Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
3.5 kW само VIVAX марка е
Автоматски споено мислење:

Па не е баш тоа лек.Тоа го глеам као ќе ги фрлам 1600 денари колку да се куртулам сега,за после 6 мессеци пак да почне да мириса.Не е тоа решение,затоа прашувам дали имал некој сличен проблем што трајно го решил.
Па тоа ми беше и зборот, не фрлај пари за џабе. Прво отвори, види филтри, изменувач?!
Ако нема налепено прашина(кал) на изменувачот и турбината, тогаш џабе ќе даваш 1600ден!
Земи пумпица од оние како средство за стакло чистење, наполни ја со вода и изпразни ја на изменувачот!Види дали протекува од цревото и каква е водата!
После земи дизентал(ама немој чист!! Раствори го 1:7-8) и пак испрскај го изменувачот! Ако гледаш дека нечисто тера, мавни цела пумпица, ако не доволно колку да го дизинфицираш. Не заборавај отворени прозори додека чистиш и климата од штек исклучена! После ја ставаш на фан само да дува саат-два.
Па види дали ќе помогне.
@Strelec не се согласувам дека сите клими мирисаат!

Здраво дечки на сите.

Ќе ве замолам за совет... колку и да звучи глупо ако прашам нешто без везе... пошто стварно немам везе во инвертери :)

Една недела гледам модели и карактеристики, али врска немам што значат :icon_mrgr:

Сакам да земам 2 клима инвертери. Иако цела куќа ми е покриена со парно на дрва, сепак, стара дограма, нема изолација и тн... на -15, -20, колку и да буташ дрва во котелот, повеќе од +18 не може да достигни :)

Сакам еден инвертер за во спална соба од 16 квадрати и еден инвертер за во пуштена просторија од 32 квадрати.

Јас сакав да одам со 2 инвертери 3 и пол-ки од по 25 000 денари... ама ме советуваа, дека во големата соба нема да затоплува доволно, пошто и онака сум давал пари, уште малку (уште 15 000 ебаго :pos:) да сум потрошел и да сум земел 5 и пол-ка.

Па сеа, имало и грејачи на компресори, грејачи на кондензат... па не знам то што. Читав, читав, читав на форумов... над 3000 страници се, не може човек да дочита :ROFLMAO:

Еве, конкретно на klimi.mk гледам, да ве замолам, дали некој може да ми објасни што значат овие карактеристики :

- ЕНЕРГЕТСКА КЛАСА (SEER/SCOP):
- МАКСИМАЛЕН КАПАЦИТЕТ НА ЛАДЕЊЕ / ГРЕЕЊЕ
- ПРОСЕЧНА МОЌНОСТ
- ВЛЕЗНА МОЌНОСТ ЛАДЕЊЕ / ГРЕЕЊЕ

Од форуми, читање по интернетов, научив само дека SEER/SCOP, што повисока бројка имаат, тоа подобро.

А влезната моќност на ладење / греење? Тоа е колку "трга"? Што помали бројки, тоа помалку троши... или? :) Уште еднаш, колку и да звучи глупо, се извинувам, пошто стварно врска немам :)

Друга работа... читам по форумиве, многу ги фалат VIVAX, но AERI серија... а има еден куп различни серии :( AERI, AEMIS, AEQIS, REII... ќе ве молам за појаснување... што ова значи?

На што конкретно од карактеристикиве треба да обратам пажња?

Дали некој може да ми препорача модели што веќе ги користи и е задоволен? 3,5kW и 5,5kW?

Друга работа, какви се филтри има? Што значи Био филтер, Cold catalyst филтер? За прочистување на воздухот е тоа... или?

Се надевам дека некој ќе оддели некоја минута време да ми ги појасни работиве.

Фала ви :)

Здраво дечки на сите.

Ќе ве замолам за совет... колку и да звучи глупо ако прашам нешто без везе... пошто стварно немам везе во инвертери :)

Една недела гледам модели и карактеристики, али врска немам што значат :icon_mrgr:

Сакам да земам 2 клима инвертери. Иако цела куќа ми е покриена со парно на дрва, сепак, стара дограма, нема изолација и тн... на -15, -20, колку и да буташ дрва во котелот, повеќе од +18 не може да достигни :)
Јаикс..... ако со парно на дрва не можеш да достигнеш повеќе од +18С или имаш ептен малку радијатори или нешо не ти е во ред цел систем.
Климите ќе помогнат и во дисперзирање на топлината од радијаторите..... ама пред да помислиш клими да ставиш.... со некои ситни пари можеш да го затнеш секое можно ќоше од кое бега топлината на пример на прозорите и вратите можеш да ставиш од оние гумиранине самолепливи траки со што ќе обезбедиш добар дихт. Ако ти клапаат стаклата од дограмата залепи ги дополнително со силикон.

Сакам еден инвертер за во спална соба од 16 квадрати и еден инвертер за во пуштена просторија од 32 квадрати.

Јас сакав да одам со 2 инвертери 3 и пол-ки од по 25 000 денари... ама ме советуваа, дека во големата соба нема да затоплува доволно, пошто и онака сум давал пари, уште малку (уште 15 000 ебаго :pos:) да сум потрошел и да сум земел 5 и пол-ка.
Со овој буџет..... гледај Haier Tundra 3.5ka и 5ka.
Ако мислиш и парното да го користиш кога ќе е надвор минус, можеш двете 3 и пол-ки.... во спротивно ќе треба 5ка за во поголемата просторија.

Па сеа, имало и грејачи на компресори, грејачи на кондензат... па не знам то што. Читав, читав, читав на форумов... над 3000 страници се, не може човек да дочита :ROFLMAO:

Еве, конкретно на klimi.mk гледам, да ве замолам, дали некој може да ми објасни што значат овие карактеристики :

- ПРОСЕЧНА МОЌНОСТ

Од форуми, читање по интернетов, научив само дека SEER/SCOP, што повисока бројка имаат, тоа подобро.

А влезната моќност на ладење / греење? Тоа е колку "трга"? Што помали бројки, тоа помалку троши... или? :) Уште еднаш, колку и да звучи глупо, се извинувам, пошто стварно врска немам :)
Тоа е тоа..... ама да можеше само од тоа да се одлучи која е подобра ќе беше многу лесно ;)
Не се ослонувај многу многу на податоците објавени на клими.мк... и на слични наши македонски сајтови... пошо голем дел од работите им се згрешени имало доста сведоштва наназад на форумов!
Ако веќе сакаш подлабоко да навлезеш и добро да се информираш, пребарај официјални податоци за моделот кој ти го фатил окото (копираш модел ТОЧЕН ОД А ДО Ш и бараш на гугл официjални податоци за тој модел)

Друга работа... читам по форумиве, многу ги фалат VIVAX, но AERI серија... а има еден куп различни серии :( AERI, AEMIS, AEQIS, REII... ќе ве молам за појаснување... што ова значи?

Дали некој може да ми препорача модели што веќе ги користи и е задоволен? 3,5kW и 5,5kW?

Друга работа, какви се филтри има? Што значи Био филтер, Cold catalyst филтер? За прочистување на воздухот е тоа... или?

Vivax AERI ја фалат затоа што е една од повисоките/поскапите модели на Vivax. Бар колку што знам јас овие другите што си ги навел сите се поефтинки.
А како и со се останато така и со климите... штом е поскапо веројатно е подобро. Освен ако не те праи некој продавач магаре ;) Така да обавезно види си цени на повеќе места пред да купуваш.

Пажна да обратиш на податокот колку топлина дава климата на -7С или -10С надворешна темепратура, ем со кој коефициент на ефикасност работи во тие услови (колку топлина дава поделено со колку струја троши).
Исто дали има потреба од бекап-греење за да ги постигне тие рекламирани киловати топлина.
Такви (сигурни) податоци можеш да најдеш кај моделите кои што поседуваат сертификат (eurovent) или ако им веруваш на производителите (кои впрочем често и лажат) за да продадат муда за бубрези.

Филтрите игнорирај ги.... тоа се веќе финеси.... во глобала сите ги имаат оние основните на кои се збира прашината..... а оние пософистицираните филтри се веќе кај доста поскапите модели....

Ако сепак не сакаш до толку да задлабочуваш во сертифкати и коефициенти на ефикасносити... тука еден член лани имаше составено една табелка со споредба на податоците од модели кои имаат eurovent сертификати.... баш за 3 и пол-ки клими... можеш од неа да си избериш само може некој од моделите веќе да ги нема ;(
Бујрум!

Во табeлaва има и подетални податоци ама главно гледај жолтеникава колона, по таа и се подредени:
Ph @ -7 означува испорачани киловати топлина на -7C надворешна темепратура
COP @ -7 означува коефициент на ефикасност на -7C надворешна темепратура

Ajde sega napraj mi matematika koku mene drva mi treba za vo Bitola,da gream prostorija od 40m2,grejna sezona.Struja potrosiv 1800kv ili 8,500 denari,nekade okolu 140 evra ovaa godina,od koj 1100kw vo evtina tarifa i 700kw skapa.
Zar bi mozel da go zagrevam prostrov 24/7 so 2,8m3 drva.
Eve daj eden primer ti,kolku si potrosil KW el energija,a kolkavi bi ti bile potrbite,konkretno za tvojot prostor.
Sepak vo tvojata matematika si go zboravil COP faktorot sto go dava sekoja klima.
Kaj mene e kako sto kazav ,najmalce duplo poevtino,primeneto poveke godini.
Vo 40kvadrata suteren ako si izgorel 7 kubika drva znaci gorele vo odzak a ne vnatre vo Kjumbe
Jas imam parno na Alfa kamin vo 50 kvadrati porano nemozev da prejdam 4.5 - 5 kubika u sezona
I toa zboram poshto ima avtomatska regulacija na vozduh koga ke go zapalam gori 2-3 nedeli bez da ugasi.

Прегледај го приврзокот 305626
Роберт нема теорија да со 6м3 дрва макар и бука била да грееш 70м3+12м2 цела зима или 6 месеци со 6м3.
Размисли па реплицирај зашто не е возможно ни по теоретски таблици.
Ке рачунам со само 70м2 без спалната од 12м2....ти си потрошил 6м3 за цела зима за дрва кои 6м3 теоретски у идеални услови би дале 6x2,8kw=16,8kw или 2,8kw месечно. За да 70м2 да грееш со 2,8kw треба да имаш губитоци од 0,025w po m2? :lolzz:
Ima I te kakva ako ne go gasi nikogas
Jas sum primetil deka koga ne go gasev Kjumbeto ko s ho rekov alfa so parno so avtomatska regulacija na vozduh, stavam recimo 2 seriozni dab drva na 4-5 saati.
A ako ne sum doma 3-4 dena, I ako e ladno 0 nakaj minus
Prvite 6 saati moze da izgoram i 10 i poveke drva dodeka se postigne ubava toplina doma.
To ti e isto ko da ja gasis klimata sekoj den
Em nema da se stoplish ko sho treba em ke potroshish poishe struja. A povekjeto na drva shtedat + im gasi sekoj den.
Kjumbevo ne mi smeta doma I koga e seriozno ladno, nejkum da ja slusham klimava kako se muchi I da nosam vlecki i dzemper doma. Pa za u kupatilo da ne zborime.
(poshto neli nekoi od nas ziveat vo kuka a ne vo kafez u AJRODROM)
Palam alfata pa nadvor ako saka mrazovi neka pagjaat

Последно уредено:
Нема што да се чита после тезите за 13w/m3 или 32,5w/m2 што значи си греел со помалце од третина кубик дрва за тие 12ч. Што појше да читаме, јасно е дека спинуваш.

Сеа заладува и кога ке ја пуштиш на греење нема да мириса. А за мирисање на ладење сите клими мирисаат(и Vivax) ако во ладење се гасат со неисушена внатрешна. На ИТ за Митсубиши кога се жалеа дека мириса тогаш советот беше да ги префрлат од ладење на вентилатор 15мин па после да ги угасат. И Дезинтал помага.
Каде јас зборувам за таа потрошувачка, и каде јас велам оти сум потрошил третина од м3 дрва,ама ти воопшто не знаеш да читаш,таа ја згреши филипинец и се корегира.
Како не ви е Срам да лажете,и Спинувате,се прашувам какви трагедии од личности сте вие,Искрено сте за Жалење, и незнам кој би прифатил совет или било што од вакви Бедници како вас..

Па тоа ми беше и зборот, не фрлај пари за џабе. Прво отвори, види филтри, изменувач?!
Ако нема налепено прашина(кал) на изменувачот и турбината, тогаш џабе ќе даваш 1600ден!
Земи пумпица од оние како средство за стакло чистење, наполни ја со вода и изпразни ја на изменувачот!Види дали протекува од цревото и каква е водата!
После земи дизентал(ама немој чист!! Раствори го 1:7-8) и пак испрскај го изменувачот! Ако гледаш дека нечисто тера, мавни цела пумпица, ако не доволно колку да го дизинфицираш. Не заборавај отворени прозори додека чистиш и климата од штек исклучена! После ја ставаш на фан само да дува саат-два.
Па види дали ќе помогне.
@Strelec не се согласувам дека сите клими мирисаат!
Све ова го иам напраено шо го кажа.Филтрите се гланц чисти исто и внатре,нова е климава.Прскано е и со дезентал и со средство за стакло,не помага.Мене само не ми е јасно како може ни капка вода да не испушта надвор цревото.Тоа ме мачи.За 2-3 месеци треба да продолжувам гаранција,така што ваљда ќе го средат ова ако има негде насобрано вода,зашо ја сам тоа не знам да го проверам.Фала ти на советот како и да е.

Здраво дечки на сите.

- ПРОСЕЧНА МОЌНОСТ

Додај уште малку пари и стави си изолација, и не ти требаат клими, вака ќе направиш само поголема глупост,а понатака можеш и клими..

Све ова го иам напраено шо го кажа.Филтрите се гланц чисти исто и внатре,нова е климава.Прскано е и со дезентал и со средство за стакло,не помага.Мене само не ми е јасно како може ни капка вода да не испушта надвор цревото.Тоа ме мачи.За 2-3 месеци треба да продолжувам гаранција,така што ваљда ќе го средат ова ако има негде насобрано вода,зашо ја сам тоа не знам да го проверам.Фала ти на советот како и да е.

Проблемот кај тебе бидејки не истечува вода надвор е највероватно црево запушено или прецвикано кога е местеле климат а можно е ако дупката на зидот е со пур пена пунета да е го стеснила цревото ти треба мајстор да ти среди тоа.
Пушти слика да ја видеме внатрешната единица и инсталацијата која оди надвор дали има пад да не се на исто или пак на повисоко наместена внатрешната и водата неможе да истекува.
Сигурно е некое од овие работи и затоа ти мириса така јас го осетам тој мирис кога е исклучам и уклучено е копчето за сушенје на внатрешната и таа работи само на Фан околу 5 минути.
А кај тебе водата си стои во кадичката позади и вентилаторот нон стоп е испарува и го имаш тој мирис непријатен а не ти претекува во собата сигурно климата не е уклучуваш на подолг период можебо неколку саата дневно ти работи.
Викни си сервис па нека истурат 2-3 литра вида внатре па нека видат дека не истечува надвор.

Mora da se pronajde kade odi vodata! Tuka ti e problemot!
Eve kaj mene ladeno 40 m2 na 25 C vo najgolemite goreštini za 12 časa sobirav točno 6 l voda na fan vo prva brzina ili vo tivok mod so ušte pomala brzina na fan! I nikakva traga od mirisi i buđosano, klimata ima mod za čistenje no nitu ednaš ne e iskoristeno bidejći i nema potreba.
E sega zavisi kako se koristi na ladenje klimata, od toa direktno zavisi količinata na kondenzat.
Pomala izbrana T, povisoka nadv. T i ponizok fan produciraat pogolemo količestvo na voda. Najveće kondenzacija se dobiva pri niski brzini na izduv bidejći izmenuvačot i vozduhot što izleguva se mnogu ladni. Pri golemi brzini iako e protokot na vozduh pogolem kondenzacijata se namaluva.
Možeš sam so libela da proveriš dali vn. edinica e horizontalna i dali odvodot ima pad prema nadvor bar 3-4%..... Ako ova e ok togaš mora da izleguva voda nadvor inače bi tečelo po zidot, kadičkata e mala ako sobira čaša dve!

Додај уште малку пари и стави си изолација, и не ти требаат клими, вака ќе направиш само поголема глупост,а понатака можеш и клими..

Хахаха :pos:

Додај рече уште "малку" пари, за ЦЕЛА фасада :icon_lol:

Vo 40kvadrata suteren ako si izgorel 7 kubika drva znaci gorele vo odzak a ne vnatre vo Kjumbe
Jas imam parno na Alfa kamin vo 50 kvadrati porano nemozev da prejdam 4.5 - 5 kubika u sezona
I toa zboram poshto ima avtomatska regulacija na vozduh koga ke go zapalam gori 2-3 nedeli bez da ugasi.

Ima I te kakva ako ne go gasi nikogas
Jas sum primetil deka koga ne go gasev Kjumbeto ko s ho rekov alfa so parno so avtomatska regulacija na vozduh, stavam recimo 2 seriozni dab drva na 4-5 saati.
A ako ne sum doma 3-4 dena, I ako e ladno 0 nakaj minus
Prvite 6 saati moze da izgoram i 10 i poveke drva dodeka se postigne ubava toplina doma.
To ti e isto ko da ja gasis klimata sekoj den
Em nema da se stoplish ko sho treba em ke potroshish poishe struja. A povekjeto na drva shtedat + im gasi sekoj den.
Kjumbevo ne mi smeta doma I koga e seriozno ladno, nejkum da ja slusham klimava kako se muchi I da nosam vlecki i dzemper doma. Pa za u kupatilo da ne zborime.
(poshto neli nekoi od nas ziveat vo kuka a ne vo kafez u AJRODROM)
Palam alfata pa nadvor ako saka mrazovi neka pagjaat
Tocno taka ,otisle vo vozduh.Sekogas na konvekcionalno geenje e taka,zatoa sto klasicni pecki,ne se na pirolaza,od segasnive denesni,ne gi ni znam oti sega za sega ni na kraj na pamet ne mi paga greenje na drva.
7m3 ke letnat ko alva,i ne stopleni,te pretoplo te ladno.Te ugasnal ognot pa povtorno paligo,te ostanal zarot da dogori pa pretoplo.I to plus gi stedam,da ne nestignat,si velam aj pokasno ke go zapalam.
E sega ako taa alfata tvoja,nemase kotle jas sum siguren deka od 5 kubika ke ti ojdese potrosuvackata na 8 m3,ama so radijatorite podobro e disperzijata na toplinata.Ne e kako obicnata alfa kade olu sporetot e 50c,a vo krajnite delovi 25.
Pak jas sum aren so prosek 7m3,komsiite great nesto pomal prostor okolu 30m2,a arcat po 9m3(biseri se sprema menene,drugite komsii za edna soba okolu 20m2,acat po 6m3.Toa e tealnosta vo Makedonija,Bitola babam Bitola.
E sega ako gi prasass moive domasni,dali ste poveke stopleni so drvata ili so invertrot,ke ti kazat dka potoplo im e so klimata 24/7 konstantna temperatura ,se na dugme.Kaj mene realnosta e taa.
E sega da sum vo Gevgelija,mo zi i jas bi potrosil 5m3 drva.
Bitola-babam Bitola.:coffee:

Јаикс..... ако со парно на дрва не можеш да достигнеш повеќе од +18С или имаш ептен малку радијатори или нешо не ти е во ред цел систем.
Климите ќе помогнат и во дисперзирање на топлината од радијаторите..... ама пред да помислиш клими да ставиш.... со некои ситни пари можеш да го затнеш секое можно ќоше од кое бега топлината на пример на прозорите и вратите можеш да ставиш од оние гумиранине самолепливи траки со што ќе обезбедиш добар дихт. Ако ти клапаат стаклата од дограмата залепи ги дополнително со силикон.

Со парното топлам скоро 180 квадрати + бољер (дали беше 180 или 200 литри, не се сеќавам).

Парното супер си работи... само ти кажав... на пониска температура од -15, во дневната од 32 квадрати не постигнува повеќе од +18 степени. Има 3 радијатори 160cm + 180cm + 100cm.
Во спалната од 16 квадрати имам 160cm + 80cm радијатори.

Проблемот не е толку дограмата, колку што е фасадата и поткровјето. Поткровјето ми е камен :place: и то ме заебава најмногу.
Дограмата колку - толку ми е средена. Не е нај нај, али, репарирана ми е пред 2 години. Сменет е стакларски кит (туткал), како и ставена самолеплива гумица на сите прозорци за подобро дихтовање.
Така да, наместо да исклучувам радијатори од некои други соби и да го исклучувам бољерот, за да добијам повисока температура, сакам да ставам инвертери, за догревање. А за фасада на цела куќа ќе ме кошта 5-7000 евра. Шо значи, моментално, инвертери ми е поевтина варијанта.

Сите знајме дека идеална варијанта е нова PVC дограма + фасада, али тоа може да достигне и до 10 000 евра :shok2:

Пошто долниот спрат е секогаш потопол, не е секогаш погодно да го запалам парното, зошто долу нема да се седи од топло, а горе на спрат ќе ми е тамам.

Ми ги препорачаја овие :

1) https://klimi.mk/product/357
2) https://klimi.mk/product/358

Се јавив и во Клими.мк, ми рекоа дека немаат грејачи на компресор и на кондензат. Ги прашав, како е можно, кога им пишува дека работат на минимум од -25 степени... па немаат ми рекоа :) Сигурно им викам? Да не имате некоја грешка во карактеристикиве на сајтов? Не ми рекоа, како што пишува на сајтот, така.

Така да, јас би сакал да одам со овие варијанти :

1) https://klimi.mk/product/312
2) https://klimi.mk/product/314

Мислење?

Последно уредено:
Со парното топлам скоро 180 квадрати + бољер (дали беше 180 или 200 литри, не се сеќавам).

Парното супер си работи... само ти кажав... на пониска температура од -15, во дневната од 32 квадрати не постигнува повеќе од +18 степени. Има 3 радијатори 160cm + 180cm + 100cm.
Во спалната од 16 квадрати имам 160cm + 80cm радијатори.

Проблемот не е толку дограмата, колку што е фасадата и поткровјето. Поткровјето ми е камен :place: и то ме заебава најмногу.
Дограмата колку - толку ми е средена. Не е нај нај, али, репарирана ми е пред 2 години. Сменет е стакларски кит (туткал), како и ставена самолеплива гумица на сите прозорци за подобро дихтовање.
Така да, наместо да исклучувам радијатори од некои други соби и да го исклучувам бољерот, за да добијам повисока температура, сакам да ставам инвертери, за догревање. А за фасада на цела куќа ќе ме кошта 5-7000 евра. Шо значи, моментално, инвертери ми е поевтина варијанта.

Сите знајме дека идеална варијанта е нова PVC дограма + фасада, али тоа може да достигне и до 10 000 евра :shok2:

Пошто долниот спрат е секогаш потопол, не е секогаш погодно да го запалам парното, зошто долу нема да се седи од топло, а горе на спрат ќе ми е тамам.

Ми ги препорачаја овие :

1) https://klimi.mk/product/357
2) https://klimi.mk/product/358

Се јавив и во Клими.мк, ми рекоа дека немаат грејачи на компресор и на кондензат. Ги прашав, како е можно, кога им пишува дека работат на минимум од -25 степени... па немаат ми рекоа :) Сигурно им викам? Да не имате некоја грешка во карактеристикиве на сајтов? Не ми рекоа, како што пишува на сајтот, така.

Така да, јас би сакал да одам со овие варијанти :

1) https://klimi.mk/product/312
2) https://klimi.mk/product/314

Мислење?
Informativno.
Za kade se raboti,koj grad,meesto , kolku m3 drva trosis za grjna sezona,i kolkava snaga e kotelot.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom