Трансексуалност (општо)

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Имам Тарнеров синдром во фамилија, знам како им е.

Фактот како некој се чувствува, никогаш нема да го смени тоа што ти си од раѓање. Деца на 10 години збеснуваат на првото нешто што ќе го видат. Пре би рекла дека можеби станува збор за некоја транзиторна фасцинација за нештото што го виделе, отколку за моќно внатрешно чувство. Не знам како се чувствуваат мажите, ама прилично сигурна сум дека се чувствуваат исто како и жените. Истите чувства ги имаме на радост, среќа, тага, револт итн.
Дали ти мислиш дека е добро да изедначуваш некој кој не избрал како ќе се роди (со синдром) и некој што поради Х причини (психички, бес) решил дека ќе менува пол?

Shakespear

Need moar drugs
Член од
25 јули 2015
Мислења
2.418
Поени од реакции
2.043
Дали ти мислиш дека е добро да изедначуваш некој кој не избрал како ќе се роди (со синдром) и некој што поради Х причини (психички, бес) решил дека ќе менува пол?
Ни едниот ни другиот не избрал да се роди така. Зошто го кажува тоа „психички“ како да е небитно. Целата поента е дека психички соодветсвуваат на спротивниот пол.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.516
Поени од реакции
11.483
Не никако. Не ми беше тоа поентата, туку дека не може кариотипот да го користиш како аргумент дека си жена или маж, затоа што постојат и жени со ХУ хромозоми и мажи со ХХ хромозоми и затоа што деца на 10 години кои "се чувствуваат спротивно од тоа што се" не ни знаат што всушност е хромозом.

Мажите и жените се разликуваат од биолошки аспект - покрај хромозомите (нели ако нема аномалија) и репродуктивните органи (функционални или нефункционални - жените имаат овариуми и утерус, мажите тестиси), хормоните (естроген и тестостерон иако присутни кај двата пола, се разликува во однос на концентрацијата и ефектот кој што го предизвикуваат). Но тоа не значи дека оние кои имаат некаква аномалија и немаат "нормален број и тип на хромозоми" не се мажи или и жени и не може да биде аргумент.

Жена сум затоа што сум се родила како жена. Се чувствувам како човек. Размислувам, перцепира, плачам, се смеам, се радувам, имам емоции и чувства.

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Не спорам. Нормално е така, XY маж ХХ жена. Ама не може врз основа на кариотипот да знаеме дали станува збор за маж или жена, баш заради тие генетски аномалии ете. Раритет се да, ама постојат.

Друга ствар, не си го знам бројот и типот на хромозоми на 15 години за да знам само и само врз основа на тоа дека сум женско.

И за физикусот и физички посилен пол се согласувам.
Да, ама зборуваме за физиономија, а не исклучоци. Се сложуваме. :love:

Да ги разбиеме тензиите на темава.
Еве ви книга за на пиш пауза. Се чита за 30тина мин. :D

Еве уште нешто од психолошкиот домен. Малку провокации. :D

Забавно книжуле, има уште 3 преведено од Три (имаат попуст во овој момент) од овие автори. Препорачувам.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Други и се поентите. Зборува за хромозомите и одредениот исклучок. Не ги брани. Обично транџите ( и нивните другарчиња) се вадат на хермафродитите и на дел од рипките и жабите кои го менуваат полот. Постои и исклучок и кај луѓето, се раѓаат и со 2 полови органи на пример или женска физиономија и машки полов орган. Ама тоа се 1 во неколку милиони.

И на ова "не избрал да се роди така!", па не избрал да се роди како човек, или во оваа држава... и сега? Логиката не им е тајното оружје. Не е прашање на избор.

Факт е дека е болест и така треба да се третира. Не ја гледам докторската етика при пристапувањето за "промена" на полот. Немам ништо против пластичната хирургија, ама историски гледано, намената и била санирање на раните на војниците по WWI. Најчесто на лицето. Денес малку и се претерува. Едно е лифтинг, зголемување на гради или санација на нос, ама се преминуваат границите, се озипачуваат (во склад со темава) и после страдаат поради истото. Стапката на самоубиства кај транџите е многу голема и по "промената" на полот, а процентот на обратна транзиција се зголемува. Има и позитивни искуства, секако, ама тоа не менува ниту еден факт.

Родовиот идентитет е конструкција на некој либерален теоретичар. Се уништува и јазикот, меѓу другото. Не е факт, не е наука. Тоа не може да е лична перцепција затоа што ќе има неограничен број родови. Машки и женски (граматички има и среден род, ама поентите ми се за полот) е сосема доволно.

Децата не треба да учат ни за пансексуалци, транџи, ту спиритс, сисџендери...и останати глупости. Па ни за хомосите, ама тоа е друга тема.

И последно, транџите не смеат да се лоши, ни во книги, ни во филмови. Така "Кога јагнињата ќе стивнат", "Дус Бугелоу (како и да беше)", "Психо" и Каризи и Роулинг мора да се забранат затоа што шират трансфобија! :D

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Ни едниот ни другиот не избрал да се роди така. Зошто го кажува тоа „психички“ како да е небитно. Целата поента е дека психички соодветсвуваат на спротивниот пол.
Јас не го негирам психичкото, туку третманот е друг и треба да се решава со психијатри, а не хирурзи.
Не никако. Не ми беше тоа поентата, туку дека не може кариотипот да го користиш како аргумент дека си жена или маж, затоа што постојат и жени со ХУ хромозоми и мажи со ХХ хромозоми и затоа што деца на 10 години кои "се чувствуваат спротивно од тоа што се" не ни знаат што всушност е хромозом.

Мажите и жените се разликуваат од биолошки аспект - покрај хромозомите (нели ако нема аномалија) и репродуктивните органи (функционални или нефункционални - жените имаат овариуми и утерус, мажите тестиси), хормоните (естроген и тестостерон иако присутни кај двата пола, се разликува во однос на концентрацијата и ефектот кој што го предизвикуваат). Но тоа не значи дека оние кои имаат некаква аномалија и немаат "нормален број и тип на хромозоми" не се мажи или и жени и не може да биде аргумент.

Жена сум затоа што сум се родила како жена. Се чувствувам како човек. Размислувам, перцепира, плачам, се смеам, се радувам, имам емоции и чувства.
Јас користам дефиниција: ако се имаш родено со полов орган од жена СИ жена, ако се имаш родено со полов орган од маж си МАЖ и никако нема да бидеш жена.

Тоа кој што се чувствува е посебна приказна и повторно психички проблем, јас може да се чувствувам како бог, ама не сум.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.449
Поени од реакции
30.959
Kakov e toj psiholoski zenski pol?

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Други и се поентите. Зборува за хромозомите и одредениот исклучок. Не ги брани. Обично транџите ( и нивните другарчиња) се вадат на хермафродитите и на дел од рипките и жабите кои го менуваат полот. Постои и исклучок и кај луѓето, се раѓаат и со 2 полови органи на пример или женска физиономија и машки полов орган. Ама тоа се 1 во неколку милиони.

И на ова "не избрал да се роди така!", па не избрал да се роди како човек, или во оваа држава... и сега? Логиката не им е тајното оружје. Не е прашање на избор.

Факт е дека е болест и така треба да се третира. Не ја гледам докторската етика при пристапувањето за "промена" на полот. Немам ништо против пластичната хирургија, ама историски гледано, намената и била санирање на раните на војниците по WWI. Најчесто на лицето. Денес малку и се претерува. Едно е лифтинг, зголемување на гради или санација на нос, ама се преминуваат границите, се озипачуваат (во склад со темава) и после страдаат поради истото. Стапката на самоубиства кај транџите е многу голема и по "промената" на полот, а процентот на обратна транзиција се зголемува. Има и позитивни искуства, секако, ама тоа не менува ниту еден факт.

Родовиот идентитет е конструкција на некој либерален теоретичар. Се уништува и јазикот, меѓу другото. Не е факт, не е наука. Тоа не може да е лична перцепција затоа што ќе има неограничен број родови. Машки и женски (граматички има и среден род, ама поентите ми се за полот) е сосема доволно.

Децата не треба да учат ни за пансексуалци, транџи, ту спиритс, сисџендери...и останати глупости. Па ни за хомосите, ама тоа е друга тема.

И последно, транџите не смеат да се лоши, ни во книги, ни во филмови. Така "Кога јагнињата ќе стивнат", "Дус Бугелоу (како и да беше)", "Психо" и Каризи и Роулинг мора да се забранат затоа што шират трансфобија! :D
Докторската етика се вика КЕШ, за добри пари доктор ако сакаш ќе ти го зашие пенисот на чело.
Либералните теоретичари продаваат магла повторно за КЕШ.

На кого може најлесно да продадеш приказна - НА ОЧАЕН.
Тоа ти се транс лицата, очајни ликови со психички проблем на кои може да им извлечеш кеш како ништо ако ги тапшаш по рамо и им ја поткрепуваш лудоста.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.124
Поени од реакции
9.544
Имаше пред некоја година тип од Данска мислам што се декларираше како жена во машко тело но е лезбејка која е среќна со своето (машко) тело.

И дегенериците мораа да го признаат како таков иако сите знаеа дека ги заебава.

Член од
21 јуни 2021
Мислења
1.404
Поени од реакции
3.842
Ме интересира дали пол и род отсекогаш се сметало за различно или тоа е нешто поново? :)
Бидејќи и јас го дознав ова пред некое време а претходно не сум чул такво нешто.

Член од
28 декември 2015
Мислења
4.070
Поени од реакции
6.552
Родот е социјален конструкт - затоа и може лесно да се смени и зошто можеме да ги разгледуваме транс лицата како тој род во социјален контекст. Другите ствари што ги наброја не се социјални конструкти - мора директно и физички да се сменат. И на пример, дали би се противел на некој ако преку операција си ја смени висината или бојата на очите? Има и такви што го прават тоа, и сосема си е океј.

И не е ограничено ова само на дело на чувствата. Транс лицата преземаат одредени биолошки мерки за да можат да си го развијат родовиот идентитет: хормонални терапии, операции, итн.
Родот е, но полот не е конструкција бидејќи е разултат на генетика, биологија и еволуција.
Постојат три пола, маж, жена и хермаш (двополови). Друго њама.

Јас последно време некако се осеќам Канадски. Јаворов сируп и хокеј ми излегуваат пред очи. Што да правам? Дали со тоа ми следува канадски пасош или ништо од тоа?
Нели е важно кој како се осјеча. Или сите сегменти на припадност кон одредена група ќе бидат како што биле досега или све ќе се редефинира за да се овозможи на лицата кои имаат осјечај да можат да бидат она што сакаат да бидат. Во случајов Канаџанин.

Мажите дали имаат прогестерон?
Инаку јин-јанг ситуација, не може маж да има 100% тестостерон пошто еволутивните притисоци направиле да и мажот лачи мала количина естроген.
Исто и жени со тестостеронот.

Не сум сигурен дека постои такво нешто како осјечај дека некој е жена или маж. Јас не би можел да опишам како е да си маж пошто никогаш не сум имал некој посебен филинг дека сум маж. Исто е веројатно и кај жени, не знам како се осеќаат само поради тоа што се жени. Исклучок е можеби ПМС кога доаѓа до вербални испади и нервоза, што значи дека бидувањето жена има поврзан лош филинг на секои 28 дена.
За мажи ваљда проблеми со простата и гениталии би биле физиолошки и ментални осјечаји кои би се јавиле само поради бидувањето маж.

Shakespear

Need moar drugs
Член од
25 јули 2015
Мислења
2.418
Поени од реакции
2.043
Ме интересира дали пол и род отсекогаш се сметало за различно или тоа е нешто поново? :)
Да. Полот ги опишувал само физичките карактеристики, а родот психичките и социјалните.

ovs

Член од
4 јануари 2021
Мислења
349
Поени од реакции
506
Licata so XY hromozomi se mazi.
Zaso vakvi kolosalni gluposti?
zenite so XY hromozomi gi definiras kako mazi pretera so ova,postojat avtoriteti vo sekoi oblasti u kontekstov ima medicinski fakulteti,asocijacii na psiholozi,instituti za psihologija luge koi go posvetile zivotot na tie oblasti i tie ke kazat ako treba nesto da se kaze oni se avoritet za prasanja od ovoj tip koj probuete da gi diskutirate promena na pol,definiranje sto e kako e i dali e bolest ini ne e bolest.Sramota e da ve citame vas polupismena tajfa posvetena da treskaat gluposti na forum i da izigravate psiholozi ili doktori na temava.
Ne me svakaj pogresno sekoj imai pravo na svoj stav no najdrugarski ti vikam se glupirate stamota e da ve cita nekoj kakvi gluposti pisuvate,imase nekoj pisa bez matka bez menstrualen ciklus zenata ne bila zena tuku bila maz,drug of tajfata dodeka dava dijagnozi i govor na omraza pisuva za lekarska etika.Kako uspevate vo eden kontekst da napisete govor na omraza da izigravate doktori i da zborite za etika?

edit:

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom