B
Take a wild guess.Неможам да укапирам дали објавиве ти се иронични, или си сериозен.
И ти си рамноземјаш?Мене ме интересира што машки полов орган му се истуривте на Зурла кога неговото се виде од почеток а не на пример на Билбо и Ван Дам кои истресоа глупости најмалку на негово рамниште?
Прашањево ти е на место. Само зошто го поставуваш тука, кога многу лесно можеш да го дознаеш одговорот со гуглање?Gledam se aktivira temava, pisuvate povekje clenovi, pa bi sakal da postavam prasanje sto go postaviv na temava odamna..
Znaeme deka planetava e Geoid, odnosno ako gi iscedis okeanite, celata zemja e izoblocena radi ogromnite planini (himalai, andi, alpi itn itn), pa prasanjeto koe me maci e zosto mesecinata koja nema voda ne ja gledame kako geoid tuku trkalezna? Pritoa znaejki go faktot deka na mesecinata ima planini sto se 12.000 m ??
geoid - Пребарување на Google
www.google.com
Ajde malce matematika od gugl..Прашањево ти е на место. Само зошто го поставуваш тука, кога многу лесно можеш да го дознаеш одговорот со гуглање?
Ако сакаш кондензиран одговор со многу генерализации, тогаш:
-Земјава не е, и нема да ја видиш како геоид од дистанца! Дури и да ги исцедиш океаните! (Освен ако не си геометар, геофизичар тоа е се што треба да знаеш! +-100м е разликата)
-Месечината е геоид со уште поголеми разлики во вдлабнување и испакнувања! И повторно како точка 1 со Земјата неможеш да видиш дека е геоид!
Ти и сите ние ја гледаме генералната форма-топка. Дури ни елипсовидноста неможеш да ја забележиш со око/телескоп! Само со прецизни мерења можеш да ги утврдиш тие разлики. И да, фалс-колор мапите знаат да излажат визуелно, меѓутоа во размер разликата е минорна.
Прво нема планини од 12км на Месечината! Рељефот таму не го мерат како на Земјата(нема море ), туку го сметаат од идеалниот центар на Месечината и додаваат.Ajde malce matematika od gugl..
Zemjata ima precnik od 40,000 km (ekvatorot), dodeka mesecinata ima okolu 11,000 km precnik..
Ako postojat na mesecinata planini od 12,000m togas i te kako ke se vidlivi so golo oko i nema da se gleda elipsovidnata forma..
Оти се мачиш со наука?Ja ne mozam
Неможеш од две причини!Ja ne mozam
ар јас со голо око и диоптер -0.75 и цилиндар можам да видам одлики...
Ти?
Ти докторе офсајд од три метри не можеш да видиш на ТВ кога ве пуштаат да дадете гол, планини ќе гледаш на месечинатаJa ne mozam