Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Се знај во планина спрема Филипче и Караџоски.
Спрема тебе каде?

Идам на работа со 50 луѓе во затворен простор, сериозно ќе се замарам за 5 луѓе што седат со мене на маса на отворено. Уште па да рачунам кај имало поголеми шанси да се фати. Рачунај ти до утре ако сакаш, доволно е едно ливче да се фати лотото:icon_lol:

Ја сум помирен уште од коа почна дека ќе го фатам кад тад, и еве со минимално пазење не сум фатил до сеа. Окулу мене глеам луѓе кој испофаќаа а се дојдени до рамки на побудалување, прскаа со алхохоли, сами се шишаат дома и тн.
Како што ми делува работата, да не сум ви во кожа. Вакцините не ви го дадоа ефектот, друго чаре нема у најава па сеа останува да го избегнуваш вирусот до.. крај на живот вајда.
Епа ете ти си се помирил оти си со 50 луѓе на работа, јас работам римоут од каде ќе ми прдне, и се гледам само со тесен круг на луѓе, роднини и другари, кои внимаваат повеќе и од мене. А најчесто и на отворен простор, дури и "свадбата" кај близок роднина беше на отворено со кетеринг и без ора и чешити.

Веројатноста да го фатам е минимална, не сум се замарал со алкохоли, само внимавам да носам маска кога сум во затворен простор и држам дистанца во ред (банки, маркети, и пред короната не сум стоел на метар и сега).

Дали се плашам од фаќање - не би рекол за себе воопшто, вакцината ја примив за да не седам во карантин ако Австралија ја отвори границата, од аспект на здравје повеќе се грижам за моите.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.515
Поени од реакции
22.155
Мутациите што се јавуваат пред вакцините по својата хронологија имаат ослабувачка тенденција, според она што се изучува во класичната медицина. Со вакцинацијата можно е да се пројави т.н. ADE ефект за кој во случајов зборува Др. Малоун..., и да направи мутации какви што гледаме
Алфа и Делта се исти, само позаразни. Не можеш да знаеш во кој правец ќе мутира.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.420
Поени од реакции
18.357
Ај да видиме дали ќе се смени нешто, во моментов и тие што се прават независни, очигледно е дека не се. Се надевам дека ќе видиме објективни независни новинари во врска со Короната, а тоа да не е Alex Jones.

Almost 30 journalists have banded together to object to “censorship” and “fearmongering” about Covid-19 that they say has been put out by the media and tech giants since the pandemic began.

The group, who have called themselves Holding the Line: Journalists Against Covid Censorship, have argued that attempts to share concerns counter to the “one official narrative” or “one ‘scientific truth’” have led to reporters being criticised by their managers, freelances being blacklisted, and the public receiving a “distorted view of the truth”.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.216
Поени од реакции
18.143
Спрема тебе каде?

Епа ете ти си се помирил оти си со 50 луѓе на работа, јас работам римоут од каде ќе ми прдне, и се гледам само со тесен круг на луѓе, роднини и другари, кои внимаваат повеќе и од мене. А најчесто и на отворен простор, дури и "свадбата" кај близок роднина беше на отворено со кетеринг и без ора и чешити.

Веројатноста да го фатам е минимална, не сум се замарал со алкохоли, само внимавам да носам маска кога сум во затворен простор и држам дистанца во ред (банки, маркети, и пред короната не сум стоел на метар и сега).

Дали се плашам од фаќање - не би рекол за себе воопшто, вакцината ја примив за да не седам во карантин ако Австралија ја отвори границата, од аспект на здравје повеќе се грижам за моите.
Еми што ги осудуваш луѓето тогаш, не се сите римоте, и свадбата е минимален ризик у споредба со секојдневен работен контакт. Што би се рекло секако ќе го фатат, бар да проживеат малце.
Друго, да не те урочам, ама и такви римоте луѓе се заразија. Не знам кој ти е долгорочниот план, ама подобро да го фатиш сега него идната година или за 5 години статистички. Дури и во Австралија, ко што глеаш им избегаа конците. Ти остануваат Нов зелад, али и тие ќе одат јабана наскоро и Кина.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.482
Поени од реакции
37.305
Вакцините се ефикасни но со тек губат на ефикасност. Со буст имаш 3 пати повеќе антитела него по втората, ем повеќе ем озвежуваш. И секако оваа вакцина придонесува т-клетките кои се за долготраен имунитет дополнително да се развиваат. Како и да е, не е лошо пред трета доза да се проверат антитела, не секогаш има потреба.
...како може така општо да кажеш ,,антитела,, се губи или има или нема, па Т клетките кои се долготраен имунитет ама на што?
... во моментот во телото циркулираат разни антигени што тие Т клетки ги препознава поради Н ти пат што навлегува во организмот едни те исти без мутација, циркулираат тиреоксидаза антитела, па хеликобактер антитела, па IgE антитела,
...по која логика би имало телото антитела на делта сој кој како мутирачки Sars-CoV-2 вирус самата мутација е на протеинска обивка или на генетскиот материјал mRNK што не се поклопува со претходните алфа или бета сој, како ќе го неутрализура или убие антигенот создадената и присутна антитела кога спојот не одговара...трета доза, четврта доза?
...тоа му доаѓа да некој што има болка на уво му се даде едно, две, три апчиња против болка, а нему цело уво полно со восок ,,церумен,, кој треба да се извади да прекине болката која е све посилна и посилна без разлика од една, две, три таблети против болка!

1630279384449.png

... еве како треба да се неутрализира антигенот симболично прикажано со puzzle,

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Алфа и Делта се исти, само позаразни. Не можеш да знаеш во кој правец ќе мутира.
Како што реков, според стандардните медицински искуства актуелната Делта сега требаше да е безначајна, непатогена т.е со познат правец.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.420
Поени од реакции
18.357
Спрема тебе каде?
Јас обожавам да носам маска додека сум сам во кола.

Добро бе, после 20 месеци пандемија не е веќе јасно што функционира, што не? Само уште на Филипче и Караџоски не му е јасно, на сите други му е јасно.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.749
Поени од реакции
23.026
Работава изглеа, не е дали ќе го фатиш, туку да не те јаде совест.
Tuka nikoj izgleda ne se plasi od koronata licno. Site za drugite se sekirat so poseben akcent staven na starite i bolnite, zatoa se pazat i vakciniraat, da ne gi zarazat drugite. Da ne bea starite i bolnite i da se rabotese samo za niv oko nemase da im trepni.
More kolku humani sme bile tuka na forumot, na mravka ne gazime :).
P. S najzagrozena kategorija na gragjani, procentualno bez nikakov somnez izlegoja programerite. Kakvi starci, kakvi hronicno bolni.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Јас обожавам да носам маска додека сум сам во кола.

Добро бе, после 20 месеци пандемија не е веќе јасно што функционира, што не? Само уште на Филипче и Караџоски не му е јасно, на сите други му е јасно.
Кој ти вика сега да носиш сам маска во кола?
Дебилни се голем дел од мерките, се согласувам, ама и народот ја претерува.
Автоматски споено мислење:

Еми што ги осудуваш луѓето тогаш, не се сите римоте, и свадбата е минимален ризик у споредба со секојдневен работен контакт. Што би се рекло секако ќе го фатат, бар да проживеат малце.
Друго, да не те урочам, ама и такви римоте луѓе се заразија. Не знам кој ти е долгорочниот план, ама подобро да го фатиш сега него идната година или за 5 години статистички. Дури и во Австралија, ко што глеаш им избегаа конците. Ти остануваат Нов зелад, али и тие ќе одат јабана наскоро и Кина.
Ги обвинувам за глупостите што ги прават.
300-400 души во затворено не е проживување, туку барање со боринче.
И тие што одат на работа, во многу фирми знам дека носат маски и е задолжително.

Имам виза за Австралија, само е прашање кога ќе отвори граница за влез на нерезиденти. Спореди ги смртните случаи кај нас и кај нив и ќе видиш на кого му избегале конците.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.420
Поени од реакции
18.357
Имам виза за Австралија, само е прашање кога ќе отвори граница за влез на нерезиденти. Спореди ги смртните случаи кај нас и кај нив и ќе видиш на кого му избегале конците.
Ти посакувам среќа и да си појдиш во Австралија.

Само тешко дека пред есен 2022 ќе можи да се оди таму, се надевам дека грешам.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.482
Поени од реакции
37.305
...трета доза од антиковид вакцина Comirnaty - Pfizer-BioNTech COVID и Модерна сеуште не е одобрена од ФДА, освен за одредена група на болни и затоа се смета третата доза од овие антиковид вакцини само за итна употреба, се уште се во тек клиничките искуства од трета доза,
...туку уште некој ден ќе биде септември, месец кога треба да се набават вакцини против сезонски грип, за да би луѓето би се вакцинирале на крај на септември или октомври, за да би истите би имале антитела во ноември кога сезонскиот вирус ќе биде присутен?
...ниту спомнува некој нешто, ниту за вакцини против сезонски грип, ниту воопшто за сезонскиот грип како да не е веќе присутен! :toe:

Последно уредено:
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.420
Поени од реакции
18.357
Значи Јапонциве пронашле прво 1.6 милиони дефектни дози Модерна, од кој што 500.000 ги аплицирале. Двајце јапонци на 30 години умреле.

Сега нашле уште една дефектна пратка.

Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.482
Поени од реакции
37.305
Значи Јапонциве пронашле прво 1.6 милиони дефектни дози Модерна, од кој што 500.000 ги аплицирале. Двајце јапонци на 30 години умреле.
Сега нашле уште една дефектна пратка.
...не не, да бидеме попрецизни, Јапонците сите дози 1.6 мил што ги имале ги стопирале кога нашле некоја серија на вијали контаминирана, сега повторно нашле серија контаминирана, а не цела пратка!

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.420
Поени од реакции
18.357
...не не, да бидеме попрецизни, Јапонците сите дози 1.6 мил што ги имале ги стопирале кога нашле некоја серија на вијали контаминирана, сега повторно нашле серија контаминирана, а не цела пратка!
Аха

Ама како што разбрав аплицирале 500.000 дози од првата пратка?

Kajgana Shop

На врв Bottom