Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.429
Поени од реакции
39.040
Таа војна речиси да не се ни водела на територија на САД.
Знам, освен нападот од Јапонците врз Перл Харбор немало акција таму. Те имам читано во темата, знам дека имаш големо познавање за ВС.

Отидовме офтопик. :LOL:

Член од
24 март 2010
Мислења
15.332
Поени од реакции
26.285
Ако за тебе процентов на смртност е мал во нашата држава, тогаш со сигурност многу добро ти оди статистика. Оди така кажи им на оние што загубиле некој близок. Кажи им : Абе што ве боли кур , кој ќе умрe ќе умрe, другите ќе преживет.
Ако не им кажеш, одеднаш тоа нема да биде така.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.713
Поени од реакции
37.692
...ако споредувате епидемии и пандемии од пред 100 години и сега, со ова денешна нова нанотехнологија и напредок во медицината за разлика од тогаш, тогаш џабе муабет и споредба,
отидоа на Марс да пуштат дрон, толку пари потрошени за заебанции на Марс, а овде еден вирус не ебава веќе 15 години, не му најдоа решение, единствено ако не е намерно, друг логичен одговор немам!

Член од
29 март 2021
Мислења
301
Поени од реакции
864
Ако за тебе процентов на смртност е мал во нашата држава, тогаш со сигурност многу добро ти оди статистика. Оди така кажи им на оние што загубиле некој близок. Кажи им : Абе што ве боли кур , кој ќе умрe ќе умрe, другите ќе преживет.
Патетики.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Да. А СССР има скоро 30 милиони за шест години.

Ако е таква перспективата, тогаш, на пример, Втора Светска во светогледот на Чиле е безгласна буква.

Јас зборам во светски рамки, не од аспект на некоја не толку засегната земја.

Не ме смејте. Пандемијва ја споредуваат со Втора Светска. Дај бре прочитајте нешто, мајку му.

Па кај ја најдовте Втора Светска баш, да ми је знати. 70-80 милиони за шест годни. Сега колку има? 3 за една година?
Колку посто е тоа од вкупното население на планетава?
Колку посто се тие 70-80 милиони од вкупното тогашно население?

Најсмртоносниот настан у људска историја го најдовте.

Колку посто од вкупното население починало за една година од Шпанскиот грип? Чумата во Среден Век?
100% сум сигурен дека пандемијава ни под прозор не може да прдне на тие хорор статистики.

Седите дома сите, најадени, напиени, облечени и со интернет и ми зборите дека е исто ко у Втора Светска...
:lolzz: :pos:
Денешни бројки може не се релевантни за Русија или Кина, ама за Американцети не ти чинат, спореди го оние на Франција, ВБ, Италија. Малтене "годишната квота" ја имаат исполнето во споредба со Војната. Онака, по дома си седат. Никој не пука. Никој не ги бомбардира, а си одат луѓето.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.332
Поени од реакции
26.285
Денешни бројки може не се релевантни за Русија или Кина, ама за Американцети не ти чинат, спореди го оние на Франција, ВБ, Италија. Малтене "годишната квота" ја имаат исполнето во споредба со Војната. Онака, по дома си седат. Никој не пука. Никој не ги бомбардира, а си одат луѓето.
Исто е да починат 200.000 старци или 200.000 млади?

Член од
13 април 2021
Мислења
3.504
Поени од реакции
11.450
Да. А СССР има скоро 30 милиони за шест години.

Ако е таква перспективата, тогаш, на пример, Втора Светска во светогледот на Чиле е безгласна буква.

Јас зборам во светски рамки, не од аспект на некоја не толку засегната земја.

Не ме смејте. Пандемијва ја споредуваат со Втора Светска. Дај бре прочитајте нешто, мајку му.

Па кај ја најдовте Втора Светска баш, да ми је знати. 70-80 милиони за шест годни. Сега колку има? 3 за една година?
Колку посто е тоа од вкупното население на планетава?
Колку посто се тие 70-80 милиони од вкупното тогашно население?

Најсмртоносниот настан у људска историја го најдовте.

Колку посто од вкупното население починало за една година од Шпанскиот грип? Чумата во Среден Век?
100% сум сигурен дека пандемијава ни под прозор не може да прдне на тие хорор статистики.

Седите дома сите, најадени, напиени, облечени и со интернет и ми зборите дека е исто ко у Втора Светска...
:lolzz: :pos:
Баш заради тоа што не треба да се споредува вирусот со било каква војна, не ми е јасно зошто е толку тешко да се почитуваат некои елементарни мерки.

Не е дека треба на 20-30-40 години да одиш на фронтот, туку едноставно најаден, напиен, наспан, облечен да избегнуваш групирање и да носиш маска.

Член од
2 септември 2013
Мислења
258
Поени од реакции
238
Сите оние што прележале дома со никави симптоми треба да се вакцинираат, еве ја прележав дома ама како ништо да е коронава испадна, од обична настинка сум се мачел со денови. Работава е што сите позитивни на пцр тест се евидентираат како заболени од ковид. Подобро ќе беше само лицава со средни и тешки симптоми да се ставаат во статистика, така ќе имавме по реална а не толку страшна престава за пандемијава. Јас мислам првиот пат среќа вирусот не навлезе длабоко во организмот а за вториот пат не би се коцкал затоа викам вештачка имунизација

Freddy Krueger

The Dream Master
Член од
18 март 2009
Мислења
2.236
Поени од реакции
2.028
А што толку па се секираш за мртвите и тие нивни блиски, небаре сите што починаа невини биле? Сите се имаат заразено кога биле до продавница за леб, па некој несовесен што бил на скара ги заразил? Да не јадам гомна за починатите, ама и тие 50 утре што ќе починат се заразиле заради тоа што правеле фамилијарни собиранки, не носеле маски на работа, итн, итн...
И да, суровата реалност е кој ќе умрe ќе умрe, другите ќе преживет. И со и без вакцини, и со и без мерки. Исти кур...

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.801
Поени од реакции
2.353
А што толку па се секираш за мртвите и тие нивни блиски, небаре сите што починаа невини биле? Сите се имаат заразено кога биле до продавница за леб, па некој несовесен што бил на скара ги заразил? Да не јадам гомна за починатите, ама и тие 50 утре што ќе починат се заразиле заради тоа што правеле фамилијарни собиранки, не носеле маски на работа, итн, итн...
И да, суровата реалност е кој ќе умрe ќе умрe, другите ќе преживет. И со и без вакцини, и со и без мерки. Исти кур...

Човек ти не разбираш што ти зборувам очигледно. Ти велам дека поради тие што прават вакви собиранки, страдаат и оние кои внимаваат. За тоа зборувам цело време. Не знам јас кој бил невин од оние кои починале. И друга поента е тоа дека тие што прават собиранки дополнително го оптеретуваат системот. Па јас да сум на местото на медицинскиот персонал таквите нема ни да ги примам на лечење. И уште еднаш поентата беше да се има осет и да се почитува трудот на медицинскиот кадар со тоа што нема да се собираме непотребно. Да помогнеме малку од малку да се стабилизира состојбата во ковид центрите. Ама за жал многу од вас не го разбираат тоа.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.391
Поени од реакции
24.096
Човек ти не разбираш што ти зборувам очигледно. Ти велам дека поради тие што прават вакви собиранки, страдаат и оние кои внимаваат. За тоа зборувам цело време. Не знам јас кој бил невин од оние кои починале. И друга поента е тоа дека тие што прават собиранки дополнително го оптеретуваат системот. Па јас да сум на местото на медицинскиот персонал таквите нема ни да ги примам на лечење. И уште еднаш поентата беше да се има осет и да се почитува трудот на медицинскиот кадар со тоа што нема да се собираме непотребно. Да помогнеме малку од малку да се стабилизира состојбата во ковид центрите. Ама за жал многу од вас не го разбираат тоа.
Ti vnimavas?

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.801
Поени од реакции
2.353

Колку што можам, гледам да не се групирам. Со најблиски кои се во ризична група се немам видено од кога почна пандемијата, се слушаме само преку телефон. На работа сум со маска цело време.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.713
Поени од реакции
37.692
дека тие што прават собиранки дополнително го оптеретуваат системот. Па јас да сум на местото на медицинскиот персонал таквите нема ни да ги примам на лечење. И уште еднаш поентата беше да се има осет и да се почитува трудот на медицинскиот кадар со тоа што нема да се собираме непотребно. Да помогнеме малку од малку да се стабилизира состојбата во ковид центрите. Ама за жал многу од вас не го разбираат тоа.
...а што правиме со ,,собиранките,, токму од тој медицински персонал?
па дури и за време на работа се собираат на некои места со маските под брада пиејќи кафе, мезе? нив кој ќе ги опомени?
кое почитување се има меѓу нив кога колега од друга специјалност седи дома или заклучен на работа за други пациенти во клиника чекајќи можеби нешто итно, без желба да го замени другиот исцрпен колега од ковид центрите?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.391
Поени од реакции
24.096
Колку што можам, гледам да не се групирам. Со најблиски кои се во ризична група се немам видено од кога почна пандемијата, се слушаме само преку телефон. На работа сум со маска цело време.
Pred pandemijata pretpostavuvam rastur pravese. Od kafana te nemaa izvadeno, bez tebe zurkite ne pocnuvaa, rokovnikot full celo vreme ti bese od druzbi so poznanici i poznanicki.
Vo pravo sum?

Член од
5 март 2018
Мислења
17.121
Поени од реакции
19.526
Pred pandemijata pretpostavuvam rastur pravese. Od kafana te nemaa izvadeno, bez tebe zurkite ne pocnuvaa, rokovnikot full celo vreme ti bese od druzbi so poznanici i poznanicki.
Vo pravo sum?
Ти Владе кај движеше пред пандемијата, во која биртија стаж береше ? :)

Kajgana Shop

На врв Bottom