Фан клуб - РК Вардар

Паметно од негова страна.

Јас реков редок пример, не единствен :) Мнозинство не се замараат ни обид да направат. Пример Игор.
Зошто би се замарале да учат нов јазик, кога секако се разбираме и кога го користат нивниот?
Поентата на учењето на новиот јазик е за да се разбираш со некого...
Ко јас да се преселам во Струмица и за да се разбирам подобро, да фатам на струмички дијалект да зборам. Ќе дојде некој од странство, ќе научи струмички дијалект подобро од мене, секако нема да се замарам кога ќе ме разберат и на скопски.

Зошто би се замарале да учат нов јазик, кога секако се разбираме и кога го користат нивниот?
Ко јас да се преселам во Струмица и за да се разбирам подобро, да фатам на струмички дијалект да зборам. Ќе дојде некој од странство, ќе научи струмички дијалект подобро од мене, секако нема да се замарам кога ќе ме разберат и на скопски.
Па што нашиве кога идат таму кршат кичма да зборат српски? Си видел некој наш да отиде во Србија или Хрватска на некоја емисија и да си цепа на македонски? Ја пред некоја година кога бев во Белград, влегов во седвичара и кога почнав да нарачувам на македонски, почнаа англиски да ми зборат. Има голем двоен стандард за овие работи. Знам, зошто сум пола-србин, и нема никад да зборам српски во Србија, зошто никој од таму што знам, не се обидел да направи некој обид да проба да збори македонски кога бил тука. А наши луѓе многу се стваат во подредена ситуација за овие работи. Ако они не се трудат да не разберат нас, нема ја да им удоволувам нив. Со хрватите со доживеал покоретен однос за овие работи. А, реално тоа е гест дека ја почитуваш околината во која си го печалиш лебот. Поготово ако си спортист, треба да пробаш на навивачите и луѓето кои те следат да пробаш да им се обратиш на нивниот јазик, зошто они те поддржуваат и од нив вадиш плата.

Не дека нема да ги разбереме, ама сепак зборување на македонски или барем обид за зборување македонски е гест на почит кон клубот, навивачите, градот.. Добро вика @KosteM - нашиве кога се таму ќе искршат јазик да прозборат српски, а не дека не ги разбираат и нив.

Мое мислење дека освен да се разбираш јазикот се учи и како почитување на народот, државата во овој дел и навивачите. Мене ме радува кога Чупко, Тимур, Прибак, Абутивиќ и др. Зборуваат македонски, едноставно се гледа дека од срце се трудат, ја сакаат државата и клубот. И сите други се гледа дека ги сакаат Вардар и Македонија ама кога се трудат да зборуваат македонски имам друг подобар впечаток, се чуствува дека почитуваат се во околината.
Кара пример 7г. Беше во Вардар јас не паметам да прозборил македонски освен на шала, ама од кога си ја зема македонкава и си пишува на македонски :D

Па што нашиве кога идат таму кршат кичма да зборат српски? Си видел некој наш да отиде во Србија или Хрватска на некоја емисија и да си цепа на македонски? Ја пред некоја година кога бев во Белград, влегов во седвичара и кога почнав да нарачувам на македонски, почнаа англиски да ми зборат. Има голем двоен стандард за овие работи. Знам, зошто сум пола-србин, и нема никад да зборам српски во Србија, зошто никој од таму што знам, не се обидел да направи некој обид да проба да збори македонски кога бил тука. А наши луѓе многу се стваат во подредена ситуација за овие работи. Ако они не се трудат да не разберат нас, нема ја да им удоволувам нив. Со хрватите со доживеал покоретен однос за овие работи. А, реално тоа е гест дека ја почитуваш околината во која си го печалиш лебот. Поготово ако си спортист, треба да пробаш на навивачите и луѓето кои те следат да пробаш да им се обратиш на нивниот јазик, зошто они те поддржуваат и од нив вадиш плата.
Македонски за нив е како словенечки за нас. Не е дека некои не можат да разберат, ама има луѓе што во животот не слушнале ниту еден наш збор.

Вардарци со поддршка за фудбалската репрезентација на Македонија. (y)

Attachments

• BF593032-2829-4A87-AFB3-AA7DCE0CB662.jpeg
    BF593032-2829-4A87-AFB3-AA7DCE0CB662.jpeg
    124 KB · Прегледи: 33
Македонски за нив е како словенечки за нас. Не е дека некои не можат да разберат, ама има луѓе што во животот не слушнале ниту еден наш збор.
Верувај, знам дека на некои им е нешто тешко, ама и се прават малку енглези. Исто така, знам дека на многу очекувањата им се ние да се прилагодуваме на нив. Така што, се ставаме како народ во подредена ситуација за овие работи, со тоа што идеме да им удоволиме на други. Ако некој работи и живее тука, треба барем да проба да збори македонски. Оној Магдинчев еднаш на ТВ се зажалеше за Кастратовиќ како уште знае да цепа на српски, а он кога отишол во Франција му рекле - ДО КОГА ќе научиш француски. Иако може да помине со англиски, барале од него одма да почне да зема часови и за скоро време да може да комунцира на нивниот јазик. Па на овие од екс-Ју, ваљда не им е тешко да научат да бекнат македонски нешто. Скубе словенец, ако може српско-хрватски да збори, најверојатно може по 2 години тука да каже и нешто на македонски.

Апсолутно си во право. Србите по дифолт ( не сите нормално да не бидам погрешно сватен) кога ќе слушнат дека им се обраќаш на македонски одма го вртат на спрдња, и почнуваат тоа срањата со та-та-та и некој глупости. Тоа така останало од порано и треба доста време да се искорени. Само нашиве се како покорени, као некој пичиња се кога треба да зборат на македонски во Србија или Хрватска, како да им срам. Еве вчера баш видов еден клип ми се појави на Јутуб од некој Џода или така нешо (некој познат јутубер од Србија )кој шета по еx-ју главниве градови и снима анкети некои. И бил во СК и им прави анкета на копиљанава наши на српски нормално. Има еден само изреагира ( најјак беше ликот вика, нишо не те разбирам бе брат) и толку, другиве мешано му одговорија. Муабетот ми е дека далеку од тоа дека србите не не разбираат што збориме, може не комплетно ама на логика ќе сконтаат што бараш. Посебно па кога наручуеш хамбургер. Па и ја не знам словенско 100% па на логика разбирам што зборат.Мора сами да си го цениме јазикот, ако сакаме другите да ни го ценат.

Еве и сега пример за муабетов. Лазаров има интервју во моментов на Балкан Хандбал на инстаграм, збори српски. Миркуловски кога беше, си збореше македонски и си помина емисијата во најдобар ред. Доминантно гледачите на тие интервјуа се од Македонија, зошто и самата посетеност на тој сајт има далеку најголем сообраќај од Македонија. Океј, емисијата ја води србин, па ,ај поради него. Ама, пак, јас се согласувам со Centarski дека они по дифолт очекуваат ние да им удоволиме нив, и мнозинство луѓе го прават тоа. Треба да си се цениме.

Последно уредено:
Еве и сега пример за муабетов. Лазаров има интервју во моментов на Балкан Хандбал на инстаграм, збори српски. Миркуловски кога беше, си збореше македонски и си помина емисијата во најдобар ред. Доминантно гледачите на тие интервјуа се од Македонија, зошто и самата посетеност на тој сајт има далеку најголем сообраќај од Македонија. Океј, емисијата ја води србин, па ,ај поради него. Ама, пак, јас се согласувам со Centarski дека они по дифолт очекуваат ние да им удоволиме нив, и мнозинство луѓе го прават тоа. Треба да си се цениме.
малку да те корегирам...Кире збореше хрватски :)

Последно уредено:
Затоа Кирца учеше француски на 40 години зашто му требало да се разбере со тренерот и играчиве пошто на англиски немало да го разберат? Ок.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom