Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Coronava mnogu posporo mutira od grip. Pak ke recam, srekja sto ova e pandemija so korona-virus a ne so grip.

Тој што е Influenza A subtype H5N1 може пепел да напраи и е најголема глобална закана. Сега за сега се префрла само од животно на човек и смртноста е 60%, ама многу лесно мутира и бил само на неколку мутации до пренос од човек на човек по воздушен пат. Побогатите држави имаат вакцини за овој вид што ги чуваат во резерва.

Каква офанзива на ЗОТЕ, најлегендарниот затоворник во Македонија, активен на социјалните мрежи од 2000 година. Луѓето го знаат по епските коментари на јутјуб видеа, на времето кога проповедаше на кајгана, а потоа го запоседна фејсбукот.
Чест ми е што е фан на Вардар (или беше).
После овој напад на вести, конечно ни ги отвори очите. Чиста среќа што постојат вакви портали како Paraf и Presseek за да ни откријат што ни спремаат злочестите фармацевти.
Веќе нема размислување, ќе ја откажам реваквцината неделава.
Има ли начин да ни ја исцицаат некако првата доза?
Свинско јади и две три вотки на ден.

Каква е оваа корона кога ти ја најавуваат од септември, сега изгледа на одмор е летово

Ne sfakas deka gripot pobrzo mutira samata indirektno opisuvas so sekojgodisnite vakcini. Da se pogodi losa mutacija moze da pokosi. Istoriski lugjeto povekje stradale od teski gripni pandemii.
...контрадикторен си ти сега,
да се радуваме дека коронавирус пандемијата не е како пандемија против сезонски грип, оти историски луѓето страдале од тешки грипни пандемии??
... тогаш ќе биде ,,полесна,, варијанта на сезонски грип ова коронавирус и решен проблем!
доволно јасно, затворам компјутер!

Како? Што би можело поише од ова да се напраи без да им го заебеш животот на останатите. Имаш буквално вакцина која можеш без закажување да ја земеш, и луѓето не се замараат да го напраат тоа. Значи они не се секираат, ама ти се секираш дали ќе има место за нив? Ова мора некој некс левел добродушност да е, ама верувај тие што не планираат да се вакцинираат нема да ти се благодарни :)
Не ми е за нив, за мене ми е. Пошто ако треба мој некој да однесам во болница и местата се зафатени од болни со ковид, како ќе го тргнеш тој шо лежи веќе? Како ќе однесеш лице да му се извршат испитувања ако цели оддели се затворени? Шо ќе треба да правам? Еден по еден да ги вадам на улица? Да се тепам со нивните ради ситуацијата?

Објасни ми како ќе функционира се тоа?

...контрадикторен си ти сега,
да се радуваме дека коронавирус пандемијата не е како пандемија против сезонски грип, оти историски луѓето страдале од тешки грипни пандемии??
... тогаш ќе биде ,,полесна,, варијанта на сезонски грип ова коронавирус и решен проблем!
доволно јасно, затворам компјутер!
Zatvori. Fala.

Еве некoлку лoгички прaшaњa, ги мoлaм "инфoрмирaните" зa oдгoвoр !
1. Дaли е изoлирaн вирусoт ?
Акo е изoлирaн, кoј, кoгa и кaде гo изoлирaл?
Акo не е изoлирaн, кaкo е нaпрaвенa в@кцин@?
2. Дaли вирусoт е прирoден или вештaчки?
Акo е вештaчки кoј, кoгa, кaде, и зoштo гo нaпрaвил?
Акo е прирoден кaкo е мoжнo дa секoјa нaреднa мутaцијa му е пooпaснa и дa преживувa нa +40, сите вирусoлoзи тврдaт декa прирoден вирус не мoже дa преживее
3. Дaли сo смртнoст oс 0.03% и сo прoцент нa преживеaни(oздрaвени) oд 99.97% е нoрмaлнo дa се прoглaси пaндемијa, или пaндемијa всушнoст немaше?
4. Зoштo СЗO непoсреднo пред "пaндемијaвa" јa смени дефиницијaтa зa пaндемијa?
5. Мaските штитaт oд вирусoт?
Акo штитaт дaјте линк oд некoјa релевaнтнa студијa.
Акo не штитaт, тoгaш...си знaете.
6. Дaли чoвекoт штo ИЗМИСЛИ ПЦР тестoт изјaви декa тестoт дaвa преку 85% ЛАЖНИ РЕЗУЛТАТИ?
7. Дaли сите кaрaнтини, пoлициски чaсoви, лoкдaуни беa спрoведени сaмo врз oснoвa нa тoј тест?
8. Дaли в@ксaјните имaaт регулaрнa дoзвoлa зa упoтребa, или имaaт
ДOЗВOЛА ЗА ИТНА УПOТРЕБА?
9. Дaли клиничките испитувaњa зa пелцoвиве зaвршувaaт 2024 гoдинa?
Акo тoгaш зaвршувaaт, дaли сме ние дел oд експеримент?
10. Дaли нoбелoвецoт Лук Мoнтaње изјaви декa вo К0Р0Н@Т@ имa секвенци мa HIV вирусoт?

Не ми е за нив, за мене ми е. Пошто ако треба мој некој да однесам во болница и местата се зафатени од болни со ковид, како ќе го тргнеш тој шо лежи веќе? Како ќе однесеш лице да му се извршат испитувања ако цели оддели се затворени? Шо ќе треба да правам? Еден по еден да ги вадам на улица? Да се тепам со нивните ради ситуацијата?

А. Вакцинирај ги сите твои, објасни им дека за нивно добро е, нема шанси да има потреба за хоспитализација.
Б. Фати си врски за на државно. Прашај кој од врскаџиите лежи таму за џабе, со температура 38 и нормално дишење, но поради страв фатил местото. Таквите, викни ме и мене, заедно ќе го маваме.
В. Приватните клиники

...за среќа или несреќа, цел свет, па и кај нас секоја година имаме сезонска пандемија со сезонски грип, при што луѓето се вакцинираат со пандемичната вакцина изработена од три, четири инактивирани сегменти на 3,4 избрани циркулирачки вируси, пандемијата со сезонски грип во Северна хемисфера (од Екватор нагоре) и Јужна хемисфера од Екватор надоле каде пандемијата е кога кај нас е лето и имаат друга пандемиска вакцина против сезонски грип од Северната хемисфера,

Прегледај го приврзокот 301982 Прегледај го приврзокот 301985
Она што испушти да кажеш е дека ефикасноста на вакцината е помеѓу 10 и 60 посто. Во најголем дел од времето се движи од ~35-40%. Проблемот тука е баш она предвидувањето кој вирус ќе биде активен и времето од предвидување и дистрибуција кое е скоро 6 месеци.

Бјонс не го читај редот под овој, ќе се шлогираш.

мРНК вакцините овозможуваат периодот од предвидување до дистрибуција да се намали на 6 недели. Со подобра организација и проширен производствен процесс и синџир на дистрибуција - 2 до 3 недели. :P
Автоматски споено мислење:

А. Вакцинирај ги сите твои, објасни им дека за нивно добро е, нема шанси да има потреба за хоспитализација.
Б. Фати си врски за на државно. Прашај кој од врскаџиите лежи таму за џабе, со температура 38 и нормално дишење, но поради страв фатил местото. Таквите, викни ме и мене, заедно ќе го маваме.
В. Приватните клиники

Во кој филм си ти човече? Бафра ќе мавал. :lolzz::lolzz::lolzz::lolzz:

Па не за друго, да го викнеш да доел. Демек грб ќе чува. :lolzz::lolzz::lolzz::lolzz:

Ае, кажи колку ги измава годинава шо помина и на колку им плати приватно да се лечат.

Кои гадови се овие од телевизииве човече,сега на ден Курбан Бајрам после кој ке имаме по 200 заболени за едно две недели,пошто лижат чмаровите на ш.иптарите и збор несмеат да писнат околу тоа,земале за границите да јадат гомна дека без тест сме пуштале да влагаат.Баш денес им тека за тоа да зборат откако цела ш.иптарана од Немачка и Швицарска како и циганштаната од Италија влегоа у државава.Све по список да им ебам на сите куропушачи

Последно уредено:
Многу, многу наивно.Се работи за синтеза на протеини, основна функција на многу клетки во телото која е одговорна за целокупното здравје на организмот и секоја грешка во таа синтеза е одговорна за многу заболувања. Али друг пат околу тоа.
Еве за тебе неколку прашања.
Во кои клетки ќе влезе таа мРНК ?? Кои клетки ќе ја вршат синтезата на тој спајк протеин ?? Дали е сигурен кодот на мРНК дека нема да има сличност со некој протеин од телото ?? Дали не постои шанса за модификација при синтезата во клетката ??
Како тие синтетизирани протеини во клетките ќе ја напуштат клетката и за разлика од протеините кои нормално се создаваат и не претставуваат антигени, сега овие треба телото да ги препознае како антигени ??
Дали ќе ја напуштат клетката од која се синтетизирани, ќе останат прицврстени на мембраната од клетката како што прави спајк протеинот, или ќе бидат уништени во клетката ??
Пробај за почеток да одговориш на овие прашања.
Наивно или не, принципот на кој функционира месинџер рнк, паралелно е ист со синтезата на протеини во клетката во нормални услови и скроз не е океј да постојат изјави дека може да ти влијае на ДНК - та бла бла бла. Ако нешто се знае и научно е докажано и е неприкосновен факт е градбата и функцијата на клетката и градбата и функцијата на таа гласничка рнк.

Ја нема да ти одговарам на глупи прашања кои се косат со здрава човечка логика. МРНК е нова технологија да, но посакувана преку 20 години (значи самата МРНК и како истата функционира им е многу добро позната на научниците). Веројатно и ова го имам зборено наназад затоа што и мене ми е досадно пишувањето на истото.

Значи скроз ме фати мрза да се објаснувам по 28282828 за некои basic, докажани, научно поткрепени процеси. Па мајка да дојде на темава и да каже мое е детево вие ќе го тупите за некаква си гаранција. Досадно е веќе, отвараш 96, 1096, и 1796 страна на темава и истите фаци истото го зборат. Излишно е веќе секаде да барате гаранција (иако постојат многу добри постови со стварно добри аргументи - igorcemk и сталкерот!), излишно е зборењето за маски, карантини, чуда, врагови кога некои луѓе се онака скроз ограничени и не прифаќаат мислење различно од своето. И не е битно дали сме постапиле ок или не во минатото, битно е да извлечеме поука од сите грешки до сега (вклучително и невакцинацијата, не само од ковид туку и другите вакцини).

Лично сметам дека најголем непријател на пандемијата и причина број еден за понатамошното егзистирање на истата се медиумски небулози, нефилтрирани информации, новинари желни за кликови итн итн.

Разговарав со еден постар човек што многу го почитувам. Се присети на периодот кога Вариола Вера дошла во Југославија па за кратко време се спровела масовна, итна и што е најважно задолжителна вакцинација. Немало сакам/не сакам. Со војска и полиција сите ги вакцинирале. И мислам дека една од поентите на Лестер и Берик кои спомнаа погоре војска и полиција беше таа. Резултатите од таквиот пристап се одлични, а благодарение на таа масивна вакцинација, вариола вера е ерадицирана. Сега чоече све снегулки, се научиле сите да разбираат медицина, информатика, правни науки, економија...па па па. Уште на попот во теологијата остана да му се умешаме и така.

Последно уредено:
Доктор хирург порачува. Секој ден се повеќе лекари се освестуваат

Во кој филм си ти човече? Бафра ќе мавал.

Ти праша што да правиш, јас ти предложив опции, ти ако се секираш за своите одбери си. Не мора таа со мавањето да ја одбереш. Додуша знам дека не би ти ни сметало, бидејќи ти би и посурови работи да направиш, ама по можност друг да ги направи наместо тебе.

Ае, кажи колку ги измава годинава шо помина и на колку им плати приватно да се лечат.

Зашто ја за другите да му мислам ? Тој што плаќал со децении здравствено, нека се запраша каде му е загарантираното право на лекување... Косоварите немаат проблем да се лекуваа во нашиот здравствен систем.

Heroite na Zote.

Како ќе го спроведат тоа што го зборам, нека не ги ни примаат што е до мене. Секој си прави избор и си ги сноси последиците. И верувај не се нешто многу загрижени. Вас не ве разбирам од друга страна.
Имаш ограничен број на луѓе што може да се заразат, и после тоа нема да мора да се секираш дали местата за твоите се зафатени. Може тоа да се заврши на есен, или истото да го развлечеш 3 години и да ни се поебе уште толку од животот. Вакцината е достапна за сите така да и на глава да се качиш ќе го има истиот епилог.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom