Анкета: Локални избори 2021 (кандидати, активности и кампањи)

II фаза: За кого ќе гласате на локални избори 2021?

• СДСМ

Гласови: 17 7,2%
  • ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 65 27,4%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 108 45,6%
  • ДУИ

Гласови: 6 2,5%
  • АЛИЈАНСА НА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 2 0,8%
  • БЕСА

Гласови: 2 0,8%
  • ДПА

Гласови: 1 0,4%
  • Друга партија (ќе пишам за која)

Гласови: 13 5,5%
  • Независен кандидат (ќе пишам за кого)

Гласови: 23 9,7%

• Вкупно гласачи
    237
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.750
Поени од реакции
2.286
Ништо не произведуваме, апсолутно ништо. Да не се старите кои уште на по 50-60-70 годишни сеуште се занимаваат со земјоделство зошто инаетот не им дава да ја гледаат нивата неизорана и непосадена. Најверојатно и полињата ќе зјаеа празни. Ама тоа е не можеш да се разбереш со луѓе на кој работа во мекдоналдс во Америка преку лето им е замислата како треба да изгледа еден живот.
А зошто би произведувал некој кога има минимална финансиска корист или кога е во загуба? За земјоделските производи прво треба да се обезбеди пласман. Гледаш како се мајтапат со луѓето во поглед на оризовата арпа. Им ветиле 25 денари, а сега им нудат цена од 15 денари. Плус земјоделството нема значаен процент во БДП на нашата земја, без обезбеден пласман на земјоделските производи парите за субвенции се пари фрлени во ветер без повратна вредност. Значи пак има кочница и има причина зошто нивите останале празни. Повеќе му се исплати да работи во странство како градежен работник или пак како работник во некој од рестораните или сендвичарите во странство.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.306
Поени од реакции
26.208
Треба да ги прашаш колегите, да ја следат идеологијата и да се откажат од 50% од своите плати да им го зголемат просекот на оние со минимални примања. Верувам дека и со 50% помала плата ќе бидат далеку над Македонскиот просек. Па после нека продаваат муда за бубрези.
Зарем мислиш дека ги немам прашано? Да видиш како ја снемува општествената одговорност кога е сопствената плата во прашање. Баш кога почна ковидот лани имавме одлична можност да бидеме општествено одговорни. Нормално, сите избраа да не се. :)

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.420
Зарем мислиш дека ги немам прашано? Да видиш како ја снемува општествената одговорност кога е сопствената плата во прашање. Баш кога почна ковидот лани имавме одлична можност да бидеме општествено одговорни. Нормално, сите избраа да не се. :)
Па поготово тие леви гомца од нашиот сектор највеќе ме нервираат. Глумат Че Гевара, а не заслужиле да му се срамно влакно на газот. И ќе ми зборат после за мојот луксуз.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Толку ли ти е мака што си се шитнал као млад и сеа чекаш цело време вакви моменти как со колегите и демек си нешто над нив?
Уште не си за отпад стари, да кажеме у штаб да спремат една маичка за тебе, кој број носиш само кажи си.

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.791
Поени од реакции
8.500
Светот ли не е на 1% од технологијата за да ги замени тие работи? Па кандидатот за градоначалник што го имате во Карпош (кој патем работи во банката на Чифлиганец :D ) се пофали дека ќе ја автоматизирал општината. Тоа не значи дека ќе ги отпушти тие во администрација што се шлаат таму? Работничка партија. :D
Па во општина физички интензивна работа има ли? Луѓе што како што викаш и самиот се шлаат, работат ли физички интензивна работа? Огромен дел од нив не ни може да ги замени ништо зошто они не прават апсолутно ништо. Класична дебирократизација, една од најважните левичарски платформи.

Делот од коментарот што го избришав нема ни да го коментирам, ај како да не постоел.

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.791
Поени од реакции
8.500
А зошто би произведувал некој кога има минимална финансиска корист или кога е во загуба? За земјоделските производи прво треба да се обезбеди пласман. Гледаш како се мајтапат со луѓето во поглед на оризовата арпа. Им ветиле 25 денари, а сега им нудат цена од 15 денари. Плус земјоделството нема значаен процент во БДП на нашата земја, без обезбеден пласман на земјоделските производи парите за субвенции се пари фрлени во ветер без повратна вредност. Значи пак има кочница и има причина зошто нивите останале празни. Повеќе му се исплати да работи во странство како градежен работник или пак како работник во некој од рестораните или сендвичарите во странство.
Моја грешка за последната реченица не требаше да ја ставам така сама без додатно објаснување. Ние сме водени од џепароши, дилери, ситни шпиунчиња, макроа и жигола/курви. И нормално е кога те водат луѓе кои не знаат да создаваат туку само да продаваат/распродаваат и дека народот ќе прекине исто така. Дека нема нешто што они мрзат повеќе од луѓе кои можат да си опстанат од својот труд и производство. Образовно, кулутурно, легислативно 30 годишна опсада на Македонскиот народ ни направија.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.420
За кој ќе го дадеш ти гласот ме интересира ако не ти е проблем да кажеш?
Илко, многу те поштуем дете. Немој да си го расипуваш впечатокот заради партија и заради глас.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.306
Поени од реакции
26.208
Па поготово тие леви гомца од нашиот сектор највеќе ме нервираат. Глумат Че Гевара, а не заслужиле да му се срамно влакно на газот. И ќе ми зборат после за мојот луксуз.
Зошто бе? Да не се тие ич нема да се забавни паузите. Вака гледаш луѓе со х4 од просечна плата како раскажуваат за работнички права, и сиромаштија, па после тоа во наредна реченица воведуваат хибридни автомобили и делат забрани за греење, зошто им бил загаден воздухот, а некои стоки се грееле со гуми. :D
Толку ли ти е мака што си се шитнал као млад и сеа чекаш цело време вакви моменти как со колегите и демек си нешто над нив?
Уште не си за отпад стари, да кажеме у штаб да спремат една маичка за тебе, кој број носиш само кажи си.
Не сум као нешто над нив. Многу е јасно како сум. А и не сум постар од нив, напротив. Инаку да, обожавам такви моменти. :D
Па во општина физички интензивна работа има ли? Луѓе што како што викаш и самиот се шлаат, работат ли физички интензивна работа? Огромен дел од нив не ни може да ги замени ништо зошто они не прават апсолутно ништо. Класична дебирократизација, една од најважните левичарски платформи.

Делот од коментарот што го избришав нема ни да го коментирам, ај како да не постоел.
Абе јас се согласувам дека тие треба да летаат низ прозор од општина. Ама дали тоа е бранење на работнички права?

Делот од коментарот што го избриша е многу битен. Не може да го исмеваш Чифлиганец, а да поддржуваш кандидат за градоначалник што работи кај него.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Само за администрација ќе се намалуваат. Сега пред избори. Класичен поткуп.

Останатите идеи за 6 работни саати и 500 евра минимална плата, се само обични желби на економски неписмени, како мали Џокица замишља економију, не вреди ни да ги коментирам.
Ова е пример како да дадеш нешто, без ништо.

Администрацијата и досега си имаше слободен ден во Петок, само неофицијално. Чат пат некој седеше да ги куцне картиците.
Сега пола им го оправдуваат, и ништо нема да осетат, и така си беа слободни.

Вештачки доаѓа и дека му ја зголемиле платата, наместо 40 саати неделно, за истата плата сега имаат 36 саати што автоматски им ја дига дневницата.

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.750
Поени од реакции
2.286
Моја грешка за последната реченица не требаше да ја ставам така сама без додатно објаснување. Ние сме водени од џепароши, дилери, ситни шпиунчиња, макроа и жигола/курви. И нормално е кога те водат луѓе кои не знаат да создаваат туку само да продаваат/распродаваат и дека народот ќе прекине исто така. Дека нема нешто што они мрзат повеќе од луѓе кои можат да си опстанат од својот труд и производство. Образовно, кулутурно, легислативно 30 годишна опсада на Македонскиот народ ни направија.
Те разбрав што сакаш да кажеш. Запознаен сум во поглед на состојбите во земјоделството и тоа уште одамна. И знам како е прекупци да ти го купуваат земјоделскиот производ за мизерна цена и да остваруваат екстра профит на твој грб. Кога ќе се обезбеди стабилна откупна цена, многу луѓе повторно ќе почнат да се занимаваат со земјоделство. До тогаш ќе гледаме слики и снимки каде земјоделци го истураат својот производ наместо да им биде откупен по ветената цена. Недостасува стратегија која ќе направи целиот труд на земјоделците да не биде залуден.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Илко, многу те поштуем дете. Немој да си го расипуваш впечатокот заради партија и заради глас.
И јас те поштувам затоа те прашав. Јас немам партија ниту пак членувам некаде, ни пак ќе членувам зочти дури и таму се знае како функционираат работите а гласот го давам таму затоа што е најреална опција која ги опфаќа сите мои ставови и идеали и затоа што сакам конечно промена. Напиши ти што мислиш, твоето мислење сум го почитувал секогаш и сум го бранел.

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.791
Поени од реакции
8.500
Абе јас се согласувам дека тие треба да летаат низ прозор од општина. Ама дали тоа е бранење на работнички права?
Нека докажат дека се работници па можат да бараат работнички права. Не може луѓе кои не работат да бараат работнички права.

"The workers' and peasants' revolution means work, comrades; it does not mean idleness and leisure."

Не гледам никаква идеолошка контрадикторност тука. Бирократијата уште од првите денови била посечена како главната причина за каков било прогрес. Права на работници не значи да не се работи, никогаш не ни значело тоа. Не сакав да влегувам во целата дискусија за да не морам да одговарам на по 5-6 во исто време али по мене и максималното работно време и минималната плата се комплетно погрешно решение за проблемот кој се пробува да се реши.

Делот од коментарот што го избриша е многу битен. Не може да го исмеваш Чифлиганец, а да поддржуваш кандидат за градоначалник што работи кај него.
Немам поима кој е човекот, али ај ќе направам некој претпоставки. Дали работи човекот и чесно си го заработува лебот? Што треба сите кандидати монаси да им бидат од планина симнати? Работниците што работеле по фабриките, требале да дадат откази зошто ете како може да се бориш против газдите кога работиш за нив? Ова е прво оделение ниво на аргументација и дебата, да не паѓаме на тоа ниво вакви евтини трикови да се користат. Дали инженерот кој црнчи во железара за минчо нема право да каже ништо против таквите како него зошто ете работи за него.

А и за крај не гледам кај сум го подржал тој човек кога не знам ни кој е. А и јас ако не се држам до ставовите не знам кој се држи. Еве провери ќе најдеш коментар одма после кандидатурите дека за Перо не гласам зошто за мене он е латентна комуњара.

Последно уредено:

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.420
И јас те поштувам затоа те прашав. Јас немам партија ниту пак членувам некаде, ни пак ќе членувам зочти дури и таму се знае како функционираат работите а гласот го давам таму затоа што е најреална опција која ги опфаќа сите мои ставови и идеали и затоа што сакам конечно промена. Напиши ти што мислиш, твоето мислење сум го почитувал секогаш и сум го бранел.
Нема да гласам јас Илко, едноставно не гласам после 2008 година. После 2001 година ова не е држава на мојот народ, уште повеќе државата е душман на Македонскиот народ. До 2008 ете сум бил наивен и сум имал надеж дека некој одвнатре ќе може да го смени тоа. Дури од 2006-2008 живеев во заблуда дека тоа и се дешава. Но полека се освестив и гледам дека секоја искра на надеж што ни ја дале е всушност фатаморгана која не закопува уште подлабоко. Демократијата што ја живееме не е ништо друго од скап маркетинг, сведен на шпекулации, празни ветувања, голи обвинувања, уценувања и поткупувања, социјален инжинеринг и полнење на гласачки кутии. И што е најинтересно, не е тоа само кај нас, туку во целиот свет.

А за тие што ќе гласаш @Inglourious Basterd убаво ги опиша погоре неговите колеги. Ниту виделе мака во животот зимаат 4 пати поголема плата од просечната, да видат просечен работник во Македонија се грозат и го исмејуваат. Тие баби и дедовци кои излегуваа да протестираат за името ги исмејуваа ради нивниот изглед. Е поради тие лајна никад нема да гласам за нив.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom