Луѓе, дали е секаде низ државава иста ситуација на вакциналните пунктови околу начинот и пристапот кон вакцините од страна на медицинскиот персонал на пунктовите?
Во мојот град, јас кога се вакцинирав, тие вакцините на Фајзер ги имаше веќе подготвени во шприцеви, и шприцевите стоеја на масите на кабините за вакцинирање. Јас прошетав во спортската сала и ги поминав сите кабини за вакцинирање и во секоја кабина на маса имаше по 5-6 до 10-тина наполнети шприцеви со течноста за инјектирање.
Јас отидов на слепо без закажан термин, реално не планирав да се вакцинирам, но на работа колегите тупатда сме се вакцинирале сите ( демек тоа е спасот) и затоа и отидов на вакцинација и немав во план да бирам која да е вакцината, едноставно која ми биде среќата да е на распоред вакцина. Тој ден очигледно на распоред за 1 доза беше со Фајзер, а за ревакцинација беше со Кинеската Синовак, плус за лица над 65 години беше Астра Зенека.
И мене ми е чудно што немаше да пишува на кабините пример оваа кабина е само за Фајзер а оваа само за Синовак.
Единствено по што се разликуваа шприцевите беше бојата, со сина боја беа шприцевите на Фајзер а со црвена на Синовак вакцините.
Зарем луѓе не треба вакцините на Фајзер да се во фрижидер? А не да стојат шприцевите на масите во кабините?
Јас кога дојдов на ред во кабина која ја избрав зафали шприц со Фајзер, и медицинската сестра од мојата кабина побара шприцеви со Фајзер од медицинската сестра од левата соседна кабина и оваа и даде 6 шприцеви, но веднаш во моја кабина дојде медицинската сестра од десната соседна кабина да бара Фазер вакцини, и сестрата во мојата кабина од оние 6 вакцини, зема една вакцина т.е еден шприц за мене да ме боцка а оние 5 останати шприцеви ги зеде сестрата од десната кабина.
Може во таа соседната лева кабина од која сестрата во моја кабина донесе 6 вакцини, може во таа кабина имаат мало фрижидерче од каде се вадат постепено одредена бројка на вакцини?
Инаку да, почувствував болка во левото рамо во кое што ме вакцинираше сестрата. Болката се појави после неколку часови после вакцинирањето и ноќта не спиев најудобно. Болката во лево рамо траеше и селдниот ден и исчезна кон крајот на наредниот ден. Поголемиот број луѓе кои се вакцинирале со Фајзер почувствувале болка во рамото во кое примиле вакцина, така да веројатно е сепак добро и коректно чувана и мојата вакцина во фружидери.
Тоа ми беше чудно, луѓе кои оделе во Србија и се вакцинирале со Фајзер ми зборуваа дека се земале по 6 дози т.е шприцеви со Фајзер од секоешишенце бидејќи за толку дози имало во секое шишенце, а јас не видов шишенце, може во таа соседната лева кабина има шишиња?
И да, вчера еден лик кој е политички моќен и влијателен, го слушнав како телефонски разговара со некоја женска особа ( докторка или сестра која работи на пунктовите за вакцинација) и моќникот ја праша женската особа дали има преостанато Кинески вакцини за него и жена му и слушнав ова од женскиот глас: Абе ова не го правам во принцип, но за тебе ќе оставам на страна да стојат 4 вакцини Кинески за тебе и жена ти, дојдете во Понеделник на 1 доза и ќе ви чувам и за ревакцинација.
Кое дно сме, се вртат телефони и се ургира за која вакцина да биде за моќниците. Типот не знам зошто запнал за Кинеска која баш и не е признаена во западниот свет, веројатно дека од Фајзер има болки во рамо, плус типот оди само во Грција и Турција во странство да летува а таму може со Кинеска.