Позајмување пари на идиоти

Член од
12 март 2009
Мислења
20.586
Поени од реакции
16.794
Ма каков извршител, има да го тужи на суд за долг. :D
кај нас тужба за долг, било против правно, било против физичко лице е обеси мачку о реп т.е., правните лица се по дефаулт блокирани, а физички лица често нема ништо на свое име, пребацил на некој од фамилијата... А ДРУГО е во УСА или други држави, ако не вратиш ДОЛГ одиш ЗАТВОР.... еве и Хрватска го воведе тоа, сега Мамиќ избега во БиХ, но кога го испорачаат на Хрватска има ПЛУС Затвор за невратен долг, всушност ова казна за долгот е прва правосилна, бидејќи долготе е неспорен и утврден, ИМА КЛАУЗУЛА за колку ПАРИ ДОЛГ колку ВРЕМЕ се оди Затвор

Член од
2 март 2016
Мислења
514
Поени од реакции
514
Вака за да се заштитите кога позајмувате, еден договор за заем, заверени потписи, и ако утре не ги врати должникот парите директно преку адвокат кај нотар за издавање на нотарски платен налог, во овие случаи должниците не приговараат и во рок од 8 дена имате извршна исправа, без суд, за брзо време до месец (сепак треба да му се достави налогот на должникот, ако нејќе да прими пак налогот станува извршна исправа) после тоа кај извршител и ќе го блокираат за цел живот додека не врати долгот, па макар и да се 100 евра, како така ги тинтрате другари ви биле, денес ви се другари утре не, ќе се спријателите со други луѓе, али некој да ве каже во очи и да си поигрува со вас затоа ако сака пари на заем нека биде официјално, еве не велам да ставате извршна клаузула, туку со еден договор му давате до знаење на вашиот другар дeка сте сериозни.

Член од
14 април 2012
Мислења
32.848
Поени од реакции
67.329
Јас имам добиено 200Е спор на суд, даден на извршител пред 2 години, ме фати инает за парите, не дека не можев без тие пари. Типот кого го добив на суд, ниту има трансакциска сметка, ниту било каков имот на свое име, живее со родителите, вози нивна кола, заработува вршејки див превоз за странство.

Така да, немој премногу да спиете на тоа уво дека извршител 100% ке ви заврши работа.

Член од
2 март 2016
Мислења
514
Поени од реакции
514
Јас имам добиено 200Е спор на суд, даден на извршител пред 2 години, ме фати инает за парите, не дека не можев без тие пари. Типот кого го добив на суд, ниту има трансакциска сметка, ниту било каков имот на свое име, живее со родителите, вози нивна кола, заработува вршејки див превоз за странство.

Така да, немој премногу да спиете на тоа уво дека извршител 100% ке ви заврши работа.
Нека ти стои предметот кај извршителот, должникот кога тогаш ќе треба да отвори сметка во банка, верувај ми кога тогаш ќе отвори, ти само прати дали ќе биде повикан тој на наследство, али ако должникот почине во меѓувреме да бараш да се оддели дел од оставината во висина на долгот, значи сега тие 200 евра за 20 години ќе бидат многу, многу повеќе, така да ништо не губиш, треба да имаш трпение, сметај го ова како инвестиција, а во меѓувреме можеш во брза судска постапка да докажеш дека колата е негова сопственост на должникот затоа што право на сопственост врз подвижни ствари се стекнува со предавање на владение на стварта, без разлика на чие име е упишана колата во МВР, а во случајов колата не е украдена туку му е дадена на подарок, веројатно му е дадено и полномошно, доста е од мене упатување, разговарај со твојот адвокат и средете со колата на должникот за да си наплатиш :)

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.797
Поени од реакции
2.351
Вака за да се заштитите кога позајмувате, еден договор за заем, заверени потписи, и ако утре не ги врати должникот парите директно преку адвокат кај нотар за издавање на нотарски платен налог, во овие случаи должниците не приговараат и во рок од 8 дена имате извршна исправа, без суд, за брзо време до месец (сепак треба да му се достави налогот на должникот, ако нејќе да прими пак налогот станува извршна исправа) после тоа кај извршител и ќе го блокираат за цел живот додека не врати долгот, па макар и да се 100 евра, како така ги тинтрате другари ви биле, денес ви се другари утре не, ќе се спријателите со други луѓе, али некој да ве каже во очи и да си поигрува со вас затоа ако сака пари на заем нека биде официјално, еве не велам да ставате извршна клаузула, туку со еден договор му давате до знаење на вашиот другар дeка сте сериозни.
Или пак пред да ги земе финансиските средства на нотар со должникот да направи договор за залог на предмети или други вредни средства во вредност на сумата која ја зема.

Член од
2 март 2016
Мислења
514
Поени од реакции
514
Или пак пред да ги земе финансиските средства на нотар со должникот да направи договор за залог на предмети или други вредни средства во вредност на сумата која ја зема.
Може и така.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.353
Поени од реакции
84.575
Што да им правам на тие што ги познавам?
Kaj вас е барем едноставно. Му даваш парите и ти ги враќа. Нема камати, нема интерес. Исламот строго забранува камати во позајмување пари.
(провери пред да се истрчаш со мисла дека се зафркавам)

D

Deleted member 12196

Гостин
Нека ти стои предметот кај извршителот, должникот кога тогаш ќе треба да отвори сметка во банка, верувај ми кога тогаш ќе отвори, ти само прати дали ќе биде повикан тој на наследство, али ако должникот почине во меѓувреме да бараш да се оддели дел од оставината во висина на долгот, значи сега тие 200 евра за 20 години ќе бидат многу, многу повеќе, така да ништо не губиш, треба да имаш трпение, сметај го ова како инвестиција, а во меѓувреме можеш во брза судска постапка да докажеш дека колата е негова сопственост на должникот затоа што право на сопственост врз подвижни ствари се стекнува со предавање на владение на стварта, без разлика на чие име е упишана колата во МВР, а во случајов колата не е украдена туку му е дадена на подарок, веројатно му е дадено и полномошно, доста е од мене упатување, разговарај со твојот адвокат и средете со колата на должникот за да си наплатиш :)
Не знам дали е така. За 10 години наплатата на долгот застарува. Барем така беше пред 15-20 години. И со колата е исто. Таа е на родителот, нормално дека сите од фамилијата можат да ја користат. Никој не може да ја одземе, родителот нема никаков долг.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.880
Поени од реакции
36.932
А со ќотек имате пробано? На еден другар тоа му помогна со еден грев коцкарски.

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
Нека ти стои предметот кај извршителот, должникот кога тогаш ќе треба да отвори сметка во банка, верувај ми кога тогаш ќе отвори, ти само прати дали ќе биде повикан тој на наследство, али ако должникот почине во меѓувреме да бараш да се оддели дел од оставината во висина на долгот, значи сега тие 200 евра за 20 години ќе бидат многу, многу повеќе,
Чедо божје, какви се тие мисли ѓаволски? Кога беше последен пат на црква, на исповед?
Туку за 20 години прашање е шо ќе остане од СРМ!
Kaj вас е барем едноставно. Му даваш парите и ти ги враќа. Нема камати, нема интерес. Исламот строго забранува камати во позајмување пари.
(провери пред да се истрчаш со мисла дека се зафркавам)
Хммм...само што призна дека исламот има позитивни морални принципи.
Штета што тоа го нема во христијанството. Да го имаше темава немаше да ја има сега.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.353
Поени од реакции
84.575
Хммм...само што призна дека исламот има позитивни морални принципи.
Штета што тоа го нема во христијанството. Да го имаше темава немаше да ја има сега.
Исламот има многу повеќе позитивни принципи од ова.
Колку што знам, ден денешен има банки во арапските земји кои оперираат по некои од поставките на исламското банкарство. На друго место, не знам дали има.
Јас исламот не го напаѓам баш.
Муслиманите - тоа е друга приказна.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.441
Исламот има многу повеќе позитивни принципи од ова.
Колку што знам, ден денешен има банки во арапските земји кои оперираат по некои од поставките на исламското банкарство. На друго место, не знам дали има.
Јас исламот не го напаѓам баш.
Муслиманите - тоа е друга приказна.
А, што е разликата меѓу „исламското“ и обичното банкарство? :icon_lol:

Член од
14 август 2006
Мислења
45.353
Поени од реакции
84.575

Kajgana Shop

На врв Bottom