- Член од
- 8 мај 2013
- Мислења
- 11.882
- Поени од реакции
- 36.937
Не те дава на извршител туку ти сече прст на рака.А, што е разликата меѓу „исламското“ и обичното банкарство?![]()
Не те дава на извршител туку ти сече прст на рака.А, што е разликата меѓу „исламското“ и обичното банкарство?![]()
Остај тоа линкови, хадиси, глупости, на хартија се убаво изгледа. Кажи ми ти свои зборовиOбичното банкарство во своето работење, обично не го зема в предвид шеријатскиот закон.
Islamic banking and finance - Wikipedia
en.wikipedia.org
Не застарува ова го кажувам од свои предмети кај што јас сум доверител спрема должници кои не ми платиле за работата.Не знам дали е така. За 10 години наплатата на долгот застарува. Барем така беше пред 15-20 години. И со колата е исто. Таа е на родителот, нормално дека сите од фамилијата можат да ја користат. Никој не може да ја одземе, родителот нема никаков долг.
не застарува, но секој 10 години треба извршителот да обнови.... а и тој знае да утне... ете имав за извршување од Охис ( ситна пара за мене, пошто владата 2009 го плати сите доприноси, ама крупна за извршителот), ама кога дојде стечај на Охис извршителот дремел и по 6 месеца ме известува мене, ако сакам јас да бркам кај стечајниот управник... некако го добив, ми кажува извршителот требал веднаш да се јави кога е прогласен стечајот...Не застарува....![]()
Вие треба да се јавувате, твојот адвокат си ја завршил работата со поднесување на барање за извршување и донесувањето на налогот за извршување.не застарува, но секој 10 години треба извршителот да обнови.... а и тој знае да утне... ете имав за извршување од Охис ( ситна пара за мене, пошто владата 2009 го плати сите доприноси, ама крупна за извршителот), ама кога дојде стечај на Охис извршителот дремел и по 6 месеца ме известува мене, ако сакам јас да бркам кај стечајниот управник... некако го добив, ми кажува извршителот требал веднаш да се јави кога е прогласен стечајот...
туку има и друго, имам исто ситна пара за земање од една фирма од Охрид, а и адвокатот има... 2 одвоени документи се, еден за мене, еден за адвокатот... последниот пат кога прашав да не има нешто ново , една помлада во канцеларијата на извршителот ми кажува, зошто ти се јавуваш, адвокатот треба и за тебе ??? абе адвокатот може го заболе за ситни пари...
Па на тие нормално ќе им дадеш пари, проблемот настанува со крлежите кои имаат 0 менаџмент на парите и веќе на 10ти во месецот ја коцкаат/пијат платата и бараат пари за да го "истераат" месецот демек, а реално следниот месец иста прича, па може и да се одолжи работата и така у круг. И што сеа ја на тие гомна треба да им позајмам пари, од свое задоволство да скратам за да глумат шерифи и фраери по кафани? Никогаш! Нека се ебат во газ ама на такви никогаш не позајмувам пари. Ако се работи за мака океј, мада и тука треба да се види и расуди дали треба да дадеш (не зборам за здравствена мака овде). Јас лично имам неколку пати одбиено другар кој ми бараше пари за коцка а знаев дека ќе ми ги врати парите пошо работеше и секогаш ми има враќано пошо нејќеше на никого да е должен, ама едноставно не сакав парите на коцка да ги ебава. Играм 15 години спортска, ЕДНАШ немам земено пари на заем, а нема ни да земам. Не можам мирен да седам ако должам некому, таков карактер имам јебига.И сега што треба да направам ако некој од нив ми побара пари на заем? Да им кажам, абе брат, види какво време дојде, не барам ни давам? Или не мора нив, и на некој друг кој е во слична безизлена позиција како што бев јас, а знам дека со текот на времето ќе ми ги врати? Се доаѓа во животот, секакви ситуации можат да ти се случат, ништо не е црно или бело.
Kako be pamtis 500 denari 4 meeeca? Dali si normalen?Тешки се луѓето за враќање пари.Што е многу јако дури и во тие во кои сум имал колку толку верба на крајот сум ги чекал повеќе време за многу мали суми.Ми се има случено да чекам другар за 700 денари 4 месеци,друг за 600 денари исто околу 3-4 месеци.Безброј други примери дури и за помали суми каде што се правеле наудрени и мораш да ги потсеќаш повеќе пати за да ти ги вратат.
Дел од нив биле преварантски настроени,дел неодговорни.
Не ми било само едно нешто јасно.Ќе го сфатиш некој да превари за голема сума,да речеме неколку стотици или илјади евра.
Ама за патетични 500-1000 денари...Е тука треба болен да е човек во главата да направи вакво нешто.
Ја сум ептен против ситничарење и никад не ни барам такви мали суми назад, ама има разлика во начинот на барање на пари. Ако ти ми побараш на заем рецимо 1000ка, значи ЗАЕМ си побарал, а јас ако онака од ќеф сакам да ти дадам е друг муабет. Рецимо седиме у кафана и ја викам е ок ја плаќам денес, е тоа е друг момент, ама ако ми побараш пари и не ги враќаш во иднина тогаш тебе нека ти служи на чест. И не, никад нема да те почастам у кафана њот hhh dase nasalime bac.Aman potsekale za sumi pomali od 200 denari, dali ste vo red?
Памтам брат и јас кога должам некому.Kako be pamtis 500 denari 4 meeeca? Dali si normalen?
Excel tabela da ne vodis?
Toa ne e ni edno kafe koga ke sednes, eden ke go plati i toa e, posle drug...
50 eu e edno pienje, nekoj ke plati, tolku...
Bi dal na drugari so koi sum 25 godini drugar i ne bi brojal denovi. Bi zel od istite 10 lugje i nikoj nema da mi zvoni nitu da me zbori zad grb ako ne gi vratam za 72 saati. Ili 2 godini.
Aman potsekale za sumi pomali od 200 denari, dali ste vo red?
Зависи дали било еднаш два пати позајмувањето од 200 ден., или тоа е навика, па вкупно 30- 40 пати некој некому да му позајми по 200 ден.? Зошто да толерирам некој па макар другар кој го знам 25 години да си игра со мој памет?Kako be pamtis 500 denari 4 meeeca? Dali si normalen?
Bi dal na drugari so koi sum 25 godini drugar i ne bi brojal denovi. Bi zel od istite 10 lugje i nikoj nema da mi zvoni nitu da me zbori zad grb ako ne gi vratam za 72 saati. Ili 2 godini.
Да, вака глупо изгледа коа ќе видиш дека некој чека долг од 500 денари 3 месеци. Ама мислам дека тука станува збор за една многу педерска и подмукла ситуација. Не е работата еј брат дај ми 500 денари на заем, туку, пример, праите нешто кај што треба да поделите трошок и тој ти вика еј дај ти 500 за мене ја неам извадено, или неам ситно или нешто слично глупо оправдување. Работата се завршува а со тоа автоматски се завршува и осетот на тој што немал ситно или што немал извадено. Нема абер да ти ги врати.Kako be pamtis 500 denari 4 meeeca? Dali si normalen?
I zaso se proviciras ako nekoj se sitnici, zaso se vadis od takt? Zamisli si iskocil, zaebancii, se pie, lep provod i nekoj ako e poskrzav Dzonta se vadi od takt i si rasipuva vecer? Abe site ostavame visok neka e kjar, neka si ide i on srekjen doma ako toa mu e stil. Zaso i ti od takt izvaden i on oti ste delele po 200 a imal on samo 120.Да, вака глупо изгледа коа ќе видиш дека некој чека долг од 500 денари 3 месеци. Ама мислам дека тука станува збор за една многу педерска и подмукла ситуација. Не е работата еј брат дај ми 500 денари на заем, туку, пример, праите нешто кај што треба да поделите трошок и тој ти вика еј дај ти 500 за мене ја неам извадено, или неам ситно или нешто слично глупо оправдување. Работата се завршува а со тоа автоматски се завршува и осетот на тој што немал ситно или што немал извадено. Нема абер да ти ги врати.
Мене такви страшно ме нервираат, во секоја ситуација и момент гледа да не потроши пари. Никад неам проблем да платам сметка, не ни ситничарам до толку ама ако гледам дека еден од друштвото стално се ситничи за пари и гледа да не потроши, ме вади од такт.
Офтопик сум ама на темата плаќање кафе и сок или нешто слично ситно у кафич, ме нервира кога некој гледа посебно да си плати, доаѓа сметката 600 денари рецимо, тројца сте и по некоја логика би требало сите да даете по 200 нели, тој вика аха јас иам 120 за плаќање и си плаќа толку.
На темава за позајмување, нејќам да барам пари, глупо ми е да дужам некому па макар ми бил и најбоље другар за кој знам дека би ме почекал и не би ми замерил у одредена ситуација.
За давање, зависи од ситуација, ама би одјебал ако знам дека некој сака да си праи забава со парите од типот на искачање, трава, алкохол, коцка и слични безвезотини.
За проблем, нема проблем.
I do kolku broes? Ednas dvapati e ok... 40 e zloupotreba? Abe 400 ke go castam drugar, merak mi e sto go gledam ili sto me gledaЗависи дали било еднаш два пати позајмувањето од 200 ден., или тоа е навика, па вкупно 30- 40 пати некој некому да му позајми по 200 ден.? Зошто да толерирам некој па макар другар кој го знам 25 години да си игра со мој памет?
Баш тој што ме знае 25 години не би требало да злоупотребува другарски однос, јас разбирам ситни пари 200-300 ден. не треба воопшто да се бараат, ете така сум ги дал, ама еднаш- два пати годишно, а не 40 пати во годината...![]()
U kafana ako ne go balirate kelnerot zaso idete uopste... Ako ne se skarate koj da plati i broete po 425 denari ne zamarajte. Moze u kafana drugar da go zememe od dvor po vlecki, da mu dadam share od excel tabelata druigot den deka ne platil 1000? So e bitno dali pobaral da pie so nas ili sum go castel... tie pari ne moes da gi klasificiras, retardirano eЈа сум ептен против ситничарење и никад не ни барам такви мали суми назад, ама има разлика во начинот на барање на пари. Ако ти ми побараш на заем рецимо 1000ка, значи ЗАЕМ си побарал, а јас ако онака од ќеф сакам да ти дадам е друг муабет. Рецимо седиме у кафана и ја викам е ок ја плаќам денес, е тоа е друг момент, ама ако ми побараш пари и не ги враќаш во иднина тогаш тебе нека ти служи на чест. И не, никад нема да те почастам у кафана њот hhh dase nasalime bac.