За разлика од тебе, јас на никого не можам да му заличам на Турчин![]()
Треба да излезиш од во визба за да му заличиш на некој на нешто, за мајка ти секогаш ќе си убав син на александар
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
За разлика од тебе, јас на никого не можам да му заличам на Турчин![]()
Не се нервирај, ете генетскиот тест ти докажал дека не си Турчин, зошто ваков нервен слом? Зар е срамота да си Татар?Треба да излезиш од во визба за да му заличиш на некој на нешто, за мајка ти секогаш ќе си убав син на александар
Не се нервирај, ете генетскиот тест ти докажал дека не си Турчин, зошто ваков нервен слом? Зар е срамота да си Татар?
Побарај стручна помош, и за твое и за добро на форумот.Па мене не би ми било, но тебе нешто те мачи затоа што секој втор збор монголи и татари бараш, тоа се вика проектирање, шо е работата? Очињата ми ти се малку накосо па страв имаш некој длабок? Затоа ти велам или тест напрај си или профатисо ја судбината.
Побарај стручна помош, и за твое и за добро на форумот.
Кој Алексaндар? ги има многу.Треба да излезиш од во визба за да му заличиш на некој на нешто, за мајка ти секогаш ќе си убав син на александар
Бугарска работа тези дупка не дупка. Толку знаеш дедо ми од бугарски само еден виц.Апсолутно неточно. Дури и личните писма на книжевен бугарски јазик ги пишувале. Ако постои некаде каде користеле збор македонски народ, за јазик никој од Организацијата не искористил да каже македонски.
Што се бугарски имиња? Борис, Наум, Климент, Бојан? Или мислиш на Аспарух, Крум, Асен и другите прабугарски кои и во Бугарија се националистички просерувања од 20ти век. Ама и такви има тука. Аспарух Јосифоски командува на 11ти Октомври да го ослободат Аспарух Корубинов. Круме Кепески го имаме, Аспарух Каневче првиот министер за земјоделије во СРМ. Дури и до ден денешен стотици луѓе има со имиња на прабугарски ханови и цареви во Македонија.
Биле бугарски офицери. Тие што доживеале до 1912та да се живи сите се бореле во бугарските војски и за голема Бугарија.
Што се тоа? Песната за Волга на Миладинови, за Шишман? Песните за Рајно ПопГеоргиева, Христо Брдаров од охридско, песната за Левски од тиквешко? На крајот од краитшата што се бугарски песни и традиции, а што немале тие од ВМОРО?
Имале
Смешки. Не само што сакале, убивале луѓе од другите цркви и агитирале за отварање на бугарски училишта и цркви.
Тие глава во торба ставале да се борат против светска сила, ама некој на сила ги терал Бугари да се пишуваат. Па и во личните писма и комуникации.
Имале
Очигледно ни страница не си прочитал во живтото.
Апсолутна невистина и лажга за подобро да си заспиеш.Ете ти го Татарчев, дефакто водач на ВМОРО прочитај го да видиме колку прави разлика.
Никаде никој тоа не го сметал. Ама баш никаде. Се гледа дека ништо немаш читано.
Ти пробуваш да ги направиш дебили без да си прочитал било што од било кој документ.
Барем со бугариве може да се до некаде дискутира, да извадат историски факти врз основа на што го засноваат своето мислење, кога ке се појават овие античкиве освен да се пцуеш со нив друго не можеш, колку и да му предочуваш нешто он не може да сфати, него му кажале дека е од Александар Велики и ништо друго не прифаќа.
Ако ти извадат историски факти дека Ниш пред 150+ години населението го сметале за Бугарско што правиме тогаш ? Ќе може да се дискутира дека побуната во Ниш во 1841 е бугарска?Барем со бугариве може да се до некаде дискутира, да извадат историски факти врз основа на што го засноваат своето мислење, кога ке се појават овие античкиве освен да се пцуеш со нив друго не можеш, колку и да му предочуваш нешто он не може да сфати, него му кажале дека е од Александар Велики и ништо друго не прифаќа.
Ќути сеа ќе спрема да те растури ко бугарска скупштина.Ако ти извадат историски факти дека Ниш пред 150+ години населението го сметале за Бугарско што правиме тогаш ? Ќе може да се дискутира дека побуната во Ниш во 1841 е бугарска?
Ако ти извадат историски факти дека Ниш пред 150+ години населението го сметале за Бугарско што правиме тогаш ? Ќе може да се дискутира дека побуната во Ниш во 1841 е бугарска?
Ne treba da se nacionalizira seopfatno pred se hristijansko vostanie kako rezultat na brutalnosta na kachachkite bandi koi celi sela gi preselile od debarsko vo azot, samo zatoa sto pobarale pomos od Srbija, sto e normalno da pobaras pomos od sosedna hristijanska zemja.Брсјаачка Буна
Секако ќе ја прочитам книгата што е на француски.Нема потреба да се „вадат“ историски факти. Можете да ја прочитате книгата на Жером-Адолф Бланки (Jérôme-Adolphe Blanqui - Voyage en Bulgarie pendant l'année 1841, 1845), испратен лично од францускиот министер за надворешни работи за да ја види ситуацијата, кој поминал низ Ниш истата година.
Еве што пишува за србите во Нишкото востание:
"Меѓутоа, Србите, како што видовме, биле спречени од нивната влада и покрај влијанието на принцезата Лjубица. Помошта што им ја дадоа на Бугарите беше сентиментална, а не материјална - наместо да им помогнат на востаниците, тие се задоволија со давање азил на бегалците."
Ниш и делови од источна Србија биле во минатото етнички спорна зона меѓу Србите и Бугарите. Денес тие се веќе долго време во целост србизирани.Нема потреба да се „вадат“ историски факти. Можете да ја прочитате книгата на Жером-Адолф Бланки (Jérôme-Adolphe Blanqui - Voyage en Bulgarie pendant l'année 1841, 1845), испратен лично од францускиот министер за надворешни работи за да ја види ситуацијата, кој поминал низ Ниш истата година.
Еве што пишува за србите во Нишкото востание:
"Меѓутоа, Србите, како што видовме, биле спречени од нивната влада и покрај влијанието на принцезата Лjубица. Помошта што им ја дадоа на Бугарите беше сентиментална, а не материјална - наместо да им помогнат на востаниците, тие се задоволија со давање азил на бегалците."
Србите не им ги бараат хероите на Бугарите. Никој нема проблем дека тие луѓе се решиле за српство. Ниш имал и голема Албанска популација, ама веќе не влегува ни во најголемите мапи на Голема Албанија.Секако ќе ја прочитам книгата што е на француски.
Инаку кога сме на темата некако слабо сте активни за тоа дека се од Јужна Морава надоле било бугарско со нагласок на делот што денеска е во Србија. Што е причината? Мислам дека се што е било според Сан Стефанскиот договор и каде е дејствувала Егзархијата всичко е обаче Блгарско. Ај те молам малку активирајте се и со србите.
Што е нормално да побараш од твој народ помош...Ne treba da se nacionalizira seopfatno pred se hristijansko vostanie kako rezultat na brutalnosta na kachachkite bandi koi celi sela gi preselile od debarsko vo azot, samo zatoa sto pobarale pomos od Srbija, sto e normalno da pobaras pomos od sosedna hristijanska zemja.
Разглабано милион пати, не може нешто криво засадено да израсне право, не може једина верска организација основана од комунисти да узурпира манастири и цркви кои потоа ги запуштува и остава на немилост и милост на времето... нешто слично проба и Мило во Црна Гора.Eklesialistickite prasanja ne pripagaat vo temava, MPC nema da se vrati vo SPC zatoa sto nikoj ne i garantira na MPC deka moze da ima avtonomija ili kako i da se vika terminot-najverojatno nema.
нека извадат слободно, спремен сум да ги побијам.Ако ти извадат историски факти дека Ниш пред 150+ години населението го сметале за Бугарско што правиме тогаш ? Ќе може да се дискутира дека побуната во Ниш во 1841 е бугарска?