Ножеви

Член од
31 мај 2015
Мислења
121
Поени од реакции
129
Fiksni od nergjosuvacki, mi se cini kako da e povrsna korozijata. Ne se vredni ama za mene se sentimentalno vazni. Fala za odgovorot drugar kje se obidam kako sto kaza.
За такви ножеви мислам најдобро е со водена шмиргла да ги поминеш, земи гранулации 2000, 2500 и 3000, ако треба и 1500.
Треба да пазиш кога полираш со шмирглите, секоја наредна да иде попречно од движењето на претходната, како мрежа, за да добиеш убав сјај. На крај со пастата на памучна крпа.
 
Член од
27 јули 2012
Мислења
80
Поени од реакции
66
Здраво ме интересира, за точење што препорака ќе ми датете.
 

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.829
Здраво ме интересира, за точење што препорака ќе ми датете.
За острење камен за острење е најдобро, ќе имаш одприлика претстава за аглите и притисокот. Или водени шмиргли на рамна подлога.
 
Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
Секоја чест, поготово првите два се неверојатно убави. Кои му се димензиите?
 

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.829
Секоја чест, поготово првите два се неверојатно убави. Кои му се димензиите?
Готвачките се 200мм долги, 3мм дебели и ширината не ја запамтив а ножевите веќе не се кај мене.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.749
Многу убаво и естетски интересно. Посебно кујнскиот нож, патината на сечивото во комбинација со елементот на дршката. И материјалот од дршката кој делува како килибар... Убаво. :)

На сечивата сам им нанесуваше патина?
Патината ме потсетува на природната патина oд старите ножеви од баба ми/дедо ми, со висок карбонски состав во челикот. Ама пошто е селективно присутна очигледно е нанесувана.
 

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.829
Многу убаво и естетски интересно. Посебно кујнскиот нож, патината на сечивото во комбинација со елементот на дршката. И материјалот од дршката кој делува како килибар... Убаво. :)

На сечивата сам им нанесуваше патина?
Патината ме потсетува на природната патина oд старите ножеви од баба ми/дедо ми, со висок карбонски состав во челикот. Ама пошто е селективно присутна очигледно е нанесувана.
Сечивата се оставени со "ковачки" финиш. Траги од ковање се тоа. Линијата блиску до резот е спојот на челиците. Сечивата е сан маи, средината е тврд челик, страните од помек. Сечивата ги коваше мајстор од Украина.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.594
Поени од реакции
33.749
Сечивата се оставени со "ковачки" финиш. Траги од ковање се тоа. Линијата блиску до резот е спојот на челиците. Сечивата е сан маи, средината е тврд челик, страните од помек. Сечивата ги коваше мајстор од Украина.
Баш побарав да видам што е спомнатово, интересно. Фала.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom