- Член од
- 20 јули 2016
- Мислења
- 7.787
- Поени од реакции
- 5.063
Малку е оффтопик ама ај...Не може така. За мене фундаментално право е правото за носење и поседување оружје и сметам дека секој треба да го има право. Исто можам да се повикам на историја, но и баш од ерата на нацистичка Германија. Зошто им било одземено оружјето на Евреите? Народот не треба да се плаши од државата, туку државата од народот. Иако тука влегуваме и во сферата на противуставноста (паравоените единици). Но влегуваме и во сферата на неефикасноста и неефективноста на полицијата. Така само јас можам да се грижам за мојот имот. Ќе се бориш со мене и јас да го стекнам тоа фундаментално право или ќе спамаш за стапките на убиства, кои повеќе од веројатно е дека, ќе пораснат? Јас гарантирам за себе и со мојот пиштол нема да му штети никому. Ќе ми служи како издувен вентил и евентуално ако сметам дека мојот живот или животот на член од семејството е загрозен. Но тоа не значи дека некого и ќе убијам.
Фер обрт? Гледам да ги земам сите твои "аргументи".
Се ти е меч со 2 острици. Со секое правото следува обврска. Можеме апсолутно секое право вака да го претставиме.
И си запнал да се инаетиш цел ден под аргументот "што ти смета тебе"! Може мене не ми смета задниот двор да си го користиш како нужник, прашањето е дали го имаш тоа право. Макар и во неурбана средина. Можеме кон философија, а можеме и кон логика. Можеме и кон право и утврдување фактичка состојба. Ете, децата мора и треба да пораснат во традиционално семејство, со мајка и татко. Иако стапките на разводи се околу 30% сепак децата мора да останат во контакт со обата родитела. Децата од домовите припаѓаат само во такви средини.
Транџите, генерално, се психички нестабилни луѓе. Затоа, за нивно добро, е да посетат психијатар. Страдаат од анксиозност и депресија, лапаат антидепресиви и стапката на самоубиства меѓу нив е огромна. Можеби се борат и со внатрешен демон, мене тоа не ме интересира, ама на емпатија не може да се прифати нова појава во општеството. Но има и такви кои си ги фураат филмот.
Државата евентуално треба да се грижи за оние поединци кои не по своја вина се нашле во таа позиција, како хендикепирани, самохрани родители, технолошки вишоци, лица со траен инвалидитет (ова не значи дека не се сите способни за работа), болни, психички нестабилни, деца во домовите и сл. Секогаш постои исклучок и меѓу овие категории, но се категории каде може и мора да се помага. Види ја целата листа кај социјалните трансфери, ако сакаш подетален приказ.
Кај одредени категории, може да се скратат социјалните трансфери со цел да работат (а дел работат и на црно). Дури и затворениците мора да работат. Пак, ова не е Пол Пот идеологија.
А за општеството, интересно објаснување дава Тачер.
пи.ес. Секој идиотизам не треба да се прифати како тоа "родот е спектрум", има повеќе од 2 пола и сл.
Знам дека дебатата со тебе нема полза, но да ти дадам шанса.
За оружјето. Сме решиле да живееме во општество каде што има војска и полиција. Што ќе ни е оружје? Оружјето е за повредување и убивање. Тоа е криминал. Само во екстремни случаи народот треба да има оружје.
Знаеме кој и зошто во мк има оружје.
Ако нема полиција и војска контам. Не е реално со оружје да се браниш против државата посебно не во САД.
1. Војската е неспоредливо посилна.
2. Оружје генерално имаат тие кој сакаат САД да се диктатура. Така да нема тие да бранат демократија.
Децата не мора ни треба да растат во традиционално семејство. Како е такво семејство тоа е избор на родителите. Нема мора и треба.
Ако некој е болен а уште реално не е. Но за воља на аргументот е...не треба да му се кратат правата и грижата. Општество има посебни обврски кон болните а не да се одфрлени и омразени.
Инаку научен факт е дека родот е спектрум а не бинарен.