Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Ај да видиме, многу најави има за вакцини до крајот од месецов. Или поточно:
  • 200.000 Кинески
  • 78.000 АЗ(ова веројатно од Ковакс е, но не сум сигурен)
  • 20.000 Фајзер
  • 25.000 од ЕУ
Или вкупно 323.000 дози.
Ако грешам некаде исправете ме, но мислам дека точни се бројкиве кои ги најавуваат. Е сега, ако пристигне олкав број само месецов јасно е дека до крајот на летото би требало да успееме да ги набавиме тие 900.000 потребни дози кои би ни дале имунитет(барем од овој Британски сој). Дали ќе успее кампањата за вакцинација е веќе сосема друга борба, но барем од некаде да тргнеме.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.383
Поени од реакции
18.527
Ај да видиме, многу најави има за вакцини до крајот од месецов. Или поточно:
  • 200.000 Кинески
  • 78.000 АЗ(ова веројатно од Ковакс е, но не сум сигурен)
  • 20.000 Фајзер
  • 25.000 од ЕУ
Или вкупно 323.000 дози.
Ако грешам некаде исправете ме, но мислам дека точни се бројкиве кои ги најавуваат. Е сега, ако пристигне олкав број само месецов јасно е дека до крајот на летото би требало да успееме да ги набавиме тие 900.000 потребни дози кои би ни дале имунитет(барем од овој Британски сој). Дали ќе успее кампањата за вакцинација е веќе сосема друга борба, но барем од некаде да тргнеме.
Веќе кажаа дека овие од ЕУ ќе стигнат во Мај. Кинеските 28 април, лесно може да се лизнат у мај и тие.
Автоматски споено мислење:

Тромбоза од АЗ се јавува на еден на милион кај генерална популација. Кај жени помлади од 40 години, процентот е неколку пати поголем.
И ова испадна да не е точно ко што читам. Нема препорака мажи/жени никаде, исти биле ризиците. Само повеќе вакцинирани жени имало.
Еве ви подетално, кој сака да си пресмета cost benefit анализа :icon_lol:
Ние сме моментално вториот график, средна изложеност.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.157
Поени од реакции
19.552
Бележиме пад на новозаразени, дали на лудилото му се гледа крајот ? Со оглед на тоа што секој втор беше заразен можно е да стигниме до тој колективен имунитет ?

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.277
Поени од реакции
43.042
Бележиме пад на новозаразени, дали на лудилото му се гледа крајот ? Со оглед на тоа што секој втор беше заразен можно е да стигниме до тој колективен имунитет ?
не

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.719
Поени од реакции
37.707
на колку испитани паднале новозаразените, на ист број ли?

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.806
Поени од реакции
2.354
Мене пак ме плаши да не станеме ние Бразил на Балканот. Ги гледав сликите од таму и страшно е за гледање. Не можат да постигнат само гробови да ископаат. Инаку минатата недела почина еден мој познаник и бев изненаден искрено. Човекот беше спортист и немал никакви здравствени проблеми, а за два дена ја загубил битката со вирусов.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.956
Поени од реакции
50.928
Ќе биде заебано за Велигден. Ако не затворат со полициски час- психози и хистерии, ако не пуштат да се распрскаме по Охриди, Дојрани, дворови, роднини , ќе го рашириме уште толку.

@Fluffy_bunny

Зајко кокорајко
Член од
24 декември 2020
Мислења
1.806
Поени од реакции
2.354
Еве графички приказ.

Screenshot_2.png

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Можеме ако вакцинираме уште 500.000 луѓе непрележани. Ако не ќе имаме уште неколку бранови дури да се стигне до тие 75-80 посто заразени кои се потребни за колективен имунитет.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.157
Поени од реакции
19.552
Ќе биде заебано за Велигден. Ако не затворат со полициски час- психози и хистерии, ако не пуштат да се распрскаме по Охриди, Дојрани, дворови, роднини , ќе го рашириме уште толку.
Нема да не затворат, ќе си продолжат со овие мерки до Велигден ама тотален карантин не верувам.

Можеме ако вакцинираме уште 500.000 луѓе непрележани. Ако не ќе имаме уште неколку бранови дури да се стигне до тие 75-80 посто заразени кои се потребни за колективен имунитет.
Колку мислиш дека е процентот на заразени до сега ? Од официјалната бројка поголем е со сигурност бројот, со оглед на тоа што не се тестираат оние кои имаат контакт со заразено лице, дури и тие со лесни симптоми се лечеа дома ни тест ни бутур.
Познавам многу лица кои направија тест за антитела и испадна дека ги имаат а претходно не направиле тест за корона.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.383
Поени од реакции
18.527
Нема да не затворат, ќе си продолжат со овие мерки до Велигден ама тотален карантин не верувам.

Колку мислиш дека е процентот на заразени до сега ? Од официјалната бројка поголем е со сигурност бројот, со оглед на тоа што не се тестираат оние кои имаат контакт со заразено лице, дури и тие со лесни симптоми се лечеа дома ни тест ни бутур.
Познавам многу лица кои направија тест за антитела и испадна дека ги имаат а претходно не направиле тест за корона.
Има доста што беа позитивни на ПЦР, а реално не беа болни. Максимум 2-3 над пријавените според мене.

Kajgana Shop

На врв Bottom