Не е така. Говорот на омраза е дефиниран од Советот на Европа и инкорпориран во ЕСЧП. За тоа отворив и тема пред Х години. Денес неговото подрачје се шири и затоа е крајно недефиниран поим со единствена цел да се ограничи слободата на говор. Во Советот на Европа опфаќа само едно потесно подрачје на проблеми.
Кај говорот на омраза клучна е намерата која секогаш мора да се докажува. Од друга страна имаш и манифестирање на говор на омраза (како палење на знаме на одредена држава или група). Што за мене е групаво. Таа држава може да ми забрани влез и тоа е сѐ. Не може поради палење на знаме да се одговара кривично. Иако истиот акт може да предизвика нереди и протести, на пример. Затоа прво нека си го дефинираат, но мора да знаат дека цензурата е забранета.
Во одредени држави негирањето на геноцидот над Евреите во WWII е кривично дело! Ете јас го негирам. Зошто? Затоа што Конвенцијата за геноцид е по извршувањето на холокаустот (т.е. по WWII), така само политички (но не и правно) може да биде геноцид. Истото важи и за злосторството над Ерменците од страна на Турците. Или она што се случувало во НДХ врз Србите, Ромите и комунистите од Хрватска и Босна.
Истото се случува и за "геноцидот" во Сребреница во Црна Гора. И тој го негирам. Нема намера, има спонтаност и макс има воени злосторства. Тоа е друга тема.
Кај нас, такво барање имаа Албанците за некаков си нивен геноцид. Никаде и никогаш не ја споменале албанизацијата.
И да, сакаат посебна заштита е третман. Тука задираат во моите права затоа што моето право на мисла и говор не ги перцепира како жени оние кои самите сметаат дека се жени. Фактите се на мојата страна, зошто би изгубил евентуална парница? Само затоа што неговите чувства и перцепција се нарушени!? Тоа не ме интересира. А посебната заштита не може да дојде во предвид. Ако сме еднакви пред Уставот и законите, сите такви членови треба и мора да се укинат. Така, веќе нема да можам да кажам дека транџите треба да посетат, самоволно, психијатар затоа то нивното однесување не е нормално.
Општеството не ги прифаќа во целост затоа што живеат во меур.
пи.ес. Треска глупости со присилното лечење и гасните комори. Истиот аргумент можам да го земам за гулазите! Проблемот кај Стефус е во тоа што се претставуваше како десничар!
пи.ес. Дали свастиката е симбол на омразата?