Ќе пишам еден подолг пост за мојот впечаток за учеството на Македонија на првенствово кој е... разочарувачки.
Особено вака кога ги гледам сите резултати од нашата група и од останатите.
Немаше да се разочарам доколку бевме дрва на сите утакмици, доколку сите три противника не издоминираа.
Се разочарав пошто накрцавме три порази во утакмици во кои се соочивме со победливи противници, и тоа како победливи.
Старата рана се отвори и изнапримавме глупи, полуаматерски голови кои не запечатија на последното место.
Секоја утакмица ја игравме ко да се вративме уназад у времето, само на одредени секвенци покажавме дека не сме тука случајно и дека знеме да играме фудбал, ама немаме сила.
Иако ти стиснав лајк и се согласувам во голема мера па колку и да сум контрадикторен подоле во постов.
Зависи кој со какви очекувања влезе на Европсково.
Јас не сум воопшто разочаран. За мене ова е и повеќе од очекуваното.
Највеќе стравував од балканското сценарио наречено ете се пласиравме на голем турнир и завршивме работа. Нешто налик на Србија 2010та и Босна 2014та кои имаа дупло појаки репрезентации од нашата моментално а отидоа на тоа првенство со веќе завршена работа (у главите) наречена пласман. И испаднаа у смешни групи и изгубија па слободно би рекол од екипи послаби од моменталнава Австрија.
Така да очекував класично просеравање и дебакл на сите утакмици односно 0-10 гол разлика или нешто слично.
Ние баш напротив, дадовме 2 гола, примивме 8. Нема да бидеме последно место. Завршивме пред Турција. И најбитно од се, на сите 3 утакмици покажавме дека не сме спаринг партнер и покажавме дека можеме да се надигруваме.
Јеби га, иако вака делува дека можеме да си каснеме од гзот што не поминавме ама реалноста е таа, едноставно неаме доволно искуство па ни квалитет во одредени делови од утакмиците. А и немавме шанса за такво нешто. Бевме послаби од сите 3 противници.
Најпрво од се неаме селектор, не може бе ти да дојдеш на турнир и на сите 3 утакмици да искочиш со различни постави и формации. Тоа доволно говори дека ти друже не знаеш кај тераш.
Пак ќе спомнам искуство, не можеме бе, не знаеме да играме вакви утакмици, те јаде притисок, те јадат физички поспремни играчи. Неаме ни некој кујзне каков квалитет, реално. Мада и тоа се средува со добар селектор којшто точно ќе ти каже што и како да одиграш.
Е во овој сегмент највеќе го изеде Елмас и затоа има доста разочарувачки коментари кон него. Детето на сите 3 утакмици играше на 3 различни позиции. Исто и во Наполи, служи како потпунка и го ставаат да игра било што. Не мора ни да мења клуб, доволно е да игра барем на 20 утакмици у сезона ама на една иста позиција, да се знае што играч е, 10ка, крило, везњак. Мислам дека Спалети ќе му ја најде позицијата и со тек на време ќе експлодира и ќе си го покаже квалитетот.
Ова е едно огромно искуство за него а и вака ми делува дека е играч којшто има сериозни намери у кариерата.
За другите играчи тој е квалитетот. Барди имаше корона и тоа е единствената пречка за неговиот тивок настап. Има искуство на битни и јаки утакмици, Леванте не е наивна и топовско месо од екипа, го респектираат таму и е играч кој им е значаен.
Адеми јеби га, Динамо Загреб. Да не се лажеме со повремени блесоци у Европа против малце посилни противници.
Стефан Ристовски исто.
Трајковски имаше позитивно првенство ама он е од тие глупите играчи што му е побитно кај живее и колку печали отколку дали игра. Вол. А убаво почна у Белгија па преку Палермо можеше да си најде некој стабилен калчо тим кај што ќе игра. Ама убаво е сонцето и плажите во палма де Мајорка.
Алиоски ја не го можам искрено, ме нервираат мене такви патарушки. Значи кај него мањка тактичка зрелост. Не е работата у квалитет, да речеме не му иде у дуел еден на еден па ради тоа да е тенок у дефанзива. Он не разбира основни работи а тоа е стигање позади. Ни у напад не е сјаен, освен што е брз, често знае да го тупи у дриблање и стоење со топка у место. Не ми се свиѓа, али е играч којшто со добар тренер ќе може да биде поопасен и да користи у напад.
Одбраната е катастрофална и тука немаме ниеден добар играч.
Апсолутно браво за Столе, он беше можда и играчот со најголем знак прашалник кај очекувањата за првенствово. Ама си одбрани достојно и се надевам ова ќе му помогне во кариерата. Да не се излаже и полакоми само да иде у Валенсија и Севиља да скапе на клупа. Боље 30 утакмици у Сегунда отколку 3 у Примера.
Тоа е, нека служи ова како една убава лекција и едно големо искуство за понатамошните трки. Не смееме во никој случај да застанеме и да се вратиме на старите патеки каде само се појавувавме во квалификациите.