Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
13 август 2013
Мислења
1.061
Поени од реакции
2.070
@gigovit што мислиш, која вакцина е подобра, спутник или синофарм!?
Ти со која би се вакцинирал?
Јас со никоја. Вакцинацијата која се спроведува во светот има логика само за практично затварање на оваа патетика од пандемија. Како што по завршување на светска војна се потпишува некој мировен договор на маса за да постои некој официјален крај.
Но и ова нема да биде крај, затоа што ќе постои постојан притисок за ревакцинација и масовно користење на другите вакцини, меѓу кои и грипот. Не би ме изненадило за 2-3 години да ја повторат истата шема со некој нов сој на грип, кокошји ли, свински ли, мисиркин можда и да се врти истата плоча. Можат си.
Ова не беше биолошка војна, ова е психолошка и пред се економска војна за уништување и обезвредување на вредноста на валутите. Се печатат многу пари без покритие и мора некако да ги оправдат. Се лансираат огромни кредити за државите, се пушта огромна пара плус во оптек и на крај у скоро време се ќе биде дупло. Стандард шема која се прави вака или онака на секои 5-10 години, само сега е маскирана со нешто друго.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.419
Поени од реакции
10.350
Јас со никоја. Вакцинацијата која се спроведува во светот има логика само за практично затварање на оваа патетика од пандемија. Како што по завршување на светска војна се потпишува некој мировен договор на маса за да постои некој официјален крај.
Но и ова нема да биде крај, затоа што ќе постои постојан притисок за ревакцинација и масовно користење на другите вакцини, меѓу кои и грипот. Не би ме изненадило за 2-3 години да ја повторат истата шема со некој нов сој на грип, кокошји ли, свински ли, мисиркин можда и да се врти истата плоча. Можат си.
Ова не беше биолошка војна, ова е психолошка и пред се економска војна за уништување и обезвредување на вредноста на валутите. Се печатат многу пари без покритие и мора некако да ги оправдат. Се лансираат огромни кредити за државите, се пушта огромна пара плус во оптек и на крај у скоро време се ќе биде дупло. Стандард шема која се прави вака или онака на секои 5-10 години, само сега е маскирана со нешто друго.
Во ред е, сето тоа го мислам и јас, но приморани сме за вакцинација, некој порано, некој покасно..Те прашувам затоа што треба да одберам да се вакцинирам со една од овие две, па ценам твое мислење...која ли е подобра!?

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
Во ред е, сето тоа го мислам и јас, но приморани сме за вакцинација, некој порано, некој покасно..Те прашувам затоа што треба да одберам да се вакцинирам со една од овие две, па ценам твое мислење...која ли е подобра!?
Ве бре Топла! Никој не е приморан. Уценуван, ДА! Ако работното место ти е условено со вакцинација тоа не е приморување. Уценување е. Приморување е ако ти стават пиштол на глава или слично....Иначе кој може да каже која вакцина е поефикасна? Само Господ. Ама Он не ни меша у привантио живот. Која и да ставеш исти курац е. Твоја е одлуката дали ќе ставеш и која.
Ако неможеш да се одлучеш фрлај паричка на крај краишта.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.191
Поени од реакции
42.923
таа што ќе ти ја дадат, нема бирање тетке

Член од
2 септември 2013
Мислења
258
Поени од реакции
238
Добро според тебе вирусот постои или не ..

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.151
Поени од реакции
11.820
@gigovit што мислиш, која вакцина е подобра, спутник или синофарм!?
Ти со која би се вакцинирал?
Исто ти е со двете, со тоа што Спутникот најверојатно нема да го одобрат во ЕУ, а Кинеската би ја одобриле... и за едната и за другата се водат „преговори“.
Иронијата е што и двете ги користат државјани ОД Унијата, додека пак има можност да не дозволат влез за луѓе НАДВОР од Унијата со тие вакцини.

Доколку ти е само за „домашна употреба“, кога јас би можел да бирам би одел со Спутникот, иако и двете ти се на иста основа (умртвен вирус).

п.с. Овие од Владата на Нашата Земја ви личи дека набавија 200.000 синофарми или само слиќање за пред медиуми беше?
Имам инфо дека од понеделник продолжувале со Фајзер-Шмајзер, од кинезаријава толку (најверојатно додека им стигне нова пратка).

Па на некој ОВЧАР од X шарпланинско село да му дадеда раководна улога во организација на вакцинацијата ќе одеше се' како подмачкано.
Да им ебам тоа лешинарите алчни за провизии.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.151
Поени од реакции
11.820
Спутник не е на основа на мртов вирус, туку со аденовирус како ЈЈ и Астра.
Нема врска и да не е. Не сум до толку заинтересиран за да знам која е што е, најверојатно сака да праша дали е мРНА вакцина вс било која друга, а ниту едната ниту другата не се мРНА и исти курац и е со која ќе се вакцинира ако седи во МКД.
БИЛО која вакцина ќе и даде заштита, доволно добра, бидејќи со ревакцинација се постигнува висок процент и со тоа гајле немаш и да закачиш вирус.

Па дури и една грчка за да си го спаси газот економски излезе со изјава дека ќе може на одмор таму и со спутник и со синофарм, така да пола ск ќе може да си брца газ на краците и БАШ би било супер младите тикви кои по цел ден седат по кафичи или трговски центри да се шприцаат со кинезаријава и да ја фукнат долу на одмор. Барем на зима нема да заразат стари лица дома кои прашање дали би преживеале бидејќи ако нешто покажа „пандемијата“ е дека постарите лица го јадат по секој основ.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.458
Поени од реакции
18.456
Сериозно зборувате со @gigovit :pos:

Абе тој абдалот рече дека после 20 јануари нема повеќе да се спомни во САД за корона.

Само сега qanon му врза други приказни на ова забариве :D

Еве ви ја рецитира веќе.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.588
Поени од реакции
22.308
Светска пандемија по себе секојпат носи политички импликации ама муабетот некако го водиш во погрешен правец. Мислам сите ни е јасно дека долго време нема да се вратиме на старо тоа ќе биде долг процес. Вакцините се начин да се заштитиме и покрај тоа да купиме време за подобри и трајни решенија. Вакцините ги исполнуваат целите кои се поставени. Притисок на ревакцинација трајно не знаеме дали ќе има, можеби, можеби не. Грипот е сосема друг случај и вирус ама тука нема никаков притисок за ревакцинација. Има понуда која слабо се користи ако сме искрени.

Пандемии и вируси не се ништо ново. И во иднина ќе имаме такви случаеви како што сме имале во минато. Денешниот начин на живот придонесува да расте опасноста од светска пандемија. Може да имаме среќа како со некој варианти на грип или САРС/МЕРС ама може и како сега да дојде. Само ти кажи кој да ја повтори истата шема? Или сакаш да кажеш дека се пуштил вирусот?

Тоа со валутите искрено ми е контрадикторно. Не ти ја сфаќам поентата искрено ако можеш да образложиш. Валутите до сега се покажаа стабилни и економијата освен дамка ќе се врати многу појако. Нема секој да преживее општо кажувам. Државите и пред вирусот беа доста задолжени сега ќе бидат уште повеќе. Тоа не е проблем од пандемијата колку што е проблем на неолибералниот капиталистички систем кој вака и онака се движи кон крајот и ќе биде заменет со друг економски систем. Али сепак не ми е јасно како оваа тема се најде во тема за корона.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.458
Поени од реакции
18.456
Иначе да си знајте за пријатели има која што сакаш вакцина на вакциналниве пунктови, па и Фајзер.

Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
Драга, ние ја уништуваме планетата на милион и еден начин, се соочуваме со пандемија и се надеваме само на пуки ванкцини без да го сменеме начинот на живот од корен.
Без разлика на нашите гледишта, верувања неоспорен факт е дека планетата дише на шкрги и ние никако да сконтаме, да погледнеме подалеко од нашите носеви. Ги прскаме лисјата со надеж дека ќе го уништеме дрвото на злото од корен...

Член од
2 септември 2013
Мислења
258
Поени од реакции
238
Спутникот не е инактивиран вирус а и работава е што малку е администрирана и нема податоци околу безбедноста на вакцината, сигурно би дошле до VIPIT да речеме е инјектирана на над 10 милиона луѓе.. Некако тинејџерски се однесуваа од почетокот, дека при чистење на вирусот имале некоја техника, друг пример последно спорот со анвиса каде што наместо да го решат проблемот оние напаѓаа со глупави слики, податоци од државите како унгарија дека вакцината е најбезбедна споредбено со другите.. ќе излезе на виделина евентуално ако индијците одобрат итна употреба ма вакцината каде ќе бидат вакцинирани, опфатени луѓе повеќе од досегашната бројка.. Btw јас имам примено две дози на спутник..

Член од
13 април 2021
Мислења
3.498
Поени од реакции
11.434
Кинеската си е класична вакцина, значи принципот на кој што е правена е со сериозно искуство позади себе. Станува збор за инактивиран вирус (полио вакцината на Jonas Salk од 1956 е таква вакцина) така што кога се во прашање луѓе со автоимуни болести е најбезбедна. Гледам дека и некои доилки одлучиле да се вакцинираат иако нема доволно податоци од истражувања во консултација со доктор, се вакцинираат. Нормално, зборот на индивидуата која се вакцинира треба да биде последен.

Спутник В и Астра Зенека се на сличен принцип. Тука генетскиот код се пренесува преку вектор (аденовирус). Многу голем број ја преферираат и спутник, а за астра зенека не сакаат ни да слушнат. Според мене, целата фама што се крена беше само политика, јас не би имала проблем да се вакцинирам со астра зенека.

Фајзер е на принцип на нова технологија, но е одамна посакувана од страна на научниците. Тоа дека мРНК влијаела на ДНК и дека сите што ќе се вакцинираат со вакцината ќе бидат генетски модифицирани суштества се чисти глупости. МРНК не оди до јадрото на клетката каде што е сместена ДНК, туку до рибозомите сместени во цитоплазмата и врз основа на генетскиот код што го носи, тука започнува синтезата на протеини и откако ќе заврши со тоа клетката се ослободува од мрнк која е прилично нестабилна и лесно се уништува а протеините се прикажуваат на површината на клетката.

Најголема реклама и се има направено на фајзер. А по несакани ефекти го држи првото место (зборам за несакани ефекти кои се со прилично низок процент). Дури ризикот за тромбоза од фајзер е поголем отколку од астра зенека.
Јас кога се вакцинирав немав можност да бирам, па се вакцинирав со фајзер. Немав никакви side effects, освен малаксаност и блага болка во раката. Мајка ми ја вакцинирав со спутник, а татко ми со кинескава.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom