Македонска берза

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Ajde @Prof. Josef neka dade mislenje. Ova e negova oblast.
Малку доцнам, ама гледам добра дискусија сте развиле, па еве го моето мислење: :)
- Не треба да се очекува зголемување на основната каматна стапка на Народна Банка над 2,5% на среден рок (+5г.), а таа најчесто е основа при креирањето на каматните стапки кај депозитите или кредитите кои населението/фирмите го имаме во комерцијалните банки.
- Преголемата ликвидност на економиите во цел свет, особено сега во посткорона периодот, ќе биде причина плус каматните стапки на централните банки, последователно и на комерцијалните да останат на историско најниско ниво

П.С. сепак мислам дека нема кај нас многу акционери во КМБ кои трошат доволно време за да испитаат дали им е попаметно да останат во акции кај Хари, или да си купат обврзници

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Не ги спомнале браќата Кутревски коишто несебично си ги намалиле ланските плати од 300.000 на 250.000 денари, додека просечната плата во компанијата пораснала. Од друга страна пак, Слободан си ја зголемил својата од околу 100.000 на 200.000. Изгледа дека сепак имале некаква политика за наградување

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
- физичко лице до 30к земаш оштета 100% од фондот
- физичко лице над 30к земаш оштета макс 30к од фондот, рестото чекаш што ќе остане ...

Проблемот кој го покренаа штедачите (а не се во право, не по овој закон) е што правните лица не влагаат во фондот, оние што работеле на дневна основа, што имале заштеди, тековни имаат право на 0 ден, освен ако оатане нешто от стечајот. И тие со над 30к.

Па се поставува моралното прашање зарем штедачите и приватните фирми да го плаќаат цехот за оние што зимале кредити и не враќаке, и тие што давале амин?

Ама на крајот од денот, секој што чува пари во банка требал да прочита кој и што му ги осигурува парите, и до која сума... бидејки на крајот од денот некој ќе ти каже: се помина по закон, се е легално...

Ne mi e poznat ovoj del ( ne bi ni sakal da mi e poznat, stedenje vo banka, kamati ewww no ), no realno, bi trebalo site sto imaat nad 30k, da im se pokrijat do toj iznos prvo ( i na tie pod 30k sekako ), a za ostatok nad 30k - ako ima sredstva ok, ako ne, toa e, ostatok vleguva vo stecajna masa i ne e sigurno dali i kolku ke se pokrie.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Nikoj ne detektira defektno opstestvo vo korist na fizickite lica sto znaci seuste sme vo dusha komunisticko opstestvo i nikako ne sakame da svatime deka e toa cista utopija !!!
Kaj nas kamatite na oroceni depoziti na fizickite lica sekogash bile za 1 % min pogolemi vo odnos na pravnite lica a za zal istite koi sto imaat pomala kamata t.e. pravnite lica nemaat osigurano obestetuvanje vo iznos od 30k t.e. pretstavuvaat del od stecajnata masa pa ke moraat da cekaat od toa sto ke ostane da zemat nekoja troshka ???
Sekade vo svetot se proteziraat pravnite lica so cel da se pokrene investiranjeto dodeka kaj nas se protezira mrtviot kapital !!!
Na krajot na denot zakonska obvrska e na sskoe pravno lice da gi cuva svoite pari na ziro smetka pa so samoto toa tie se i so prednost vo moralna osnova da bidat vo celost obesteteni !!!

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Nikoj ne detektira defektno opstestvo vo korist na fizickite lica sto znaci seuste sme vo dusha komunisticko opstestvo i nikako ne sakame da svatime deka e toa cista utopija !!!
Kaj nas kamatite na oroceni depoziti na fizickite lica sekogash bile za 1 % min pogolemi vo odnos na pravnite lica a za zal istite koi sto imaat pomala kamata t.e. pravnite lica nemaat osigurano obestetuvanje vo iznos od 30k t.e. pretstavuvaat del od stecajnata masa pa ke moraat da cekaat od toa sto ke ostane da zemat nekoja troshka ???
Sekade vo svetot se proteziraat pravnite lica so cel da se pokrene investiranjeto dodeka kaj nas se protezira mrtviot kapital !!!
Na krajot na denot zakonska obvrska e na sskoe pravno lice da gi cuva svoite pari na ziro smetka pa so samoto toa tie se i so prednost vo moralna osnova da bidat vo celost obesteteni !!!
Епа ако не им е безбедно на правните лица да држат пари на сметки - нека работат на црно со кеш! Не би ме зачудило во ваква вукое.ина од држава да се случи некој проблем во Централен депозитар и да се избрише кој колку и каде поседува акции :pos:

Гледам најави за зголемување даноци во иднина, што секако ќе станат реалност. Никој засега не се секира дека на црпнатава будала може во било кој момент да ѝ падне на памет да воведе 20% данок на дивиденда или капитална добивка!

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
Poleka no sigurno problemot od Narodna banka se pretoci vo problem na stedacite a nema nitu eden novinar da napravi presek sto se dolzi a sto poseduva eurostandard banka i seuste ne se znae koj gi izede parite ????
Veke nikoj ne ja ni spomnuva Nina najna kako da bilo pred 2000 godini pa ne bilo bitno ???
Ustaven da objasni kako e mozno granit so 90 miliona evra obrt da prijavi eden milion evra profit i od toj milion da ne plati danok na ime reinvestirana dobivka i samo menadzne tot da se natovari ???
Ne e ni cudo potoa sto poliicija dreme po patishta i sobira pari sto vladata se pravi slepa deka ne gi gleda kako nekoj gi topi vo svoi dzebovi ???
Seuste nema ishod od 10 miliona danok na dobivka od TETO ama zatoa MANU ima predlog da se kacat danocite ????
Ne e nisto cudno nekoj den ustaven da odluci deka site sto imaat akcii se shibiceri i sakaat na ime na spekulacii da profitiraat i da ne stavi vo zatvor kako najgolemo zlo na demokratijata nivna :)
Ta narodna banka ne znaela deka koga i napravila zabrana za rabota na eurostandard kamatata od 4% ne bila pazarna t.e. gi navlekuvala stedacite da go napolnat praznoto kese koe sto patem se ispraznilo so nivno znaenje i amin !!!!
Patem ovoj taki fiti e onoj istiot sto tvrdeshe deka nema da uspee proektot za povrat na danok :) :) akademik cenet profesor i obicen potrcko :)
Ова е ЧУДО, ти да искритикуваш нешто, досега 99,99(9)% ти беше фалење на 2 компании.

Инаку владата нема поим од водење на економија, сега и нема пари поради неспособното работење за време на короната и нормално се живо има да поскапи, имав дискусии на темата за короната дека поради карантинитие и спасувањето на постарите лица, младите ќе немаат леб да јадат, ама одма ме напаѓаа како сум бил ваков, онаков, место да ја видат големата слика и онаа што следува по короната.

Гранит зошто од 90м евра имал само 1м профит, па на тие 90м знаете дека има некој што ќе земе минимум 10% мито (а со овие на власт можеби е и повеќе), друго од Бетон Штип знаеме дека дечкото на Катица наплати стан + сакаше пари само за да ги префрли парите на завршената работа,
и една меногу битна работа што ја има во Гранит е што има премногу акционери и колачот треба да се дели на многу, а на тие покрупните тоа не и одговара.

Член од
15 февруари 2012
Мислења
437
Поени од реакции
538
имав дискусии на темата за короната дека поради карантинитие и спасувањето на постарите лица, младите ќе немаат леб да јадат, ама одма ме напаѓаа како сум бил ваков, онаков, место да ја видат големата слика и онаа што следува по короната.
Не знаеш што зборуваш. Четвртото место во свет според смртност е доказ дека владата во пандемијата го штитеше капиталот, а не човечкиот живот.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
Не знаеш што зборуваш. Четвртото место во свет според смртност е доказ дека владата во пандемијата го штитеше капиталот, а не човечкиот живот.
Математиката не ти оди најдобро, владата го штитеше само својот капитал, т.е. да има мир во куќата за да победам на изборите и потоа другите пакет мерки беа пак за да има мир во куќата, НО тоа се е на грбот на граѓаните кој сега и те како ќе си го платат преку зголемени даноци.

Член од
15 февруари 2012
Мислења
437
Поени од реакции
538
Математиката не ти оди најдобро, владата го штитеше само својот капитал, т.е. да има мир во куќата за да победам на изборите и потоа другите пакет мерки беа пак за да има мир во куќата, НО тоа се е на грбот на граѓаните кој сега и те како ќе си го платат преку зголемени даноци.
Кој бре "свој“ капитал? Јас зборувам за капитал во потесна смисла на зборот, односно за пари и материјални добра, ако мислиш на ’политичка тежина“ како капитал - тогаш не си ме разбрал. И се подразбира дека секој расход од буџетот е на товар на граѓаните

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
MSE kje odi do ekstremni vrednosti. Ocekuvav i pisav za ova. Akcii se odlicna investicija za ovoj ciklus...Kratkorocno i srednorocno sum bulish dolgorocno ne. Od 2012 pisuvam deka e dobro MSE i bev mnogu vlezen. Sega uste malku sum izlegov ne deka MSE e losa i deka ke pagja tuku poradi podobri sansi na strana. Da ne liberaliziraa pazar najverojatno kje ostanev so dobar del na mse.
Автоматски споено мислење:

Малку доцнам, ама гледам добра дискусија сте развиле, па еве го моето мислење: :)
- Не треба да се очекува зголемување на основната каматна стапка на Народна Банка над 2,5% на среден рок (+5г.), а таа најчесто е основа при креирањето на каматните стапки кај депозитите или кредитите кои населението/фирмите го имаме во комерцијалните банки.
- Преголемата ликвидност на економиите во цел свет, особено сега во посткорона периодот, ќе биде причина плус каматните стапки на централните банки, последователно и на комерцијалните да останат на историско најниско ниво

П.С. сепак мислам дека нема кај нас многу акционери во КМБ кои трошат доволно време за да испитаат дали им е попаметно да останат во акции кај Хари, или да си купат обврзници
1622023915791.png
Се очекува раст на каматните стапки во светот особено на земји во развој. Но нема да бидат екстремни и јас очекувам така. Како ќе биде во МК и дали ќе го следи трендот толку многу незнам но очекувам раст на каматата.

Последно уредено:
Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Слободан треба да си го регистрира „Незапирливо инвестираме“ пошо појака фраза неам прочитано, а посебно од компанија којашто со ништо не градела бренд и имиџ на пазарот. Меѓутоа, од интервјуто може да се види дека почнуваат да работат на тоа, а општиот впечаток ми е скроз позитивен и дека компанијата се движи во насока во којашто сметам дека треба. За оперативното работење немам замерки, а само треба согласно закон да се разрешат правните проблеми и како мал акционер ќе бидам максимално задоволен од позицијата.

Член од
21 август 2017
Мислења
159
Поени од реакции
133
Ако на следниве избори мислам прво на локални а потоа се надевам и на парламемтарни ако оваа аморфна маса не се свести, тогаш и нема право да кука како што кука стално дека има сиромаштија во Македонија а одма по дигањето на рампата со Грција да има колони од возила за влез, тоа значи дека многу луѓе имаат одвише пари па си вложиле не во Македонија туку во странство. Ако пак јаваат на веке истрошениот коњ веќе 15 години и на лагата кога ќе влеземе во ЕУ(изгледа никогаш) ќе биде дури и подобро од бивша ЈУ кога се нишаше врата и се земаше плата од амерички кредити кои се мислеше дека никогаш не треба да се вратат, уште повеќе ќе бидат сиромашни. Пред година дена прашав дали може да имаме девалвација и промена на курсот на денарот некој ме искара да сум бил извозник па сум го посакувал тоа, е сега имаме уште полоша варијанта инфлација(кој живеел во екс-ЈУ знае што значи тоа) и секогаш инфлацијата ја плаќа народот внатре со многу повисоки цени на мало, до сега леб и сол, од сега само на воздух и вода плус и корона. Да не заборавиме дека не очекува ценовен шок од новата цена на струјата и лавина поскапување на буквално се.

На крај има ли некој маж кој ќе го искоментира новиот претседател на Уставниот суд и некој негови потези што следат посебно за девидендите ускратени од НБРМ. Што мислите кој ја поставил на тоа место и за која цел ?

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Уставен суд не решил уште за дивидендите колку што знам. А и одлуката не е толку битна зошто и така најверојатно ќе се крене забраната а обешетување на акционирите тешко дека ќе има ако не се бројат парите кој и онака ќе им се исплатат само покасно.

Kajgana Shop

На врв Bottom