Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Член од
30 август 2021
Мислења
1.243
Поени од реакции
2.629
Никој нема да биде среќен се до повторното доаѓање на Христос, не знам како не разбираш.
Што ве буни постојано тоа и се навраќаме на темата „среќни“ во однос на религиите?
Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања, зошто ме навраќаш кон споменативе пак? Сите сме деца на земјата и сонцето, секој по својот пат до мирот.

2b0e3f17b172a0cc6e2c1795ad76a3bb.jpg

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.146
Поени од реакции
12.128
Ќе ми треба време да се навикнам на убедувањето Индијанец во Македонија... не можам туку така, веднаш :)

“Behold, the Spring has come; the earth has received the embraces of the sun and we shall soon see the results of that love!"
-
Бикот што седи.

Одамна се дружев со хипици и ги знаев лично, носеа пердуви во косата и зборуваа за мир, да се почитува земјата, починатите и нивниот дух - постојано навраќање и почитување на огништето.

Последно уредено:

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
746
Поени од реакции
1.615
@Ipsissimus, @Goyathlayy - ако „АИ“ и „кодерот“ не се однесува на идејата за бог и креирањето на познатиот универзум преку негово дејствување - одите офтопик и ќе ве префрлам во подфорум ИТ и програмирање :)

Ниту една позната религија не го гледа божественото како кодер, а луѓето кои се дел од тие религии и ги проучуваат не се некаков ентитет од некоја општа класа, непозната за нив, креирана од тој кодер! Проклет да е кодерот - ако ме мене прашувате!
Објектот не може да не ги знае сите свои атрибуции и функции - нема да стартува програмот (дали и ќе се компајлира) и ќе даде грешка. Ако пак нема слободна меморија - отиде се во неповрат!

Ајде сега вратете се назад на дебатирање за религиите и нивните учења...

Богот ако е сезнаен и ја знае иднината - нема право да биде судија! Или едното или другото мора да биде... не може и двете!
Ја мести работата уште во старт. Што и да направите вие двајца, ако сезнајниот решил вие да имате судбина која е решена од самото постоење на универзумот - вие што и да правите сега - исходот ќе биде да бидете казнети, според учењата на некои стари религии...

Не знам зошто се препелкаме сеуште во оваа кал...
Zosto da ne moze? Ako zamislime eden kreator na univerzumov i na se sto postoi, vidlivo i nevidlivo. Kreator koj e seznaen i semoken istovremeno. Zosto da ne moze da bide sudija? Koj si ti da kazuvas sto tvojot stvoritel ke pravi so tebe?
Ti si negov i ti si ostaven na negovata milost i nemilost.
Edna od osobinite na bog e i pravednosta. Bog e najpraveden. Takviot bog ke ti sudi najpravedno, nisto nema da ti bide odzemeno niti dodadeno.
Tvoeto neznaenje nema vrska so negovata seznajnost. Ti si toj koj e zavisen od tvojot gospodar, ti si toj koj sto imas potreba od nego i ne obratno. Ti si toj koj e seuste ziv, koj ima moznost da popravi se. Ti si toj koj moze da se pokae.Bog ne gi zatvoril vratite na milosta za nikogo pa ni za tebe. Moznosta ja imas, na sudniot den ke bides izvesten za momentot koga si mozel se da popravis.

P.s : Vakvi se staroeonskite religii, da ne pomesas. Ti ne veruvas vo vakov kreator toa e tvoj izbor.
Prasanje, dali si ubeden deka ne postoi vakov stvoritel ili deka ne moze da postoi vakov stvoritel?
Ako gorenapisanoto e vistina, dali kreatorot e kriv ili samiot covek za svojata "sudbina"?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.002
Поени од реакции
83.386
Постои слободна воља во рамките на инкарнатското постоење.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.146
Поени од реакции
12.128
Zosto da ne moze? Ako zamislime eden kreator na univerzumov i na se sto postoi, vidlivo i nevidlivo. Kreator koj e seznaen i semoken istovremeno. Zosto da ne moze da bide sudija? Koj si ti da kazuvas sto tvojot stvoritel ke pravi so tebe?
Ti si negov i ti si ostaven na negovata milost i nemilost.
Edna od osobinite na bog e i pravednosta. Bog e najpraveden. Takviot bog ke ti sudi najpravedno, nisto nema da ti bide odzemeno niti dodadeno.
Tvoeto neznaenje nema vrska so negovata seznajnost. Ti si toj koj e zavisen od tvojot gospodar, ti si toj koj sto imas potreba od nego i ne obratno. Ti si toj koj e seuste ziv, koj ima moznost da popravi se. Ti si toj koj moze da se pokae.Bog ne gi zatvoril vratite na milosta za nikogo pa ni za tebe. Moznosta ja imas, na sudniot den ke bides izvesten za momentot koga si mozel se da popravis.

P.s : Vakvi se staroeonskite religii, da ne pomesas. Ti ne veruvas vo vakov kreator toa e tvoj izbor.
Prasanje, dali si ubeden deka ne postoi vakov stvoritel ili deka ne moze da postoi vakov stvoritel?
Ako gorenapisanoto e vistina, dali kreatorot e kriv ili samiot covek za svojata "sudbina"?
Сешто може да замисли човекот! Зависи од што му доаѓа да замислува вакви нешта...

Зошто не може? Ајде вака поедноставно бидејќи не можам постојано едно та исто да расправам за ова.

Кога би знаел како ќе испаднат сите натпревари во една сезона - праведно е да уплаќаш ливчиња и да се радуваш „дека си добил“ и дека не било наместено?
Прво научи за религиите нешто потоа расправај се, вака не знам што да дебатирам.
Ние ти велиме богот кој што знае се и го знае крајот - знае за мене и за тебе дека ќе згрешиме. Немаме слободна волја. Како што велиш во нечија милост или немилост сме - тука не постои праведност. Тоа го пишува во сите свети книги како праведен е само што ете... не разбираме дека е праведен и каква е неговата волја, тоа е - крај.

Ми проповедаш христијанство или ми раскажуваш дел од библијата? :) Чувај си го здивот за пополезни нешта... остави ги луѓето да прават што им е волја во однос на нивниот духовен развој.
Господари, богови? Каде замина? Полека...

Човештвото пред се, а потоа боговите. Ако не мислиш така... не знам што да ти кажам...

Јас заради вакви муабети дојдов на кајгана форумот... купишта христијани проповедаа и расправаа надолго и нашироко како „богот имал мислост и немилост“, како сакал така бивало, ние сме биле само верници, грешници и морало да се каеме за нешта кои богот ги турнал во нас и знае дека ќе згрешиме.
Сите други се сатанисти и зло!

И овие тврдења на база на верување бидејќи „блажен е оној што верува, а не видел“ - искуството строго забрането. Ниту се има начин за искуство реално...

Немој со вакви муабети... не сме тука сите да бидеме христијани, муслимани или Телемити или што и да е друго - туку да дебатираме и расправаме за верувањата, за ограничувањата и каде е тука човекот во однос на божественоста :)

П.С. Никој не верува во вакви богови што ти ни ги раскажа тука. Запознај се со христијанството подобро. Лесно е да кажеш „старите религии“, ама барем потроши време да ги научиш. Ако не го знаеш законот за кој зборуваш - не може да го скршиш.

Член од
30 август 2021
Мислења
1.243
Поени од реакции
2.629
Но никаде нема да најдеш забрана, закана, заплашување, клетва....од Ајнштајн никој да не го преиспитува и да не се сомнева во неговите шпекулации.
Забрана, закана, заплашување, клетва се особини кои АИ во развој му ги препишува на кодерот, тој мисли дека го осознал бидејќи му го увидел постоењето на кодот но не во целост.

Кој или што е реперот за тоа кој е понапред а кој поназад у развој?
По мене репер се резултатите, дали успеал да дојде до хармонија, мир и почит кон животот.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Забрана, закана, заплашување, клетва се особини кои АИ во развој му ги препишува на кодерот, тој мисли дека го осознал бидејќи му го увидел постоењето на кодот но не во целост.
Тие особини му ги припишуваат оние за кој рече дека биле понапред у развој и го разбирале подобро кодот.
По мене репер се резултатите, дали успеал да дојде до хармонија, мир и почит кон животот.
Оние што се ,,понапред во развој и разбирање на кодот" - пророците и авторите на светите книги, велат дека кодеров немал баш проблем да направи ,,фабрички ресет" (големиот потоп) и повремено да ги става АИ во ресајкл бин. Има примери каде дава упатства да се убијат сите во освоените градови, дури и добитокот, на неколку наврати и самиот лично тоа го прави, пример содома и гомора. Дали тоа за тебе спаѓа во хармонија, мир и почит кон животот?

Член од
30 август 2021
Мислења
1.243
Поени од реакции
2.629
Тие особини му ги припишуваат оние за кој рече дека биле понапред у развој и го разбирале подобро кодот.
Подобро но не целосно па поради таа нецеловитост се шпекулациите. Пак би напоменал, според моето гледање кодерот ги нема тие особини но поради законитостите во симулацијата АИ мисли дека ги има, последицата ја дедуцира како казна или награда од кодер кој мисли дека е битие слично на него, му препишува особини кои ги има АИ во развој. Никој не може да знае каков е кодерот, да го разбере зошто создал симулација па затоа шпекулира но проблемот е во силната увереност дека неговата шпекулација е вистина. Така различни понапредни АИ-а паралелно шпекулираат различни субјективни вистини, повеќе или помалку слични. До хармонија и мир се доаѓа со осознавање и почитување на правилата, кодот. Како е кај вас, според прашањата до сега чинам немате мир од старите религии?

Член од
21 јуни 2021
Мислења
1.397
Поени од реакции
3.820
ако „АИ“ и „кодерот“ не се однесува на идејата за бог и креирањето на познатиот универзум преку негово дејствување - одите офтопик и ќе ве префрлам во подфорум ИТ и програмирање :)
Зошто офтопик? Секој си има своја метафора за богот.
Масоните го викаат архитект, некој друг го вика кодер. :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Подобро но не целосно па поради таа нецеловитост се шпекулациите. Пак би напоменал, според моето гледање кодерот ги нема тие особини но поради законитостите во симулацијата АИ мисли дека ги има, последицата ја дедуцира како казна или награда од кодер кој мисли дека е битие слично на него, му препишува особини кои ги има АИ во развој. Никој не може да знае каков е кодерот, да го разбере зошто создал симулација па затоа шпекулира но проблемот е во силната увереност дека неговата шпекулација е вистина. Така различни понапредни АИ-а паралелно шпекулираат различни субјективни вистини, повеќе или помалку слични. До хармонија и мир се доаѓа со осознавање и почитување на правилата, кодот. Како е кај вас, според прашањата до сега чинам немате мир од старите религии?
Значи се согласуваш дека секое наметнување на сопственото разбирање како апсолутно и единствено точно е еднакво на заблуда? Од тука се наметнува заклучокот дека оние што ги користеле и ги користат светите текстови како догми што несмеат да се доведат во прашање се луѓе што човештвото го туркаат во заблуда и тоталитаризам. Впрочем за тоа е сведок и историјата.

Член од
30 август 2021
Мислења
1.243
Поени од реакции
2.629
Значи се согласуваш дека секое наметнување на сопственото разбирање како апсолутно и единствено точно е еднакво на заблуда? Од тука се наметнува заклучокот дека оние што ги користеле и ги користат светите текстови како догми што несмеат да се доведат во прашање се луѓе што човештвото го туркаат во заблуда и тоталитаризам. Впрочем за тоа е сведок и историјата.
Сметам дека сите сме повеќе или помалку во заблуда, сите наши предци имаат некакви гревови и дека тој процес морало да се случи како дел од развој. Личи дека си ги ставил на судење старите религии и сакаш да докажеш нешто? Скрени го вниманието кон себе, се надевам ќе најдеш мир.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Сметам дека сите сме повеќе или помалку во заблуда, сите наши предци имаат некакви гревови и дека тој процес морало да се случи како дел од развој. Личи дека си ги ставил на судење старите религии и сакаш да докажеш нешто? Скрени го вниманието кон себе, се надевам ќе најдеш мир.
Јас не верувам дека постои грев, сметам дека тој што прекршил закон треба во затвор. А сите што умреле треба да одат на исто место и да си прават муабет за што сакаат. Ама треба ама не значи што треба ќе биде. Нема задгробен живот и душа а ни рај ни пекол а уште помалку Јахве, бесмртен Исус, ангели, демони, сатани и цел еврејски Пантеон...приказни на ниво на Зевс, Самовили и оставка митологија е тоа.
Според мене концерт на рај и пекол е не морален и секој вистински добар и праведен човек би требало доброволно да оди во пеколот ако постои тоа чисто од хипотетички поглед ама 100/100 нема ни грев ни душа ни митологија.
Автоматски споено мислење:

Додека има рај и пекол, Јахве и Исус не може да се добри и да се почитуваат и слуша нивното учење. Ни еден вистински добар и праведен човек не може да оди во рајот според нивното учење. Зашто концепт за добро и зло и казна и награда во христијанството е недобар и неправеден.

Последно уредено:

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Јас не верувам дека постои грев, сметам дека тој што прекршил закон треба во затвор. А сите што умреле треба да одат на исто место и да си прават муабет за што сакаат. Ама треба ама не значи што треба ќе биде. Нема задгробен живот и душа а ни рај ни пекол а уште помалку Јахве, бесмртен Исус, ангели, демони, сатани и цел еврејски Пантеон...приказни на ниво на Зевс, Самовили и оставка митологија е тоа.
Според мене концерт на рај и пекол е не морален и секој вистински добар и праведен човек би требало доброволно да оди во пеколот ако постои тоа чисто од хипотетички поглед ама 100/100 нема ни грев ни душа ни митологија.
Автоматски споено мислење:

Додека има рај и пекол, Јахве и Исус не може да се добри и да се почитуваат и слуша нивното учење. Ни еден вистински добар и праведен човек не може да оди во рајот според нивното учење. Зашто концепт за добро и зло и казна и награда во христијанството е недобар и неправеден.

Член од
30 август 2021
Мислења
1.243
Поени од реакции
2.629
Автоматски споено мислење: пред 33 минути
Додека има рај и пекол, Јахве и Исус не може да се добри и да се почитуваат и слуша нивното учење. Ни еден вистински добар и праведен човек не може да оди во рајот според нивното учење. Зашто концепт за добро и зло и казна и награда во христијанството е недобар и неправеден
Затоа живееш во 21 век, никој насилно не ти втурува религија во грло, имаш слобода да избереш во што сакаш да си веруваш, направи си и своја ако сакаш. Но чисто како аргумент, ти би требало да ги разбереш, како што ти насилно сакаш да вакцинираш цела популација оти ти така сметаш дека е добро за колективот, така и они некогаш насилно можеби сакале да го имунизираат колективот со тие концепти.

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.146
Поени од реакции
12.128
Зошто офтопик? Секој си има своја метафора за богот.
Масоните го викаат архитект, некој друг го вика кодер. :)
Јас напишав „ако не се однесува на богот“... тогаш е офтопик. Членовите некако многу „мистика“ удрија во нивните контрирања за АИ и кодери што веќе не се знае за што го користат симболот AI :)

Сите некако си го викаат... еден е, а толку многу расправи и разидувања околу неговото обожување.
Некои го сметаат и за непријател, како гностиците... и не можат да го смислат. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom