Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Знаеш колку идиотски ти звучи компарацијава?

Демек едек куп штетни работи внесувате па што ви смета вакцината? - Знаеш колку глупо и мизерно е тоа од страна да прочиташ,според ова и воздухот нели ни е најзагаден па ај да почнеме у вена да се маваме ако не,што ни мења.

Со таков став и најглупиот нема да го убедиш оти премногу е нон-сенс.
Исто колку што звучи идиотски споредбата дека вакцината е поштетна од вирусот.

Не пробувам да те убедам, само ставете си прст на глава дека го пролонгирате малтретирањето.
Стигнавме да имаме заболени кои се броеја на 2 раце, цел свет трубеше дека новиот сој е поопасен и повирулентен од претходниот, народот како од синџир пуштен фураше меани/свадби/веселби/концерти и еве не на 1000че на ден.

Има вакцини против грип значи дел од ризичните се вакцинираат секоја година. Има општ имунитет кај луѓето против грипни вируси иако некоја мутација може да биде и полоша и не се пренесува толку брзо како ковид а и имаат терапија и искуство како да ги третираат заболените.

Gesendet von meinem KB2003 mit Tapatalk
Од грип може и не мора да се вакцинираш. Од ковидов мораш. Од грип ако прележиш, не треба да се вакцинираш. Од ковидов мораш.
Зошто прашав дали има бесплатни тестови. Прво, ние се изнадававме пари за тестирање. Второ, ако треба да примам вакцина, морам да знам дали сум со високи антитела прележан или веќе заболен. И во двата случаи не треба и не мора да се прими вакцина која и така функционира кратко време (некогаш и не функционира), а последиците може да бидат големи. Вакцина, кога лицето е заболено е криминал што го промовираат докторите.
дел од ризичните се вакцинираат секоја година
двапати пред коронава се ставив на список, не ме викнаа. Посебно за бесплатните, беа мала количина и преку врски. Сега веќе грипот не постои, според бројките. Што е, заедно со "мерките" на Вилипче за на граница и за по забави (па и советите од некои "стручњаци" за носење две маски), чудно.

Не мешај баби и жаби сеа, остај ја вакцината за морбили и аутазам, неам ништо против неа. Конкретно појма немаш кој како живее, како се храни и дали пие антиниотици. Неам антибиоктик пиено од основно. Да споредуваш вакцина од која 4 дена бев у бунило со парацетамол е смешно.
Основно правило е дека ако поминеш тешко со вакцината, ќе поминеш далеку потешко со вирусот.
Еве и јас ја примив па имав еден ден замаеност и 2 денови болка во рамо, ниту температура ниту бутур. Дури и денот кога бев како збунет работев 11 часови и еве ме здрав-жив.

Класична маркетинг измама испадна Фајзер. Ги тестираа вакцините лани пред есенскиот бран и се нафураа. Овде те прават неписмен, небањат, општествено неодговорен ако се напишеше сомневање во ефикасноста. 95% ефикасни од заразување, а веќе трета доза примаат и се најавува четврта. Еден реален немаше да рече ќе ви помогне да не добиете тешка клиничка слика ама најверојатон пак ќе се разболите и може и пак во болница да завршите. Секако помагаат ама не како што правеа филм.
Знаеш што дури и да им дадам фора дека ете згрешиле а не дека лажеле, тоа пак не им помага на случајот. Главен аргумент на антивакс луѓето е дека ова е експеримент и да почекаме да видиме, а на про вакс дека нема што да се чека бидејки вакцините беа 100% ефикасни и безбедни. Значи според овој муабет они испаднаа во право.

Од грип може и не мора да се вакцинираш. Од ковидов мораш. Од грип ако прележиш, не треба да се вакцинираш. Од ковидов мораш.
Зошто прашав дали има бесплатни тестови. Прво, ние се изнадававме пари за тестирање. Второ, ако треба да примам вакцина, морам да знам дали сум со високи антитела прележан или веќе заболен. И во двата случаи не треба и не мора да се прими вакцина која и така функционира кратко време (некогаш и не функционира), а последиците може да бидат големи. Вакцина, кога лицето е заболено е криминал што го промовираат докторите.
двапати пред коронава се ставив на список, не ме викнаа. Посебно за бесплатните, беа мала количина и преку врски. Сега веќе грипот не постои, според бројките. Што е, заедно со "мерките" на Вилипче за на граница и за по забави (па и советите од некои "стручњаци" за носење две маски), чудно.
Ми е жал за лошото менаџирање и лошата состојба во здравството. Тое е сосема друга тема и мора да летаат глави оти поради тоа повеќе жртви и заболени има од што требаше.

Gesendet von meinem KB2003 mit Tapatalk

Основно правило е дека ако поминеш тешко со вакцината, ќе поминеш далеку потешко со вирусот.
Еве и јас ја примив па имав еден ден замаеност и 2 денови болка во рамо, ниту температура ниту бутур. Дури и денот кога бев како збунет работев 11 часови и еве ме здрав-жив.
Од кај е ова правило, освен сам ако не си го измисли, нема било каков доказ за такво нешто. Генерално е обратно, јака реакција имаа млади луѓе со јак имунитет, кај што вирусот проаѓа како обична настинка. Затоа и миокардитис, тромбози и тн. се јавија кај млади лица.
Настрана тоа, од ова до парацетамол е разлика од мравка до слон.

Колешка од работа, се вакцинира вчера, за во сабота да одела на крштевка. Не ја осудувам нејзината постапка, затоа што сметала дека треба да се вакцинира, па се вакцинирала. Нејзин избор, нејзино тело нејзино право.
НО само затоа што таа сега ќе поседува некаков си сертификат за примена доза на вакцина, иако не е заштитена, таа има право да посетува културни настани, семинари, обуки, молови, ресторани и слично, а некој си прележан од корона со повеќе од 45 дена, го нема тоа право.
Првиов нема никакви антитела, затоа што нели антителата не настануваат автоматски после примена прва доза. А вториов може да има антитела и повеќе од доволно и затоа не сака да се вакцинира, затоа што тој по природен пат веќе се изборил сам со вирусот.
Па според логикава на Филипче, вториов не придонесува за колективното јавно добро затоа што одбива да се вакцинира, ама затоа колешкава со примена една доза, само затоа што се вакцинирала, таа е во кошот на луѓе кои мислат за колективното здравје на заедницата.

Мислам дека на лудилово не му се гледа крајот.
Ако јас како единка немам проблем некој да се вакцинира, затоа што тој така одлучил. Зошто другите си земаат за право да ми водат грижа зошто и како јас не сум се вакцинирала.
Не сакам никого да убедувам зошто не треба или треба некој да се вакцинира. Сите сте доволно паметни, за самите да си донесете своја одлука за себе си. Исто како што не гледам потреба некој да ми врши притисок и закани, што смеам и што не смеам да правам ако не сум вакцинирана.

Донесените рестриктивни мерки, се крајно идиотски, фашистички, не логични, кои нема да придонесат за никакво подобрување и исправување на кривата. Ние веќе со брзина на светлината ја фативме удолницата.

Исто колку што звучи идиотски споредбата дека вакцината е поштетна од вирусот.

Не пробувам да те убедам, само ставете си прст на глава дека го пролонгирате малтретирањето.
Стигнавме да имаме заболени кои се броеја на 2 раце, цел свет трубеше дека новиот сој е поопасен и повирулентен од претходниот, народот како од синџир пуштен фураше меани/свадби/веселби/концерти и еве не на 1000че на ден.

Не,многу поидиотски е да споредуваш апчиња и алкохол со експериментална вакцина.

И второто ти нема врска , тие бројки као само тука у земјава рипнаа и можеш по градови да видиш од каде се пумпаат тие бројки и од кои сурати.

Мислиш народот негде кур го боли за собирање - несобирање ... ете у запад се убија од лгбт паради и блм протести коа беше најзаебано овие година дена па никој ништо од светски медиуми не осуди тоа.

Ништо нема смисла од коа почна ова (пример ти е кога СЗО тврдеше дека маските не треба да се носат,за после да се крстат у нив)исто као вакцинирањето кај млади лица што нема смисла освен ако не си со една нога у гроб па да му ја мислиш.

Колешка од работа, се вакцинира вчера, за во сабота да одела на крштевка. Не ја осудувам нејзината постапка, затоа што сметала дека треба да се вакцинира, па се вакцинирала. Нејзин избор, нејзино тело нејзино право.
НО само затоа што таа сега ќе поседува некаков си сертификат за примена доза на вакцина, иако не е заштитена, таа има право да посетува културни настани, семинари, обуки, молови, ресторани и слично, а некој си прележан од корона со повеќе од 45 дена, го нема тоа право.
Првиов нема никакви антитела, затоа што нели антителата не настануваат автоматски после примена прва доза. А вториов може да има антитела и повеќе од доволно и затоа не сака да се вакцинира, затоа што тој по природен пат веќе се изборил сам со вирусот.
Па според логикава на Филипче, вториов не придонесува за колективното јавно добро затоа што одбива да се вакцинира, ама затоа колешкава со примена една доза, само затоа што се вакцинирала, таа е во кошот на луѓе кои мислат за колективното здравје на заедницата.

Мислам дека на лудилово не му се гледа крајот.
Ако јас како единка немам проблем некој да се вакцинира, затоа што тој така одлучил. Зошто другите си земаат за право да ми водат грижа зошто и како јас не сум се вакцинирала.
Не сакам никого да убедувам зошто не треба или треба некој да се вакцинира. Сите сте доволно паметни, за самите да си донесете своја одлука за себе си. Исто како што не гледам потреба некој да ми врши притисок и закани, што смеам и што не смеам да правам ако не сум вакцинирана.

Донесените рестриктивни мерки, се крајно идиотски, фашистички, не логични, кои нема да придонесат за никакво подобрување и исправување на кривата. Ние веќе со брзина на светлината ја фативме удолницата.
Политички одлуки и никаква логика. Година и нешто повеќето мерки се такви, а моменталниве се политички мерки со главна намена дефокус од неспособнаста за справување со пожари, донсање мигранти, увезување марихуана од лесото и ред други работи. Скоро 44% смртност на хоспитализации и народот бил крив.

Абе кои мерки која црна комедија за леб има да се страда тука зимава.
Ајде бе, за леб викаш. Пред Плодност редици се чекаа за тестирање за да му ја дувнат на одмор, ќе умирале за леб, море после она шо го видов летово, полни дискотеки, плажи ич не ги жалам, резервација за Лепа Брена од 12 000 ден до 50 000 со шише водка на маса, фуллл кафаната, ќе умирале за леб, нека цркнат.

Zosto vo Molovite zabrana koga vo molovite ne te pustat vnatre bez maska celo leto. I sega ovaa ke izleze deka maskata podobro te stite od vakcinata.

Бројките од 95% заштита беа релевантни во првите месеци после вакцинацијата во комбинација со другите варијанти на вирус кои беа тогаш доминантни. Факт е дека до кај јули месец имаше многу опипливи резултати секаде каде што беше вакцинирано населението во голем број.

Реално делтата е гејм џејнџер и вакцините пружаат многу помала заштита од овој сој така што колективен имунитет можеби веќе не е опција. Но тоа не е се, вакцините кај штитат послабо од Делтата туку и нивната ефикасност драстично опаѓа после првите 6 месеци.

Всушност Израел сега има проблем што прерано вакцинираше бидејќи испадна дека после 6 месеци вакцината пружа слаба заштита од зараза (сепак има некакво дејство во превенција на тежок облик) во комбинација со експлозија на Делта сојот после масовниот бран во Индија оваа пролет. Да биде проблемот за Израел уште поголем, први беа вакцинирани најстарите и најранливите кои се сега тие што имаат најслаба заштита, а последно вакцинираните млади се сеуште полни со антитела. Затоа решија тие над 60 години со најмалку 5 месеци поминати од ревакцината да се вакцинираат и со трета доза.

Ќе испадне дека неспособноста на нашите власти да набават вакцини дека ќе биде одреден благослов што ќе ни помогне оваа есен.

Политички одлуки и никаква логика.

Од самиот почеток на пандемијата, ЕДНА И ЕДИНСТВЕНА мерка која беше логична и исправна беше затворањето на Дебар и толку крај.
Година и половина ние имаме не логични и не функционални мерки, за да се справиме со оваа пандемија.
- Започнавме со воведување на фамозен полициски час во одредени часови. Затоа што имавме сознанија дека вирусот дење спие, а ноќе е крајно заразен.
- Мерки за 4 дена по ред строг карантин, затоа што вирусов во исто време ептен религиозен ни испадна. Посебно напаѓаше по христијански празници, уплав и паѓање во несвест добиваше една бањата буржоазија од литија. А да видиш чудо вирусов автоматски исчезнуваше на муслимански празници. Едно време дури и за умрено беше прогласен.
- Мерки за движење според старосна граница, до 18 години да се движеле од 12 на пладне до 21 навечер, а повозрасните над 67 од 5 часот до 11 на пладне. :tapp:
- Мерки кои се носат во 5 до 12. Се затвора Куманово, мерката стапува на сила утре, тие соопштуваат денес. Па така имавме поплави од луѓе по улици, маркети, банки. Да не се заборави миграцијата и окупацијата на Охрид и слични излетнички места среде пандемија.
- Мерките каде што државната администрација си го ладеше дома, а кутрите текстилни работнички беа напикани во хали по 200 - 300 жени, една до друга. Продавачките во маркети, возењето во ЈСП со преполни автобуси и сл.

Овие скоро донесениве рестриктивни мерки, веќе се црешата на шлагот.
Слободно може да се прошета низ Струга, а верувам дека истото се случува во Дебар, Гостивар, Сарај и слични на нив, пазарен инспектор нема да се најде во радиус од 30 км. Пазарните инспектори се на терен во источна Македонија, спроведуваат ред и закон.

Не се виновни тие што не се вакцинирани, виновен е системот што не функционира, виновна е владата што не знае, не сака и не може да донесе мерки кои ќе допринесат да се справиме со чудово наречено Ковид.

Ајде бе, за леб викаш. Пред Плодност редици се чекаа за тестирање за да му ја дувнат на одмор, ќе умирале за леб, море после она шо го видов летово, полни дискотеки, плажи ич не ги жалам, резервација за Лепа Брена од 12 000 ден до 50 000 со шише водка на маса, фуллл кафаната, ќе умирале за леб, нека цркнат.
Иди лечи се и што ти пишаа нека те смири некој локалец дек и да си. Видела млади како се тестираат и искочиле и одма сите имаат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom