Попис 2021

• Креатор на темата Креатор на темата Ireal
  • Време на започнување Време на започнување
Јас сум еден од попишувачите, прашајте што ве интересира.

Sent from my LM-V450 using Tapatalk
Дали смеам да ги попишам дедо ми и баба ми? Дедо ми е во Германија од 1998ма, баба ми му се приклучи во 2003та.

кои се правилата за попишување на лица кои не се дома во моментот на попис, ама за кои се знае лична карта/матичен број?
Попишувачот е должен два пати да го посети објектот. Ако и вториот пат е празен, се попишува само објектот по слободна проценка, не и лицата.

Како мислиш се знае матичен број ако нема кој да ти го каже матичниот?

Edit: сега сфатив што си прашал. Еден член се попишува како референтно лице и тој дава информации за сите членови кои не се затекнати во моментот.

Последно уредено:
Искрено мислење (и се надевам дека нема да се увредиш премногу )
ама за попис треба да има електронска евиденција на мртви/живи заради бирократијата, како и на родени/вработени итн.
За манипулации...и така не се затињаат границите по пропис неколку месеци пред попис... и така малверзации ќе се права...па не е битно дали ќе се ќе биде некој дома или не. Дека ова е крајно глупо...да . Апсолутно..
Кој кур ми идат парите од данокот ако не за шпијунска опрема. Па барем да се употребат за осленување кога има потреба.

Дали смеам да ги попишам дедо ми и баба ми? Дедо ми е во Германија од 1998ма, баба ми му се приклучи во 2003та.
Дали може да ја попишам баба ми?
Почината е иначе од 2008 година.
На пописот се попишува еден член од фамилијата како референтно лице и тој е должен да даде информации за лицата кои не се присутни во моментот.

Е сега има цака, попишувачот неможе да знае дали тие живеат или не тука, па можеш да ги попишеш и роднините најверојатно ако знаеш матичен број.

Плус во интерес на секој попишувач е да се попишат што е можно повеќе луѓе бидеќи се плаќа по учинок, т.е од секое лице добива по 30 денари.

Многу нелогичности има во самата програма за попис и милион начини да се фабрикува, т.е да се попишат личности кои со години неживеат тука.

ааахаххаа и норма и провизија си имало . :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol: :icon_lol:

А ти шо мислеше некој ќе попиши 100 души, а некој ќе седи дома и ја попишал 10 или не, да земи исто пари секој? Сосема океј и пристојно иако многу малку пари даваат за во вакво сурово време, де од пандемија де од менталитетот на луѓето и политиката кај нас.

А ти шо мислеше некој ќе попиши 100 души, а некој ќе седи дома и ја попишал 10 или не, да земи исто пари секој? Сосема океј и пристојно иако многу малку пари даваат за во вакво сурово време, де од пандемија де од менталитетот на луѓето и политиката кај нас.

Нема што да мислам ја. Ако се расчуе дека за пола евро е работава , сите ќе им дадат по евро и пописот сам ќе си ебе мајката. :icon_lol:

Нема што да мисла ја. Ако се расчуе дека за пола евро е работава , сите ќе им дадат по евро и пописот сам ќе си ебе мајката. :icon_lol:

Ептен сме вицкасти да му ебам мајката, абе никој не ни е рамен. (не ја оправдувам моменталнава влада, али 20 години да немаме попис, страшно нешто)

Ептен сме вицкасти да му ебам мајката, абе никој не ни е рамен. (не ја оправдувам моменталнава влада, али 20 години да немаме попис, страшно нешто)

Ја оправдуваш, ја оправдуваш.. :cool:

Еве и подетално да објаснам за парите.

Обуката траеше 3 дена во кои се добива 700 денари дневница, значи 2100.

Секој попишувач добива паушал од 4000 денари без да попише ни едно лице.

Значи од старт се добиваат некои 100 евра со 3 дена потрошени на обука.

Од попишан спрат се добива 20 денари, од домаќинство 50, и од лице по 30 денари.

Иначе парите се навистина малце кога ќе се земе во обзир обемноста на пописот. По моја проценка за едно 4 члено семејтво ќе биде потребно околу половина час за да се попише. Оди бавно бидеќи пописот е многу опширен а програмата на која се работи е многу конфузна. Доста попишувачи се откажаа бидеќи не можеа да се снајдат со програмата. Се сомневам дека се ќе се заврши во дадениот рок поради овие причини.

posto ako imavme ke smenese nesto... popis e biten vo drzavi sto potoa nosat odluki blagodarenie na informaciite i brojkite od popisot, kaj nas nitu infoto nitu brojkite ke bidat tocni a najmalku ke se nosat odluki spored toa, osven ako ne treba bracata da dobijat pak nesto

Попишувачот е должен два пати да го посети објектот. Ако и вториот пат е празен, се попишува само објектот по слободна проценка, не и лицата.

Како мислиш се знае матичен број ако нема кој да ти го каже матичниот?

Edit: сега сфатив што си прашал. Еден член се попишува како референтно лице и тој дава информации за сите членови кои не се затекнати во моментот.

Што ви викаат да праите ако некој одбива да се попише?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom