Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
не гледам во болница да лежат 100 души кои имале сообраќајки или имаат срцеви болести. Наспроти, они не можат да дојдат на ред од коронаши да се прегледаат и умираат пред време.
Значи не треба превенција на тие неколку илјади кои ни умираат од рак на бели дробови како последица и на загадувањето? Не треба да се превенираат секојдневните сообраќајни несреќи? Барем колку-толку. Или кога ти треба да се откажеш од нешто во име на општото добро, тогаш треба да правиме компромиси. Интересно.

Исто така јас не гледам 100 млади луѓе поради кои ти не можеш да побараш било каква здравствена услуга.

Прво почна на Фудбал, продолжи со веганите, им се сипа на џанаците, па на педерлааната и сега на оние кои не сакаат да се вакцинираат! Досадно ти е, нели? :D

Значи не треба превенција на тие неколку илјади кои ни умираат од рак на бели дробови како последица и на загадувањето? Не треба да се превенираат секојдневните сообраќајни несреќи? Барем колку-толку. Или кога ти треба да се откажеш од нешто во име на општото добро, тогаш треба да правиме компромиси. Интересно.

Исто така јас не гледам 100 млади луѓе поради кои ти не можеш да побараш било каква здравствена услуга.

Прво почна на Фудбал, продолжи со веганите, им се сипа на џанаците, па на педерлааната и сега на оние кои не сакаат да се вакцинираат! Досадно ти е, нели? :D

каква превенција кога тие не го оптоваруваат здравствениот систем? Имате ли памет вие уопште, ради една ситна улуга мораш да чекаш месец дена да добиеш у јавно здравство моментално. Или да идеш приватно и да искешираш ако не сакаш да чекаш. Све тоа ради што системот е оптоварен од луѓе што веруваат дека короната е измислена и одбиваат да се вакцинираат.

Да, ситемот го тероризираат. Ситемот може го тероризираат и сите оние кои умираат од рак на белите дробови во болнички услови, како резултат на загадувањето. Мое уставно право е правото на здрава животна средина, па не гледам да возите тротинети, велосипеди, електрични автомобили или да го користите јавниот превоз. Тука се и пушачите кои свесно си го ставаат животот во опасност, каде и дел од нив го тероризираат здравствениот систем. Го тероризираат и дел од оние кои не се хранат здраво, дали со замастени органи или срцеви удари. Го тероризираат и пијаните возачи и оние кои водат со брзина над дозволената. Па не видовме мерка нула промили алкохол во крвта, што јас ќе ја поддржам.

Не, твоите права ги загрозуваат оние кои денар не вложиле во тие болници, каде дел од опремата е од донации, а дел купена на прескапи тендери. Да имавме ефективен и ефикасен систем, немаше да имаме 44% смртност во нашите болници. Ќе имавме и подобри услови и повеќе капацитети.

Проблем се оние над 50 кои имаа 95% од хоспитализациите. И вчера имаше 2ца починати на 49 год, другите беа над 50. Пред некој ден имаше и 5-6 под 50, точно. Ама ако ја гледаш големата слика, јасно е каде требаше да се превенира. 30% сеуште не се имунизирани!

И да, тезата ти е погрешна. Не сите кои го немаат прележано или немаат антитела го тероризираат системот. :)
Оти не протестираш против загадувањето, против тие што пушат и не се хранат здраво, туку протестираш против вакцини?

40+ години требаше да имаат највисок степен на вакцинација и требаше да почнат од таму, а младите се индиректно засегнати тука бидејќи овие што ти ги спомнуваш во огромен број на случаи живеат заедно со млади до 30 години, така да и тие да пазат ќе им го донесат децата.
Da, od celata kovid histerija.
И кој мислиш дека придонесува за овие групи?
Вакцинација ти е секако пошто немаш избор.

Исто така и вакцинираните што немаат антитела. Од тие што се вакцинираа дали 0.1% испитаа антитела. Од кај знаеме дека еве ти не си проблем ако немаш испитано антитела ?
Имаше изјави на доктори да се гледа веќе број на антиела или негативен тест.
Колкав е тој процент што не развива антитела?
Не можеш да им провериш на сите антитела, ама затоа пак ако имаш висок процент на вакцинација ќе имаш мал број на хоспитализации и ќе имаш простор да им посветиш време и ресурси за лекување на тие што ќе заболат.

Не разбирам само дали станува збор за инает или глупавост на овие што сте против вакцинација.
Факт е дека секаде каде што има висок процент на вакцинација, има и мал број на хоспитализации.
2 опции се како може да се бориш против ова:
  • да ги вакцинираш поголем дел од луѓето и да имаш простор да ги лекуваш тие што се критични случаи ако заболат повторно;
  • да ги тргнеш сите мерки, и да заболи најголем дел од населението за да стекне природен имунитет.
Со второто штетата ќе биде далеку поголема, повеќе жртви, поголеми трошоци за лекување, повеќе индиректни жртви кои ќе умрат од други болести бидејќи здравствениот систем ќе биде окупиран од коронашите.

Оти не протестираш против загадувањето, против тие што пушат и не се хранат здраво, туку протестираш против вакцини?

40+ години требаше да има највисок степен на вакцинација и требаше да почнат од таму, а младите се индиректно засегнати тука бидејќи овие што ти ги спомнуваш во огромен број на случаи живеат заедно со млади до 30 години, така да и тие да пазат ќе им го донесат децата.
Кога протестирав, против загадувањето, имаше грст луѓе. И никогаш не сум протестирал против вакцините, туку против мерките.

Значи сепак старите ги полнеле болниците, оние кои се најдиректно засегнати. ;)

Ронче, дај мисли што пишуваш. Зборувам за превенција. Аерозагадувањето имаше голема улога при оваа стапка на смртност од Ковид. Тука се и условите во болниците и клукањето со лекови. Не може да има само една изолирана причина затоа што нашите градови не се единствените загадени градови во светот.

Колкав е тој процент што не развива антитела?
Не можеш да им провериш на сите антитела, ама затоа пак ако имаш висок процент на вакцинација ќе имаш мал број на хоспитализации и ќе имаш простор да им посветиш време и ресурси за лекување на тие што ќе заболат.

Не разбирам само дали станува збор за инает или глупавост на овие што се инаетите против вакцинација.
Факт е дека секаде каде што има висок процент на вакцинација, има и мал број на хоспитализации.
2 опции се како може да се бориш против ова:
  • да ги вакцинираш поголем дел од луѓето и да имаш простор да ги лекуваш тие што се критични случаи ако заболат повторно;
  • да ги тргниш сите мерки, и да заболи најголем дел од населението за да стекне природен имунитет.
Со второто штетата ќе биде далеку поголема, повеќе жртви, поголеми трошоци за лекување, повеќе индиректни жртви кои ќе умрат од други болести бидејќи здравствениот систем ќе биде окупиран од коронашите.
Незнам колку е процентот ама еве велите прележан без антитела е проблем заедно со невакцинираните додека вакциниран што не развил антитела за мене е исто проблем.

Јасно ми е кој се опциите и спас е вакцини, но форсирање на вакцинација со дискриминација на дваесет годишни, а и прележани некако не ми е демократски ни па логочки. Исто така ми е јасно дека добар дел од вакцинираните ќе си го прележат вирусот и се надевам дека само нема тоа да се постари. И дека 95% ефикасност Фајзер може во газ да си ја набијат тие што го правеле истражувањето.

Пошто си ИТ и ти иде статистика и од тоа што се објавува кој има повеќе шанси да се зарази прележан или вакциниран?

Кога протестирав, против загадувањето, имаше грст луѓе. И никогаш не сум протестирал против вакцините, туку против мерките.

Ронче, дај мисли што пишуваш. Зборувам за превенција. Аерозагадувањето имаше голема улога при оваа стапка на смртност од Ковид. Тука се и условите во болниците и клукањето со лекови. Не може да има само една изолирана причина затоа што нашите градови не се единствените загадени градови во светот.

многу ти е тапа муабетот, демек ако сме се бореле против аерозагадувањето помалце би умирале од корона. И вината ја фрлаш на аерозагадувањето а не на вашата неодговорност и игнорантност. Аерозагадувањето е тука со нас со години наназад и што и да направиш нема да смениш многу.

Ај проста задача за денес, седни и подумај се како младите влијаат врз тие критичните при ширење на короната, па врати се да правиме муабет. Ако не можеш да се снајдеш, оди прашај ги твоите, секако уште живееш со нив.

Незнам колку е процентот ама еве велите прележан без антитела е проблем заедно со невакцинираните додека вакциниран што не развил антитела за мене е исто проблем.

Јасно ми е кој се опциите и спас е вакцини, но форсирање на вакцинација со дискриминација на дваесет годишни, а и прележани некако не ми е демократски ни па логочки. Исто така ми е јасно дека добар дел од вакцинираните ќе си го прележат вирусот и се надевам дека само нема тоа да се постари. И дека 95% ефикасност Фајзер може во газ да си ја набијат тие што го правеле истражувањето.

Пошто си ИТ и ти иде статистика и од тоа што се објавува кој има повеќе шанси да се зарази прележан или вакциниран?
Пишав неколку пати дека статистиката што се објавува нема врска, ниту пак процентите за ефикасност, врати се неколку страни поназад и ќе видиш детали.

Ај пак: не ги оправдувам мерките што ги носат оти најчесто им се контрадикторни.
Јас стојам на став дека ако сакаме да излеземе со што е можно помали последици, мора да имаме висок процент на вакцинација, колку побрзо се случи тоа, толку побрзо ќе го гледаме ковидот како што сега го гледаме сезонскиот грип.
Се друго е само одолговлекување и правење се поголема штета, особено на психичкото здравје и на економијата (доправа идат плачките од овој аспект).
А да пазеше троа повеќе народот сега немаше да имаме 1000+ заболени на ден и немаше да ги имаш тие мерки, така да не треба да се лутите на тие што ве тераат да се вакцинирате, туку на тие со свадбите, концертите, забавите...

Ај проста задача за денес, седни и подумај се како младите влијаат врз тие критичните при ширење на короната, па врати се да правиме муабет. Ако не можеш да се снајдеш, оди прашај ги твоите, секако уште живееш со нив.
Старите нека се превенираат или нека се чуваат, моите се имунизирани.

Твојот аргумент беше за тероризирањето на болниците, мојот дека младите не ги тероризираат болниците. И ти можеш да го шириш вирусот, ако гледаме така.
многу ти е тапа муабетот, демек ако сме се бореле против аерозагадувањето помалце би умирале од корона. И вината ја фрлаш на аерозагадувањето а не на вашата неодговорност и игнорантност. Аерозагадувањето е тука со нас со години наназад и што и да направиш нема да смениш многу.
Да и не. Значи ти не сакаш да направиш отстапки, како би се намалило загадувањето на воздухот (тука секако ги сметам регулативите кон најголемите загадувачи), ама зборуваш за колективната свест! Ти го наметнуваш наративот, а јас само со истиот ти реплицирам дека си ограничен. Тоа се твои аргументи.

Превенциите се прават со време. Мерките против ширењето на Ковид беа класични превентивни мерки кои само еден период вродија со плод, ама и тој период беа доделени и 50.000 дозволи за движење каде не сите беа проследени и со негативен тест. Значи вирусот и понатаму можеше да се шири.

Твојот аргумент беше за тероризирањето на болниците, мојот дека младите не ги тероризираат болниците. И ти можеш да го шириш вирусот, ако гледаме така.

Да и не. Значи ти не сакаш да направиш отстапки, како би се намалило загадувањето на воздухот (тука секако ги сметам регулативите кон најголемите загадувачи), ама зборуваш за колективната свест! Ти го наметнуваш наративот, а јас само со истиот ти реплицирам дека си ограничен. Тоа се твои аргументи.

Превенциите се прават со време. Мерките против ширењето на Ковид беа класични превентивни мерки кои само еден период вродија со плод, ама и тој период беа доделени и 50.000 дозволи за движење каде не сите беа проследени и со негативен тест. Значи вирусот и понатаму можеше да се шири.

муабетот ти е класичен спин и пробуваш да го одтргнеш вниманието од темата. Сите знаеме дека има загадување и тоа трае со децении и влијае на луѓето, али да го обвиниш аерозагадувањето зошто болниците биле полни е тотално бесмислено.

муабетот ти е класичен спин и пробуваш да го одтргнеш вниманието од темата. Сите знаеме дека има загадување и тоа трае со децении и влијае на луѓето, али да го обвиниш аерозагадувањето зошто болниците биле полни е тотално бесмислено.
Ама каде реков дека болниците се полни поради аерозагадувањето? Реков, влијае врз стапката на смртност на Ковид, носи неколку илјади животи на годишно ниво, дел од нив се хоспитализирани (тероризирање на болниците) и го искористив како контрааргумент кон твоето "живееме во општество, а не на планина"! Сакаш колективна свест за нешто за кое сметаш дека допринесува за побрзо излегување од Ковид кризата, а не сакаш да те ограничуваат тебе при евентуалните превентивни мерки кога би се решавал проблемот со аерозагадувањето. Сфати?

Мисли малку и читај убаво. Не спинувај и не тролај. Научи се да дебатираш и да одговараш за прашањата затоа што јас ти одговорив на сите. Во спротивно одиш на игнор. :)

Ти само со твоите стари си во контакт или и на други места?
Епа наместо да плукаш по вакцините, пробај да убедиш уште некој од тие повозрасните дека треба да се вакцинираат.
Кој мислиш дека е крив за кршење на мерките?
Ti sto mislis?
Hint: na otvoreno u park ili shuma maski morase da se nosat
Дарлинг, и јас сум против таквите идиотски мерки.
Ама проблемот е поголем, станати сме дувло на глупа раја која верува во прикаски од теоретичари на заговори, а дискредитира научници.
Е ради таквите ќе кркаме штета и останатите, не ги натерав јас да се начукаат по 400 души на сваТби.

Ама каде реков дека болниците се полни поради аерозагадувањето? Реков, влијае врз стапката на смртност на Ковид, носи неколку илјади животи на годишно ниво, дел од нив се хоспитализирани (тероризирање на болниците) и го искористив како контрааргумент кон твоето "живееме во општество, а не на планина"! Сакаш колективна свест за нешто за кое сметаш дека допринесува за побрзо излегување од Ковид кризата, а не сакаш да те ограничуваат тебе при евентуалните превентивни мерки кога би се решавал проблемот со аерозагадувањето. Сфати?

Мисли малку и читај убаво. Не спинувај и не тролај. Научи се да дебатираш и да одговараш за прашањата затоа што јас ти одговорив на сите. Во спротивно одиш на игнор. :)

дамби, јас не спинувам него ти спинуваш, го кривиш аерозагадувањето за проблемот со болниците, пошто тоа имало влијание. А не нудиш никаков доказ со проценти и факти на колку од починатите од корона влијаело аерозагадувањето, освен некои рандом порталчиња што пришуваа таму одамна околу тоа да релативизираат како тебе, претпоставувувам нема никакви студии тука во мк што ги поврзуваат тие две работи.

Ти само со твоите стари си во контакт или и на други места?
Епа наместо да плукаш по вакцините, пробај да убедиш уште некој од тие повозрасните дека треба да се вакцинираат.
Кој мислиш дека е крив за кршење на мерките?
Лестер, и ти си во контакт и ти можеш да им го пренесеш вирусот.
Против кои вакцини плукам? Ја критикувам само Фајзер. Ставот ми е дека треба сите над 50 да се имунизираат. И да, има разлика од "мора" до "треба". Оставено е на нивната слободна волја да се вакцинираат.
Автоматски споено мислење:

дамби, јас не спинувам него ти спинуваш, го кривиш аерозагадувањето за проблемот со болниците, пошто тоа имало влијание. А не нудиш никаков доказ со проценти и факти на колку од починатите од корона влијаело аерозагадувањето, освен некои рандом порталчиња што пришуваа таму одамна околу тоа да релативизираат како тебе, претпоставувувам нема никакви студии тука во мк што ги поврзуваат тие две работи.
Зошто тогаш стапката на смртност е толку висока? Ова е респираторен вирус. Има влијание. :)

Лестер, и ти си во контакт и ти можеш да им го пренесеш вирусот.
Против кои вакцини плукам? Ја критикувам само Фајзер. Ставот ми е дека треба сите над 50 да се имунизираат. И да, има разлика од "мора" до "треба". Оставено е на нивната слободна волја да се вакцинираат.
Автоматски споено мислење:

Зошто тогаш стапката на смртност е толку висока? Ова е респираторен вирус. Има влијание. :)

и еве, линков вика 9% до 15% дека од умрените од ковид биле поради загадување што и даље ми е нелогично, што правиме со другите 4,000+ што умреа лани? дали и они беа од аерозагадување или и тоа ќе го препишеш на промајата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom