[Кајгана готвач] Натпревар за оваа недела: Смути

  • Креатор на темата Креатор на темата Ilumious
  • Време на започнување Време на започнување
ti vo japan pici pravese? kako be prv pat lol

moze vo idnina treba malku pospecificno da probame, mesto aziski neka bide inspirirano od taa i taa zemja?
Ја во јапан јадев, многу поскапо беше дома готвењето него ли надвор јадењето, работев малце превише и немав време за готвење. Кога бев слободна шетав, а не знам дали сум нагласила дека мразам готвење? Не? Епа меазам готвење :)
 
BLACK FOREST CHEESECAKE TART
според овој рецепт: https://www.everydayhealthyrecipes....QuTi8X5B1WC0OOxSqUb4CHUx0rYWtOutEG8yHhXCcgqbw


149571167_898701840939749_4165115582949809083_n.jpg
 
Чизкејк
IMG_20210426_131630.jpg


Чизкејк

1. Подлога

400г мелени бисквити
150г стопен путер
100мл сок(било каков)

Се соединува се и се става во округло тавче и се натиснува доле и од страните и се става во фрижидер. Тавчето да не е многу големо за да не биде низок колачот. Обично се прави во тавче на кое му се вади страничниот дел.

2. Фил

150мл слатка павлака(хопла за благо)(ладна)
350г крем сирење(препорачливо филаделфија)(собна температура)
150г маскарпоне(собна температура)
150г шеќер во прав
1 ќесичка ванилин шеќер
1 ќесичка желатин
40мл вода
40 мл млеко

Хоплата се мати додека не стане ко шлаг. Се додава крем сирењето, маскарпонето и шеќерот во прав и ванила шеќерот и се мати убаво.
Желатинот го истураме во чаша, додаваме водата, чекаме да упие 5 минути и после го ставаме во врело млеко. Убаво се меша па се додава во филот и матиме со мала брзина.

Филот го ставаме во калапот со бисквити и во фрижидер чекаме да се стврдне(за побрзо може и во фриз)

3.Прелив

300г смрзнати малини(или вишни/јагоди)
Малку шеќер
Малку густин

Смрзнатото овошје директно на тавче и го посипуваме со шеќер. Чекаме да се растопи како за џем, а после по вкус се додава плус шеќер, а густин се додава за подесување на густината на преливот.

Кога ќе се излади преливот го истураме врз стврднатиот фил.

После јадеме
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom