Сакам да знам!

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Po koi kriteriumi se dodeluvaat pari na zdruzenija, i koi se trosocite za zdruzenie na sahisti?Прегледај го приврзокот 293718
Ете губат на членство. Сите турнири сега се преку компјутер.

Во еден СССР самата држава инвестирала во шахот и сакале да стане национален спорт и преку истиот да се претстави (интелектуалната) супериорност на комунизмот.

Ама кај нас е срамно кога државата инвестира во спортот! Само ако вложуваш ќе имаш резултати. Југославија имала солидна шаховска школа. Дури и имало турнир во нашава држава. Сега ни тоа го нема затоа што е скандал ако државата финансира нешто во спортот. И да, шахот се смета за спорт.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997

имало турнир бе
Олимпијада не е турнир. Сме имале и ние турнир. Сега немаме.

Ама Србија (тука се рачунаат и Србите од Југославија) дала 50тима GMs што е доста импресивно. Значи таа југословенска шаховска школа не е за потценување. Башка мислам дека и Фишер ја заврши својата кариера откако го прекрши ембаргото кон СР Југославија. Потоа заврши кутриот на Исланд. Ама знаел и српски и руски јазик со цел да ги чита и нивните шаховски списанија.

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.927
Вака можеби е малку глупо прашањево ама стварно е проблем. :D

Гугутки буквално секое сабајле испуштаат звуци и нервира тоа, во зграда сум.Чаре некое околу тоа?
Има чаре, земи мал звучник безжичен и пуштај (музика) глас на сокол или јастреб и ќе ги растера гугутките од страв поефективно е. Инаку во овој период на годината е сезона за парење тоа е нормално кај гугутките па после ќе се смири

Sent from my Samsung Note 20 Ultra 5G SM-N986U using Tapatalk

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.482
Поени од реакции
3.294
Дали некој знае кој број е овој: 077 123 000
Имам пропуштен повик, не сум слушнал, ѕвонам вика "Телефонскиот број не постои"

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Дали некој знае кој број е овој: 077 123 000
Имам пропуштен повик, не сум слушнал, ѕвонам вика "Телефонскиот број не постои"
И мене ми ѕвони некад. Мислам дека е централа Вип (А1). Или те бараат за некаква промоција или дека немаш платена сметка (па се криеш). :D

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.482
Поени од реакции
3.294
Да не имаш сметка за плаќање во А1?
И мене ми ѕвони некад. Мислам дека е централа Вип (А1). Или те бараат за некаква промоција или дека немаш платена сметка (па се криеш). :D
Фала, појма немам дали има сметка за плаќање, не е на мое име бројот. Ама и да е сметка и да е промоција во секој случај значи ништо што ме занима :)

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.743
Поени од реакции
27.741
смештај нудат

Член од
15 јуни 2020
Мислења
251
Поени од реакции
922

Скем било да се финансира спорт, а не се скем сите други безвезни трошења и грантови...окејјјј
Ете губат на членство. Сите турнири сега се преку компјутер.

Во еден СССР самата држава инвестирала во шахот и сакале да стане национален спорт и преку истиот да се претстави (интелектуалната) супериорност на комунизмот.

Ама кај нас е срамно кога државата инвестира во спортот! Само ако вложуваш ќе имаш резултати. Југославија имала солидна шаховска школа. Дури и имало турнир во нашава држава. Сега ни тоа го нема затоа што е скандал ако државата финансира нешто во спортот. И да, шахот се смета за спорт.
Muabetov ne go vrtete u kurac, Rusija so Gari Kasparov vs mitre od dolneni so igra sah rekreativno pred koperacija so pivoto. Nikoj ne reche deka sportot ne treba da se finansira, ali i sami znaete kaj ke zavrsat parite, ni s od sah nema da bidi opravdana. Gi znam koi lujge se vo sovetov vo opstinava i imam nekoja pretstava kako ke gi ukradat parive. 124 zdruzenija vo prilep registrirani, pa tolku da izlezam na plostad nema lujge da najdam. Ali ne e problem, ke finansirame od sopstveni danoci...

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Muabetov ne go vrtete u kurac, Rusija so Gari Kasparov vs mitre od dolneni so igra sah rekreativno pred koperacija so pivoto. Nikoj ne reche deka sportot ne treba da se finansira, ali i sami znaete kaj ke zavrsat parite, ni s od sah nema da bidi opravdana. Gi znam koi lujge se vo sovetov vo opstinava i imam nekoja pretstava kako ke gi ukradat parive. 124 zdruzenija vo prilep registrirani, pa tolku da izlezam na plostad nema lujge da najdam. Ali ne e problem, ke finansirame od sopstveni danoci...
Шаховската школа на СССР е многу повеќе од Каспаров.

А може да правиме споредби и со други спортисти? Така ќе дојдеме до заклучок дека не треба да се вложува во ниту еден спорт. СССР вложувала во Гари и го имала Гари. И 2 илјади евра, скапата инвестиција.

И неколку наши шахисти котираат високо, имаат +2300. Ама ете, ни тоа не треба да го имаме. :)

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
И од сите тие 124 здруженија што зеле пари, тебе в очи ти падна баш шаховскиот клуб што постои можда преку 20 години.

Митре од Долнени :facepalm: :facepalm: :facepalm: Ти ако не си замислуваш дека клубот е здружение на 5 пензионери рекреативни шахисти, јас е.... Општа култура 0.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
На грешно место бараш да се чпара.
Оти не ти текнува да се буниш оти има толку шипци донесено во државните институции на град како Прилеп, кога во градот ги нема воопшто и имаме едвај 3-4 села од кои пола се во Општина Долнени? Тие 2000 евра во денот се одвојуваат за ваквите џаболебари.

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Коа си на леќа цел живот, 2000 евра за ваква организација ти изгледаат ко цело богатство да се.

У реалноста, ова е толку ситна пара што не ни вреди да биде некој скем. Буквално, за вакви организации ова не е ни доволно за минималните основни потреби. Познавам колеги студенти од Хрватска пример, 4-5 деца на кои што 2000 евра им даваа за 5 дена да дојдат на семинар у Скопје чисто да се прошетаат онака. Камоли колку се троши за професионални организации и натпревари.

Не сме научени на реалноста на трошоците, колку пари уствари идат кај што не треба, наместо повеќе пари да се даваат за вакви работи. Затоа некому му изгледа и бизарно што се дал небитен џепарац на шаховски клуб.

Kajgana Shop

На врв Bottom