Woke и cancel култура, SJW, safe spaces, политичка коректност...

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Не може така. За мене фундаментално право е правото за носење и поседување оружје и сметам дека секој треба да го има право. Исто можам да се повикам на историја, но и баш од ерата на нацистичка Германија. Зошто им било одземено оружјето на Евреите? Народот не треба да се плаши од државата, туку државата од народот. Иако тука влегуваме и во сферата на противуставноста (паравоените единици). Но влегуваме и во сферата на неефикасноста и неефективноста на полицијата. Така само јас можам да се грижам за мојот имот. Ќе се бориш со мене и јас да го стекнам тоа фундаментално право или ќе спамаш за стапките на убиства, кои повеќе од веројатно е дека, ќе пораснат? Јас гарантирам за себе и со мојот пиштол нема да му штети никому. Ќе ми служи како издувен вентил и евентуално ако сметам дека мојот живот или животот на член од семејството е загрозен. Но тоа не значи дека некого и ќе убијам.
Фер обрт? Гледам да ги земам сите твои "аргументи".

Се ти е меч со 2 острици. Со секое правото следува обврска. Можеме апсолутно секое право вака да го претставиме.

И си запнал да се инаетиш цел ден под аргументот "што ти смета тебе"! Може мене не ми смета задниот двор да си го користиш како нужник, прашањето е дали го имаш тоа право. Макар и во неурбана средина. Можеме кон философија, а можеме и кон логика. Можеме и кон право и утврдување фактичка состојба. Ете, децата мора и треба да пораснат во традиционално семејство, со мајка и татко. Иако стапките на разводи се околу 30% сепак децата мора да останат во контакт со обата родитела. Децата од домовите припаѓаат само во такви средини.

Транџите, генерално, се психички нестабилни луѓе. Затоа, за нивно добро, е да посетат психијатар. Страдаат од анксиозност и депресија, лапаат антидепресиви и стапката на самоубиства меѓу нив е огромна. Можеби се борат и со внатрешен демон, мене тоа не ме интересира, ама на емпатија не може да се прифати нова појава во општеството. Но има и такви кои си ги фураат филмот.

Државата евентуално треба да се грижи за оние поединци кои не по своја вина се нашле во таа позиција, како хендикепирани, самохрани родители, технолошки вишоци, лица со траен инвалидитет (ова не значи дека не се сите способни за работа), болни, психички нестабилни, деца во домовите и сл. Секогаш постои исклучок и меѓу овие категории, но се категории каде може и мора да се помага. Види ја целата листа кај социјалните трансфери, ако сакаш подетален приказ.
Кај одредени категории, може да се скратат социјалните трансфери со цел да работат (а дел работат и на црно). Дури и затворениците мора да работат. Пак, ова не е Пол Пот идеологија.

А за општеството, интересно објаснување дава Тачер.

пи.ес. Секој идиотизам не треба да се прифати како тоа "родот е спектрум", има повеќе од 2 пола и сл.

Знам дека дебатата со тебе нема полза, но да ти дадам шанса. :)
Малку е оффтопик ама ај...
За оружјето. Сме решиле да живееме во општество каде што има војска и полиција. Што ќе ни е оружје? Оружјето е за повредување и убивање. Тоа е криминал. Само во екстремни случаи народот треба да има оружје.
Знаеме кој и зошто во мк има оружје.
Ако нема полиција и војска контам. Не е реално со оружје да се браниш против државата посебно не во САД.
1. Војската е неспоредливо посилна.
2. Оружје генерално имаат тие кој сакаат САД да се диктатура. Така да нема тие да бранат демократија.

Децата не мора ни треба да растат во традиционално семејство. Како е такво семејство тоа е избор на родителите. Нема мора и треба.

Ако некој е болен а уште реално не е. Но за воља на аргументот е...не треба да му се кратат правата и грижата. Општество има посебни обврски кон болните а не да се одфрлени и омразени.

Инаку научен факт е дека родот е спектрум а не бинарен.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
За оружјето. Сме решиле да живееме во општество каде што има војска и полиција. Што ќе ни е оружје? Оружјето е за повредување и убивање. Тоа е криминал. Само во екстремни случаи народот треба да има оружје.
Ако нема полиција и војска контам. Не е реално со оружје да се браниш против државата посебно не во САД.
2. Оружје генерално имаат тие кој сакаат САД да се диктатура. Така да нема тие да бранат демократија.

Децата не мора ни треба да растат во традиционално семејство. Како е такво семејство тоа е избор на родителите. Нема мора и треба.

Ако некој е болен а уште реално не е. Но за воља на аргументот е...не треба да му се кратат правата и грижата. Општество има посебни обврски кон болните а не да се одфрлени и омразени.

Инаку научен факт е дека родот е спектрум а не бинарен.
Родот е бинарен, машки и женски. Нема наука тука.

Правото на оружје е фундаментално. Во која историска етапа оружјето било забрането? Кога нацистите и фашистите биле тука, па правеле конфискација. Војската е за надворешна употреба т.е. кога државата ќе биде нападната. За внатрешна евентуално кога е нападната одвнатре или има некоја непогода (најчесто проследена со вонредна состојба). Полицијата е неефикасна. Така аргументите за оружјето ти паѓаат во вода. Само не знам зошто ми кратиш право кое не му штети никому. Пиштолот има Х куршуми и Х дострел. Така не можам против цел државен апарат. Ама сакам да си пукам во мети.

За семејство. Има закон за семејство. Има Конвенција за правата на детето. Наскоро и нов концепт-заедничко родителство. Детето треба да порасне меѓу својата мајка и татко. И тука има исклучоци, ама генералното правило е тоа. Зборувам, пред се, за децата од домовите. Така, треба да се доделуваат во функционални семејства. Ако не те интересира, тогаш не се мешај. Државата има посебен интерес за тие деца.

Општество нема никаква грижа кон ниту еден поединец. За тоа си има институции. :)

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Родот е бинарен, машки и женски. Нема наука тука.

Правото на оружје е фундаментално. Во која историска етапа оружјето било забрането? Кога нацистите и фашистите биле тука, па правеле конфискација. Војската е за надворешна употреба т.е. кога државата ќе биде нападната. За внатрешна евентуално кога е нападната одвнатре или има некоја непогода (најчесто проследена со вонредна состојба). Полицијата е неефикасна. Така аргументите за оружјето ти паѓаат во вода. Само не знам зошто ми кратиш право кое не му штети никому. Пиштолот има Х куршуми и Х дострел. Така не можам против цел државен апарат. Ама сакам да си пукам во мети.

За семејство. Има закон за семејство. Има Конвенција за правата на детето. Наскоро и нов концепт-заедничко родителство. Детето треба да порасне меѓу својата мајка и татко. И тука има исклучоци, ама генералното правило е тоа. Зборувам, пред се, за децата од домовите. Така, треба да се доделуваат во функционални семејства. Ако не те интересира, тогаш не се мешај. Државата има посебен интерес за тие деца.

Општество нема никаква грижа кон ниту еден поединец. За тоа си има институции. :)
Од небо се гледа дека не е...јас можам од животно искуство да го потврдам тоа. Што сум видел...а не сум видел многу. Ако не побарај на Википедија сигурно пишува таму. Не сум отворил јас воопшто ама знам дека не е така и од логика и од видено...Мислам дека треба да тераме инат за ова да биде така. Ќе тупиме дека снегот е црн.
Инаку науката се вика социологија. А ако не веруваме во наука...тогаш да одиме во тема мистерии или религија.

Незнам колку не штетиш на друг или на самиот себе со оружје. Може да ти прсне нешто во главата и или самиот себе или тие окулу тебе или некој на улица да убиеш. Пиштол не е балон за нова година...треба да има контрола тука. Кај што има легално и илегално оружје знаеме што се случува посебно во земји со криминал и фасцинација со насилство.

Институци се државни? Или да укинеме боледување? Кој преживи причаче...мене лично ми е гајле и онака сум за приватно осигурување. Ама мислам дека нема да се сложат најголем дел од луѓето.

Државата има интерес за децата а не за болните?! :?

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Од небо се гледа дека не е...јас можам од животно искуство да го потврдам тоа. Што сум видел...а не сум видел многу. Ако не побарај на Википедија сигурно пишува таму. Не сум отворил јас воопшто ама знам дека не е така и од логика и од видено...Мислам дека треба да тераме инат за ова да биде така. Ќе тупиме дека снегот е црн.
Инаку науката се вика социологија. А ако не веруваме во наука...тогаш да одиме во тема мистерии или религија.

Незнам колку не штетиш на друг или на самиот себе со оружје. Може да ти прсне нешто во главата и или самиот себе или тие окулу тебе или некој на улица да убиеш. Пиштол не е балон за нова година...треба да има контрола тука. Кај што има легално и илегално оружје знаеме што се случува посебно во земји со криминал и фасцинација со насилство.

Институци се државни? Или да укинеме боледување? Кој преживи причаче...мене лично ми е гајле и онака сум за приватно осигурување. Ама мислам дека нема да се сложат најголем дел од луѓето.

Државата има интерес за децата а не за болните?! :?
Прави разлика од општество до држава (власт).

Значи да видам на Википедија и да верувам на твојата логика! Јас сум убеден. Инаку, социологија учев и прва средно и прва на факс, па никаде никој не ни кажа дека родот бил спектрум. Ама чим либералните професори така велат, мора да е вистина.

Да сакам да се убијам, можам и со јаже, лекови, нож...не мора со пиштол. Значи ми го кратиш тоа фундаментално право без некоја посебна причина, а никому не штетам! Ти викам, еден ден и во Веро ќе може да си купиш пиштол, натаму се движи општеството.

Сфаќаш што ти правам, нели? :D

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Прави разлика од општество до држава (власт).

Значи да видам на Википедија и да верувам на твојата логика! Јас сум убеден. Инаку, социологија учев и прва средно и прва на факс, па никаде никој не ни кажа дека родот бил спектрум. Ама чим либералните професори така велат, мора да е вистина.

Да сакам да се убијам, можам и со јаже, лекови, нож...не мора со пиштол. Значи ми го кратиш тоа фундаментално право без некоја посебна причина, а никому не штетам! Ти викам, еден ден и во Веро ќе може да си купиш пиштол, натаму се движи општеството.

Сфаќаш што ти правам, нели? :D
Зошто не пиштол или уште помалку пушка или автоматско оружје.
Идеш со нож и пробај да убиваш рандом луѓе на улица во најлош случај ќе убиеш еден двајца. Земи Арсенал како тој од Лас Вегас и исход 50-60 мртви. Толку мислам дека уби...и така секој втор ден по некој чакнат. Гледам што се дешава...
Државата е дел од општеството така да...

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Зошто не пиштол или уште помалку пушка или автоматско оружје.
Идеш со нож и пробај да убиваш рандом луѓе на улица во најлош случај ќе убиеш еден двајца. Земи Арсенал како тој од Лас Вегас и исход 50-60 мртви. Толку мислам дека уби...и така секој втор ден по некој чакнат. Гледам што се дешава...
Државата е дел од општеството така да...
Прва работа, одговарам само за себе. Има процедура, во САД, за издавање на дозвола за носење и поседување на оружје. Ја има и кај нас, ама доста е комплицирана (и скапа). Потоа имаш стадиуми на оружје (јас барам пиштол), а не автоматска или полуавтоматска пушка.
Сума сумарум, фашистички ми кратиш фундаментално право.

И да, да постои една држава, треба и население, територија и јавна власт. Налесението (општеството) по правило не се грижи за поединците. Пр. собирање донации за лекување. Тоа е само морална обврска. Државата (јавната власт) мора и треба да се грижи за секој поединец и да плаќа одредени операции од здравствениот фонд. Тоа е клучната разлика. Тука не спаѓаат операциите за промена на пол, тоа мора да се нагласи. Зошто? Затоа што нема разлика од останатите пластични операции. :)

Повторно не сфаќаш што ти правам, нели? Ок, мислам дека беше доста дебатирање. ;)

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Прва работа, одговарам само за себе. Има процедура, во САД, за издавање на дозвола за носење и поседување на оружје. Ја има и кај нас, ама доста е комплицирана (и скапа). Потоа имаш стадиуми на оружје (јас барам пиштол), а не автоматска или полуавтоматска пушка.
Сума сумарум, фашистички ми кратиш фундаментално право.

И да, да постои една држава, треба и население, територија и јавна власт. Налесението (општеството) по правило не се грижи за поединците. Пр. собирање донации за лекување. Тоа е само морална обврска. Државата (јавната власт) мора и треба да се грижи за секој поединец и да плаќа одредени операции од здравствениот фонд. Тоа е клучната разлика. Тука не спаѓаат операциите за промена на пол, тоа мора да се нагласи. Зошто? Затоа што нема разлика од останатите пластични операции. :)

Повторно не сфаќаш што ти правам, нели? Ок, мислам дека беше доста дебатирање. ;)
Поседување на пиштол не е фундаментално право. Остај ти САД што имаат член во устав од пред 250 години. И тој член сега не е добро протолкуван и е злоупотребен за спротивна намена од оригиналната. Мислам дека најдобро им е да го избришат (нема да се случи). Ние немаме таков член за среќа.
Така да ок си е мк законот.
Оружје за убивање луѓе не е право. Ако мислиш и докажеш дека безбедноста ти е загрозена ОК. Само тогаш и тоа со процедура.
За другото ти е кара каша...и не те баш следам. Нешто си ме читал нешто не нешто си разбрал нешто не.
Како и да е има прогрес...без нервирање.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Поседување на пиштол не е фундаментално право. Остај ти САД што имаат член во устав од пред 250 години. И тој член сега не е добро протолкуван и е злоупотребен за спротивна намена од оригиналната. Мислам дека најдобро им е да го избришат (нема да се случи). Ние немаме таков член за среќа.
Така да ок си е мк законот.
Оружје за убивање луѓе не е право. Ако мислиш и докажеш дека безбедноста ти е загрозена ОК. Само тогаш и тоа со процедура.
За другото ти е кара каша...и не те баш следам. Нешто си ме читал нешто не нешто си разбрал нешто не.
Како и да е има прогрес...без нервирање.
Ти викам, општеството се движи кон таа насока, секој кој ќе ги исполнува условите и кој ќе сака да си купи оружје, ќе си купи. Знам дека воук публиката кога ќе слушне рафал се фрла под маса од страв, ама ќе треба да си се навикнете. Тоа е фундаментално право. Башка луѓето убиваат луѓе, а оружјето е само алатка. Од друга страна оружјето спасува животи.

Ќе се промени регулативата кај нас и ќе си имаме право на оружје. Лично сум против ловот, така ќе си пукам во мети. Што имаш против тоа?

Не ме следиш од самиот старт. Бато, ова се твоите аргументи т.е. твои фрази кои често ги користиш кога се инаетиш низ темиве. Само вметнав малку логика. ;)

пи.ес. There are only two genders. Deal with it. :cool:

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.528
Поени од реакции
4.359

Инаку научен факт е дека родот е спектрум а не бинарен
1. Нема доволно војска и полиција да го штити твојот задник 24/7 365 дена од годината каде и да идеш.
Прво -НЕ ПРОДАВАЈ УТОПИИ) од мене
2. Инает. И нацистите биле посилни па им пружале отпот
3.Нe знам које а твојата перципија за традиционално семејство-АМА - биолошки треба машко и женско да се размножуваат. Базирано стриктно на ова. НЕ хареми,не свингери, не педери со сурогат мајки, не лезбејки со увезена сперма, не алабама стил на инцест. Затоа постојат екстреми и постојат норма.
Второ -не продовај утопии-
4. Не значи дека оптштеството треба да ги валидизира и оправдува и охрабрува. Secure. Contain. Protect
Не продавај утопии бр3
5. Спектрум е дел од Gender Theory. И има да потенцирам ТЕОРИЈА. Не факт. И затоа целиот проблем-оти твојата страна догматски тврди дека се во право за нивните замислине карактеристики. Тоа е инфантилно како да се преправаат како да се X-men. И овдека е најголемиот проблем(и мојот личен). Е кога било кој ќе ве праша за аргумент-се се сведувава на-дека другата страна се трансфоби, дека говор на омраза проследено со аутистично врискање. Нула контра аргументи. НУЛА. И после жошто луѓето не ги прифаќаат. Ти самиот не може да дадеш аргумент зошто. Само тврдиш дека е факт. И кога викам филозофски недозреани-сталин/хитлер/мао ми кажа да го направам.
Не продавај утопии број 4.
Автоматски споено мислење:

о се гледа дека не е...јас можам од животно искуство да го потврдам тоа. Што сум видел...а не сум видел многу. Ако не побарај на Википедија сигурно пишува таму. Не сум отворил јас воопшто ама знам дека не е така и од логика и од видено...Мислам дека треба да тераме инат за ова да биде така. Ќе тупиме дека снегот е црн.
Социологија (како сите општествени науки) представува збир од теории и интерпретации на различни мисловни школи.
Не е стриктна наука(со математика и хемија) и тероијата што ја тврди е т о л к у в а њ е на резултатите. Биологијата е егзактна наука бидејќи користи математика и хемија. Сметајќи дека благодрание на матетматика и хемија постираш тука и тропаш зелени-ја знам кој е у право. А не некој хипстер со хипстерско членување за род бидејќи сака да се осеќа специјален.
И целото тоа догматско тропање на глупости без контраргменти е зошто апсолутно никад не заслужуваат да бидат признаени.

Последно уредено:
Член од
28 декември 2015
Мислења
4.070
Поени од реакции
6.551
така е, а сепак вашата група им го брише газот катадневно.

Тоа ми е една од најинтересните небулози на woke.Тоа пушење муслимански курови на ангро и замижување за сите патријархални, примитивни, шовинистички срања од таа страна.
Ако не се лажам, протести и паради постоеле уште од крај на 60-ти значи 50+ години.
За тие 50+ години низ цела планета веројатно се организирани десетици илјади протести, паради, ивенти и што све не.
Но, ниту еднаш, никаде, никако, сите тие организации за права на лица со хомосексуалност, не успеале да направат протест пред амбасада или конзулат на Сауди Арабија, земја каде постои смртна казна со бесење и каменување за педери и лезбејки. Зарем не се грижат за нивните арапски колеги по орјентација кои завршуваат под куп камења со искршени черепи?
Лицемерието на лицата со хомосексуалност и нивните стрејт подржувачи одамна преминало во патологија.

1. Ако не мислиш дека е психички болно да се носат жени и деца да се убиваат...Нека бидат со испран мозок. Нека бидат злобни. Ама жити се немој да тропаш дека имале тронка нормалност кога ги правеле. Тоа е финтата со делузиите-доволно долго веруваш во глупст ја перцепираш како нормално.
Преку константо ВЕРУВАЊЕ стигнале до ПСИХИЧКА болест.
Еве ти една паралела.
2. Ти тоа што викаш-ама стигматизацијата најчесто е со ИСХОД. Можда намераваш ти само да покажуваш прст. ама-еве ти уште една паралела-не значи дека нема некој друг што не е спремен да ги прати во затвор, убие итн заради икс причини.
Еве ти уште една параела
3. Стигматизација за говор на омраза опфаќа секој тип на неистомисленици. Затоа клекнувањето за БЛМ за мене е исто како да се прави Сиг ебан Хајл. Исто. Геј парадите се нацистички паради. Бидејќи сега се заштитени како херои од социјалитите и медиумите. Ако се бориш против нив си нештофоб/рацист и заслуваш линч. Исто како швабите. А таму е тргната работа. Глеј го Анон како се радува (за оној цајканот) . И по здрав памет ми кажѕваж дека нема екстремисти од страната на левичарите?
Еве ти и трета паралела.
Како што ти кажав и очигледно заборваш-природата на секој конфликт е да има причина за спор и некој да победи. Компромизот е измислица и дистракција-а не решение. Само одложување на неизбежното.
Тоа е реално проблемот. Бидејќи постојат две страни.
Не може да се коегзистира-бидејќи мора да има победник.
Би сакал да признаам дека другиот е во право....ама како кога што и да кажам што не му годи според него треба да резултира кон некаква оштета на моето битие. И тоа е тоа.
Нека тераат инает- и ја има магаре да бидам.

Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Ти викам, општеството се движи кон таа насока, секој кој ќе ги исполнува условите и кој ќе сака да си купи оружје, ќе си купи. Знам дека воук публиката кога ќе слушне рафал се фрла под маса од страв, ама ќе треба да си се навикнете. Тоа е фундаментално право. Башка луѓето убиваат луѓе, а оружјето е само алатка. Од друга страна оружјето спасува животи.

Ќе се промени регулативата кај нас и ќе си имаме право на оружје. Лично сум против ловот, така ќе си пукам во мети. Што имаш против тоа?

Не ме следиш од самиот старт. Бато, ова се твоите аргументи т.е. твои фрази кои често ги користиш кога се инаетиш низ темиве. Само вметнав малку логика. ;)

пи.ес. There are only two genders. Deal with it. :cool:
Не се движи во насока на либерализација на оружјето најверојанто во спротивна. Ти пишав дека не е фундаментално право, не е ни логички , ни морално па ни правно. Не сум бил никогаш за легализација на оружје. Незнам која ти е поентава ама ај сам ќе си кажеш.
Колку што гледаме наокулу има повеќе од два рода. Ај тоа што науката вика така туку и реалноста е таква и искуството. Ќе се сведе на снегот е црн и јас тврдам така. Барем википедија ја посочив како референца...не е најдобра ама барем е некаква. Ти?

Ако не се лажам, протести и паради постоеле уште од крај на 60-ти значи 50+ години.
За тие 50+ години низ цела планета веројатно се организирани десетици илјади протести, паради, ивенти и што све не.
Но, ниту еднаш, никаде, никако, сите тие организации за права на лица со хомосексуалност, не успеале да направат протест пред амбасада или конзулат на Сауди Арабија, земја каде постои смртна казна со бесење и каменување за педери и лезбејки. Зарем не се грижат за нивните арапски колеги по орјентација кои завршуваат под куп камења со искршени черепи?
Лицемерието на лицата со хомосексуалност и нивните стрејт подржувачи одамна преминало во патологија.

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.528
Поени од реакции
4.359
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
*Недокажана теорија.

Каде?
Има окулу нас фаци јас знам лично кои не се ни мажи ни жени родово или далеку од традиционалниот бинарен концепт. Така да сигурно има повеќе од два рода и има градација меѓу нив.

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.528
Поени од реакции
4.359
Има окулу нас фаци јас знам лично кои не се ни мажи ни жени родово или далеку од традиционалниот бинарен концепт. Така да сигурно има повеќе од два рода и има градација меѓу нив.
Они може да тврдат така. Дури и може да имаат некој мали девијации од нормалниот фенотип. Ама..
.
.
.
.
.
Се им е во главата. Пошто не може да ги докажат нивните тврдења со конкретен опиплив доказ.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Они може да тврдат така. Дури и може да имаат некој мали девијации од нормалниот фенотип. Ама..
.
.
.
.
.
Се им е во главата. Пошто не може да ги докажат нивните тврдења со конкретен опиплив доказ.
Луѓето постојат физички и психички и социјално тие се доказ.

Kajgana Shop

На врв Bottom