- Член од
- 3 мај 2019
- Мислења
- 19.854
- Поени од реакции
- 11.836
Ок душо, не плаќај тогашОд парите на Цацко нека се лечат, од мои не сакам. Кога веќе може да се бира.

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ок душо, не плаќај тогашОд парите на Цацко нека се лечат, од мои не сакам. Кога веќе може да се бира.
Не може, да може радо би да не плаќам.Ок душо, не плаќај тогаш..и остани без здравство.осигур.
![]()
More Vlade, ako ne veruvas vo nesto so takvo baras pomos kaj istoto?Interesno. Sledno da bidi pusac da ne smee da pobara lekarska pomos oti e pusac. Nekoj piel rakija, zboguvaj se so zdravstveno. Planinar ili palagrajderist se povredil, koj go eba, majkamu ja barase tamu da se penteri ili da leta.
Ili pak ova ke te zdoboli. Pcelar dobil alergiska reakcija od ubod na pcela. Koj go eba, kurov mi go barase pceli da gleda. Frli go tamu vo dolot podaleku, ke podzamirisa za nekoj den od zeskoto pa da ne pecka za oci od sto bazdi.
Vaka koga gledas na rabotite ne si mislis kolku gluposti treskate vo edinica vreme.
Zote moze voda da vi nosi. Abe pobrzo ke umrite od sekiracii, cirot ke vi proraboti od nervozi otkolku od virusot.
У Америка ти ги даваат тие пари у рука, па ти кај сакаш плаќај.Не може, да може радо би да не плаќам.
Да, и 401к е неколку пати подобро од наше пензиско. За здравство, зависи колку платиш.У Америка ти ги даваат тие пари у рука, па ти кај сакаш плаќај.
Па не би рекол дека вината е само во пусто македонче. Да доктор ретко директно да побара ама од трети лица ќе ти биде нагласено. На другари од страна на трети лица блиски на гинеколог кој ги пораѓаше нивните жени им беше порачано и нагласено дека пожелно е да дадат 500 евра кога жените им се пораѓаа. Да им посветел внимание за време на породувањето. Ти закажуваат операција за 6 месеци , а ти препорачано што поскоро да ја направиш за да не се искомпликува. Така да овие доктори што ги браните мнозинството ама баш не се невини хумани душички. За здравјето твое и на близок нема многу да се мислиш.More Vlade, ako ne veruvas vo nesto so takvo baras pomos kaj istoto?
Od edna strana plukate po istite tie doktori i po farmacijata sto ja proizveduva vakcinata, od druga strana prvi na lekuvanje.
Ama pusto makedonce, po cel den ke pluka po politicari, doktori, administracija, ama vo prva prilika ke im odnese troa mito za da im obrnat poveke vnimanie ili da pomine preku red, zatoa ne ne biva i nema da ne bide.
Знам како функционираат де, ама кој ги навикна така? И не само нив туку секаде.Па не би рекол дека вината е само во пусто македонче. Да доктор ретко директно да побара ама од трети лица ќе ти биде нагласено. На другари од страна на трети лица блиски на гинеколог кој ги пораѓаше нивните жени им беше порачано и нагласено дека пожелно е да дадат 500 евра кога жените им се пораѓаа. Да им посветел внимание за време на породувањето. Ти закажуваат операција за 6 месеци , а ти препорачано што поскоро да ја направиш за да не се искомпликува. Така да овие доктори што ги браните мнозинството ама баш не се невини хумани душички. За здравјето твое и на близок нема многу да се мислиш.
МОЖЕ. МОЖЕ да ви се ограничи право на слободно движење.Не, не е себично да сакаш да си продолжиш со животот, поготово како млада и здрава личност.
Дали пак можеш да фатиш корона иако си вакциниран? - да.
Дали можеш пак да шириш корона иако си вакциниран? - да.
Како со тоа што јас не сум се вакцинирал сум себичен? Самата вакцинација не е никаков херојски и општествено одговорен чин - туку чин каде што се заштитуваш самиот себеси.
Значи, ако си ризична група, ако ти е страв за твоите или ако сакаш да се вакцинираш ради реда - слободно, никој не ти забранува, поготово сега кога има вакцини, а ако не сакаш да се вакцинираш седи си дома, не оди на работа, држи дистанца, прај што сакаш.
Но, ти со сила мене да ме приморуваш да се вакцинирам, да ми забрануваш движење, да ми ја ставаш егзистенцијата у прашање, психички да ме уништуваш, да ми забрануваш социјален контакт и тоа со одржување на дистанца и почитување на мерки само поради тоа што ти, твоите или некои други се у ризична група е чиста себичност.
Еве да ти објаснам малку поубаво, пошто си медицинска сестра ќе ти биде лесно за сфаќање. Да речеме дека постои одредена личност која што има епилепсија и у близина кај што живее има куќи и локали кои што се накитени со светилки кои што блинкаат и се потенцијален тригер за епилептичен напад, океј? И сега, кажи ми ти, доколку ти како некој кој што пати од епилепсија пројдеш покрај локалот и доживееш епилептичен напад со можност да паднеш и да се здобиеш со сериозни евентуално фатални последици од паѓањето, дали сега сите куќи и локали од кај што проаѓаш треба да ги тргнат сите светилки и да завладее мрак, или лепо фино ќе си кркаш анти-епилептици и ќе ги избегаваш тие куќи и локали?
Ти мислиш дека има улога кој отворил кој не, бројките се договорени наместо 10% сега над 30% ќе рипнат тие шо треба.Од кога ќе се одржува пописот во септември и дали ќе попишуваат само вакцинирани граѓани?
Невакцинираните нека не му отвараат на попишувачите, опасно е.
Ни ИстГејт, онака покриво да ти бидеАлал нека им е, ѓубриња ретардирани..ние што не сме вакцинирани, дали од оправдани причини или не, ич кур не ги боли, НЕ СМЕЕМЕ ОД УТРЕ да влеземе ни во сити мол, ни во Капитол, ни во рамстор
..
Што е ова, каде отиде човештвово![]()
Лепото, ја не знам кај виде дека сум пишал дека НЕ СМЕЕ ЗАКОНСКИ да ми се ограничи правото на слободно движење.МОЖЕ. МОЖЕ да ви се ограничи право на слободно движење.
Според МПГПП - Меѓународен пакт за граѓански и политички права (член 12(3)), слободата на движење може да биде ограничена, доколку органичувањата се предвидени со закон, неопходни за да се заштитат определени легитимни цели (меѓу кои е и јавно здравје) и се во согласност со другите права признати со овој меѓународен договор.
Членот 5 од ЕКЧП - Европска конвенција за човекови права во став 1 точка Д го оправдува лишувањето од слобода во време на епидемии односно истото е врз основ на закон доколку се работи за лишување од слобода на лице за да се спречи ширење на некоја заразна болест.
И @Anon праша па одговорам. Прво заради температура се тестирав (затоа што цело семејство претходно испадна позитивно) и тестот покажа ковид. Две недели со 38-38.5 која ја спуштав на 37 и повторно за кратко по некој час ми се качуваше. Иако претходно пиев панцеф и вибрамицин, ми препишаа 2 дози сумамед (со цел памет и инфектологот), без резултат. Со брза ме однесоа во мобилната на инфективна. Таму бев уште две недели. Кога ме примија ЦРП (во нормала не знам, било 5-6) кај мене било 220 со наод на плуќа. Тоа беше при крајот на оној бран со многу починати. Лекувањето беше со инфузии со антибиотици, по неколку апчиња и по 2 клексани секој ден.Прво ќе те замолам да напишеш нешто повеќе да твојата состојба, сега и кога беше во болница. Симптоми, лекување и клиничка слика. Секако ако имаш време и волја. И мене ме интересира, има и поместување на твоите ставови.
Дали оние кои се пушачи треба да добијат здравствена заштита ако им се јават проблеми на белите дробови? Пијаните возачи кои завршиле во ендек? Децата кои знаат да претераат со алкохолот за Нова (имаа проблем со овој пример, затоа што се плаќало од џеб)? Или оние кои немаат осигурување? Секако дека треба. Има кодекс, има заклетва, но поважно, има закони. Општествено се темели врз хуманизмот.
Власта нема интерес да го реши овој проблем. Навистина нема. Не само што мерките им каснат, дури и оние кои треба да ги имплементираат ги пролонгираат без причина. Може или со системот на награди да се направи буст на интересот за вакцинација или да седнат и најпросто да објаснат дека теориите на заговор се косат со елементарната логика, но прво самите експерти да се договорат околу клучните прашања. Вака водат неколку различни кампањи, сите зборуваат во свое име и во името на науката и народот не знае на кого да му верува.
Она што се пишува на фб е лудост. Тука дебата сепак е на едно повисоко ниво. Скептичност за сѐ, алтернативата им е некоја теорија на заговор од линковите на Иреал. Во ЧДА треба да се отвори тема за ова. Ќе има смеење (или плачење).
Квомо, колку и да не ми се допаѓа ни како човек, ни како политичар, многу убави пресови имаше за граѓаните на Њу Јорк. Каде таков прес на Филипче? Истите работи ги вергла секој ден. Политички изјави само колку да се појави на вестите. Ама мислам дека и довербата кај народот му е на рекордно ниско ниво.