Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Nije bato. Ni admin ni postovani.
Па залудно му пишав, се надевав дека е админ. Нека STEALTH го контактира администраторот ако има забелешки. Можеше да ми испрати приватна порака, но не, тој е голем патриот и борец за народот и правдата, така што сите би сакале да го видат тоа, па затоа ќе нè преплави со офтопик објави на тема поврзана со КОВИД. Би ми било жал, но немам проблем да го избришам секој пост и да ја блокирам мојата сметка на Кајгана. Правилата се правила, но тие треба да важат за сите подеднакво. Отсега ќе користам Гугл транслате но сега би барал секој, апсолутно секој без разлика, да пишува на македонски јазик на кирилично писмо.

Последно уредено:
Poštovani STEALTH, nadam se da ste admin da Vam se ne bih uzalud obraćao. Nekoliko korisnika piše na latinici, a saglasni smo da makedonski jezik može da se piše samo na ćirilici, za razliku od srpskog koji ravnopravno koristi i ćirilicu i latinicu. Makedonski jezik ne prepoznaje latinicu tako da ne može biti preporučljivo pisanje makedonskog jezika na ćirilici nego mora biti obavezno jer tako jezički standardi i gramatika nalažu.

Ова е приватен форум и такви се правилата.
Дали е препорачливо пишување на македонски на латиница или кирилица - тебе ич да не ти чуе.
Кој си ти од пичку си материну да кажуваш дали на македонски форум ќе се пишува кириличен македонски или латиничен.
Српски е ЗАБРАНЕТ и или преведувај на македонски или изгуби се.

Пошто очигледно си НЕПИСМЕН, еве пак да ги цитирам правилата:

Официјален јазик на форумот е македонскиот, а препорачливо е користење на кирилица. Сите пораки напишани на странски јазик ќе бидат избришани, а членовите ќе бидат опоменати дека ги прекршуваат правилата

Ова е приватен форум и такви се правилата.
Дали е препорачливо пишување на македонски на латиница или кирилица - тебе ич да не ти чуе.
Кој си ти од пичку си материну да кажуваш дали на македонски форум ќе се пишува кириличен македонски или латиничен.
Српски е ЗАБРАНЕТ и или пишувај на македонски или изгуби се.

Пошто очигледно си НЕПИСМЕН, еве пак да ги цитирам правилата:
Со оглед на тоа дека на македонски граѓани им беше дозволено да се вакцинираат у Србија, иако форумов е приватен фин гест би било да се покаже некаква благодарност на србите кои се тука.

Македонскиот јазик не може да се пишува на латиница. Јади српска гомна, неписмени сељанец.

Ете до каде ти е паметот, србинче.
Битно, почна да преведуваш.

Автоматски споено мислење:

Со оглед на тоа дека на македонски граѓани им беше дозволено да се вакцинираат у Србија, иако форумов е приватен фин гест би било да се покаже некаква благодарност на србите кои се тука.

Македонски граѓани се вакцинираат на бугарска граница со купени вакцини од Бугарија, треба и на бугарски да дозволиме да се пишува тука на форумов?

Сериозен си со смешкиве?

Последно уредено:
Nekoliko korisnika piše na latinici
Па сеа, ако дојде до тоа дереџе да се вадиш на @мкд владе... и на ова ботле @wot-ле...
Фин гест би било нешто друго, а не да се дозволува друг јазик и скапана латиница со они ќ ч, уште Çento и Çair ни фалат ебате.

Македонски граѓани се вакцинираат на бугарска граница со купени вакцини од Бугарија, треба и на бугарски да дозволиме да се пишува тука на форумов?

Сериозен си со смешкиве?
Не знам за тоа со бугарите, али разликата у бројките вакцинирани ваму и таму е огромна.

Oва е македонски форум (во јазичен контекст) и би требало да се има разбирање за јужнословенските јазици кои ги разбираат оние што говорат македонски јазик. Значи, би требало да се има разбирање за оние кои пишуваат на јужнословенски јазици.
(исклучок - словенечки, поради тоа што во главно не го разбираат оние кои користат македонски)

Сериозен си со смешкиве?
Tреба да се отвори нова тема наречена „Реформа на македонски јазик by STEALTH“.

Дали има некој контакт за жалба/прашање шо било поврзано со вакцинацијата кај нас? Мајка ми со 53 години уште нема добиено термин за вакцина, уредно пријавена. Татко ми и се ревакцинира, исто годиште со нејзе.
Знаеш што си мислам...има многу луѓе што одеа на вакцинација, па после кога доаѓа ред за ревакцина да не добијат никаква порака. На крај искочи телефонскиот број во мој термин да биде грешен. Мислам не би требало тоа да биде случај, затоа што на страницата за пријавување за прва вакцина нели еден од условите беше и мобилен телефон.

Е сега што да правите....евентуално да се пријавите пак на страницата за некои помали градови.

Точно е дека официјален јазик на форумот е МК, точно е и дека има повеќе теми на кои се користи српски јазик.. Нпр интернет и тв.. Бугарските постови ги бришевме бидејќи беа политизирани и провокативни.
Помошта на Србија со вакцинирање најмалку има врска со форумот. Не ги бришам постовите од проста причина што сметам дека е значајно да се разменат искуствата на тема Ковид.
Нема да дозволам политизирање на оваа тема. Останува препорака до сите да се користи ќирилица и македонски.

Ме боли пенисот дали сака да помага или не. Не планирам да читам српски бљувотини "hvala vam braco Makedonci".

Нека употребува Гугл Транслејт ако сака да помага, ЗАБРАНЕТО е користење српски јазик, како и бугарски. Како за едните - така и за другите.

@Acid

toa koga bugarite ke ni go vratat pirin... aj sega ne zamaraj

Останува препорака до сите да се користи ќирилица и македонски.
Само што ова навистина не се почитува од некои членови и ужасно смета и нервира. Би требало за сите да важат истите правила.

Slažem se ali verovatno država hoće da se ogradi od potencijalnih rizika. Gde se sve primenjuje kombinovanje vakcina, u EU?

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
Германија. Ја примив АЗ и Модерна. Има многу под 60год кои прва доза примија АЗ па се смени препораката па како втора даваат мРНА.

Германија. Ја примив АЗ и Модерна. Има многу под 60год кои прва доза примија АЗ па се смени препораката па како втора даваат мРНА.
И како се чувствуваше после втората вакцина? Некакви реакции имаше?

Знам дека си некаде во странство, ме интересира какво е искуството со примена на вакцините кај доилки ако евентуално знаеш и си информиран? И евентуално која вакцина највеќе се препорачува?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom