Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Најважното е испуштено, која вакцина? Во ЕУ се признаени Бионтек/Фајзер, Модерна, АстраЗенека и Јансен (J&J). Некои држави одделно ги признаваат и кинескине или Спутник, некои (повеќето) не, пример Германија.

Sent from my GM1913 using Tapatalk
Си играат политички игри и после народот бил крив што има двоумица за вакцинирање.

Најважното е испуштено, која вакцина? Во ЕУ се признаени Бионтек/Фајзер, Модерна, АстраЗенека и Јансен (J&J). Некои држави одделно ги признаваат и кинескине или Спутник, некои (повеќето) не, пример Германија.

Во Италија се признаени АЗ, Фајзер и Модерна.
Кинескиве и Спутник не.
Патем АЗ во Италија повеќе не ја користат. :)
Само Фајзер и Модерна моментално. :)

Мене воопшто не ми се допаѓа тоа што гледам луѓе по фб, вакцинирани, кои тропаат како невакцинираните не требало да бидат примени во болници, а истите се откорнаа одејќи по свадби, дешавки и три одмори годинава. Кое факинг лицемерие.

Ако си вакциниран, не значи дека ти можеш да си се акаш по свадби секој ден, да се гушкаш и бакнуваш по трипати со невестата и да си викаш амин, мене не ме фаќа и не ширам. Глупи ли се, така им одговара, не знам, али многу луѓе што ги сметав за попаметни од грото сега гледам дека си го вртат филмот како им одговара.

Има куп луѓе што од разбирливи причини не можат да се вакцинираат, бремени на почеток и доилки, луѓе со скршеници и разни други болести моментално, кај мене во фамилија имав особа која два месеци одложуваше вакцина ради анемија и докторите и викаа да почека со вакцина ради слаб имунитет. И овие луѓе може се посвесни од првите и не се акаат по свадби и сите можно настани во градот, ама пази, за нив не требало да има кревет во болница. Оукеј.

За меркиве не ми се ни коментира, уште онаа од лани со маска на отворено ми одеше на нерви, и оттогаш ништо асално немаат ко мерка воведено.
Океј све тоа, ама ако вакциниран со две дози не можам да отидам на свадба или одмор кога ќе можам? Од кога идење на одмор или свадба е акање или некаков луксуз.
Целата идеа со вакцинацијата беше дека ќе може да се вратиш во нормала по неа. Сите авторитети во медицината од фанучи до нашите гревови тука го промовираа тоа. Не се криви луѓето што не испаднаа вакцините тоа што беше промовирано.

Значи дечко глеам дека си активен по темата за рамна земја така да уше од старт знам дека си со посебни потреби и не знам зошто уопште ти одговарам, ама ајде, можеби на другите членови ќе им биде од интерес.

Науката, а посебно медицината воопшто не е статична дисциплина, и цело време се надополнува и усовршува како што дознаваме се повеќе и повеќе работи. Точно, во семејството на коронавируси имаш вируси кои предизвикуваат само обична настинка, но исто така ги имаш SARS-CoV (1) (откриен 2003), MERS-CoV (откриен 2012) како и сегашниот SARS-CoV 2, кои се значително повирулентни од гореспоменатите.
Свински грип и птичји грип ги снема што се случи со нив? За една другарка прашувам...

Најголема пиздарија прават про ваксерите на хартија кои одбиваат вакцина и дури им забрануваат на децата да се вакцинираат.

Демек не сум јас против вакцини ама оваа ковид вакцинава не ми е некако по мерка.

Анти ваксериве како рамноземјаши лесно ќе ги пробиеш, проблемот го прават баш ваквите ко тебе, тие им даваат легитимитет на антиваксерите
Јебига, оваа дискриминација многу ме изремети и не можам да ја поднесам.

Нема ни научна основа, еден куп доктори мислат како мене.

А шо ти пречи пак тебе, секако со ова губи Заев и СДСМ.

Ти би требало да си среќен што најпосле излезе повеќе народ на протест отколку сите овие години. За името немаше толку луѓе :D

Си играат политички игри и после народот бил крив што има двоумица за вакцинирање.
Какви политички игри? Секој производител на вакцина треба да аплицира за дозвола во ЕУ со целосна документација со податоци за клинички фази, тестирања итн итн. Русите и Кинезите ова до денес го немаат направено поради на ним познати причини. Од една страна не биле тестирани доволно вакцините, од друга страна зошто нема дозвола за вакцини што уопште не аплицирале за истата или не доставиле документација за процесот на тестирање.

Озбилно, живеам практично во 3 држави. Во 2 од нив со над 60% вакцинирани луѓе животот е скоро назад во нормала и покрај новите бранови со делта и остали срања. 1 од 10 пациенти со корона во болница во Германија е вакциниран, 90% се невакцинирани. Значи 90% од оние во болница се од 40% невакцинирани од целосна популација. Оние 10% што се вакцинирани се најчесто луѓе со проблеми со имуниот систем (примаат трети лекарства/терапии што им влијаат на имуниот систем). Истиве ќе добијат бустер да се заштитат дополнително. 50 милиони целосно вакцинирани само во Германија, до сега бар на еден требаше да му никнат 5Г антени на глава.

Само во МК кајшто следите Фејсбуци и блогови на српски експерти и ментално болни створови од цел свет имате проблем со полни болници, смртност итн. Вие имате пред се епидемија на глупоќа и неспособност да се користи Интернет, другото ви е последица на тоа. Се дави во ѓубре, диши отров воздух 9 месеци месеци во годината, државата му е пародија и црна афричка дупка на сред Европа ама еве прочитал некој српски блог на некој будала ист ко него од Србија и сега е експерт за епидемии, вакцини, Авганистан, 5Г, кабала, телепатија и попаметен од Американци, Европјани и остали. Пола држава да загине ич не ми чуе, природна селекција јбг.

овие пустите за пари зинати, повеќе дози препорачуваат неголи кафетин некој што пие за 1 година. 5 млрд х 15-20 долари малку им се.

трета вакцина фајзер иде над 86% заштита според израел.
До Нова Година вие уште 5-6 дози ќе примите со вакво темпо. Гледаш дека нема некоја корист од нормално вакцинирање како со другите вакцини штом веќе скоро секој месец ќе треба ревакцина.

Океј све тоа, ама ако вакциниран со две дози не можам да отидам на свадба или одмор кога ќе можам? Од кога идење на одмор или свадба е акање или некаков луксуз.
Целата идеа со вакцинацијата беше дека ќе може да се вратиш во нормала по неа. Сите авторитети во медицината од фанучи до нашите гревови тука го промовираа тоа. Не се криви луѓето што не испаднаа вакцините тоа што беше промовирано.

Све океј ти да одиш по свадби и одмори и дома да не се прибереш, ама ќе си ја затвориш тастатурата да лупеташ што да се правело со невакцинираните.

Па МКД не е во ЕУ како што знам ??
1629366116174.png

И на ЧАк Норис вакцина да е португалците ти бараат пцр тест,така да не го дрви

Ајде здраво на сите!
Ме немаше подолго време на форумов и во државава, речиси месец и половина бев на одмор во Грција (Ситонија -втор крак).

Како се живее во Грција среде пандемија? (практично живеев таму)
- Опуштено, нормално. Може да се каже дека народот таму (грците и странските туристи од цела ЕУ и пошироко) се однесуваат буквално нормално, како да не постои Ковид пандемија.
Таверните, кафичите, итн си функционираат нормално, уличките навечер низ туристичките градови преполни (како и порано), маски само во затворено (на нос се диши, се носи реда ради).

Па што убаво, заборавив дека има пандемија.
Таму никој, ама апсолутно НИКОЈ не се замара со дневни статистики (поима немаат колку нови случаи има), не владее апсолутно никаква паника и страв.
На грците им е дојдено преку ГЛАВА од сето ова. Рачунајте дека речиси цела година излегуваа од врата со СМС и не смееа да мрднат надвор од радиус 2км од каде што живеат. ПАНИКА ги фаќа доколку повторно го доживеат тој локдаун.

Дали се дружев?
- Секако. Камперски живот, кој знае знае, кој не -ништо.
На гости секоја вечер, кај мене гости постојано (грци што ми се долгогодишни пријатели од кампот).
Гезмиња, муабети, пијанки, итн. секоја вечер. Во превод, апсолутно НОРМАЛЕН ЖИВОТ.
Дали сите тие беа вакцинирани? Секако дека не. Дали ми беше една тронка страв? -НЕ

Паднавме неколку пати на лабав муабет околу ЕФЕКТИВНОСТА НА ВАКЦИНИТЕ со новиве мутации, особено популарната ДЕЛТА.
Грција е голема држава. Употребуваат високо ефективни вакцини (не кинески).
НО има едно големо НО, што вели дека многу, многу од вакцинираните се ЗАРАЗИЛЕ и поминале релативно тешко/лесно (правиме муабет за блиски на мои пријатели од таму).
Делта сој е во прашање, нешто тенка работа вакциниве и Делтава.

Моментално, ги плашат Грците со многу силни рестрикции ЗА НЕВАКЦИНИРАНИТЕ, што е крајно лудо. Па дури ни во супермаркет да не можат да влезат. Револтирани се максимално, спрема мене оправдано.

Кога се враќам тука, прво што гледам владее ненормален СТРАВ!
Гледам ПОДЕЛБИ и осуди помеѓу населението на ВАКЦИНИРАНИ и НЕВАКЦИНИРАНИ. Паника помеѓу народот, страв, статистики, црни сценарија, смак света. Тотално ЛУДО!

Краток заклучок, тука вака не се живее. Тука повеќето се скочанети, блокирани, во паника.
Па ова може да трае со години, можеби и уште подолго.
Со тој страв и паника што владее тука, ЗДРАВЈЕ СЕ ГУБИ! Дајте малку опуштено, има вирус, има делумно ефикасни вакцини, тоа е! Мора да се живее животот и понатаму. Тука како астероид да не закачил.

Читам вчера, некој што не е вакциниран немало да може облека да си купи, кафе да се напие и останато во Македонија.
Дали сметам дека тоа е во ред? НЕ!
Секогаш сум велел, вакцинацијата е сопствено право на избор, не ги осудувам ниту тие ЗА, ниту тие ПРОТИВ вакцинација. ВООПШТО не судам. Но сепак излегува дека ја прават задолжителна, од околу, преку редови.

Искочи она што се велеше теорија на заговор, дека невакцинираните еден ден нема да можат ни на работа да одат, еве го постепено се реализира.

Еееееј до каде отиде светот.

DEJA VU- THE SWINE FLU VACCINATION FRAUD OF 1976

THE CORONA VIRUS DECEPTION

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom