Цени на станови во Скопје? Колку се реални?

Член од
16 декември 2012
Мислења
2.744
Поени од реакции
7.259
добро за цените дека одат нагоре скоро да сме сигурни т.с гледаме, друго нешто ме интересира што се случува со ќириите растат ли и тие или не?

доколку не тогаш можеби е подобро да плаќаш ќирија?

пр. 50*1400=70000 европски, ако ќиријата е 200 евра ќе треба 30 год. да се дојде на 0. и сето ова ако се плаќа во готово (друга е математиката кога ќе се стави и некоја камата на парите ако дремат во банка) за кредит не сакам да правам амортизационен план сигурно ќе се разочарам.

кое е вашето мислење за ова?
Колку што знам, кириите не се качени подолг период. Практично, сега не се исплати да купиш стан за издавање

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.121
Поени од реакции
1.278
по мојава брза математика не се исплати ни за живеење да купиш а не па за издавање

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
добро за цените дека одат нагоре скоро да сме сигурни т.с гледаме, друго нешто ме интересира што се случува со ќириите растат ли и тие или не?

доколку не тогаш можеби е подобро да плаќаш ќирија?

пр. 50*1400=70000 европски, ако ќиријата е 200 евра ќе треба 30 год. да се дојде на 0. и сето ова ако се плаќа во готово (друга е математиката кога ќе се стави и некоја камата на парите ако дремат во банка) за кредит не сакам да правам амортизационен план сигурно ќе се разочарам.

Индивидуално, имаше покачување на поатрактивни локации.
Тие што ги рентаа на студенти минатата година си ги чуваа празни, ако ги вратат студентите пак од дома и оваа ќе биде исто, ако не ќе одат кириите нагоре.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.724
Поени од реакции
6.106
.... Kолку не тогаш можеби е подобро да плаќаш ќирија?

Pred 7-8 godini citav nekoja analiza, srbska ili Hrvatska, deka ne se isplati da kupuvas stan za ziveenje na kredit!

Priznavam, me zaintrigira I zemav da pravam detalna analiza so anuiteti, bas onaka, vo 240 koloni vo Excel...
Matematikata potvrdi - poveke se isplati da zivees pod kirija.
Primerot mi bese kredit od 50k, za stan od 50 m2, kakov sto mozes da najdes za kirija od max 200 evra.... Znaci, ako kupis stan na kredit, imas rata (pr.) 400 evra so rok na otplata od 20 god. Ako si pod kirija, plakas mesecno 200 evra.... Uslovot bese, covek da ima finansiska disciplina, I (ako zivee po kirija) razlika od 200 evra da ja trga nastrana I orocuva vo banka. Matematikata vikase deka posle 20 god, ke imas zastedeno cca 70k, so 50 da si kupis ist takov stan +20 bonus...

E sega, imas mnogu parametri otvoreni, nikoj ne moze da predvidi cena na m2 posle 20 god, plus togas imase visoki kamati za kredit 7-8 %, sega ti se 3%, a istovremeno togasnite solidni kamati na depoziti, sega se smesmi...

Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.907
Поени од реакции
23.593
Pred 7-8 godini citav nekoja analiza, srbska ili Hrvatska, deka ne se isplati da kupuvas stan za ziveenje na kredit!

Priznavam, me zaintrigira I zemav da pravam detalna analiza so anuiteti, bas onaka, vo 240 koloni vo Excel...
Matematikata potvrdi - poveke se isplati da zivees pod kirija.
Primerot mi bese kredit od 50k, za stan od 50 m2, kakov sto mozes da najdes za kirija od max 200 evra.... Znaci, ako kupis stan na kredit, imas rata (pr.) 400 evra so rok na otplata od 20 god. Ako si pod kirija, plakas mesecno 200 evra.... Uslovot bese, covek da ima finansiska disciplina, I (ako zivee po kirija) razlika od 200 evra da ja trga nastrana I orocuva vo banka. Matematikata vikase deka posle 20 god, ke imas zastedeno cca 70k, so 50 da si kupis ist takov stan +20 bonus...

E sega, imas mnogu parametri otvoreni, nikoj ne moze da predvidi cena na m2 posle 20 god, plus togas imase visoki kamati za kredit 7-8 %, sega ti se 3%, a istovremeno togasnite solidni kamati na depoziti, sega se smesmi...
Кон оваа теза иде и поправки во станот, кој низ 20 години додека плаќаш кредитот и те како ќе ги има.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.724
Поени од реакции
6.106
Кон оваа теза иде и поправки во станот, кој низ 20 години додека плаќаш кредитот и те како ќе ги има.
Taka e.
Ama kontra ide tezata za psihicki mir I zadovolstvo vo sopstven stan. (koj ne ziveel pod kirija I ne se raspraval so sekakvi cudaci - ne znae:))

Член од
17 август 2011
Мислења
10.320
Поени од реакции
18.402
Vo taa matematika e vazno cenite na stanovite da ostanat isti. Primer novite zgradi vi novo lisice vi gradba bea ispod 800, pred koronata 1000, a sega 1200. Ako uspees da najdes. Se ova za 10godini, a tek 20. Dodadi na ova cenata na kiriite raste niz godinite, use tolku ponepovolno ti vlijae na presmetkata.
Zatoa se ova investitorski muabeti kaj so treba da procenuvas rast na nedvizini i kirii. Toa e za lugje koj kupuvaat 3,5 stana i tn, a ne stan za ziveenje.

Последно уредено:

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Taka e.
Ama kontra ide tezata za psihicki mir I zadovolstvo vo sopstven stan. (koj ne ziveel pod kirija I ne se raspraval so sekakvi cudaci - ne znae:))
Релативно е ова :) И во свој стан може да го немаш мирот ако ти се погодат чурук комшии, лоша градба и тн.
Сум живеел до комшии што се караа преку цел ден, сум седел до будали што лупале музика преку цел ден и не можеш да му направиш ништо и тн. Ако не е твој, убавината е што може да се отселиш во прв момент кога ќе ти засмета, ако е твој ела продај го.
Инаку ако имаш во што друго да ги инвестираш, дефинитивно немаш математика да земаш кредит за стан. Ако имаш пари за учество (пола кеш, пола кредит) има математика.

Член од
29 јуни 2018
Мислења
3.567
Поени од реакции
5.612
80-100% заработка, ефтино земјиште, ефтини комуналии, типски проекти...... и Илинден! Ко воли нек изволи. За 150 евра+ имаш и Кисела Вода! Така да цената си е Ок. Плус што вика, цена во градба, ќе платите две години пред уселување, само на макета. Дури се сомневам дека и дупка за подруми има ископано. Сума сумарум со ваши пари ќе гради, на крај ќе ви опне провизија за бизнис планот од 80-100%
Ама да не ви е шубе, си има кој може да одгледува мара, кој да се занимава со градежништво. Ништо не е случајно на овој свет. Купувачот сам, ќе се окози, да си направи живеалиште по таа цена.
Не го сфаќам последново.

300 евра клуч на рака 100 евра комуналии =400 евра м2.
100 квадрати * 400 евра = 40 000 евра - само градба. Двор 300-400 квадрати во Илинден колку е?
Ајде 50евра да го ставиме чисто за математика
50 * 400 = 20 000 евра.

60 000 градба + Земјиште за 100 квадрати куќа, ептен груба пресметка.

100 квадрати стан * 750 евра м2 = 72 000 евра готов стан, не наместен.

тебе 12 000 евра ќе ти останат луфта за давачки, опрема на куќа, средување двор итн.

Во секој случај, не верувам дека вреди да даваш 750 евра кадрат за стан во Илинден ако можеш за истите пари да направиш толкава куќа + да си добиеш и двор. Барем според груба проценка. А и двете ќе мора сам да си ги опремиш што е плус пари, а кај куќа, еп побрзо ќе е готова, ем од прилика ќе знаеш што материјал е користено, сам си правиш и распоред итн.

ако некој повеќе се разбира околу ова, нека ми ја поправи математиката ако грешам некаде (не се бавам со градежништво, само грубо пресметувам логички со информациите што ги имам начекано)

Член од
17 август 2011
Мислења
10.320
Поени од реакции
18.402
Ima edna pogovorka, esapot doma i na pazar ne e ist. Da bese taka site kje otvorevme gradezni firmi ili kje si gradevme kukji sami.

Dodusa mnogu i otvorija gradezni firmi, toa e poradi toa sto pazarot e takov i e tepacka za stanovi pa im se isplatese vlogot i kjarot. Slicno kako kripto pazarot, dur rastea cenite sekoj moron naprai pari.
Zirni go proektot na Sanik na vardar, i zamisli so kje se sluci so firmata i investicijata dokolku pazarot splasne.

D

Deleted member 53418

Гостин
Саник 1300 евра бара за стан што гледа на Вардар. Таму ни улица ни бутур има. Класично копирање на србите Београд на води... Уште колку ќе тераат со цениве нагоре. Нема уште мн народ останато.

Барав стан за мене додека сум во Мк.

Аеродром 1150 најефтино беше плус 3000-5000 евра гаражно место / Саник / Голден Арт/ Елена Лука/
Кисела Вода 1150 исто. Елена Лука / Брача од Тетово некои на првомајска / Дабар нова зграда исто 1150
Маџари од 900 до 1050 Дени интернационал и Два брата градители паркинг место 2500-3000 евра
Ченто 950 Голден Арт Ентрада 3000 евра на -3
Дебар маало до 2к станови идат.
Карпош 1250-1400
Тафталиџе 1400+

Ова се цениве за околинава од кај што сум јас. Попуст ситно ако плаќаш во кеш.

И најако од се станот кој го купив е 1000 долари м2 во Уса . А во ебено Скопје е поскапо или еднаква на цената во стан во Маџари/Горче/Влае/Хром.
Скопје каде што се дише отров и нема речиси никаков јавен транспорт сем јсп = сардина парти.

Последно уредено од модератор:

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Не го сфаќам последново.

300 евра клуч на рака 100 евра комуналии =400 евра м2.
100 квадрати * 400 евра = 40 000 евра - само градба. Двор 300-400 квадрати во Илинден колку е?
Ајде 50евра да го ставиме чисто за математика
50 * 400 = 20 000 евра.

60 000 градба + Земјиште за 100 квадрати куќа, ептен груба пресметка.

100 квадрати стан * 750 евра м2 = 72 000 евра готов стан, не наместен.

тебе 12 000 евра ќе ти останат луфта за давачки, опрема на куќа, средување двор итн.

Во секој случај, не верувам дека вреди да даваш 750 евра кадрат за стан во Илинден ако можеш за истите пари да направиш толкава куќа + да си добиеш и двор. Барем според груба проценка. А и двете ќе мора сам да си ги опремиш што е плус пари, а кај куќа, еп побрзо ќе е готова, ем од прилика ќе знаеш што материјал е користено, сам си правиш и распоред итн.

ако некој повеќе се разбира околу ова, нека ми ја поправи математиката ако грешам некаде (не се бавам со градежништво, само грубо пресметувам логички со информациите што ги имам начекано)
300 евра клуч на рака ти е на бруто површини :D

Инаку поарно оди во Велес направи куќа, помали се комуналиите, поблиску ќе бидеш до тамошниот центар, а ќе имаш + 20 минути до Скопје :D

Член од
17 август 2011
Мислења
10.320
Поени од реакции
18.402
@Fenix955 1300 e za noviot kompleks na vardar? Lol. Koj belgrad na vodi, industriska zona e tamu pozadi. Kje go sanjaat zvukot od Te-to do kraj na zivot. Baska milion stanovi imaat u toa, bas me zanima dal kje gi prodadat.

Член од
29 јуни 2018
Мислења
3.567
Поени од реакции
5.612
300 евра клуч на рака ти е на бруто површини :D

Инаку поарно оди во Велес направи куќа, помали се комуналиите, поблиску ќе бидеш до тамошниот центар, а ќе имаш + 20 минути до Скопје :D
Добро брат, праиме муабет за стан во Илинден, во градба да го чекаш 1+ година за 750 евра квадрат. :D

Ми нема логика буквално математиката како би ми се исплатело да купам стан таму коа куќа ќе си направам за истите пари со двор, баш јас како што ќе си сакам. Тоа и ми беше поентата.

Еве и со 110 квадрати иди бруто пак поефтино ќе ти искочи за 8000 евра :D

Долго време гледам и размислувам дали Стан или Куќа ако си со некој скромен ограничен буџет. Бар у последно време Стан ми е тотално неисплатливо во моја ситуација со оглед на цениве :)

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Добро брат, праиме муабет за стан во Илинден, во градба да го чекаш 1+ година за 750 евра квадрат. :D

Ми нема логика буквално математиката како би ми се исплатело да купам стан таму коа куќа ќе си направам за истите пари со двор, баш јас како што ќе си сакам. Тоа и ми беше поентата.

Еве и со 110 квадрати иди бруто пак поефтино ќе ти искочи за 8000 евра :D

Долго време гледам и размислувам дали Стан или Куќа ако си со некој скромен ограничен буџет. Бар у последно време Стан ми е тотално неисплатливо во моја ситуација со оглед на цениве :)
Генерално во градба е мачка во вреќа.
Би се нафатил да го земам само ако апла му верувам на инвеститорот/познавам некој вклучен во проектот, и сум сигурен дека знаат што прават.

Скоро сите што ги познавам, а купија во градба, чекаа минимум 3+ месеци од договореното. Да не правиме муабет дека скоро никаде не беше 100% како проектот. Плус имотните листови се чекаат со месеци/години.

Со куќа ќе добиеш повеќе, али е поскапа за одржување во иднина (поскапо греење, повеќе работи за расипување, двор за одржување и тн).

Инаку дури и да не ти испадне поефтино со куќа ќе имаш раат, дури и да е лепенка со друга нема да ги слушаш комшиите како во стан, дворот ти е плус.

Ако си со скромен буџет, а имаш време можеби најдобро ти е да си платиш да ја кренат карабина,а потоа малтарење, плочки и тн. да си го правиш самиот. Соба по соба, ќе спасиш сигурно 10тина илјадарки во работна рака.

Kajgana Shop

На врв Bottom