Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Види го колку е глуп, не знае да сумира ни една реченица а камо ли да објасни поента, битно напишал логика 100 пати...
Секој нареден член што ќе употреби навреда оди на одмор, овој пат ќе е подолг од недела дена
:backa:

не можам да ве следам више кој е за кој против хахаха ќе земев да се објаснувам со тебе

Коцка проблемот кај нас e шо малдо момче вакцинирано и невестата прележана невакцинирана не можат свадба да направат пошто родителите на младиот сега не ја сакаат снаата оти е равноземљаш и вмровка а она вика аман бе луѓе имам антитела. Кај игорче у Германија ќе се земеа до сега.

Коцка проблемот кај нас e шо малдо момче вакцинирано и невестата прележана невакцинирана не можат свадба да направат пошто родителите на младиот сега не ја сакаат снаата оти е равноземљаш и вмровка а она вика аман бе луѓе имам антитела. Кај игорче у Германија ќе се земеа до сега.
Проблемот е младоженецот! Родителите ќе жувеат со невестата или он? Нек си глеа работа, голем е за свадба а уште мама и тато ги слуша?

Проблемот е младоженецот! Родителите ќе жувеат со невестата или он? Нек си глеа работа, голем е за свадба а уште мама и тато ги слуша?
Па живее у детската.

Pameten, koga nekoj narekuvas glup licno e navreda i ke baram da se sankcionira takvoto ponasanje kako nedolicno i navredlivo.
Ne samo sto ke baram tuku i ke insistiram da bides soodvetno sankcioniran pa sledniot pat pak izigravaj pameten.
@коцка ocekuvam da reagiras soodvetno na toa sto prethodno sama go izjavi.
Членот е времено тргнат но и твојата реторика не е најпристојна...

Пољуби ја коцка и од мене,знам дека немаш проблем со тоа :)...имам став да не пријавувам мислења од ваксери:) и одма ми дојде мисла у секунда која е разликата меѓу нас слободните луѓе и ваксериве...Ние знаеме да љубиме:icon_mrgr: а они испиздени од страв да не им снемаат бустери као задња опција за триумф над коронава...

Деновиве разговарав со колеги, како постарата популација повеќето си се уредно вакцинирани. Ретко ќе начекаш некој дедо или некоја баба кои се антивакцери (веројатно покрај внуците). Причина број еден е фактот што живееле во време во кое вакцините сеуште не биле така популарни, а и самите тие знаат што значи заразна болест. Посебно многу од нив се сведоци на вариолата! А и доста од нив имаат браќа/сестри починати од дифтерија.

Душички мили! Не за џабе рекле како старее човек се повеќе наликува на дечињата. Невини, мили, искрени.

Социјалните медиуми и пристапот до интернет се непријател број еден на пандемијата.
Socijalnite mrezi i internetot se najgolema pricina za covidot.Da ne bea, site stoecki i prirodno ke go pominevme, a ako umrese postar covek, ke umirase od starost, a ako umrese pomlad ke bese ona abe sudbina i taka.

Последно уредено:
Пољуби ја коцка и од мене,знам дека немаш проблем со тоа :)...имам став да не пријавувам мислења од ваксери:) и одма ми дојде мисла у секунда која е разликата меѓу нас слободните луѓе и ваксериве...Ние знаеме да љубиме:icon_mrgr: а они испиздени од страв да не им снемаат бустери као задња опција за триумф над коронава...
А ако сум слободна и вакцинирана…што по ѓаволите сум јас???

Pameten, koga nekoj narekuvas glup licno e navreda i ke baram da se sankcionira takvoto ponasanje kako nedolicno i navredlivo.
Ne samo sto ke baram tuku i ke insistiram da bides soodvetno sankcioniran pa sledniot pat pak izigravaj pameten.
@коцка ocekuvam da reagiras soodvetno na toa sto prethodno sama go izjavi.
Ти до сега 10 пати требаше да бидеш тргнат од темава, па никому ништо.

Ima pricini zosto sega pobrzo se napravi i treba da go pozdravime toj napredok. Zaebi vakcina koja ja pravat 5 godini po pandemijata koga preziveanite i onaka sme imuni. Ama toa e argument kolku da se pise nesto protiv a ne celi na vakcinata i toa deka e efikasna tuku se zema nekoj sosema drug argument.
...ти така мислиш за временскиот тајминг дека бил брз за денешниве анитковид вакцини, ама погрешно мислиш, тие си имале претходница уште од појава на првиот тежок акутен респираторен синдром од коронавирус SARS-CoV-1 во 2004 год и од средноисточен респираторен синдром Коронавирус МЕРС-КоВ 2012 год, од кога почнале да се развиваат експериментално, но поради појавени имунопатолошки компликации поврзани со вакцините SARS-CoV и MERS-CoV кои барале решение истите не преминале во клнички студии! Зошто?

... еден негативен ефект во развивање на вакцините против коронавирусот е индукција на ефект на засилување зависно од антитела (АДЕ), кој обично е предизвикан од субоптимални антитела предизвикани од антисарсвакцина што го олеснува навлегувањето на вирусот во клетките домаќини во две независни студии:
- една студија покажала дека вакцината САРС-КоВ базирана на целосен протеин С ја подобрува инфекцијата САРС-КоВ на човечките клетки ин витро,
- две студии исто така покажаа дека анти-С протеинскиот серум резултира со зголемена вирусна инфективност на САРС-КоВ,

... овие резултати предизвикуваат загриженост за безбедноста за вакцините SARS-CoV и MERS-CoV базирани на протеини, така да се работело на потенцијална стратегија за надминување на проблемот со АДЕ и да се дизајнираат вакцини кои содржат само главни неутрализирачки епитопи што може да ја намали индукцијата на ненеутрализирачки антитела со вакцини против СОВ и затоа го намалува ефектот на АДЕ,

... друг потенцијален негативен ефект е еозинофилна имунопатологија предизвикана од вакцина, што е несакан имунолошки одговор предизвикан од вакцинација:
- најмалку две студии објавиле дека целата инактивирана вирусна вакцина на SARS-CoV предизвикува еозинофилна проинфламаторна пулмонална реакција откако глувци се соочија со SARS-CoV, друга студија, исто така, објавила дека имунизацијата со вакцина слична на честички слични на вирусот SARS-CoV (VLP) доведувало до еозинофилна имунопатологија во белите дробови по вирусен предизвик,

... различни форми на вакцини насочени кон SARS-CoV и MERS-CoV се развиени и тестирани во претклинички модели, сепак, само неколку од нив влегоа во клинички испитувања и ниту една од нив не беше одобрена од ФДА, овие пристапи вклучуваат вакцини,(@Igorcemk сите денешни анитковид вакцини) за протеинска субединица, вакцини слични на честички, вакцини за ДНК, вакцини за вирусни вектори, цели инактивирани вакцини и живи-ослабени вакцини.
... неконвенционалните платформи за САРС/ МЕРС вакцини, како што се вакцините за нуклеинска киселина и вакцините за вирусни вектори, стануваат водечки играчи во трката за развој на вакцини против СОВИД-19 поради нивната способност да се развиваат само користејќи информации за секвенца и овие нови платформи се високо прилагодливи на патогени што се појавуваат, а нивните безбедносни профили веќе се добро испитани при неодамнешните епидемии на грип, ебола и зика и клиничкиот развој на вакцината против СОВИД-19 е забрзан со паралелно извршување на испитувања, а не по линеарна низа чекори.

... на пример, повеќе кандидати за вакцини против СОВИД-19 директно влегоа во клиничките испитувања пред да имаат претклинички податоци за модели на животни, а многу испитувања на вакцини усвоија интегрирана фаза I/II или фаза II/III за да заштедат време со цел да се задоволи масивната глобална потреба за вакцина против СОВИД-19, компаниите за развој на вакцини, особено оние кои се првите кандидати, го зголемуваат својот производствен капацитет на скала од 1 милијарда фунти дози годишно, Владите од Соединетите држави и неколку други земји исто така играат важна улога во финансирањето на зголемувањето на потенцијално ефективните вакцини, но мутациите го отежнуваат развојот на вакцината против СОВИД-19.

... од откривањето на човечките коронавируси во 1960 год, нови видови на коронавируси постојано се појавуваат и постепено станаа сериозна закана за глобалното јавно здравје, иако поминале речиси две децении од првото појавување на коронавирус, научната и медицинската заедница не се добро подготвени со ефикасно оружје за борба против овие патогени, една поука што ја научивме од ова е дека финансискиот и регулаторниот механизам на сегашниот фармацевтски пазар не дава доволно поттик за да го поттикне развојот на вакцината пред да се случи смртоносна појава, без оглед на политичките идеологии, можат да се обединат и да работат заедно за да постигнат брз и успешен развој на вакцина против СОВИД-19 во блиска иднина, но некако се нема волја, остануваат вака со антиковид вакцини кои ниту имунизираат зашто можеме пак да се разболиме од К19, да го пренесеме вирусот и да си го носиме вирусот!

(@коцка, читај посебно И за тебе го пишувам, да се прими антиковид вакцина со сите тие несакани ефекти докажани/недокажни и со сите карактеристики што ги нема другите традиционални вакцини, ниту сме имунизирани - можеме да се разболиме од болеста К19, можеме да вршиме трансмисија и да со го пренесиме, а дополнително можеме да си го имаме вирусот во себе подолго време, а за анителата да не спомнам не се знае ниту колку се создаваат ниту колку ќе се заштитини и активни и сега ми велиш ти % на интелегнеција сооднос на % на ваква вакцинација?)

Последно уредено:
Членот е времено тргнат но и твојата реторика не е најпристојна...
Oti mojata retorika ne e najpristojna? Jas navrediv nekoj licno? Pravevme muabet za logika i normalno priloziv adekvaten primer koj pretpostavuvam koga taka gledas na rabotite i ne vi se vide bas niti logicen niti pristoen. Mozi i gresam, ete @коцка neka se proizjasni kako najzasegnata.
P. S i da ne se sfatime pogresno. Jas sum najpovekje protiv za vakvi restriktivni merki na forumot, bozem ova crkoven forum e pa sega site uvregjeni i navregjeni. Tuka sum kojznae od koga, me vregjale kade kade povekje pa ete ne mi se sronil biserot. No vie gi odredivte pravilata pa ocekuvam da si se drzite do niv. Ili trgnete gi oficijalno zabranute pa da ispliva inventivnosta vo izrazuvanjeto na povrsina. Ako nekoj e osetliva snegulka koja se vregja od se mozi i ne mu e tuka mestoto, kako sto rekov ima crkovni forumi kade site se pristojni, vnimavaat kako se izrazuvaat i taka.

Oti mojata retorika ne e najpristojna? Jas navrediv nekoj licno? Pravevme muabet za logika i normalno priloziv adekvaten primer koj pretpostavuvam koga taka gledas na rabotite i ne vi se vide bas niti logicen niti pristoen. Mozi i gresam, ete @коцка neka se proizjasni kako najzasegnata.
P. S i da ne se sfatime pogresno. Jas sum najpovekje protiv za vakvi restriktivni merki na forumot, bozem ova crkoven forum e pa sega site uvregjeni i navregjeni. Tuka sum kojznae od koga, me vregjale kade kade povekje pa ete ne mi se sronil biserot. No vie gi odredivte pravilata pa ocekuvam da si se drzite do niv. Ili trgnete gi oficijalno zabranute pa da ispliva inventivnosta vo izrazuvanjeto na povrsina. Ako nekoj e osetliva snegulka koja se vregja od se mozi i ne mu e tuka mestoto, kako sto rekov ima crkovni forumi kade site se pristojni, vnimavaat kako se izrazuvaat i taka.
Не можам јас со твојата логика да се справам, се извинувам :) затоа и те прескокнав за одговор

Да, му пријавив сѐ со ред, по две години пост. Не за друго, го предупредив најкултурно и повторно продолжи по старо.

А не, коцка не е слободна, нема бацки за неа. Ама има други кои може да добиваат бацки. :love:

Интересот навистина спласна, под 2.000 на ден! Не знаев дека вината била и во мене, со моето активно учество на оваа тема! Па уште бара банирање на членови, а од друга страна и при навреда се повикува на "слобода на говорот".

Интересот падна уште пред воведувањето на неуставните мерки. Тука имаше забрзување на вакцинацијата, па кога народот виде дека може прописно да се заебе системот и без сертификат, како да се фати кривина, а притоа да не се загуби социјалниот живот, повторно се имплементираа добрите стари навики. :)

Со сила ништо не се може, затоа мерките треба и мора да се укинат. Најголемиот губитник е бизнис секторот, а потоа коалицијата која е на власт.

пи.ес. Знам зошто толку голема омраза. ;)
b0e4c6b7379806da7bac6032257123df.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom