Кој има пари да вложи колку што може да си дозволи да изгуби му препорачувам да купи.
Па макар и една паричка купи шо еден ручек ќе изгубиш или кутија цигари. Значи не зборам за pump and dump да се праи ниту пак да се тргува купи продај појма неам тоа не сум образован а и не ми се тргува срце да ме лупне башка неам ни толку funds за пари брзо да праам.
Зборам како ентузијастите што дадоа 100$ коа напраи бум биткоинот на берзата и се сеуште холдери. Само холд и ништо друго. Купуваш запишуваш затвараш и отвараш другата година пред летен одмор да идеш да видиш дали имаш нешо да те закрпи. Се друго you loose( проверуваш секој ден колку е). 1000ка сега би значело 2 парички. Сакам да видам шо емоџиња ќе користат кога ќе видат дека за 10 долари сме купиле.
Позитивно
Тотална анонимност.
Монеро до сега беше лидер за ова но главните се чудат позади технологијата за тотална анонимност по дифолт. Сепак заради постоење чекбокс на Сите останати валути се верува дека постои и архитектура за тракинг. Сепак сега се фура blockchain analysis и со новите нано компјутери ќе има и тракување.
Неутрално
Кога се одеше на биткоин конвенции повеќе се правеа ложи големи версус смал блокери но то је то. Битно е колку на старт ќе одлучиш на холд, после отвараш ко на кафич сметка и глеашшо си напраил.
Кај монеро повеќе хипи беше, како да припаѓаме на некаква целина идеја. Немаше блокови.
Лидери ќе бидат Монеро и Пиративе.
Негативно
Идејата позади ова стојат тотални анархисти. Нема разбирачка. Можно е и да се забрани да биде криминал.
Чисто ентузијастички симболично и ја се качив на бродот. Се слушаме за година ипол до тогаш не мислам на оваа тема.
That ship has sailed
ARRR
ARRR