Најекономично греење и ладење

Член од
19 март 2021
Мислења
222
Поени од реакции
545
Ti si gtech vidio samo na slici :)
Da, tacno. Nisam je video uzivo, kao sto nisi ni ti video neke uredjaje o kojima diskutujes. Rekao sam da gtech ima brat od strica, od jesenas. Preneo sam njegovo iskustvo. A takvih iskustva ima podosta na netu. Ne od njega nego od drugih korisnika.

A razlika izmedju mene i tebe je u tome, sto ja nemam "teskobu" i "obavezu" da pisem nesto-u sta i sam ne verujem. :)
Potpuno sam autonoman. :)

Член од
16 март 2019
Мислења
3.337
Поени од реакции
5.412
во 28м2 претходно имаше Вивакс 5.5ка чисто да се знае, те утепа од дување и ја смени за Грее....истата работа ти ја завршил и ТСТ 3,5kw, и сеа што се жалиш ? Дека Грее грее сам ни кажа дека грее подобро од Вивакс :)
VIVAX-ot bese ekstra steta sto bese 5.5kw ( prejak za 28m2 ) trebase da zemam 3.5 kw vivax namesto 5.5kw
T.S.T za greenje gree ama ima mnogu glupava kultura na rabota t.e modulacija znaci iako dnevnata mi e 28 m2 T.S.T na nadvoresna temperatura od 10 stepeni raboti on-off plus sekoe prvo vklucuvanje OBAVEZNO pravi suvi defrosti za razlika od T.S.T Vivax-ot koj go imav iako 5.5kw pomokna od T.S.T Vivax-ot ne pravese suvi defrosti i ne rabotese on-off na nadvoresna temperatura od 10 stepeni tuku Vivax-ot avtomacki ja namaluvase temperaturata na vnatresniot Fan Ventilator i ne rabotese on-off

Steta sto ne kupiv 3.5kw vivax aezi tuku togas zemav 5.5kw vivax aezi

Ako nekoj saka da go kupi T.S.T neka mi pise

Член од
8 ноември 2017
Мислења
2.534
Поени од реакции
2.834
VIVAX-ot bese ekstra steta sto bese 5.5kw ( prejak za 28m2 ) trebase da zemam 3.5 kw vivax namesto 5.5kw
T.S.T za greenje gree ama ima mnogu glupava kultura na rabota t.e modulacija znaci iako dnevnata mi e 28 m2 T.S.T na nadvoresna temperatura od 10 stepeni raboti on-off plus sekoe prvo vklucuvanje OBAVEZNO pravi suvi defrosti za razlika od T.S.T Vivax-ot koj go imav iako 5.5kw pomokna od T.S.T Vivax-ot ne pravese suvi defrosti i ne rabotese on-off na nadvoresna temperatura od 10 stepeni tuku Vivax-ot avtomacki ja namaluvase temperaturata na vnatresniot Fan Ventilator i ne rabotese on-off

Jas ke ja zemam za 11000

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504

Момче ова што ке го видиш е Мисион18, што го рекламираа како врвен модел на Мидеа, а ти си имал Вивакс Аези18 за која тврдеше дека е Мидеа ама многу далеку ценовно од моделот Мисион18.
Овде се гледа дека ни врвниот модел Мисион18 нема култура за греење и логиката му е иста како за ладење, на 3та минута гаси компресор пошто потрошувачката паѓа од 800 на 50w и одма на 20w и си продолжува да дува со иста фан брзина до 5мин како вентилатор...ова е алгоритам за ладење а не за греење.
Фала богу што Грее имаат вградено два алгоритма т.е посебен алгоритам за греењето за да недува ладно и комфорот биде далеку поголем со топол издув а не да ти врти вентилатор со 25с :misticen:

Последно уредено:
Член од
16 март 2019
Мислења
3.337
Поени од реакции
5.412
Jas ke ja zemam za 11000
Za 15.000 denari ako sakas zimaj

Грее имаат вградено два алгоритма т.е посебен алгоритам за греењето за да недува ладно и комфорот биде далеку поголем со топол издув а не да ти врти вентилатор со 25с :misticen:
Gree i koga ke postigne temperatura ja kreva vratickata i duva ladno t.e go vrti istiot vozduh narednite 2 minuti dodeka ne iskluci vnatresniot Fan Ventilator
Vivax aezi odlicno raboteze vo sporedba so Gree ( T.S.T )

Член од
19 март 2021
Мислења
222
Поени од реакции
545
Moze li neko da mi kaze sa sigurnoscu ili iz iskustva, koliku najmanju energiju prilikom grejanja moze Gree gtech da prenese u prostor ? U spec pise 1kw, jel to tacno ili ne ?

Член од
11 јануари 2018
Мислења
497
Поени од реакции
1.132
Moze li neko da mi kaze sa sigurnoscu ili iz iskustva, koliku najmanju energiju moze Gree gtech da prenese u prostor ?
Pod 545w potrosuvacka ne odi ,potvrdeno izmereno od gree ovlasten serviser vo vremetraenje od 1cas e merenjeto so dva off ciklusi vo toj cas.
E sega ovaa potrosuvaska so kolkav COP treba da se pomnozi za da se dobie isporacaniot minimum na toplina neznam ,no ako e cop 4 ,togas minimum 2180w toplina za ponisko sleduva modulacija OFF i cekas cekas da padni temperaturata za nekoj 3-4 stepeni i pak imas vklucuvanje na minimum 2180w isporacana toplina i 545w potrosuvacka.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Член од
19 март 2021
Мислења
222
Поени од реакции
545
Epa to je to. Nesto slicno je i brat dobio od ekipe koja je dosla da testira. Kacim to cim mi posalje.
Znaci, ili lazna specifikacija, ili lazni katastrofalni cop. A klima isto tako radi, +- 3 i vise stepena
Автоматски споено мислење:

Edit: poslao sam mu link, verovatno ce sam da se ukljuci i postavi nalaz. Covek hoce klimu da vrati, ukratko receno,

Последно уредено:
Член од
11 јули 2019
Мислења
298
Поени од реакции
435
Epa to je to. Nesto slicno je i brat dobio od ekipe koja je dosla da testira. Kacim to cim mi posalje.
Znaci, ili lazna specifikacija, ili lazni katastrofalni cop. A klima isto tako radi, +- 3 i vise stepena
Автоматски споено мислење:

Edit: poslao sam mu link, verovatno ce sam da se ukljuci i postavi nalaz. Covek hoce klimu da vrati, ukratko receno,

Šta otvaraš još jedan acc ? To ti je već četvrti ,smanji malo ..

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.504
Ako se zgolemi cenata na strujata za 18% bidi siguren deka site sto imaat Gree i rebrendirani Gree klimi site ke gi prodadat gree klimite ( bidejki trosat ko rerna ) i koj ima Budzet ke odi na LG Panasonic Mitsubishi a koj ne ke si se vrati na greenje so drva.
Момак многу тролаш од рукав што не ке да е на арно
Ајде да споредиме 3 клими која колку троши и колку топли...и да разбереш зашто Fairy за 30к е најдобар избор и со Еуровент.
Далеку од твојот калибар за утки клими Фаворит Quadrо и сл.

Баравте Еуровент еве го...три модела... Грее Fairy контра две Митубишки HJ и HR...и други ке се најдат овие за набрзинка ги издвоив.
За HJ so samo 0.1 повисок COP 2,7Fairu nasprem 2,8 kaj HJ....ама и 400w поладно дава HJ за кои се плаќа +4000ки, а машала (ако има таков будала) треба да плати 13.000ден плус за истиот капацитет 2.2kw (послаб од Фаири) за што? за COP 0,3 повеќе od Фаирѕ??? голем тасе....Фаириво платено/добиено е BestBuy!!!.
Да те ставиме на список ? :D

Untitled-2.jpg

Последно уредено:
Член од
16 март 2019
Мислења
3.337
Поени од реакции
5.412
Момак многу тролаш од рукав што не ке да е на арно
Ајде да споредиме 3 клими која колку троши и колку топли...и да разбереш зашто Fairy за 30к е најдобар избор и со Еуровент.
Далеку од твојот калибар за утки клими Фаворит Quadrо и сл.

Баравте Еуровент еве го...три модела... Грее Fairy контра две Митубишки HJ и HR...и други ке се најдат овие за набрзинка ги издвоив.
За HJ so samo 0.1 повисок COP 2,7Fairu nasprem 2,8 kaj HJ....ама и 400w поладно дава HJ за кои се плаќа +4000ки, а машала (ако има таков будала) треба да плати 13.000ден плус за истиот капацитет 2.2kw (послаб од Фаири) за што? за COP 0,3 повеќе od Фаирѕ??? голем тасе....Фаириво платено/добиено е BestBuy!!!.
Да те ставиме на список ? :D

Прегледај го приврзокот 298525
Ne trolam nisto tuku ke ja kupuvate li T.S.T za 15.000 denari ili ne

@Sv B ???

Член од
11 јануари 2018
Мислења
497
Поени од реакции
1.132
Vlatko izvini nisam pitao, kolika je bila spoljna temp kada ste ovo radili ?
23c nadvoresna , zadadena 27.5 a dostignata pred isklucuvanje 29.5 , i bitno vo tie prvi 20tina minuti po vklucuvanje rabotese po vklucuvanje 2-3minuti na okolu 800w pa postepeno padna na 545 i taka rabotese okolu 14 minuti i posle toa kako priblizuvase do moment na dostignuvanje na temperaturata pokaci na 640w poraboti taka 3minuti i OFF istata situacija i pri povtornoto vklucuvanje i po postignuvanje temperatura off ,otkako odi vo off krilcata se podigaat i ventilatorot ima minimalno vrtenje na koe ne se oseka struenje ,koe kako sto veli strelec vo nekoj prethoden post ,stiti od laden vozduh AMA i vzesteniov vozduh go cuva natavan i zatoa ne vklucuva nejze i e toplo . E tek ko ke i dostudi i nejze i dolu ima 4c razlika vklucuva za da ne i studi.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Kajgana Shop

На врв Bottom