Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
па, не ти е лоша идејата дамби, еден споменик или некој булевар да крстат по Рон Бургунди добро би ми дошло
Ili ustanova nekoja.
Dom za lica so posebni potrebi
RON BURGUNDI

Убаво е секој да го прочита текстот.

"Changing your mind, especially strongly held views, is hard. It’s hard to recognize that you were wrong or that you listened to the wrong people, but you know what I’ve realized? It’s also very liberating. It feels good to allow your views to shift as you gain new information or new experiences and to recognize that as growth rather than digging in your heels and trying to remain true to something that no longer feels right to you."

Да ти кажам откако видов кој се е проваксер, почнав да се чувствувам комфорно во улога на антиваксер.

И не зборувам за форумов.

Сакаш да кажеш дека треба, прво да се прават тестови за антитела, а потоа и евентуално да се прима вакцина на секои 6 месеци? :unsure:

Филипче го најави тоа како "сезонска вакцина"!

Трендот со мутациите оди кон тоа дека ефикасноста на вакцината ќе тоне во однос на новите мутации, каде бран очекуваме и во ноември и во февруари! Така, логично, е да се прими нова вакцина отпорна (адаптирана) на овие мутации, а не бустер со некоја од овие вакцини.

Јасна е невозможноста да се адаптира вакцина за толку краток временски период. Или што знаеме, 21 век е, сите научници се фокусирани на тоа и ги имаат длабоките џебови на Гејтс. :D

Не сака да кажа ни су рекол. Неубо е така некому да вметнеш нешто што не кажал. Кажав ја нема потреба од бустер за најголем дел луѓе. Ако сака некој најубо да си провери антитела.

Во случајов не е така со класична реакција антиген антитело..., туку со внесување на генетски средства се инструира целуларниот механизам кој треба да продуцира вирус на кој организмот треба да даде имунолошки одговор, со што се ризикува од автоимуни реакции..., сосема е различно.

Не функционира така вакцината. Си помешал нешто.

Има официјално инфо за Бугарија дали смее да се иде со МК пасош?
Другар, официјално не кажаа кога треба на време, мислам на нашиве. Бугарите си објавија уште на 27 август (на нивниот сајт за Ковид), дека од 01 септември нема влез за МК државјани (бидејќи сме во црвена зона).

Идиотиве тука (и тоа не сите портали, Кариера пази) објавуваат на 04.09. СИТЕ МЕДИУМИ молчат од ИКС причина.

Така да од прва рака ти давам инфо дека ни вакциниран + тест, ни 10 пати по ред теститран, итн. НЕ МОЖЕШ да влезеш во БГ, сем доколку имаш двојно државјанство, тогаш има опција за карантин таму и сл.
За повеќе инфо јави се во БГ амбасада (02 322 9444), ќе ти објаснат.

Јас на 31ви влегов во Бугарија, знаев за сето ова и на време отидов да завршам нешто работа. Намерно на Деве Баир ги прашав нашиве на излез од МК, викаат аааааа ние поима немаме (некои северџански финти). Се насмеав само и толку. На Ѓошево при влез во БГ, бугаринот ми вика, во последен момент влегуваш.

Да ти кажам откако видов кој се е проваксер, почнав да се чувствувам комфорно во улога на антиваксер.

добро е тоа тенеке, конечно знаеш што си и што ти е целта во животот.

Не сака да кажа ни су рекол. Неубо е така некому да вметнеш нешто што не кажал. Кажав ја нема потреба од бустер за најголем дел луѓе. Ако сака некој најубо да си провери антитела.
Не кажав, туку прашав. Па и да констатирав, ако опаднат антителата, а опаѓаат по, горе-доле, 6 месеци, ќе треба бустер? :D

Има разлика од "треба" до "мора", а веќе треба и трета доза, како што тргнала работата. Види САД и Израел, а веќе и 10тина држави од Европа го следат нивниот чекор. И ние ќе започнеме догодина, ќе видиме кој сѐ ќе биде опфатен. Сега за сега се опфатени само оние кои имале трансплантација или нешто слично.

Само проблемот е во тоа што мерило за едни е клеточниот, а за други антителата. :)

Bijons gledam dobro go vlasejs google. Sekoja cest za dvajcava od kaj dosle i sto postignale. Toa sto se megju najbogatite Germanci e sega posto imaat akcii od nivnata firma Biontech koja normalno stana mnogu vredna. Dobro gi koristat parite vlozuvaat vo kompanijata za da prodolzat rabotata protiv rakot.
The pair, both trained physicians, established their previous company, Ganymed Pharmaceuticals, in 2001 to work on developing cancer-fighting antibodies, eventually selling it for $1.4 billion in 2016.
Chief Executive Sahin and Chief Medical Officer Tureci are listed among Germany's 100 richest people, according to the weekly Welt am Sonntag newspaper. On Tuesday, the market value of their Nasdaq-listed company jumped to $25.72 billion -- a massive leap from $4.6 billion last year....,,
... не ти се чита баш како треба,
не дека имаат акции во BioNTech, прва нивна фирма околу биотехнолошки испитувања „Ganymed Pharmaceuticals, in 2001 “ Ганимед беше купен од Астелас за околу 1,4 милијарди долари , па потоа ја формирал втората BioNTech ко -основач и извршен директор на BioNTech, германска биотехника која јавно се тргува и се стреми да развие индивидуализирани лекови за рак, знаеш нели што значи онколошки лекови и што пара се врти, а да не спомнам нели да се пронајде вакцина против канцер што нели се трудат уште од 2001 год, па и од порано!!

,,..Во 2019 година, BioNTech започна со купување, земајќи ја оперативната единица за генерирање антитела на MAB Discovery (развивач на mAbs), проследено со стекнување средства и инфраструктура на антитела од MabVax NASDAQ IPO во октомври 2019 година собра 150 милиони долари, со што неговата вкупна вредност достигна околу 3,4 милијарди долари. Од март 2020 година, BioNTech беше третата по големина биотехника (модерна и Генмаб се другите две) што се наведени во изминатата деценија. Веќе оваа година, компанијата објави претклинички податоци за пристап од прва во своја кожа со Т-клеточна терапија насочен кон цврсти тумори, ги купи Neon Therapeutics биотехнолошки развој на нови терапии со Т-клетки насочени кон неоантиген, во целокупната трансакција вредна околу 67 милиони американски долари...Значи, кога градите биофармацевтски бизнис, не ја потценувајте важноста на времето - тоа е повредно од парите “. ,,
- односно еве го линкот
и еден интересен коментар на крајот на линкот,

ice_screenshot_20210907-211623.jpeg

секоја чест, не велам не, но толку години 30 години да речеме со се времето на научниот истражувања, не се пронајде генетска вакцина против рак, а да „преку ноќ“ наеднаш еурека за антиковид вакцина со генетски модифицирани партикли од SarsCoV-2, тоа никако не ми поминува да ме убеди во искреноста споредбено со традиционалните вакцини кои се примаат по календарот за имунизација со години уназад!

што да ти дефинирам? тешко е да се сфати што е антиваксер?
Терминот е антиковид ваксер или ковид вакс хезитант или слободоумен човек. Туку еве твојот омилен подкастер афтер ковид.

вие ме премисливте, ќе чекам 15 години да поминат да улегне убаво вакцината и да ја доправат оваа недоправенава па може тогаш ќе земам бустер.

Друже, еве ти совет од чичо Дростен, мислам овој треба да го послушаш :anco::

Najugledniji nemački virusolog Kristijan Drosten preporučuje vakcinisanima da se zaraze koronavirusom, kako bi što duže bili zaštićeni od kovida 19.
On je na svom podkastu objavio da time vakcinisani, koji se namerno inficiraju, mogu stvoriti veliki nivo antitela. Drosten je, takođe, izneo sumnju da je vakcinacija sama dovoljna za savladavanje pandemije.

Ако е ова вистина што го изјавил Дростен, Игорче на апарати ќе е :tapp:

Полека полека се си тече според планот, така да жабчиња слатки, без грижа од умирачка. Ниту од ковид, ниту од вакцина.

1631042793118.png

Не да гледаш кој е проваксер Тенеке, туку да бараш одговори на прашањата, поткрепени со факти.
Епидемиолози, имунолози, вирусолози. Луѓе кои знаат што зборуваат.

Да, тешко е да се сфати, кој е антиваксер?
послабо ги има во последно време....тие што ги знам или умреа(комшии, пријатели....)...или им умреа блиски нивни па сега трчаат по вакцини....:popce:

т.е.....има еден дел како што знам сеуште се на апарати...:tapp:

Не да гледаш кој е проваксер Тенеке, туку да бараш одговори на прашањата, поткрепени со факти.
Епидемиолози, имунолози, вирусолози. Луѓе кои знаат што зборуваат.

Тоа го правам.

За жал нема наука, само политика, а медиумите се целосно влезени во фејк њус кампања. Тоа не можам да го сварам. Лажат.

Секогаш кога толку многу лажеле, во светот се случиле многу лоши работи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom