Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Програм/firmware може да смениш, физички дел не!
Тоа пробувам да го објаснам цело време.
Пример ако се работи за модуларна компонента како wi-fi плочка што само се уштекува на конектор, тогаш да, може да ја има или да ја нема. А за менување спецификации на самиот продукт, тешко! Пре скапо и комплицирано е тоа. Едино може ако фабриката утврди недостатоци па реши да го редизајнира... ама подобро да не знаеш што значи тоа во производство.
П.С. затоа и ми се смешни изјавите дека рецимо Мидеа ќе произведе 10000 парчиња за Вивакс со помал квалитет за да ушпара 5$ на парче и притоа да си загрози квалитет и репутација!? Многу наивно размислување е тоа...
Пријателе овде на форумов еден нема нормален се пациент до пациент,сите се правите попаметени , уствари се ти се нереализирани и исфрустрирани типови кои мислат оти се знаат и се најпаметни но ништо не знаат
Како прво јас реков оти количината ја диктира цената а не разлика во квалитет
Ако Вивакс зема 10000 перчиња а сет 300 од Мидеа тогаш кој ќе има подобра набавна цена (деловите и квалитет ке бидат исти само мала промена на дизајнот) но малопродажната може да биде иста оти мора да има маржа фирмата го Хрватска и фирмата тука
Во фирмата која работев увезуваме од Холандија цената беше скоро иста како од фабриката во Кина и не ни се исплатеше за таа мала разлика да носиме од Кина кога од Холандија носевме ли колку сакаме пр.50од тој производ,од друг20 и така натаму ...
Инаку Холандија носеше за цела Европа од таа фабрика и тоа 10000 парчиња
Незнам сеа дали ме разбра ти и останативе
Мислам дека ако немаш искуство во трговија не плескај зелени подобро прашај.Оваа важи за сите не само за тебе Птицо Селицо
Автоматски споено мислење:

Само да дополнам а од Кина требаше пример по 300да носиме

Пријателе овде на форумов еден нема нормален се пациент до пациент,сите се правите попаметени , уствари се ти се нереализирани и исфрустрирани типови кои мислат оти се знаат и се најпаметни но ништо не знаат
Како прво јас реков оти количината ја диктира цената а не разлика во квалитет
Ако Вивакс зема 10000 перчиња а сет 300 од Мидеа тогаш кој ќе има подобра набавна цена (деловите и квалитет ке бидат исти само мала промена на дизајнот) но малопродажната може да биде иста оти мора да има маржа фирмата го Хрватска и фирмата тука
Во фирмата која работев увезуваме од Холандија цената беше скоро иста како од фабриката во Кина и не ни се исплатеше за таа мала разлика да носиме од Кина кога од Холандија носевме ли колку сакаме пр.50од тој производ,од друг20 и така натаму ...
Инаку Холандија носеше за цела Европа од таа фабрика и тоа 10000 парчиња
Незнам сеа дали ме разбра ти и останативе
Мислам дека ако немаш искуство во трговија не плескај зелени подобро прашај.Оваа важи за сите не само за тебе Птицо Селицо
Па ти зошто ми улета?! Нит нешто те демантирав нит нешто со трговија допирна точка имам. Истото и јас го пишував или не ни прочита?
(деловите и квалитет ке бидат исти само мала промена на дизајнот)
Е се гледа дека од трговија идеш!
Не постои мала промена во производство!
За мало пластично делче од 5цм, алатот тежи 1тон, молдинг машината 20 тона! Алатот го прават по порачка у Њемачка, кошта брдо пари, и шест месеца губиш дедека се направи, па проба, па мерења па триста QA...
Така да или зимаш тоа што е стандардизирано или ти викаат "ај бркај патот"! За 10000 парчиња никој не си отвара таква работа!
(Сега ако е Carrier во прашање и порача 10мил парчиња.... тогаш веќе може да правиме муабет)

Последно уредено:
А за она што тресете оти производителот требал да има логистика и незнам каков продажен ланец се гледа оти врска немате од трговија ама и производство Вие може сте работеле во трговија или производство ама како потрчковци и сте немале никаков допир со набавени цени и лично вие да набавувате роба,

Па ти зошто ми улета?! Нит нешто те демантирав нит нешто со трговија допирна точка имам. Истото и јас го пишував или не ни прочита?
По грешка на твој пост
Општо за сите не за тебе

За оваа може и овие од грее да зборуваат ама не сакаат оти Сеат само ветер и магла оти тие носеле директно од Кина 200-300 парчиња и затоа имале најдобра цена сакајки да речат оти кај нив за 50000 добиваш како митсибушито за 10000
Лажги со Опашки

Последно уредено:
Таман реков заврши грејна сезона ќе вртиме на ладење... тоа ноќеска до 4С ќе паднела температурава....
Ами вака ко шо е тргнато ќе треба до пола Јуни да се греееме :P

Screenshot 2021-05-31 at 15.34.32.png

Е се гледа дека од трговија идеш!
Не постои мала промена во производство!
За мало пластично делче од 5цм, алатот тежи 1тон, молдинг машината 20 тона! Алатот го прават по порачка у Њемачка, кошта брдо пари, и шест месеца губиш дедека се направи, па проба, па мерења па триста QA...
Така да или зимаш тоа што е стандардизирано или ти викаат "ај бркај патот"! За 10000 парчиња никој не си отвара таква работа!
(Сега ако е Carrier во прашање и порача 10мил парчиња.... тогаш веќе може да правиме муабет)
Така е но не прави но тоа е една порачка а инаку се работи за стотици илјади и милиони
И како второ да во Германија цената е толку ама во Кина многу поефтина инаку за секој тим на пластика се прави калап прво но не е толку колку што тебе те излажале оти кога сакав да отворам производство во 2004 добро го проучув

Така е но не прави но тоа е една порачка а инаку се работи за стотици илјади и милиони
И како второ да во Германија цената е толку ама во Кина многу поефтина инаку за секој тим на пластика се прави калап прво но не е толку колку што тебе те излажале оти кога сакав да отворам производство во 2004 добро го проучув
Друже... имаме молдинг погон во фабриката!
Не треба некој да ме лаже оти сто пати поминувам низ него.
Тоа што ти го викаш "калап",стручно се вика алат! Низ него имаш канали за вода за ладење. Ужасно прецизен и скап дел!
За делче од 1цм алатот е 30х30х30цм и тежи сигурно 300кг++
За делче од 10х15цм, алатот е накај 70цм и тежи преку 1.5тон.
Кога треба да се смени алатот, за "големите" се вика и голем вилјушкар(оти во магацин стојат), а во погонот имаш лизгачки кран!
Самите машини се огромни! 2х3м,2.5х5м и тежат од 20 до 50 тона. Незнам(оти не работам во тој погон)точно колку литри вода за ладење само трошат, ама големи цевки ги снабдуваат.
Самото пуштање на машината го надгледуваат и одржувачи и инжињери. По незнам колку мостри зимаат и мерат дневно од QA.

Ова ти кажувам во германска фабрика со германски машини што произведува по германски стандарди!
(А за калапите може и ме лажеле :rolleyes: )

Kolku muvi ima da lapate vie dodeka otkriete kako se pravi edna obična posrana klima.
Za prodavanje treba kliker, a za proizvostvo treba i čkolija.
Jas gi poštuvam site profesii i zatoa ne davam da se omalovažuva nitu edna.
Da znaete samo što se treba da se znae da se napravi toj gorespomnat alat za brizganje na plastika, toa e samo vrv na ledeniot breg.

А за она што тресете оти производителот требал да има логистика и незнам каков продажен ланец се гледа оти врска немате од трговија ама и производство Вие може сте работеле во трговија или производство ама како потрчковци и сте немале никаков допир со набавени цени и лично вие да набавувате роба,

По грешка на твој пост
Општо за сите не за тебе

За оваа може и овие од грее да зборуваат ама не сакаат оти Сеат само ветер и магла оти тие носеле директно од Кина 200-300 парчиња и затоа имале најдобра цена сакајки да речат оти кај нив за 50000 добиваш како митсибушито за 10000
Лажги со Опашки
Neznam sto si prodaval, ama izgleda bajagi neuspesno.

Дајте да ја завршиме оваа под тема што ја разглобуваме веќе неколку дена!
-Го разбивме ли веќе еднаш митот за марките лепенки?
Јас мислам да...

Дајте да ја завршиме оваа под тема што ја разглобуваме веќе неколку дена!
-Го разбивме ли веќе еднаш митот за марките лепенки?
Јас мислам да...
I oem i orginal brend e isto samo sto drugo ime.

Така е, може да заклучиме дека исто е ама не е исто

Спремноста на купувачот да плати определена цена за определен производ е она што значи и што ја одредува крајната цена.
Ова да го напише некој секоја чест браво, не сакам да омаловажувам никоја професија ама овие од производство никогаш нема да те разберат

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom