Вакцини (општа дискусија)

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.117
Поени од реакции
11.636
Имам "дил" да не ја напаѓам, па го избришав коментарот.

Нејзиното "често" не е аргумент. Може да рече дека станува пракса, ама и тоа треба да го поткрепи со некаков факт.

Не ме интересира оваа дебата, пасивно ја читам. Не сакам ни да се мешам. Мојот став за докторите на форумов си го кажав. Дел од нив ми продаваа(т) морал за важноста на вакцините (некогаш не сум ја спорел), а од друга страна читај им ги ставовите за етиката и за темите поврзани со медицината. :)
Не го правам тоа.
Кога реплицирам (на било која тема) реплицирам врз основа на напишаното.
РОДЕН БРАТ може да ми е некој па нема да го изземам од критика (ако мислам дека е заслужена) или пак може да е член со кого во 20 теми нема да се согласам, а ако се согласам во една тогаш ми е во ред.

Во случајот Бјонс е во право, Рон тера инает.
Фактот е дека докторите не секогаш пишуваат рецепти со генеричко име и форсираат одредени производители на лекови (без разлика дали зад истото нема или има некоја позадина).

п.с. ова не значи дека ако по 5 минути од сега Рон напише нешто паметно, а Бјонс тера инает нема да застанам на негова страна.

Како и да е, офтопик е муабетот но добро е да се знае за „поштеноста“ на дел од матичните лекари.
НЕ секогаш понудената опција од нивна страна е единствена или најдобра.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Не го правам тоа.
Кога реплицирам (на било која тема) реплицирам врз основа на напишаното.
РОДЕН БРАТ може да ми е некој па нема да го изземам од критика (ако мислам дека е заслужена) или пак може да е член со кого во 20 теми нема да се согласам, а ако се согласам во една тогаш ми е во ред.

Во случајот Бјонс е во право, Рон тера инает.
Фактот е дека докторите не секогаш пишуваат рецепти со генеричко име и форсираат одредени производители на лекови (без разлика дали зад истото нема или има некоја позадина).

п.с. ова не значи дека ако по 5 минути од сега Рон напише нешто паметно, а Бјонс тера инает нема да застанам на негова страна.

Како и да е, офтопик е муабетот но добро е да се знае за „поштеноста“ на дел од матичните лекари.
НЕ секогаш понудената опција од нивна страна е единствена или најдобра.
Во ред ти е критиката. Не сум бил на доктор повеќе од деценија и везе немам како оди тоа. Но татко ми сѐ рачно пишуваше. Како ги пишуваше имињата, искрено не знам. Но знам дека немаа принтани рецепти и систем на евиденција.

Само ги спорам аргументите на Бијонс. "Често" не е факт или аргумент. Сите различно го сфаќаме "често".

Читај ги форумските доктори, пасивно. После ќе те прашам дали би дозволил (и ако да, кој/а) да те лекува. :D

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.117
Поени од реакции
11.636
Во ред ти е критиката. Не сум бил на доктор повеќе од деценија и везе немам како оди тоа. Но татко ми сѐ рачно пишуваше. Како ги пишуваше имињата, искрено не знам. Но знам дека немаа принтани рецепти и систем на евиденција.

Само ги спорам аргументите на Бијонс. "Често" не е факт или аргумент. Сите различно го сфаќаме "често".

Читај ги форумските доктори, пасивно. После ќе те прашам дали би дозволил (и ако да, кој/а) да те лекува. :D
Имам кој да ме лекува, сопруга ми е :D
Имам и блиски пријатели од таа фела, но скраја да е и далеку да ми треба во тој дел некого од нив.

Инаку, еве јавно нека стои, Бјонс ја ценам како медицинско лице.
Тоа што пола форум си игра мајтап со неа не значи дека е лош човек или лошо медицинско лице, едноставно такви сме ние - силни кога нешто чопоративно треба да го направиме, а кога лично треба да се соочиме со проблемот никаде не нема (тука не мислам на тебе).

Има цел еден ред на членови, па дури и постари членови, кои добиле помош од неа но никаде не зборуваат јавно туку наместо тоа ја критикуваат по темите и ја исмеваат.
Не ми пречи бидејќи лично не сум засегнат и самата е доволно возрасна да се одбрани или понекогаш дури и да ги испровоцира. НО, дволично е.

Ако некој го прашувам за медицински совет, нема да чекам истиот тој некој да напише нешто во тема за ковид (пример) и да му одам контра ради реда - чисто да сум во фазонот: Еееј хехе, докторката еве ја. збори глупости.

Не, ако реплицирам ќе реплицирам врз основа на изнесен став кој мислам дека е делумно или целосно погрешен, а не врз основа на јузернејм, на тоа дали сум скаран или сум во добри односи со членот и слично.
Ова што го пишувам знам дека за голем дел членови е утопија, али јбг го сфаќам тоа и ги сфаќам зошто се такви.

Во однос на другите доктори, медицински кадар и сите чие професионално секојдневие е тоа, а се членови на кајгана - не знам и искрено не ми е цел на интерес по темите што прават (ретко ги следам таквите дискусии тука, особено ако се води препукување помеѓу двајца на тема медицина тоа редовно прескакам - не сум доволно стручен и не сакам да се правам со сила стручен за нешто што можам да извлечам информација, но не е последица на мое образование или поле на интерес).

Конкретно сега, сакав само да потенцирам дека ова со пишувањето на рецепти кај нас е реалност која постои и која мора да се искорени заради тоа што не е во ред фаворизирање на некој производител кога знаеш дека истиот лек од друг производител има подобро дејство.

Тој став да го изнесеше Рон, а да беше против Бјонс, ќе го бранев Рон. Толку е едноставно.

Дискутирам во однос на ставот, во однос на тоа што треба да се знае како неубава пракса во МКД. Штета што ФЗО нема контроли за ова и нема казни на терен кај ваквите „доктори“.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.633
Поени од реакции
37.587
правиме муабети за лекови, а не за шурупи, и слични ситници. Татко ми зема еден куп розови рецепти и сите се генеричко име. Лекарот ги наоѓа у компјутер и ги принта само. Исто и поранешната матична, сеа некои доктури има може ручно што пишуваат али не треба така. А мене кога и да ми треба нешо ги става дигитално и со лична си земам.
...па сите идат на социјално (преку ФЗОМ) а му дават да ги купи приватно на розе рецепт, дали разбираш дека во ПЦ нема листа од сите лекови на генерика на лекови кои не се на позитивна, туку само тие што се на позитивна и тој список е од ФЗОМ?

Последно уредено:
Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.965
Поени од реакции
42.683
...па сите идат на социјално (преку ФОМ) а му дават да ги купи приватно на розе рецепт, дали разбираш дека во ПЦ нема листа од сите лекови на генерика на лекови кои не се на позитивна, туку само тие што се на позитивна и тој список е од ФЗОМ?
па како ги наоѓа лекарот? бијонси ти ниси ни матична ни па знаеш како изгледа нивната програма.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.565
Поени од реакции
22.268
Бијонс не ми го одговори прашањето смени нешто за лекови сосема друго од темава.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
специјалист не може да препишува рецепти, он ти дава само дијагноза и терапија, матичниот ти препишува лекови.
Да, ама се матични. Може имам лични проблеми со неа, но она е +20 години во здравството. Општа+специјализација.

Последно уредено:
D

Deleted member 95595

Гостин
Ај да се вратиме на темава... @bijons
Еве ти еден куриозитет.... Баба ми (49 годишна) се вакцинира со Спутник на 7ми Април, завчера (18.04) крена температура, ја тестираа, денес доби позитивен резултат на Ковид. Интересно е што не знаеме дали е ова од вакцината некаква рекација, или се зарази во меѓувреме бидејќи од 01.04 почна да работи во Ковид центар како медицинска сестра.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.924
Поени од реакции
11.096
Еве ти еден куриозитет.... Баба ми (49 годишна) се вакцинира со Спутник на 7ми Април, завчера (18.04) крена температура, ја тестираа, денес доби позитивен резултат на Ковид. Интересно е што не знаеме дали е ова од вакцината некаква рекација, или се зарази во меѓувреме бидејќи од 01.04 почна да работи во Ковид центар како медицинска сестра.
Ако е потврдено позитивна со ПЦР тест тогаш вакцината нема и неможе да има никаква врска.
Друго(за било која вакцина важи ова), треба минимум две, најчесто три недели од првата доза за организмот да развие некаква заштита. Дури и во идеални услови никоја вакцина не штити 100%.
Пола фамилија во здравство ми работи, и од тоа што слушам сите што се заразиле се заразиле надвор од работно место! Така и со нас беше всушност.
А знам и за случаи од здравствени работници што примиле Фејзер и по недела-две испаднале позитивни.
Само со лесно нека мине.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.633
Поени од реакции
37.587
па како ги наоѓа лекарот? бијонси ти ниси ни матична ни па знаеш како изгледа нивната програма.
ха, појма немаш колку знам! ;)
Гинеколозите исто се матични. :)
мораш да назначиш „ матични гинеколози во примарно здравство“ !
специјалист не може да препишува рецепти, он ти дава само дијагноза и терапија, матичниот ти препишува лекови.
... специјалисти во примарно здравство можат да препишат рецепти од нивна специјалност, ај да се преслушаме....спец.педијатри? спец.по спортска медицина? спец.стоматолози, спец гинеколози?
... јас на тие што се вакцинираа ќе им кажам земите сега одмор и седите дома, никако не смеете да дојдете во контакт со заразено лице, а не па тие не носат маска као демек готово се спасиле!

...7 април прва доза +14 дена паднат имунитет и создавање на некоја антитела (зависно од имуниот одговор) 21 април, е сега ако почнала од 1 април на работа кој гарантира дека тие денови до 7 април вакцинација не се заразила и' се направи ли тест? или онака веднаш на вакцинација? може се заразила на 06.април примила вакцина на 07. симптоми после 7- 10 дена? втора доза на СпутникВ 27 април па до таму 27 мај требаше да биде дома на одмор да се чува да не се инфицира, сега што да мислиш бидна, премногу е касно да биде тоа резултат од вакцината, ама ете не се знае се уште, може и да биде ....зошто пишувам јас сега се овие клинички тријали што ќе добиеме искуства!
- јас би ви предложила да направите антибиограм од брис на носот!

Последно уредено:
Член од
3 мај 2019
Мислења
19.358
Поени од реакции
10.259
ха, појма немаш колку знам! ;)

мораш да назначиш „ матични гинеколози во примарно здравство“ !

... специјалисти во примарно здравство можат да препишат рецепти од нивна специјалност, ај да се преслушаме....спец.педијатри? спец.по спортска медицина? спец.стоматолози, спец гинеколози?

... јас на тие што се вакцинираа ќе им кажам земите сега одмор и седите дома, никако не смеете да дојдете во контакт со заразено лице, а не па тие не носат маска као демек готово се спасиле!

...7 април прва доза +14 дена паднат имунитет и создавање на некоја антитела (зависно од имуниот одговор) 21 април, е сега ако почнала од 1 април на работа кој гарантира дека тие денови до 7 април вакцинација не се заразила и' се направи ли тест? или онака веднаш на вакцинација? може се заразила на 06.април примила вакцина на 07. симптоми после 7- 10 дена? втора доза на СпутникВ 27 април па до таму 27 мај требаше да биде дома на одмор да се чува да не се инфицира, сега што да мислиш бидна, премногу е касно да биде тоа резултат од вакцината, ама ете не се знае се уште, може и да биде ....зошто пишувам јас сега се овие клинички тријали што ќе добиеме искуства!
- јас би ви предложила да направите антибиограм од брис на носот!
Бјонс, во болниците персоналот од вакцинирање оди на работа потоа, дали втора, трета смена, не е битно.
Како мислиш дома да седат после имунизација, па кој ќе работи тогаш!?

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.633
Поени од реакции
37.587
Бјонс, во болниците персоналот од вакцинирање оди на работа потоа, дали втора, трета смена, не е битно.
Како мислиш дома да седат после имунизација, па кој ќе работи тогаш!?
ај ај, се менуваат на два дена, неделно, све е редуцирано!
кај тебе како е? сите сте на работа?

Kajgana Shop

На врв Bottom