Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Отворив да видам кој од пријателиве на фб е атендинг на протестов во сабота. Не би помислил дека оваа група на луѓе ќе се согласат за било каква тема, али ете дојде момент тоа да е вакцинацијата. Од миленко неделковски фаци до јога/лгбт/јадам печурки ликови. Едниве што дркаа на путин сега објаснуваат за слобода, друг со 200 табли стаж се секира за тоа што има во иглата :pos:

Едино што ме плаши е да не ни го зачукаат на сите пак со карантини, со аргумент - мал степен на вакцинираност, па после да се тегнеме меѓу себе кој е крив. Дури и изненаден сум што преземаа ваков потег, одговорноста да си ја преземат врз себе а не врз народот. Логика во работите, нема. Ама па не ни имаше у старт, кога се рамнеше кривата..Така да, само напред Супервенко.
Почнува да се собира потенцијална енергија и бес кој не е виден од 2015/2016 во државава.

Луѓе, дали е секаде низ државава иста ситуација на вакциналните пунктови околу начинот и пристапот кон вакцините од страна на медицинскиот персонал на пунктовите?
Во мојот град, јас кога се вакцинирав, тие вакцините на Фајзер ги имаше веќе подготвени во шприцеви, и шприцевите стоеја на масите на кабините за вакцинирање. Јас прошетав во спортската сала и ги поминав сите кабини за вакцинирање и во секоја кабина на маса имаше по 5-6 до 10-тина наполнети шприцеви со течноста за инјектирање.

Јас отидов на слепо без закажан термин, реално не планирав да се вакцинирам, но на работа колегите тупатда сме се вакцинирале сите ( демек тоа е спасот) и затоа и отидов на вакцинација и немав во план да бирам која да е вакцината, едноставно која ми биде среќата да е на распоред вакцина. Тој ден очигледно на распоред за 1 доза беше со Фајзер, а за ревакцинација беше со Кинеската Синовак, плус за лица над 65 години беше Астра Зенека.
И мене ми е чудно што немаше да пишува на кабините пример оваа кабина е само за Фајзер а оваа само за Синовак.
Единствено по што се разликуваа шприцевите беше бојата, со сина боја беа шприцевите на Фајзер а со црвена на Синовак вакцините.

Зарем луѓе не треба вакцините на Фајзер да се во фрижидер? А не да стојат шприцевите на масите во кабините?
Јас кога дојдов на ред во кабина која ја избрав зафали шприц со Фајзер, и медицинската сестра од мојата кабина побара шприцеви со Фајзер од медицинската сестра од левата соседна кабина и оваа и даде 6 шприцеви, но веднаш во моја кабина дојде медицинската сестра од десната соседна кабина да бара Фазер вакцини, и сестрата во мојата кабина од оние 6 вакцини, зема една вакцина т.е еден шприц за мене да ме боцка а оние 5 останати шприцеви ги зеде сестрата од десната кабина.

Може во таа соседната лева кабина од која сестрата во моја кабина донесе 6 вакцини, може во таа кабина имаат мало фрижидерче од каде се вадат постепено одредена бројка на вакцини?

Инаку да, почувствував болка во левото рамо во кое што ме вакцинираше сестрата. Болката се појави после неколку часови после вакцинирањето и ноќта не спиев најудобно. Болката во лево рамо траеше и селдниот ден и исчезна кон крајот на наредниот ден. Поголемиот број луѓе кои се вакцинирале со Фајзер почувствувале болка во рамото во кое примиле вакцина, така да веројатно е сепак добро и коректно чувана и мојата вакцина во фружидери.
Тоа ми беше чудно, луѓе кои оделе во Србија и се вакцинирале со Фајзер ми зборуваа дека се земале по 6 дози т.е шприцеви со Фајзер од секоешишенце бидејќи за толку дози имало во секое шишенце, а јас не видов шишенце, може во таа соседната лева кабина има шишиња?

И да, вчера еден лик кој е политички моќен и влијателен, го слушнав како телефонски разговара со некоја женска особа ( докторка или сестра која работи на пунктовите за вакцинација) и моќникот ја праша женската особа дали има преостанато Кинески вакцини за него и жена му и слушнав ова од женскиот глас: Абе ова не го правам во принцип, но за тебе ќе оставам на страна да стојат 4 вакцини Кинески за тебе и жена ти, дојдете во Понеделник на 1 доза и ќе ви чувам и за ревакцинација.

Кое дно сме, се вртат телефони и се ургира за која вакцина да биде за моќниците. Типот не знам зошто запнал за Кинеска која баш и не е признаена во западниот свет, веројатно дека од Фајзер има болки во рамо, плус типот оди само во Грција и Турција во странство да летува а таму може со Кинеска.
Filipce se pofali so slika kade vakciniraat baba u prikolka od traktor, ti za friziderite si se fatil.

Ми кажуваше татко на доктор од интерно, наводно немала други болести....
Ова е најлош муабет. Доколку немаш сигурни имформации не шири паника. Преку таквото со НАВОДНО муабети.

Отворив да видам кој од пријателиве на фб е атендинг на протестов во сабота. Не би помислил дека оваа група на луѓе ќе се согласат за било каква тема, али ете дојде момент тоа да е вакцинацијата. Од миленко неделковски фаци до јога/лгбт/јадам печурки ликови. Едниве што дркаа на путин сега објаснуваат за слобода, друг со 200 табли стаж се секира за тоа што има во иглата :pos:
Истото го воочив. Тропаат глупости и уште на тоа собираат лајкови. Ако можеш да видиш кои се админите, едниот пишува за теории на заговор, а другата постира видеа за слободи и права низ светот.

Ако во општествениот договор (Уставот) стои дека мора одредени професии да се вакцинираат или дека вакцината е задолжителна, тогаш нема што народот да се бунтува против власта. Власта го имплементира она што стои во Уставот, а ти можеш само да негодуваш и да бараш уставна промена. Кај нас, вакцината не може да биде задолжителна и ние имаме само морална обврска истата да ја примиме. Затоа не можат да се прават компарации со Италија, Шпанија, Израел или Франција. Истото го прави и Филипче каде споредува регулативи од Италија!

Интересно е тоа што иако имаат висок процент на имунизација, Израел се соочува со нов локдаун. Неколкумина кои примиле и 3та доза се позитивни на Ковид! Истото се случува и во Исланд и во САД. Во САД малцинствата и луѓето кои живеат во предградијата не се имунизираат во доволен број, меѓу овие групи е и највисока недовербата во власта (општо)!

Истото го воочив. Тропаат глупости и уште на тоа собираат лајкови. Ако можеш да видиш кои се админите, едниот пишува за теории на заговор, а другата постира видеа за слободи и права низ светот.

Ако во општествениот договор (Уставот) стои дека мора одредени професии да се вакцинираат или дека вакцината е задолжителна, тогаш нема што народот да се бунтува против власта. Власта го имплементира она што стои во Уставот, а ти можеш само да негодуваш и да бараш уставна промена. Кај нас, вакцината не може да биде задолжителна и ние имаме само морална обврска истата да ја примиме. Затоа не можат да се прават компарации со Италија, Шпанија, Израел или Франција. Истото го прави и Филипче каде споредува регулативи од Италија!

Интересно е тоа што иако имаат висок процент на имунизација, Израел се соочува со нов локдаун. Неколкумина кои примиле и 3та доза се позитивни на Ковид! Истото се случува и во Исланд и во САД. Во САД малцинствата и луѓето кои живеат во предградијата не се имунизираат во доволен број, меѓу овие групи е и највисока недовербата во власта (општо)!

Дамби, ќе протестираш утре?

Filipce se pofali so slika kade vakciniraat baba u prikolka od traktor, ti za friziderite si se fatil.

[/QUOTE]

Знам тоа, ама таа имунизација која беше низ селските и рурални средини беше со Кинеските вакцини кои и не мора да се чуваат во фрижидери на ниски температури.
Знам и случаи каде политичари се сликаа каде примаат во спортски сали и вакцинални пунктови воглавно Кинески вакцини, а ги вакцинираа медицински персонали кои не беа облечени во мантили.
Мене барем ме вакцинираше сестра во медицинска униформа.

Фајзер е друга вакцина која треба да е во фрижидери на ниски температури. Ама штом и јас имав неколку часови после инјектирана прва доза болки во рамото кои траеја до крајот на наредниот ден, веројатно е во исправна состојба таа вакцина која сум ја примил. Впрочем еден куп луѓе тој ден се вакцинираа со таквите вакцини.

ПС: ме чуди како досега нема некои од медицинските лица да земаат да прават дубари превари и да ставаат обични раствори во шприцевите, а вакциналната течност да ја препродаваат на црно.

Тку ми текна, немаат што медицинските лица толку многу да се мачат со тоа, нашиот народ е лаковерен, можат медицинските лица само да земат испразнетите шприцеви да ги наполнат со вода и да ги продаваат на црно.
Впрочем пред некој ден имаше дека во Германија медицинска сестра место вакцина вризгувала течен раствор.

Повеќето односно поголем дел што не сакаат да се вакцинираат кај нас не се против вакцините, туку различни шпекулации и вести ги разубедуваат во таа намера. Не знаат луѓето што е вистина веќе од толкав број на информации кои што кружат.

Дамби, ќе протестираш утре?
Знам дека ќе излезеше да маваш со камења по нив ама после ми текна дека си се бутнал да се вакцинираш пред старците и ми стана јасно дека за пораснување на муда напредната медицина уште не измислила вакцина.

Знам дека ќе излезеше да маваш со камења по нив ама после ми текна дека си се бутнал да се вакцинираш пред старците и ми стана јасно дека за пораснување на муда напредната медицина уште не измислила вакцина.

наспроти, дури и ве охрабрувам да не се вакцинирате. Ќе живеете изолирани од светот и нема да се гужвате со нас.

наспроти, дури и ве охрабрувам да не се вакцинирате. Ќе живеете изолирани од светот и нема да се гужвате со нас.
Поголем благослов од тоа да си изолиран од вакви ликови као тебе нема а и во глобала од целиот систем.

da

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom