Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Nikogaš ne si rabotel vo direktnoto proizvodstvo i ne gi poznavaš dovolno teškotiite da se napravi kvaliteten ured.... zatoa pak prodažbata vo koja si rabotel ti izgledas poteška. Jas sum rabotel se o prodažba i nabavka i proizvodstvo i razvoj... pa imam poširoka slika.
Aj sega objasni kako trgovecot so rebrendiraniot ured može da narača pokvaliteten ured ( normalno da narača može, ama soodvetno će plati) i pri toa da bide poeftin od originalot.
Mnogu, mnogu gi potcenuvate proizvoditelite, smešna rabota e toa, trebalo golema pamet da se organizira prodažba. Pa i toa go rabotaat luđe kako i sekoi drugi treba samo kapital i želba za razvoj.
Si trebal da rabotiš vo avto grana pa da vidiš kako proizvodstvenite trošoci kako vlijaat na krajnata dobivka, bitna e i vtorata decimala od evroto.
Злате производството од времето на Југославија кога голем дел од производството било без економска логика и сегашното производство немаат многу врска.
Поквалитетниот производ не мора да значи дека ќе се продава поскапо. Како е можно тоа? Има повеќе причини.
Една е зголемување на ефикасноста. Дали ова значи нова побрза машина која ќе може да произведе дупло повеќе прозводи со дупло помалку работници или зголемување на продуктивноста кога веќе ќе легне процесот не е важно. Втората опција ти е кога веќе се оди на втора генерација на производот и кога цената се намалува а се компензира преку зголемувањето на продажбите заради намалените цени. Трета опција ти е кога на пример Вивакс ќе порача 1.000 уреди од Мидеа наместо 100. Тогаш и Мидеа ќе може да добие пониска цена од добавувачите.

Воглавно се се сведува на преговарање.

Али види што вика насловот за тие табелки:
PERFORMANCE DATA COOL operation at Rated frequency MUZ-LN35VG CAPACITY: 3.5 kW SHF: 0.90 INPUT: 820 W
PERFORMANCE DATA HEAT operation at Rated frequency MUZ-LN35VG CAPACITY: 4.0 kW INPUT: 800 W
Jas pak se nadevam deka ti znaeš što znači NOMINALNA frekfrencija. I sega kade gledaš ti od tabelive COP 10?
Samiot si napišal 4000:800=5 znači COP e 5.
Ne se ova tablici kako za TOSHIBA-ta. Može da se pretpostavi deka tvojot ured e vo sličen rang pa važi ona slično što go napišav najgolem COP e među 6 i 7 i toa vo epten specifični laboratoriski uslovi.
Автоматски споено мислење:

Злате производството од времето на Југославија кога голем дел од производството било без економска логика и сегашното производство немаат многу врска.
Поквалитетниот производ не мора да значи дека ќе се продава поскапо. Како е можно тоа? Има повеќе причини.
Една е зголемување на ефикасноста. Дали ова значи нова побрза машина која ќе може да произведе дупло повеќе прозводи со дупло помалку работници или зголемување на продуктивноста кога веќе ќе легне процесот не е важно. Втората опција ти е кога веќе се оди на втора генерација на производот и кога цената се намалува а се компензира преку зголемувањето на продажбите заради намалените цени. Трета опција ти е кога на пример Вивакс ќе порача 1.000 уреди од Мидеа наместо 100. Тогаш и Мидеа ќе може да добие пониска цена од добавувачите.
Napišanoto e taka, no ova nema nikakva vrska so mojot muabet. Misliš deka ne mi se poznati ovie raboti?

MitsuRinner custom hack za opravanje na defrostite na LN i rusenje na COPot :facepalm:

Opis za proektot:
Many Finns suffer from poor design of Mitsubishi heat pumps. In normal winter at -15 c degreees especially MSZ-LN series does de-frost every 30/40 minutes even if there any ice in outdoor unit, ie. no need for defrost. Constant de-frost leads to poor heating and most likely very poor effiency ("COP") compared to unit where defrost happens in very same conditions only once every 2-3 hours.....

Diskusija ovde:

MitsuRinner custom hack za opravanje na defrostite na LN i rusenje na COPot :facepalm:

Opis za proektot:
Many Finns suffer from poor design of Mitsubishi heat pumps. In normal winter at -15 c degreees especially MSZ-LN series does de-frost every 30/40 minutes even if there any ice in outdoor unit, ie. no need for defrost. Constant de-frost leads to poor heating and most likely very poor effiency ("COP") compared to unit where defrost happens in very same conditions only once every 2-3 hours.....

Diskusija ovde:

Земи работи нешто продуктивно, не дреми по фински форуми да докажуваш рекла казала. Има човек што од прва рака цела зима даваше точни податоци.

Последно уредено:
Mitsubishi LN serijata e zameneta so verzija 2, pa oznakite za vnatresna MSZ... i nadvoresna MUZ...se menuvast vo:

MSZ-LNxxVG => MSZ-LNxxVG2
MUZ-LNxxVG => MUZ-LNxxVG2

Zamenite se vo izmenuvacot, kolicinata na freon i dalecinskoto.
Прегледај го приврзокот 296959

https://planetaklimata.com.ua/instr...hi_Electric_MUZ-LN_VG2_Service_Manual_Eng.pdf

Прегледај го приврзокот 296961

Ова со VG2 моделите е од поодамна бе.... веќе и кај нас се почнати со продажба на новите модели а и цените гледам си подрипнале....
Тоа што климите.мк и увозникот не знаат да си ја освежат ознаката на нивните сајтови е сосема друга работа :(

Од тоа што имав споредувано покрај овие 3 измени, сменет е и моделот на вентилаторот во надворешната едицина, а и LN35VG2 слизнала 1кг од тежината на надворешната единица споредено со постарата LN35VG.

Добро усовршен модел па изгледа затоа нема многу големи хардверски измени.
Доследно на тоа и во бројките на моделот за новиот е додадено само едно 2че.

Дечки немој да сте оставиле темава да пројде без Синема Парадизо и Амели

@Tyler Durden супер тема инаку кудос

Дечки немој да сте оставиле темава да пројде без Синема Парадизо и Амели

@Tyler Durden супер тема инаку кудос
Не учествувам во темата, ама Лудовико кини.

Раскрстив јас одамна со натпревари, уште кога ми ги поганеа некои ликови Radiohead.
Сега сум само нем набЛЈудувач.(n)
Ship of Theseus

Ако се смени цела постава и учесници на натпреварот, дали е истиот натпревар?

Ама те разбирам, и јас иам раскрстено со некои теми и ликови и сега мирна глава, не знам каков бил натпреварот порано ама откако учествувам (а тоа е годинава) немам наидено на малициозност.

Програм/firmware може да смениш, физички дел не!
Тоа пробувам да го објаснам цело време.
Пример ако се работи за модуларна компонента како wi-fi плочка што само се уштекува на конектор, тогаш да, може да ја има или да ја нема. А за менување спецификации на самиот продукт, тешко! Пре скапо и комплицирано е тоа. Едино може ако фабриката утврди недостатоци па реши да го редизајнира... ама подобро да не знаеш што значи тоа во производство.
П.С. затоа и ми се смешни изјавите дека рецимо Мидеа ќе произведе 10000 парчиња за Вивакс со помал квалитет за да ушпара 5$ на парче и притоа да си загрози квалитет и репутација!? Многу наивно размислување е тоа...
Пријателе овде на форумов еден нема нормален се пациент до пациент,сите се правите попаметени , уствари се ти се нереализирани и исфрустрирани типови кои мислат оти се знаат и се најпаметни но ништо не знаат
Како прво јас реков оти количината ја диктира цената а не разлика во квалитет
Ако Вивакс зема 10000 перчиња а сет 300 од Мидеа тогаш кој ќе има подобра набавна цена (деловите и квалитет ке бидат исти само мала промена на дизајнот) но малопродажната може да биде иста оти мора да има маржа фирмата го Хрватска и фирмата тука
Во фирмата која работев увезуваме од Холандија цената беше скоро иста како од фабриката во Кина и не ни се исплатеше за таа мала разлика да носиме од Кина кога од Холандија носевме ли колку сакаме пр.50од тој производ,од друг20 и така натаму ...
Инаку Холандија носеше за цела Европа од таа фабрика и тоа 10000 парчиња
Незнам сеа дали ме разбра ти и останативе
Мислам дека ако немаш искуство во трговија не плескај зелени подобро прашај.Оваа важи за сите не само за тебе Птицо Селицо

Само да дополнам а од Кина требаше пример по 300да носиме

Пријателе овде на форумов еден нема нормален се пациент до пациент,сите се правите попаметени , уствари се ти се нереализирани и исфрустрирани типови кои мислат оти се знаат и се најпаметни но ништо не знаат
Како прво јас реков оти количината ја диктира цената а не разлика во квалитет
Ако Вивакс зема 10000 перчиња а сет 300 од Мидеа тогаш кој ќе има подобра набавна цена (деловите и квалитет ке бидат исти само мала промена на дизајнот) но малопродажната може да биде иста оти мора да има маржа фирмата го Хрватска и фирмата тука
Во фирмата која работев увезуваме од Холандија цената беше скоро иста како од фабриката во Кина и не ни се исплатеше за таа мала разлика да носиме од Кина кога од Холандија носевме ли колку сакаме пр.50од тој производ,од друг20 и така натаму ...
Инаку Холандија носеше за цела Европа од таа фабрика и тоа 10000 парчиња
Незнам сеа дали ме разбра ти и останативе
Мислам дека ако немаш искуство во трговија не плескај зелени подобро прашај.Оваа важи за сите не само за тебе Птицо Селицо
Па ти зошто ми улета?! Нит нешто те демантирав нит нешто со трговија допирна точка имам. Истото и јас го пишував или не ни прочита?
(деловите и квалитет ке бидат исти само мала промена на дизајнот)
Е се гледа дека од трговија идеш!
Не постои мала промена во производство!
За мало пластично делче од 5цм, алатот тежи 1тон, молдинг машината 20 тона! Алатот го прават по порачка у Њемачка, кошта брдо пари, и шест месеца губиш дедека се направи, па проба, па мерења па триста QA...
Така да или зимаш тоа што е стандардизирано или ти викаат "ај бркај патот"! За 10000 парчиња никој не си отвара таква работа!
(Сега ако е Carrier во прашање и порача 10мил парчиња.... тогаш веќе може да правиме муабет)

Последно уредено:
А за она што тресете оти производителот требал да има логистика и незнам каков продажен ланец се гледа оти врска немате од трговија ама и производство Вие може сте работеле во трговија или производство ама како потрчковци и сте немале никаков допир со набавени цени и лично вие да набавувате роба,

Па ти зошто ми улета?! Нит нешто те демантирав нит нешто со трговија допирна точка имам. Истото и јас го пишував или не ни прочита?
По грешка на твој пост
Општо за сите не за тебе

За оваа може и овие од грее да зборуваат ама не сакаат оти Сеат само ветер и магла оти тие носеле директно од Кина 200-300 парчиња и затоа имале најдобра цена сакајки да речат оти кај нив за 50000 добиваш како митсибушито за 10000
Лажги со Опашки

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom