Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
17 август 2011
Мислења
10.358
Поени од реакции
18.473
Тоа е наука и докажано. Џабе не се согласуваш со факти....тоа е жално и опасно е за сите.
Види пролистај ја темата од почеток, и други членови викаа дека терам инает. Да не ги бројам, ама едно 90% од нив фатија корона пред мене. Така да ќе си се држам до моето. Науката се мења постојано, не значи дека треба слепо да ја пратиш.

Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
Дај бе не треси зелени, па уште споро сфаќам, не сум читал :ROFLMAO:
Бројките според тебе ќе падаа 5 години од пикот без никакви мерки, и како викаш "со повеќе починати". Ама поентата е да падаат сместа, драстично, затоа се носат тие мерки.

И бтв, ја разводнуваш темата со пописи и свашта. Избегавме од поентата дека оваа мерка - на не мерки, што сега ја планираат да ја носат е катастрофална, на 20% вакцинирани и прележани.
Ако нешто не ти одговора немора да извртуваш тоа што имам напишано и да глумиш дека си смешен. Бројките се тие, Бафра беше во право кога напиша дека падаа бројките кога ги воведоа мерките и само го забрзаа падањето. Есенскиот бран ништо не затворија и паднаа бројките али изгледа дека според тебе мерката кафаните да работат до 18h помогнала за драстичното падање на бројките за есенскиот бран кој патем веќе беа во значителен пад кога ја донесоа таа мерка.

Не избегавме од темата туку тебе не ти одговара па ајде сега ќе вртиш муабетот дека според мене 5 години ќе требале да поминат без никакви мерки.
Мерките беа задоцнети и беа донесени кога веќе почнаа да падаат бројките и тоа е факт. Да беа порано донесени ќе се спасеа доста човечки животи.
Тоа што ти не сфаќаш дека свесно те водеа кон колективен имунитет со прележување без тронка срам и емпатија за тие што ќе умрат.

Така е ко читате вакви портали кои треба со закон да се забранат за ширење лажни вести и пропаганда за време на пандемија.
Па скоро исти е текстот само различен сајт. Што е лажната вест ?

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Види пролистај ја темата од почеток, и други членови викаа дека терам инает. Да не ги бројам, ама едно 90% од нив фатија корона пред мене. Така да ќе си се држам до моето. Науката се мења постојано, не значи дека треба слепо да ја пратиш.
Чисто кажи ми во што од научните факти не веруваш. Да не листам, Дистанца, маски, вакцинација, миење раце, изолација...

Член од
17 август 2011
Мислења
10.358
Поени од реакции
18.473
Кои научни факти?
Мислам дека после интервјуто на караџовски кај што објаснуваше како го дигаме вирусот од земја на отворено раскрстивме со научните факти во државава.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Ќе каже тој.
Ќе кажеш ти. Не сакам да навлегувам многу, затоа го избришав мислењето, ама ајде.

Она што сакате да се постигне е невозможно. Глобална имунизација на 70% од светската популација. Притоа дали ќе се искорени короната и при толкава вакцинација? :)

Вакцинирани сте, не знам што повеќе сакате. До крајов на месецот ќе бидете вакцинирани скоро сите кои што сте пријавени.

chipicaoo

unknown
Член од
11 септември 2011
Мислења
763
Поени од реакции
873
Така е ко читате вакви портали кои треба со закон да се забранат за ширење лажни вести и пропаганда за време на пандемија.
да те одма контрирам како прво секој заболен повреден или било што да му се деси има болница или стационар кој доколку неможе да ги понуди условите за лечење или се комплицира ситуација се прфрлува во најблиска болница(современа) па кога ке се стабилизира ситуација се праќа назад во својата држава
дотичниот е во АФРИКА и заразен со корона и сигурно е со таа варијанта и нема потреба да се враќа назад.И доколку е на мисија знам какви услови имаат и со какви опреми располагаат државите кои имаат свои бази.
И незнам што виде поразлично од мојата објава или пропагадна кога е исто и твоето објавено(не е шија него врат)

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Ќе кажеш ти. Не сакам да навлегувам многу, затоа го избришав мислењето, ама ајде.

Она што сакате да се постигне е невозможно. Глобална имунизација на 70% од светската популација. Притоа дали ќе се искорени короната и при толкава вакцинација? :)

Вакцинирани сте, не знам што повеќе сакате. До крајов на месецот ќе бидете вакцинирани скоро сите кои што сте пријавени.
За искоренување треба 95% вакцинирост со најефикасна вакцина. Но короната има животински резервар и не е за очекување нејзино искоренување.
Така да не е реално за очекување искоренување.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.441
Значи се намалија бројкиве и ајде сеа пак удри бригу на весеље... абе задржи таму до септември мерките дур не се вакцинираат сите.
Не вака јојо си играме, сеа рачунајте кафани кафичи заебанции на децава до 12 , од следниот месец 500+
Која е разликата меѓу новите и старите мерки? Кафето исто се пие и до 7 и 10, собиранки надвор се прават од ист број на деца и до 7 и до 10. Јуни, јули, август, полициски од 7 бараш? :pos:

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
За искоренување треба 95% вакцинирост со најефикасна вакцина. Но короната има животински резервар и не е за очекување нејзино искоренување.
Така да не е реално за очекување искоренување.
Треба да се очекува превенирање на смртноста, според мене. Затоа сметам дека лицата над 60 години би требало да се вакцинираат. Така ќе се растерети и здравствениот систем. Тука се и мутациите и преносливаста на животни. Во Данска убиваа куни поради страв од ширење на мутација, а Ковидот постои и кај домашните миленици каде ако влезе во легло може да ги сотре малите.

Така, вакцинирајте се и не берете гајле за останатите. :)

Член од
17 август 2011
Мислења
10.358
Поени од реакции
18.473
Чисто кажи ми во што од научните факти не веруваш. Да не листам, Дистанца, маски, вакцинација, миење раце, изолација...
Се убедуваме, или ти треба совет за да се заштитиш :D ?
Заразите од површина се 1 у 10000. Грото од заразените се при подолг престој во затворен простор со голема концентрација. Во тој случај маска(освен респиратор,н95 и тн), дистанса, миење раце нема да ти помогнат. Ризикот од контакт на отворено е толку минорен што не вреди да се замараш, освен ако не си плукате во уста нели..
Тоа е мое мислење, прилично сум сигурен да им ги следев слепо препораките ќе бев заразен до сега.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.787
Поени од реакции
5.063
Ја
Треба да се очекува превенирање на смртноста, според мене. Затоа сметам дека лицата над 60 години би требало да се вакцинираат. Така ќе се растерети и здравствениот систем. Тука се и мутациите и преносливаста на животни. Во Данска убиваа куни поради страв од ширење на мутација, а Ковидот постои и кај домашните миленици каде ако влезе во легло може да ги сотре малите.

Така, вакцинирајте се и не берете гајле за останатите. :)
Што повеќе вакцинирани тоа помалку опасно и за вакцинираните и за тие што неможат да се вакцинираат ниедна вакцина не е 100/100 и ќе треба најверојатно повеќе од 2 дози а секоја доза има мал ризик. Плус има луѓе кои неможе да се вакцинираат. Плус треба да се плаќаат трошоци за невакцинирани кога ќе се разболат оптоваруваат здравствен систем итн итн.
Автоматски споено мислење:

Се убедуваме, или ти треба совет за да се заштитиш :D ?
Заразите од површина се 1 у 10000. Грото од заразените се при подолг престој во затворен простор со голема концентрација. Во тој случај маска(освен респиратор,н95 и тн), дистанса, миење раце нема да ти помогнат. Ризикот од контакт на отворено е толку минорен што не вреди да се замараш, освен ако не си плукате во уста нели..
Тоа е мое мислење, прилично сум сигурен да им ги следев слепо препораките ќе бев заразен до сега.
Штити и дистанца на отворено и маски...а за миење раце нормално и од тоа има фајде. Нормално н95 треба да се носат тие штитат најмногу.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.587
Поени од реакции
22.306
Malku pristapot kon merkite mozebi e pogresen. Sekoj bran ima kraj merkite samo moze da menat visina na bran i da skratat vreme. Prirodna granica ima branot posto vo najlos slucaj imas imunitet na stado, dali so prelezani dali so vakcinirani. Plus lugjeto sami povekje se pazat vo faza na eskaliranje. Pota imas potencijalna grupa lugje koi povekje se vo opasnost da se zarazat (skola/gradinki), lugje vo firmi sto delat isti prostorii. No imas i drugi koi ne izlagaat ili i onaka imaat malku kontakti i pomala e sansata da se zarazat. A toa sto brojkite pagjaat pred merkite da se voveduvaat e slucaj i vo mnogu drugi zemji. Bese objasneto so toa deka visokite brojki i samata najava na merki pridonela za lugjeto poinaku da se odnesuvaat odnosno da namaluvaat kontakti.

Последно уредено:
Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
I ja veruvam vo naucnite fakti.

20210511_155026.jpg

Naucen fakt e deka meditacijata smiruva stres, a i od prijateli shto praktikuvaat moze da potvrdam.

Probajte, poshto mnogu e ubavo da se zivee bez stres... kako @Bafra :love:

Член од
17 август 2011
Мислења
10.358
Поени од реакции
18.473
Malku pristapot kon merkite mozebi e pogresen. Sekoj bran ima kraj merkite samo moze da menat visina na bran i da skratat vreme. Prirodna granica ima branot posto vo najlos slucaj imas imunitet na stado, dali so prelezani dali so vakcinirani. Plus lugjeto sami povekje se pazat fo faza na eskaliranje. Pota imas potencijalna grupa lugje koi povekje se vo opasnost da se zarazat (skola/gradinki), lugje vo firmi sto delat isti prostorii. No imas i drugi koi ne izlagaat ili i onaka imaat malku kontakti i pomala e sansata da se zarazat. A toa sto brojkite pagjaat pred merkite da se voveduvaat e slucaj i vo mnogu drugi zemji. Bese objasneto so toa deka visokite brojki i samata najava na merki pridonela za lugjeto poinaku da se odnesuvaat odnosno da namaluvaat kontakti.
Пак ќе кажам, моментално во Скопје бар, луѓето се прилично опуштени од велигден навака. Отворени кафичи, собиранки по паркови, свадби у најава. Сосема различна слика, и сосема различна епидемиолошка ситуација. Тоа што пазеа луѓето во април и март не спречи 1000 заболени дневно, туку едноставно вирусот снема жртви.

Kajgana Shop

На врв Bottom