Македонска берза

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
A toa sto gi kupija stanovite vo dinari a ne vo marki, i sto inflacijata im gi izede kreditite i so edna plata go otplatija pola i povise kredit? Tie stanovi im se najdobra investicija na starcite.
Kako sto i stan kupen vo posledni 5-6 godini e najdobra, nerizicna investicija.
Тоа е точно, татко ми со една плата исплатил скоро две третини од вредноста на станот затоа што го изела хиперинфлацијата, меѓутоа во моментот на купувањето на станот тоа не можел да го знае, како и дека државата ќе се однесува толку неодговорно спрема својот капитал и нема да им ги усогласува ратите со инфлацијата.

Од друга страна, овие што сега купуваат по „промотивни“ каматни стапки од 2-3% во првите 2-3-4 години, а потоа со променливи, не се свесни дека ЕУРИБОР може веќе за година-две да отиде на 5-6-7%, а нивните камати и по 10%. Прашање е во тој случај колку ќе можат да ја сервисираат ратата и сите тие шпекулативно купени празни станови ќе ги распродадат по многу пониска цена. А цената може да падне мнооооогу ниско затоа што цената на изградба на еден стамбен квадрат е 300-400 евра и продажбата на недвижности во Скопје по 1.000+ евра е најголемиот грабеж што драстично ќе им го намали стандардот во текот на животниот век на стотина илјади млади луѓе и брачни парови затоа што го преплатиле најскапото нешто што треба да го купат во животот

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Тоа е точно, татко ми со една плата исплатил скоро две третини од вредноста на станот затоа што го изела хиперинфлацијата, меѓутоа во моментот на купувањето на станот тоа не можел да го знае, како и дека државата ќе се однесува толку неодговорно спрема својот капитал и нема да им ги усогласува ратите со инфлацијата.

Од друга страна, овие што сега купуваат по „промотивни“ каматни стапки од 2-3% во првите 2-3-4 години, а потоа со променливи, не се свесни дека ЕУРИБОР може веќе за година-две да отиде на 5-6-7%, а нивните камати и по 10%. Прашање е во тој случај колку ќе можат да ја сервисираат ратата и сите тие шпекулативно купени празни станови ќе ги распродадат по многу пониска цена. А цената може да падне мнооооогу ниско затоа што цената на изградба на еден стамбен квадрат е 300-400 евра и продажбата на недвижности во Скопје по 1.000+ евра е најголемиот грабеж што драстично ќе им го намали стандардот во текот на животниот век на стотина илјади млади луѓе и брачни парови затоа што го преплатиле најскапото нешто што треба да го купат во животот
Stanovi se kupuvaa i koga 6m euribor bese 5-6%, a vkupna kamata 8-10%. Pa potoa rata im padna na pola i poveke...EURIBOR veke 3-4 godini e negativen, a moze i sledni 10 da e negativen, moze naredna godina da otide u plus, toa nikoj ne moze da go predvidi. Toa ne znaci deka lugjeto ne treba da kupuvaat stanovi, dali za svoi porebi, dali za izdavanje i sl.

A toa deka kosta 300-400 eur/m2 izgraden, osobeno sega posledni 2-3 godini, si u golema greska. Da bese tolku, uste poveke ke se gradese i sekoj ke pravese zgrada za da moze za 2 godini da zaraboti x3-4 ( napravi za 3-400, prodaj za min.1200 )

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
Ти елементарна работа не разбираш: трошоците ги сметаш за заработка.
ne ti se jasni nekoi raboti izgleda.inaku e tokmu taka, od troshoci gi pravish rata,zasshteda ili shodae kako sakash krsti go. mesto da plakjash na drug si plakjash sam na sebe. ne se uopshte zanemarlivi sredstva rastegnati niz godinite.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
ne ti se jasni nekoi raboti izgleda.inaku e tokmu taka, od troshoci gi pravish rata,zasshteda ili shodae kako sakash krsti go. mesto da plakjash na drug si plakjash sam na sebe. ne se uopshte zanemarlivi sredstva rastegnati niz godinite.
Тогаш иам предлог како уште поголем "поврат" да оствариш: изнајмувај си го станот сам на себе по десетпати поскапа цена од пазарната! Рачунај си месечна кирија од миљон евра шо, така повратот ќе ти отиде у бесконечност:lolzz:

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
Тогаш иам предлог како уште поголем "поврат" да оствариш: изнајмувај си го станот сам на себе по десетпати поскапа цена од пазарната! Рачунај си месечна кирија од миљон евра шо, така повратот ќе ти отиде у бесконечност:lolzz:
praesmeshen si.
aj za potrebite na vezbava da receme go rentam . kako ke mi go knizis? :)

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
Забегавте со офтопик

Ок, темата пак е отклучена, Ве молам да се држиме до дневниот ред.

Последно уредено:
Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
Ако некој се интересира за СТБП

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
20-30% горат светла во новите станови е сосема солидно истражување на пазарот... сосема еквивалентно на стб е потценета на 1200 бидејки нлб е 22500...

Се додека има луѓе што ќе купува во Дајмонд на 1600е квадрат, во БИСИ 2000е кв, 1.000.000м евра куќи на водно, и вили во ресортот радика за 300.000евра... пазар ќе има можеби не за мене и за тебе ама за одбрана раја ќе има пазар.

Така ќе има некој што купувал КМБ на 1800 и на 4000 и на 9000... како што некој купувал пкб на 2000 па на 12.000а некој ќе продава/купува на 45.000...

Зошто би растел долгорочно?? Еве нпр. моите родители го платиле станот 1.150 марки/квадрат, што ако се пресмета инфлација веројатно било како сегашна реална вредност од 1.200 евра/квадрат. Сега станот може да се продаде по 600 евра/квадрат. Тоа значи дека освен опортунитетниот трошок на парите, тие претрпеле и реална капитална загуба!

Овдека има депопулација, а и огромен вишок на стамбен простор, а особено кај христијанското население. Скоро сите што лично ги знам што купиле стан им било на кредит и втора или трета недвижнина или имале добиено недвижнина од родителите, а можеби само 20% било заради осамостојување или формирање ново домаќинство. Поминував покрај новоизградените згради кајшто се „продадени“ сите станови на 5-10 минути пред почетокот на коронските карантини и одвај во 20-30% од становите гореа светла, што значи дека најголемо мнозинство се купени шпекулативно

Последно уредено:
Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Ne svakam zosto se karate pa ima luge sto umno si stedat za 1.5% godosna kamata i se ubedeni deka toa e najsigurno za nivniot budzet :)
Pa ne moze site da ucat za inflacija toa samo povlasteni luge znaat sto ke im e koga petka im stavaat za kuoena bombonjera :)
Ne e ni cudo zosto e ova vaka od ednostavna pricina sto kolku pomalku svaka rajata tolku povele ne im e jasno deka sami vo gonva veruvaat kako bogovi !!!

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Западот има над 100г инвестициска култура, а резултатот е дека 55% од луѓето имаат посед на акции во некоја компанија...

Гледам сите ги тролате штедачите како инфлацијата им ги јаде парите...
Но прашањето е ШТО ти лично правиш или се залагаш да направиш за да ја промениш таа состојба?

Населено место со народ кој поминал социјализам, војни, транзиции, ТАТ, демократија, капитализам е сосема доволно изгорен и одлуките да се штеди за 1-2% или во недвижнина се далеку по реални и преферирани. а и 25г МСЕ статистика ќе го потврди тоа дека подобро пиле во рака отколку птица на гранка.

Ne svakam zosto se karate pa ima luge sto umno si stedat za 1.5% godosna kamata i se ubedeni deka toa e najsigurno za nivniot budzet :)
Pa ne moze site da ucat za inflacija toa samo povlasteni luge znaat sto ke im e koga petka im stavaat za kuoena bombonjera :)
Ne e ni cudo zosto e ova vaka od ednostavna pricina sto kolku pomalku svaka rajata tolku povele ne im e jasno deka sami vo gonva veruvaat kako bogovi !!!

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Ако некој се интересира за СТБП
Не би сакал во море на коментари за недвижности да помине незабележано оваа објава што најдиректно е наменета токму за ваков форум. Без оглед на моето мислење за предметот на спорот околу СТБП, мора да му честитам на Влатко за храброто гостување кајшто многу едноставно и временски редоследно го претстави нивниот случај.

Најголем број од гостувањата на претставникот на малите акционери на Топлификација беа максимално конфузни, што дури и на мене што доста сум запознаен со околностите ми беше тешко да следам и да извлекувам заклучоци. Ова гостување за СТБП треба да послужи како угледен пример за застапување на акционерски права!

Овдека беа спомнати сите опструкции и непостапувања од страна на КХВ и НБРМ, сите судиски местенки, корупција и судири на интереси што постојат во буквално секоја институција. Тешко е да не се повлечат паралели и со нашиот случај со ПКБ, па се надевам дека на другите мали акционери ќе им стане јасно колку е потребно да се реагира на што е можно повеќе места за да не стигне шок од апелација дека пресудата од основен му е потврдена!
Автоматски споено мислење:

Уште една работа што стига точно како швајцарски часовник, пиар објави дека директорите на АЛК, КМБ, МПТ „стекнале“ акции у својата компанија за да се изведе заклучок дека „сигурно знаат нешто што други не знаат“. Овој па Живко алтруистот да ти работел „без надомест за членство во УО“, а прво нешто што треба да прашаат акционерите на собрание е да им се достави менаџерскиот договор за да видат колкави права и надоместоци добива секоја година!

Последно уредено:
Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Еве ви одлична прилика ако некој е ревизор и сака да стави нога у влашко-комуњарското дувло КМБ за почетна плата од 1.400 евричиња:

Screen Shot 2021-07-11 at 16.24.56.png

Најсмешен ми е описот на личноста, пошо претпоставувам дека некој што работи ревизија у КМБ би требало да биде све токму спротивно од наведеното :pos:

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Еве ви одлична прилика ако некој е ревизор и сака да стави нога у влашко-комуњарското дувло КМБ за почетна плата од 1.400 евричиња:

Прегледај го приврзокот 301131

Најсмешен ми е описот на личноста, пошо претпоставувам дека некој што работи ревизија у КМБ би требало да биде све токму спротивно од наведеното :pos:
elektrotehnicki???

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
praesmeshen si.
aj za potrebite na vezbava da receme go rentam . kako ke mi go knizis? :)
Навистина ми е драго кога вака ќе се распишат членовите па секој да може да види колку им сече црпката. Еве се надевам дека некој друг ќе ти даде одговор па да видам како размислуваат и другите северџанските инвеститори.
Автоматски споено мислење:

Аиии, како државно се бе, местат конкурс за некого :pos: Мислам за шеф на ревизија беше огласот, а ќе примат електротехничар

Член од
9 септември 2020
Мислења
141
Поени од реакции
102
Duri I Elon Musk ke izgubi na sud, a na Slobodan nikoj nisto ne mu moze....

Kajgana Shop

На врв Bottom