Охрид ги губи туристите од кои преживува

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.799
Поени од реакции
2.353
Ама гласале граѓаните за тој што му го прави ова на Охрид.
Дел од тие што гласале, се надевале дека ќе го исполни тоа. И тие се обичен народ како и твоите сограѓани. И вие и тие плаќаат даноци и со вашите пари менаџираат слепците. Мислиш на нив не им е криво што си ги кршат автомобилите по лоша патна инфраструктура, пред се тие таму живеат и нормално е да им пречи. За однесувањето и погрдните зборови кон туристите може да ги обвинувате, ама за вакви работи едноставно не се виновни тие.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.368
Поени од реакции
18.498
Е за ваквите зборвев :vozbud: :vozbud: Како мојш да тврдиш и хејташ нешо шо незнајш. типичен малогрански - хејтерски мајндсет. Е ради вакви ко тебе имаме неписмен премиер,пропадната држава и изгубен идентитет. Не е Охрид и Охриѓани проблемот, има 1000ци луѓе од Скопје и цела Македонија шо скоро секој викенд се Охрид и никогаш не хејтале. Секогаш хејтат тие ко тебе шо 10-15 години не стапнале таму.
Ја идам секоја година. Едно е центарот на град каде е мал простор и да паркираш во чаршија е курчење, друго е во Љубаништа каде лани беше 100ка ( и тогаш беше прескапо).

Marquess

Ербап
Член од
20 јули 2009
Мислења
6.241
Поени од реакции
13.169
Е за ваквите зборвев :vozbud: :vozbud: Како мојш да тврдиш и хејташ нешо шо незнајш. типичен малогрански - хејтерски мајндсет. Е ради вакви ко тебе имаме неписмен премиер,пропадната држава и изгубен идентитет. Не е Охрид и Охриѓани проблемот, има 1000ци луѓе од Скопје и цела Македонија шо скоро секој викенд се Охрид и никогаш не хејтале. Секогаш хејтат тие ко тебе шо 10-15 години не стапнале таму.
Пиле,тоа моја нога не стапнала таму беше фигуративно кажано и целев на терање одмор во Охрид.
Колку за твое инфо,старосват сум на охриѓанец и скопјанка.
Покрај тоа имам и блиски пријатели,другари кои летуваа лани (од немајкаде) во Охрид.
Сведочеа дека ништо не е сменето,дури и бетер е кога е менталитетот и немањето сенс за туризам во прашање.
Биди поздравен и буткај ѕид со глава ти и понатака,факт останува дека сте најлошите домаќини во европа коа е туризам во прашање.

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.017
Поени од реакции
12.684
Ајдееее со првата тропска горештина се вжежуваат и темите со Охрид во насловот. Добро е, добро.
Добро е пред да започне сезоната и почнеме да ги полниме темите со плукање кон Охрид, да повториме некој работи.

Пошо се вжешти дискусијата со цената на паркингот, а одредени членови посочија дека вО ГрЦијА нЕ Се пЛаќА ПаРкИнг, еве линк за цените за паркирање, прв, втор, трет камп на Халкидики. Можам да внесам уште 20 тука, but you get the gist.

Секоја година одам на краците и паркинг не се наплаќа никаде на плажите. Буквално.
Да повториме. Грција е поголема од краците. Грција е поголема од краците... Ако не си платил паркинг во Полихроно не значи дека во други места не се плаќа Јас иам скроз поинакво искуство, ми наплатиле паркинг и на краците, и на островите. На Лефкада на секоја плажа си плативме паркинг. Имаше опција да заштедиш на паркинг 5-10 еур, и да ја паркираш колата на улица. Имаше и такви. Ја читав и темата пред да одам со цел да избегнам паркинг, ама секое место што беше посочено како потенцијален бесплатен паркинг простор се плаќаше. На Агиос Никитас немаше паркинг, сите паркираа на магистрален пат. Можеше комотно да ја паркираш колата на 2 км од плажата и пешки да цапаш натоварен со реквизити по магистрален пат. И сите го правеа тоа, и не гледам никој на темата за Лефкада да се пожали од ова.
„Има и слободен паркинг пред рампата на кампот, но годинава е забрането паркирањето таму со цел што повеќе возила да влезат внатре и да платат по 200 денари.“
Ова е само многу глупо. Ако има бесплатен паркинг што забрануваш да се паркираат таму?
Глупо е пошо статијата е клик бајт. Пред кампот има паркинг места за точно 5 коли. Нема ливада, нема паркинг гаража, нема импровизиран простор за паркинг. Има проширување на патот кое собира 5 коли.

п.с Според мене најголема глупост е да се наплаќа за паркинг место, особено во комплекси, пред вакви „кампови“, пред кафичи/ресторани (ако имаат свој сопствен паркинг) итн. Сепак идам кај тебе за да ти оставам пари. Како и да е ќе ги потрошат тие 200 денари од кола на разни глупости. Дај им бесплатен паркинг, привлечи што можеш повеќе муштерии за да земеш што можеш повеќе пари. Но еве не сите мислат исто. Што знам, јас барем многу ценам кога на некое место ќе имам кај да ја оставам колата.Буџетот ми е тој како и да гледаш, тие 100-200 денари ако ништо друго ќе ги остаам како бакшиш и сигурно ќе планирам пак да отидам на истото место ако сум поминал убаво :)
Никој не им наплаќа паркинг на посетителите на кампот. Паркинг се наплаќа на посетителите на плажата кои сакат да се паркираат внатре во кампот.

Не сум скопјанец, ама да ми извиниш не сум ни љубител на табиетот на охриѓани! За во Грција, не си во право, скоро никаде не се наплаќа! Елафониси на Крит, можеш ли да замислиш колку луѓе има во текот на денот? Со хектари покрај плажата е кола до кола, делумно уреден паркинг, цена НУЛА ЈЕВРА!
Во урбаниот дел, само во градовите е ограничено( тешко и место да најдеш), остатокот не се бунат дури и ако се паркираш на паркингот на хотелот за да идеш само на плажа! Замисли си ја таа сцена во Охрид, не треба повеќе!
Cool story bro. Шо да ти кажам, на потегот од Лагадин до Трпејца се вози на пат широк 4,5 метри пошо од едната страна е плажа, од другата приватни имоти. Ко прво нема инфраструктура за таков паркинг. Ко второ, кај ги наоѓате бе овие хотели шо ви дозволуваат да се паркирате за беспари? Бар дајте контакт ако нишо друго.

Despot

ВОЈВОДА
Член од
25 септември 2008
Мислења
506
Поени од реакции
288
Пиле,тоа моја нога не стапнала таму беше фигуративно кажано и целев на терање одмор во Охрид.
Покрај тоа имам и блиски пријатели,другари кои летуваа лани (од немајкаде) во Охрид.
Сведочеа дека ништо не е сменето,дури и бетер е кога е менталитетот и немањето сенс за туризам во прашање.
Биди поздравен и буткај ѕид со глава ти и понатака,факт останува дека сте најлошите домаќини во европа коа е туризам во прашање.
Зато ојте грција, таму со бесплатни "графити" на колите се враќате. Ама се фини Грците .... душички :vozbud: :vozbud: :vozbud:

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.017
Поени од реакции
12.684
Не знам кој те излажал, ама концептот на старосват во охридскиот регион не постои. :D

Marquess

Ербап
Член од
20 јули 2009
Мислења
6.241
Поени од реакции
13.169
Не знам кој те излажал, ама концептот на старосват во охридскиот регион не постои. :D
Жена ми е старосватица на нејзина другарка која се омажи за Охриѓанец.
Ова "незнам кој те излажал" само ја поткрепува (симболично) мојата теза - преубав град,тежок народ....

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.666
Поени од реакции
8.280
Жена ми е старосватица на нејзина другарка која се омажи за Охриѓанец.
Ова "незнам кој те излажал" само ја поткрепува (симболично) мојата теза - преубав град,тежок народ....
Не е Емкаа таква!
Мислам странција е, па ја тепа носталгија што влече накај патриотизам:smirce:

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.015
Поени од реакции
5.680
Дечки, утепан е Охрид, џабе споредувате со Грција, далеку е и од Полихроно. Не биле граѓаните криви, па овие што ви се сега на власт, таму се од 2005 со исклучок од 4 години. Не дека градот нема потенцијал, има премногу, но Охрид во 2003 беше далеку пожив од ова што е денес.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.383
Поени од реакции
24.091
Ohrigjani pusteni na najako. Zivna Ohrid tamu za embargoto od Grcija devedesetite nekolku godini i toa bese toa. Uste zalat po tie godini i nikako da se pomirat deka i sega i porano Ohrid se odese ednodnevno, od nemajkade, eventualno za vikend, a ne sto vredi nesto ili e mnogu jaka destinacija. Togas, vo devedesetite, zlatnite godini na Ohrid kako sto rekov Grcija embargo, Albanija povik na divinata, Crna Gora i nagore vojni, Bugarija mizerija. Nemozevme nigde da mrdnime radi vizi. Ostanuvase Prespa, Ohrid i Dojran. Dojran ne se ni zamaram da go komentiram, Prespa ezeroto se povlece, celo tinja i ke vidis ne ke vidis Ohrid. I od toa Ohrigjani si vlegoja vo nekoj film deka ss elitna destinacija za turizam. Bog da cuva i da brani. Daj neka im kazi nekoj neka ne si pravat bajram so umot. Ohrid se odi ko ke nemas kade od x pricini ili za vikend taka nesto, nuzno zlo so se veli.
Автоматски споено мислење:

Дечки, утепан е Охрид, џабе споредувате со Грција, далеку е и од Полихроно. Не биле граѓаните криви, па овие што ви се сега на власт, таму се од 2005 со исклучок од 4 години. Не дека градот нема потенцијал, има премногу, но Охрид во 2003 беше далеку пожив од ова што е денес.
Samo ohrigjanec lokal patriot moze da ti pravi sporedba so bilo kade nadvor i da te ubedva neznam sto i kako. Realno silite mozi da si gi meri vo nasata liga na lokalni turisticki destinacii i tolku. Tuka malce otskoknuva i toa samo radi sto drugute ezera povekje licat na bari otkolku ezera :toe:.
P. S se sekjavam i koga mu noseja penzioneri od stranstvo, i tie ne im cineja. Pa da cinese nemase da vi gi nosat ko slepci, sami ke si dojdeja.

Последно уредено:
Член од
14 август 2006
Мислења
45.364
Поени од реакции
84.594
Ја не викам дека негде у охридска ривиера не треба да се плаќа паркинг. Сум идел на Св. Наум одамна и сум плаќал паркинг, немам ја проблем со тоа.

Ја само велам дека на краците не сум платил паркинг на плажа никогаш. Ниту сум видел да се плаќа.

А да бидам искрен, се навредив со ова често спомињање на шабански места од прв крак, на кој идат само Срби и Македонци. Таму сум бил еднаш само. Ја зборам за втор крак, кај што идат нормални луѓе, Торони, Каламици, Порто Карас, Геракини... (и за трет)

Сум пишувал тука која е мојата идеја за Охрид. Охрид е уникатно место, какво што го нема у свет. Сите тие прекрасни плажи од втор крак ги има насекаде по светот. Но, тоа Охрид што го има - го нема нигде. Ако треба да ви пишам за што станува збор, боље идите скријте се.
Ја би ви срушил све што е таму поново од 80 години. Чергарскиот туризам, кој го фурате, со тие подруми за ефтини пари како соби, би го уништил и забранил. Не може бре секоја шуша да се занимава со туризам, во такво место.
Ја би го напраил екстра скупо и за помал број, многу платежни туристи, кои би дале пари да бидат на место кое на пример, има црква од девети век и да не набројувам што све друго (ако имате дилеми што све спаѓа во тоа - убијте се).
Не смее Охрид така да се остаи. Мислам дека никој не сфаќа која е големината на тоа место (и од историски, и од билошки, и од геолошки аспект).

Последно уредено:

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.592
Поени од реакции
22.313
Супер ми е Охрид не ми е само до капење Охрид има на лето што да понуди за сечиј интерес. Е сега има некои работи што ми пречат и гледам да ги одбегнувам колку што можам и горе долу успевам па помалце стресно е. Ќе речам само таксистите, rooms, преценети локали.

Despot

ВОЈВОДА
Член од
25 септември 2008
Мислења
506
Поени од реакции
288
Охрид најаките сезони ги имаше 2018 и 2019. Беше преплавен од странци, туристи имаше од крај на Април до крај на Септември - почеток Октомври, вооглавно од западна европа. То од 2003-04 беше само гужва. 90тите вооглавно сегде беше сиромаштија и војни па неможе да се спореди со сега. Да не се појавеше коронава, 2020 ќе рушеше рекорд со оглед на бројките од Јануари.... Види вака, сите тие шо се жалат скапо било паркинг 100 ден, кафе 80, храната скапа била, истото го праат и во Грција, Турција,гледаат кај имат лидл за да купат паштети, зш гиро од 2.5 -3 евра скапо им е. Ама за тамо ќе си чутиме, ради графитите на колите и да не јадат чотек од некој Маџир на халкидики или лептокарија. Тој шо се осека ко турист троши и не се буни за цена без разлика дал е Охрид, Полихроно, Парга или Бодрум, то си се господа. Да одиш на одмор се подразбрира да трошиш пари и да се опуштиш, без разлика дал имаш буџет од 100 евра или од 1000 евра.
Секоја чест на исклучоци,во Охрид има голем број такви господа кој едноставно знаат да уживаат. То е карактер, нема врска со цените. Разлика мегу господа и малограѓанштина.

Супер ми е Охрид не ми е само до капење Охрид има на лето што да понуди за сечиј интерес. Е сега има некои работи што ми пречат и гледам да ги одбегнувам колку што можам и горе долу успевам па помалце стресно е. Ќе речам само таксистите, rooms, преценети локали.
Таксистите дури и се поголем проблем за Охриѓани, тука мора да имат некоја регулатива во иднина....

Последно уредено:
Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.327
Поени од реакции
15.586
Јас лани бев Охрид и си плаќав сегде паркинг, Љубаништа, Трпејца (кај некој у двор каде што два пати згазнав во лајна па се бришев 10 минути) и Свети Наум.
Сите места се различни, и океј е да платиш 100 денари за паркинг, ама за 200 денари е многу.
@Емкаа дали 50 денари на Св Наум значи дека е 4 пати полошо место од Љубаништа или фактичката состојба е обратна?

Kajgana Shop

На врв Bottom