Amaterasu
123123113
- Член од
- 17 април 2012
- Мислења
- 1.242
- Поени од реакции
- 1.299
Па не сум правел измами за да можам да ги знам можните варијанти.И што може да ти се случи ако им испратиш скен од лична карта или пасош? Јас моите податоци ги имам испратено на десетина берзи и сигурно преку 100 онлајн кладилници, никаква драма.
Еве ќе ти испратам и тебе ако сакаш, баш ме интересира како ќе ми наштетиш со скенот.
Прво што ми паѓа на памет е дека можам да ги искористам тие информации за да направам KYC на друг систем (друга берза, кладилница итн). Некои системи користат дополнителни проверки (да испратиш специфично видео/селфи итн) но некои не.
Потоа идат проблемите од типот: Се јавувам во банка, се претставувам како Х, кажувам матичен број и број на лична карта и добивам можност за услуги кои инаку би ги немал. Во најмала рака би можел да ти ги блокирам сите картички што ги имаш, во најлош случај би можел да добијам информации за средствата што ги имаш па дури и да подигнам некој денар.
Имаш и еден куп приказни како оваа.
Да го цитирам Dwight од The Office: "Identity theft is not a joke Jim. Millions of families suffer every year".