Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.467
Поени од реакции
2.500
Зошто будала? Пример по шест месеци ако нема доволно антитела?

Gesendet von meinem KB2003 mit Tapatalk
Како прво кажуваат дека опасноста е од новите мутации а ставаат иста не модифицирана вакцина.

За таа истата вакцина даваа 95% ефикасност која испадна на 60%, сега ако е од мутациите како тогаш немодифицирана вакцина би помогнала, дај ако не по 6 дози да примаме за 100% ефикасност?

Како второ антитела не се мерило за имунитет, за ова кажа веќе одамна.

Трето, пред неколку месеци имаше научна студија дека имунитетот најверојатно е долготраен ( небитно дали нема да заболиш или ќе заболиш со лесни симптоми )

Четврто од каде е идејата за 3та, 4та доза, од Фајзер? Истите тие што изманупилираа со ефикасноста? Фајзер би направиле и секој ден примаш доза, профитот е најбитен за Фајзер. Зошто ниедно независно здравствено тело не излезе да каже нешто за 3та доза и за имунитетот.

На секој што има малце сенс јасно е дека ова веќе е терање политики и иживување со народот, прво 2 дози си вакциниран, па пасоши за вакцинирани, вакциниран за в кафич со 2дози, па сега со 3 дози ќе се сметаш за вакциниран, утре 5 6 итн.
Па со некој вакцини те сметаат за вакциниран со некои не, јасно е веќе што е работата.

Пред да дојде моралната полиција, да напоменам дека сум прележан и моментално вакциниран со 1 доза.
 
Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
@Igorcemk незнам каков медиум е ова и ако е точно тоа што го изјавува Дростен тогаш објасни му и преведи му на интелектуалецот @Ron Burgundy дека мора да излезе од пештерата и да се измеша со народ. Од тоа што разбрав и што вели ако се заразиш после вакцинација која ќе ти спречи тешки симптоми ќе имаш поголема идна заштита и ќе ти се формираат Т клекти. Сега според тоа што дејството на вакцината опаѓа значи ќе си се вакцинираш се додека не се заразиш.
Јбг Рон, со твојот страв не ти бегаат 12893719273 вакцини.
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.186
Поени од реакции
18.000
Специјализира имунологија и полека се ти стана јасно. :D
Го прочитав текстот и се што кажав си стои.

Плус ова е порачан текст во контекст на целава медиумска кампања. Реално многу повеќе луѓе одат во обратна насока како мене.

И воедно, политиката ова го започна не се криви луѓето.



ЕВЕ ГО КЛУЧОТ НА ВАКЦИНИТЕ ЗА КОВИД
Оваа дебата се кажува. Научниците беа посматрачи. Политичарите со фармацевтските компании ги турнаа вакцините толку брзо на пазарот.


Сега најголем дел од политичкиот врв имаат акции во Фајзер. Така да мора да се примаат вакцините.

Добро е што има толку малце нуспојави од вакцината, со оглед колку луѓе ќе ја примат. Се надевам дека се во ред мРНА вакцините за трета, четврта доза како што планираат.

Се е надеж. Немаат податоци. Тестирањата ќе завршат во мај во 2023.
 
Последно уредено:

Staufer

Вардар - Егеј - Пирин: Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.196
Поени од реакции
21.347
@Igorcemk незнам каков медиум е ова и ако е точно тоа што го изјавува Дростен тогаш објасни му и преведи му на интелектуалецот @Ron Burgundy дека мора да излезе од пештерата и да се измеша со народ. Од тоа што разбрав и што вели ако се заразиш после вакцинација која ќе ти спречи тешки симптоми ќе имаш поголема идна заштита и ќе ти се формираат Т клекти. Сега според тоа што дејството на вакцината опаѓа значи ќе си се вакцинираш се додека не се заразиш.
Јбг Рон, со твојот страв не ти бегаат 12893719273 вакцини.
Антиваксерите го ваѓаат од контекст што кажал. Вика:

Од пандемија до епидемија ќе стигнеме со 90% вакцинирани. Тоа не е можно. Тоа ќе се деси со заразување.

Вика не е цел вечно да примиме вакцини. Вика бустерот ќе си иде со редовен контакт со вирусот. Тогаш општиот имунитет кај луѓето ќе биде поотпорен.

Вика целта како вирулог Дростен му е, да има имунитет од вакцини и згора на тоа сака да има прва, втора и трета инфекција. Тогаш ќе знае дека има отпорен имунитет и ќе се соочи со тој вирус во ритам од неколку години како и со други коронавируси. Пошто е млад и здрав може да зема одговорност за тоа но има други групи во општеството што не можат.

Иначе вика дека таа одговорност за себе може само да ја преземе пошто е двапати вакциниран и би сакал и трет пат да се вакцинира али вика, дека моментално „неговата доза“ ќе оди за Африка.

Значи основа на све е целосна вакцинација. Потоа прашање на време е кога вакцинираните ќе се соочат со вирусот и тоа ќе делува како буст. Така луѓето ќе створат долготраен имунитет. А да, сака и трета вакцина иначе го спомнувам само да не хипервентилира некој овде на темава.

Дростен кажува само тоа што секако е прашање на време. Сите пак ќе се соочиме со вирусот и во тој случај подобро е да си вакциниран него да не си. Тоа што сакал 2-3 пати да се инфицира не е повик за сите намерно да се вакцинираат туку дека на тој начин ќе изгради траен имунитет.

Го чув подкастот а има и доста текстови што цитираат. Иначе ептем е демагогија од подкаст што трае 30 или 45 минути да земеш една реченица (надвор од контекст) и да сакаш да пропагираш нешто.


Мене ми изгледа логично ставот на Дростен и верувам дека има многу целосно вакцинирани кои веќе поминале соочување со вирусот без да знат или осетат значи веќе на пат се кои Дростен го опишува.
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
4.889
Поени од реакции
7.268
Четврто од каде е идејата за 3та, 4та доза, од Фајзер? Истите тие што изманупилираа со ефикасноста? Фајзер би направиле и секој ден примаш доза,
Веќе имаат направено, не се секирајте :D
First Participant Dosed in Phase 2/3 Study of Oral Antiviral Candidate in Non-Hospitalized Adults with COVID-19 Who Are at Low Risk of Severe Illness :facepalm:New York, N.Y., September 1, 2021 – Pfizer Inc. today shared that the first participant has been dosed in a pivotal Phase 2/3 clinical trial to evaluate the safety and efficacy of PF-07321332 – an investigational orally administered protease inhibitor antiviral therapy designed specifically to combat COVID-19 – in non-hospitalized, symptomatic adult participants who have a confirmed diagnosis of SARSCoV-2 infection and are not at increased risk of progressing to severe illness, which may lead to hospitalization or death. The randomized, double-blind trial will enroll approximately 1,140 participants, who will receive PF07321332/ritonavir or placebo orally every 12 hours for five days. Protease inhibitors, like PF-07321332, are designed to block the activity of the main protease enzyme that the coronavirus needs to replicate. Co-administration with a low dose of ritonavir is expected to help slow the metabolism, or breakdown, of PF-07321332 in order for it to remain in the body for longer periods of time at higher concentrations, thereby working continuously to help combat the virus. Ritonavir has previously been used in combination with other antivirals to similarly inhibit metabolism. This study is part of a global clinical development program, consisting of multiple ongoing and planned clinical trials to evaluate this early-intervention, outpatient therapeutic candidate for potential use in a broad population of patients. The first registrational trial in this program, a pivotal Phase 2/3 study of PF07321332/ritonavir in non-hospitalized, symptomatic adult participants who have been diagnosed with SARS-CoV-2 infection and are at increased risk of progressing to severe illness, began enrollment in July 2021. If successful, PF-07321332/ritonavir has the potential to address a significant unmet medical need, providing patients with a novel oral therapy that could be prescribed at the first sign of infection, without requiring hospitalization.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
23.679
Поени од реакции
38.867
Веќе имаат направено, не се секирајте :D
што си де возбудил бафре, овој нов лек е за симптоматските пациенти само. Место да пиете лекови за коњи кога ќе дигнете температура ќе го земете ова.
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
4.889
Поени од реакции
7.268
што си де возбудил бафре, овој нов лек е за симптоматските пациенти само. Место да пиете лекови за коњи кога ќе дигнете температура ќе го земете ова.
Овој е за вакцинираните. Кога ќе дигнете температура 37.5, дополнително 5 дена ќе си лапкате таблетки и ќе бидете 102,5% заштитени. За нас невакцинираните, само стапот нели :sakasuste:.

Сега Дростен ќе го испочитуваш, ќе дојдеш да ти пренесам корона, за да си целосно заштитен или ќе идеш на 4 доза :cautious:
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
19.631
Поени од реакции
34.822
Не беше напад туку инсинуација дека е сосема разбирливо луѓето да имаат сомнеж во стручноста на имунолози, микробиолози кога ни вие две медицински лица овде не можете да се усогласите, дури гледам се блокирате и на некој начин допринесувате во недовербата. Инаку за мојата неедукација не барам вина во никој друг надвор од себе.
... од каде знаеш дека сме медицински лица, дали некој тоа го кажа? а и да го кажа не знам колку форумски е вистина, а од каде знаеш дека се само две лица, јас најмалку по интуиција ги имам детектирано десетина лица, а и добро кога нешто не се усогласува, за да има форумска дебата, тоа значи дека има различно мислење и тоа е добро да се развие дискусија секој со свој пример и верување јас тоа го гледам сосема позитивно, но без навреди и непочитување на соговорникот, нели да не иде во погрешен правец?

... инаку, добиената диплома после излегување од амфитеатарските клупи најмалку значи стручност, тоа е само темел, стручноста се надградува во текот на цел работен професионален стаж за било која професија, па и за медицината, ако има докторат не значи дека е и стручен, ако не излегол од својата шема дома-работа-работа -дома - диплома има ама без искуство само рамка на зид ќе биде, треба соработка со други профили, па разгледување на туѓите размислувања и дебатирање со свои предлози го прави експерт, а не ваму доктор науке, еден куп титули покрај името, а дијагноза народски пишано „удрен со секира“ и пишување терапија на име на лек од екс ЈУ , изгубен во простор, ете јас и порано ти пишав доста интересен и едуциран тип си, иако може ете ти фали малку питомост!
( се извинувам за оф топик) да се вратам на темата,

разгледував податоци на % на присутни крвни групи на луѓето во МКД,

ice_screenshot_20210907-221409.jpeg

би рекле О група 41% - другите (А, Б, АБ) 59% , што може да биде и фактор за послаб имунитет на населението, како и висок Von Willebrandov faktor (VWF),
...тие кои имаат О група на крвта полесно ја прележуваат коронавирус инфекцијата, создаваат повеќе заштитна антитела и имаат понизок Von Willebrandov faktor (VWF) скоро 30% од другите групи што можеби има и улога во трансмисија на коронавирусот, интересно да се следи и на глобално ниво, на пример амери индијанци имаат висок % на О група застапеност,
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
23.679
Поени од реакции
38.867
Овој е за вакцинираните. Кога ќе дигнете температура 37.5, дополнително 5 дена ќе си лапкате таблетки и ќе бидете 102,5% заштитени. За нас невакцинираните, само стапот нели :sakasuste:.

Сега Дростен ќе го испочитуваш, ќе дојдеш да ти пренесам корона, за да си целосно заштитен или ќе идеш на 4 доза :cautious:
додека стигнам четврта фајзерка ќе пројдат две години бафре, али ќе издржам
 

TOT

sorcerer
Член од
2 јануари 2019
Мислења
790
Поени од реакции
1.289
Прашање до антиваксерите, од каде дојде Му варијантава? Дали искочи од држава каде што стапката на вакцинација е висока како што вие ширите лаги и невистини или дојде од Колумбија во јануари 2021ва каде што уште не откриле што е тоа ковид вакцина?
Dojde kako mutacija predizvikana od vakcinite.....ti si soucesnik vo toa.
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
4.889
Поени од реакции
7.268
што си де возбудил бафре, овој нов лек е за симптоматските пациенти само. Место да пиете лекови за коњи кога ќе дигнете температура ќе го земете ова.
Ронче, џабе ти е отпорот, дури и Дростен веќе попушти, сите мора да се инфицираме, затоа дој си на пиво :ајнапиво: . Купи си и од тие таблетките, 5 дена ќе ги пиеш, после ќе ти се јави чуство на олеснување, слобода, ќе ти потечат неколку солзи и ќе излезеш надвор без маска.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
19.631
Поени од реакции
34.822
Веќе имаат направено, не се секирајте :D
... не се прави ништо, истата анитковид вакцина се аплицира, една доза, втора доза, трета доза, четврта доза... мислам дека образецот ја имаше можноста за пополнување до осум дози!
...единствено се изработува нова (упола послаба) Фајзер антиковид вакцина за детска популација под 15 години до? не знам 10 години, 5 години...6 месеци деца (се уште се во тек клинички студии и не знам до која возраст ќе решат да се вакцинираат со Фајзер најмладата популација како итна антиковид вакцина за нив се уште неодобрена додека не се создадат временски искуства по аплицирање на истата)
 
Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
Антиваксерите го ваѓаат од контекст што кажал. Вика:

Од пандемија до епидемија ќе стигнеме со 90% вакцинирани. Тоа не е можно. Тоа ќе се деси со заразување.

Вика не е цел вечно да примиме вакцини. Вика бустерот ќе си иде со редовен контакт со вирусот. Тогаш општиот имунитет кај луѓето ќе биде поотпорен.

Вика целта како вирулог Дростен му е, да има имунитет од вакцини и згора на тоа сака да има прва, втора и трета инфекција. Тогаш ќе знае дека има отпорен имунитет и ќе се соочи со тој вирус во ритам од неколку години како и со други коронавируси. Пошто е млад и здрав може да зема одговорност за тоа но има други групи во општеството што не можат.

Иначе вика дека таа одговорност за себе може само да ја преземе пошто е двапати вакциниран и би сакал и трет пат да се вакцинира али вика, дека моментално „неговата доза“ ќе оди за Африка.

Значи основа на све е целосна вакцинација. Потоа прашање на време е кога вакцинираните ќе се соочат со вирусот и тоа ќе делува како буст. Така луѓето ќе створат долготраен имунитет. А да, сака и трета вакцина иначе го спомнувам само да не хипервентилира некој овде на темава.

Дростен кажува само тоа што секако е прашање на време. Сите пак ќе се соочиме со вирусот и во тој случај подобро е да си вакциниран него да не си. Тоа што сакал 2-3 пати да се инфицира не е повик за сите намерно да се вакцинираат туку дека на тој начин ќе изгради траен имунитет.

Го чув подкастот а има и доста текстови што цитираат. Иначе ептем е демагогија од подкаст што трае 30 или 45 минути да земеш една реченица (надвор од контекст) и да сакаш да пропагираш нешто.


Мене ми изгледа логично ставот на Дростен и верувам дека има многу целосно вакцинирани кои веќе поминале соочување со вирусот без да знат или осетат значи веќе на пат се кои Дростен го опишува.
Секако дека вели дека основа е вакцинација, тоа го и пишав. Не сфаќам каде виде антиваксерство. Тоа што велиме дека мерките во вукојебинава се идиотски и дискриминирачки не значи дека сме антиваксери. Или тоа што нагласуваме дека статистички прележаните се позаштитени од вакцинираните. Нити пак е повик некој намерно да се зарази.

Секако дека ќе рече дека сака трета вакцина кога се виде дека Фајзер е маркетиншка измама дека штити 95% и дека постарите ќе мора пак да се вакцинираат. Добро си внимава на тоа што го изјавува и незнам која ти е поентата да се нагласува дека не повикува луѓето намерно да се заразуваат.
Јас не би препорачал некој да си ризикува заразување без притоа да е вакциниран ама сега неможам и да му трубам дека мора да се вакцинира.
За земање една реченица надвор од контекст и пропагирање на нешто и креирање на погрешно мислење мислам дека ништо не научивме. Еве во вукојебинава сега имаш целосно објавено снимки каде се гледа како е вадено од контекст и народ сеуште верува на првичните "бомби". Што ова му доаѓа дека и треба да се нагласува :D

Со оглед на тоа како одат настаните и 100% да има вакцинираност пак ќе си има мерки во повеќето земји.
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
4.889
Поени од реакции
7.268
... не се прави ништо, истата анитковид вакцина се аплицира, една доза, втора доза, трета доза, четврта доза... мислам дека образецот ја имаше можноста за пополнување до осум дози!
...единствено се изработува нова (упола послаба) Фајзер антиковид вакцина за детска популација под 15 години до? не знам 10 години, 5 години...6 месеци деца (се уште се во тек клинички студии и не знам до која возраст ќе решат да се вакцинираат со Фајзер најмладата популација како итна антиковид вакцина за нив се уште неодобрена додека не се создадат временски искуства по аплицирање на истата)
Веќе тестираат орално, 5 дена по ред ќе си пиеш и спасен си.
Тоа што ќе биде само за лесните случаеви, кои и така лесно го проаѓаа, не е битно. Битно е народ да се чувствува сигурен :) . Вакцинираните нели гледаш ниту раце мијат, ниту дистанца држат, сигурно се осеќаат и живот си тераат.

За деците, имаше на офф нет, Англичаните испаднаа варвари, не дозволиле вакцинација на деца од 12-15г. Според Асеко и остала тајфа, срам да им е, не слушаат професионалци, наместо сите да се вакцинираат, тие одлучиле не треба :mad:.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom