови над 17 години од селата околу Врање и Сурдулица. Секој месец имало контрола и ако не успееш да докажеш дека се во логор следувало палење на куќата!Всушност има ополченци од Ниш и учесници во Бугарската легија во Србија.
Во Пирот, Сурдулица, Врање, Бела Паланка има и ополченци од Балканските војни, а Босилегард и Димитровград и ден денс имаат бугарско мнозинство.
Ова се измислици. Прво, не постоело такво нешто како логори за обични селани. И во затворите немало обични луѓе. Срби биле мобилизирани во Работните сили но не биле во логори. Веројатно биле повредени и невини луѓе, како што знаете, заедно со сувото дрво, гори и влажното.Па они и сега не плаќаат, за кој куј им е уште ганчо и геџо во иста држава?
Автоматски споено мислење:
Може има, ама да знаеш дека во ВСВ има и логор во Бугарија за сите машки членови над 17 години од селата околу Врање и Сурдулица. Секој месец имало контрола и ако не успееш да докажеш дека се во логор следувало палење на куќата!
Ни Евреите не ги депортиравте вие, сами си отидоа на екскурзија.Ова се измислици. Прво, не постоело такво нешто како логори за обични селани. И во затворите немало обични луѓе. Срби биле мобилизирани во Работните сили но не биле во логори. Веројатно биле повредени и невини луѓе, како што знаете, заедно со сувото дрво, гори и влажното.
Мене ми кажуваш? Не ти е срам? Па мојот прадедо, дедо ми и неговите двајца постари браќа биле во логор!!!!! Среќа што вујко ми имал само четири години(недоволнои голем да се осомничи за шумкар), па куќата на дедо останала незапалена. Таму каде луѓето не успевале да докажат кај им се машките членови на фамилијата, покрај пљачка следувало и палење на куќите како што спомнав. Најстрашно е што таму крововите биле сламени, па за пола час ништо не останувало од нив. Зборам за селата кои граничат со Плоче(под Бесна Кобила)- Ново Село, Несврта, Крива Феја...... па до Корбевац пред Врањска бања.Ова се измислици. Прво, не постоело такво нешто како логори за обични селани. И во затворите немало обични луѓе. Срби биле мобилизирани во Работните сили но не биле во логори. Веројатно биле повредени и невини луѓе, како што знаете, заедно со сувото дрво, гори и влажното.
Првиот бугарски учител во Скопје е од Врање чисто како пример. Градовите низ источна Србија си имаат сите по некоја поврзница со Бугарија. Дури до ден денешен подолго биле под бугарска контрола отколку српска.Па они и сега не плаќаат, за кој куј им е уште ганчо и геџо во иста држава?
Може има, ама да знаеш дека во ВСВ има и логор во Бугарија за сите машки членови над 17 години од селата околу Врање и Сурдулица. Секој месец имало контрола и ако не успееш да докажеш дека се во логор следувало палење на куќата!
Каде бил овој "логор"? Дај малку повеќе информации, да видиме точно каде биле.Мене ми кажуваш? Не ти е срам? Па мојот прадедо, дедо ми и неговите двајца постари браќа биле во логор!!!!! Среќа што вујко ми имал само четири години(недоволнои голем да се осомничи за шумкар), па куќата на дедо останала незапалена. Таму каде луѓето не успевале да докажат кај им се машките членови на фамилијата, покрај пљачка следувало и палење на куќите како што спомнав. Најстрашно е што таму крововите биле сламени, па за пола час ништо не останувало од нив. Зборам за селата кои граничат со Плоче(под Бесна Кобила)- Ново Село, Несврта, Крива Феја...... па до Корбевац пред Врањска бања.
Това са само приказни - fairytales. Слушнал сум илјадници од нив. Во Вардарска Македонија сите тврдат дека дедо им бил партизан и се борел против "фашистите", а 99% беа со "фашистите". Ако секој Србин бил апсен и суден (после се знае што следува), немаше да има срби во Србија денес.Има уште една приказна за Врање. Наиме додека студирав живеев кај едни луѓе доселени од таму во Скопје. Дедо Ристо беше обичен и по малку припростичок човек. За време на ВСВ имал околу 18-19 години и го начекала патрола, одма как’в си ти, ами не знам, какво бе не знаеш маќата шумкарска и како што следува притвор и ќотек. Утрето го вадат за на судење(после се знае што следува) и таму го догледува некој подалечен комшија кој работел писар.
Оди кај началникот, ами зашто сте го земале детето? Оти е србин! Нее Господин Началник, Ристо си е Моравб’лгарин. Ели така вади го от стројот. Да биде иронијата поголема,после војната се доселува со босилеграѓани да работи во Треска.
Moze e vreme da prestanes da mislis deka 99% bile so fashistite.Каде бил овој "логор"? Дај малку повеќе информации, да видиме точно каде биле.
Това са само приказни - fairytales. Слушнал сум илјадници од нив. Во Вардарска Македонија сите тврдат дека дедо им бил партизан и се борел против "фашистите", а 99% беа со "фашистите". Ако секој Србин бил апсен и суден (после се знае што следува), немаше да има срби во Србија денес.
за србите историски пропаст, аа како што кажав дел од политичката и интелеектуалната елита тоа добро го знаела.За Хрватите и Словенците е историска среќа таа Југославија бидејќи овозможува најголемиот дел од тие 2 народа да останат во една држава.
Исто така милион пати спомнат од мене Јосиф Михаиловиќ првиот градоналачник на Скопје, чудо е како комунистичките власти бришат се што е српско во Вардарска Македонија, а човекот бил по потекло од Кичево, четник, архитект, интелектуалец... денеска во 2021 прваа ако не копаш како мене нема шансе да слушнеш за него, нема ниту една улица по него, ниту едно училиште а го има модернизирано Скопје, за смееткаа на него ке најдеш бугааски службеник како Димитар Влахов ( мислам и бил градоначалник на Приштина под Бугарска окупациа) на милион улици и установи, Тодор Александров кој е отворен бугараш и во константен конфликт со левичари како Питу Гули.Првиот бугарски учител во Скопје е од Врање чисто како пример. Градовите низ источна Србија си имаат сите по некоја поврзница со Бугарија. Дури до ден денешен подолго биле под бугарска контрола отколку српска.
Население 1948: 1152986Moze e vreme da prestanes da mislis deka 99% bile so fashistite.
LMAO, znaci staroto nesposobno naselenie, decata, majkite, nezainteresiranite i opsto 99% od zenite bile na bugarskata strana. OK. Dobar film.Население 1948: 1152986
Партизани 1941: 1000 (0.0867%)
Партизани 1942: 2000 (0.1735%)
Партизани 1943: 10000 (0.8673%)
Партизани септември 1944: 8000 (0.6939%)
За време на бугарското владеење, партизаните никогаш не биле повеќе од 1% од населението, дури и кога било јасно дека Германија ќе ја загуби војната (1943). Партизаните секогаш се предавани на властите од локалното население, кое соработувало со властите.
Не мораше да биде. Федерална и монархистичка Југославија можеби и ден денешен ќе постоеше, а тука најголем дел од населението ќе беа Срби. На Хрватите ќе се дадеше тоа што во 39та беше Бановина Хрватска, на Словенците Словенија и остатокот можеше да биде Србија која што ќе имавте отворен пат да ја србизирате во целост и хомогенизирате.за србите историски пропаст, аа како што кажав дел од политичката и интелеектуалната елита тоа добро го знаела.
Јосиф Михајловиќ од Тресонче инаку и јас мислам дека треба да има улица. Неврзано за тоа, дали знaеш дека Јосиф е еден од покровителите и авторите во списанието „Луч“? Списанието е со опозициона содржина во времето на СХС каде што се собирале и пишуале Бугарите/бугарофили и раните меѓувоени македонисти.Исто така милион пати спомнат од мене Јосиф Михаиловиќ првиот градоналачник на Скопје, чудо е како комунистичките власти бришат се што е српско во Вардарска Македонија, а човекот бил по потекло од Кичево, четник, архитект, интелектуалец... денеска во 2021 прваа ако не копаш како мене нема шансе да слушнеш за него, нема ниту една улица по него, ниту едно училиште а го има модернизирано Скопје, за смееткаа на него ке најдеш бугааски службеник како Димитар Влахов ( мислам и бил градоначалник на Приштина под Бугарска окупациа) на милион улици и установи, Тодор Александров кој е отворен бугараш и во константен конфликт со левичари како Питу Гули.