Шо знам не сум твитерџија ама би му одговорил дека и многу луѓе глумат дека се експерти и се у филм на мк робот влезени, а дозволвуаат дечиња да ги хакираат. Многу респект имам изгубено за егоистичниов професор, али уствари кој и ме праша па... 

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ова е прилично точно. Како му паднаа сајтовите, и како се правдаше.Шо знам не сум твитерџија ама би му одговорил дека и многу луѓе глумат дека се експерти и се у филм на мк робот влезени, а дозволвуаат дечиња да ги хакираат. Многу респект имам изгубено за егоистичниов професор, али уствари кој и ме праша па...![]()
Сабајле го приметив статусов на Твитер, па ме интересира какви се вашите мислења по ова прашање :
Прегледај го приврзокот 306415
Со почит кон професорот, но дали и колку е релевантно да се знаат вакви алгоритми во денешниот ИТ бизнис?
Во време кога од еден програмер се очекува да превземе одговорности за девопс, бизнис експерт, QA, итн, колкумина од вас сметаат дека ова е deal breaker ситуација?
Зошто некој би имал практична потреба да го користи секој ден bubble sort? Најспор е од сите sorting алгоритми.Реалноста е друга, ако имаш потреба секојдневно да употребуваш bubble sort, ќе го знаеш и во сон.
Имаш различни проекти, технологии, побарувања и според мене баш прилагодувањето на тоа што треба да го работиш на соодветниот проект е најважната инженерска особина.
На крајот на денот ти си платен за да го направиш тоа што се бара од тебе, исто како што на факултет си положил бидејќи си го научил тоа што треба. Принципот е ист.
Овој најде да кажува бе, Admin pass-от му бил нешто во стилот mkrobot2008. Нека се скрие во дупка и нека не излегува 30 години од таму.Сабајле го приметив статусов на Твитер, па ме интересира какви се вашите мислења по ова прашање :
Прегледај го приврзокот 306415
Со почит кон професорот, но дали и колку е релевантно да се знаат вакви алгоритми во денешниот ИТ бизнис?
Во време кога од еден програмер се очекува да превземе одговорности за девопс, бизнис експерт, QA, итн, колкумина од вас сметаат дека ова е deal breaker ситуација?
Ако планираш во поголема америчка компанија да се вработиш, а тие плаќаат најмногу, е важно. Пошто на интервју бараат не само решавање на проблем преку алгоритми, туку и математичка анализа на алгоритмот ќе треба да напраиш и дизајнот на алгоритмот ќе треба да го објасниш. Спомна матрици во друг пост, често прашање/задача е множење на обични матрици. Во зависност од тоа кој метод ќе го примениш, ако отидеш со brute-force да речеме, што инстинктивно те влече да го напраиш, тој алгоритам има три лупа и time complexity ти е O(n^3) и сигурно ќе те праша како би го подобрилa тој алгоритам? И одговорот е/треба да биде Strassen методот за множење на матрици каде time complexity ти е O(n^lg7) и слично. Плус праиш live coding каде шансите да се збуниш се големи и малце е тапа.![]()
Повеќе од пола материјал на факултет нема никогаш да ти притреба во животот (не само во ИТ туку генерално во сите професии). Тој материјал веројатно ќе им треба на помалку од 3% што ќе работат во образование (средно/факултет) или во некоја научна институција.На времето кога се занимававме со вакви работи на факултет знаев и да напишам код за инверзна матрица, сега не знам пошо имам и заборавено шо е инверзна матрица.
Решавав и интеграли, сега искрено не ни знам од каде да тргнам со интеграл.
Во секојдневната работа досега не ми притребале овие способности,а искрено толку многу нови работи има за читање после работа што на крај памет не ми паѓа да седнам сега да ги повторам алгоритмиве.
Не знам како се движат платите во Стокхолм, но ако ако на фриленсер од Македонија му нудат годишна плата од 60.000 - 70.000 евра (бруто), сигурен сум дека да го вработат редовно таму кај нив, ќе оди над 100 че годишно.И? Шо после интервјуто?Пак ќе работиш иста работа како останатите смртници, а реално и платата не е нешто многу поголема, мислам повеќе добиваш на престиж, барем од тоа што го знам за таквите фирми во Стокхолм.
Применување само или и имплементирање и пременување?Инаку bubble sort во живот ми нема затребано, а нон стоп ги употребувам алгоритми кои пак прашање дали и профава ги има применето во реални сценарија: (k-shortest, k-dijkstra, trsp, bi-directional dijkstra, deep search, hidden markov, k-means, k-nn, cart, naive bayes...).
Граф алгоритмите применети во 2 различни индустрии, прилагодени специфично за тие потреби, користени PostgreSQL база и пајтон, најголем дел товарот го носи базата, делот што не се исплатеше да се куца во sql го хендла пајтонот.Применување само или и имплементирање и пременување?
И јас некој применувам ама 99% од времето само применување со повикување метода од некоја библиотека![]()
Зависи за што менуваш. Ако е само платата, тогаш повисок процент. Ама сум сменил и за иста плата, затоа што новата фирма ми нудела простор што го немав во старата.Кога менувате фирма колку проценти повисока плата барате во новата фирма?
4 дена од Канцеларија, опција за 1 ден во неделата за од работа од дома, доколку сакаш секако. Ако сакаш може секој ден да работиш од канцеларија.Дали знаете како се праксите во А1? Работат од дома или во канцеларија?
Дали во МК има фирми кои работат програмирање со Solidity ?
Здраво на сите !
Crypto Startup Проект со добиена Швајцарска инвестиција кој е во рана фаза на развивање има потреба од Solidity Developeri .
1.Одлично познавање на Solidity
2.Да знае да работи со APIto na Еtherscan и одлично да го познава Ethereum (Blockchainot)
Почетна плата 180 000 Мкд
Работно време Fulltime Пон-Пет
Вашето CV може да го испратите на
samarovpetre@gmail.com